όχι

Η ερώτηση που κάνει το “όχι” πιο εύκολο

Όταν ζητάς από κάποιον βοήθεια, δύσκολα ακούς “Όχι” σαν απάντηση.

Υπάρχει μια θετική διάθεση στο να δεχτείς μια βοήθεια ή να δώσεις τη δική σου, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή έχεις τα δικά σου θέματα να λύσεις.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Γιατί υπάρχει αυτή η θετική πάρα αρνητική διάθεση, στην έκκληση για βοήθεια;

Όταν κάποιος ζητάει τη βοήθεια σου, μπαίνεις σε μια διαδικασία “αμηχανίας” και σκέφτεσαι πόσο μπορεί να  πληγωθεί ο άλλος αν του πεις “Όχι”. Και τελικά πέφτεις στην παγίδα του να λες “Ναι” μόνο και μόνο για να μην τον πληγώσεις.

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα! Ας υποθέσουμε ότι έχεις μια ιδιαίτερα πιεστική και κουραστική μέρα στο γραφείο. Η πόρτα του γραφείου σου χτυπάει και μπαίνει μέσα ένας συνάδελφος σου ο οποίος χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια για να ολοκληρώσει μια επείγουσα εργασία που πρέπει οπωσδήποτε να την παραδώσει εντός της ημέρας, αλλιώς θα χάσει μια προθεσμία. Σε ρωτάει λοιπόν αν μπορείς να τον βοηθήσεις. Στην πραγματικότητα δεν έχεις χρόνο. Έχεις ήδη πολύ δική σου δουλειά να διεκπεραιώσεις! Επειδή όμως ξέρεις τι σημαίνει να ζητάς βοήθεια και να μην την έχεις από πουθενά, του λες “Ναι” για να μπορέσεις να βοηθήσεις!

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πεις “όχι”;

Ακόμα και οι πιο ανεξάρτητοι από εμάς έχουμε μια φυσική επιθυμία για αποδοχή. Όλα αυτά πηγάζουν από τα ένστικτα επιβίωσης μας. Από την αρχή της εξελικτικής μας ιστορίας, ήταν πολύ σημαντικό ο καθένας που άνηκε σε μια ομάδα να έχει τις πλάτες των άλλων. Έτσι η καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους ήταν να λένε “Ναι, θα σε βοηθήσω!” ή “Ναι, θα σε υπερασπιστώ!” Αυτή η συνήθεια του “Ναι” βοήθησε σημαντικά τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική μας επιβίωση.

Μπορεί να ζούμε περισσότερο ανεξάρτητα στην ζωή μας την σύγχρονη εποχή, αλλά αυτό το αρχαίο ένστικτο, μας ακολουθεί και είναι ακόμα πάρα πολύ ισχυρό μέσα μας. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει την επιθυμία για αυτό που ονομάζεται “κοινωνική θέση”, την ομάδα της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ανήκουμε. Δημιουργούμε ομάδες και συνδέσεις με άλλους ανθρώπους και συχνά θέλουμε να πούμε “Ναι” στους άλλους σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε την αγάπη και την εύνοια τους.

Όταν καταφέρεις πραγματικά να πεις όχι, ο άλλος άνθρωπος ίσως να αισθανθεί άσχημα γι ‘αυτό (αλλά και για εσένα). Και αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελες..

Μια ερώτηση που κάνει όλη τη διαφορά

Τι μπορείς να κάνεις σε καταστάσεις όπως αυτή; Δεν θέλεις να πεις “όχι” για να μην πληγώσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου αλλά δεν θέλεις και δεν μπορείς να πεις και “ναι”. Λοιπόν θα σε εκπλήξω: Υπάρχει λύση!

Ποια είναι αυτή; Πολύ απλά, όταν κάποιος σου ζητήσει βοήθεια, ρώτησε τον “Πώς θα μπορούσα να σε βοηθήσω;”

Αυτή η ερώτηση είναι λιγότερο συγκρουσιακή από το “όχι”. Δεν πληγώνει τον άλλον, δεν το λαμβάνει ως απόρριψη και επιπλέον τοποθετεί την κατάσταση στην σωστή της βάση. Ρώτησε τον “Πώς θα μπορούσα να σε βοηθήσω;” και έτσι κρατάς τον άλλον υπεύθυνο για την κατάσταση. Θα αναγκαστεί να σου διευκρινίζει τι ακριβώς χρειάζεται και ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος μέσα σε αυτό. Εάν δεν είναι θέλει να σταθεί δίπλα σου και να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια επίλυσης τυχόν προβλήματος ή στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί η εργασία για την οποία χρειάζεται βοήθεια, τότε θα είναι ευκολότερο να πεις “Όχι”

Όταν ρωτάς “Πώς θα μπορούσα να σε βοηθήσω;”, ενθαρρύνεις τον άλλον άνθρωπο να αναλάβει την κατάσταση καθορίζοντας τι απαιτεί η κατάσταση και τι ζητάει από εσένα. Ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως βέβαιος για το τι χρειάζεται, ρωτώντας τον πώς ακριβώς μπορείς να τον βοηθήσεις, θα τον αναγκάσεις να σκεφτεί τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να ολοκληρωθεί μια εργασία. Έτσι πολύ σύντομα θα είσαι σε θέση να διαπιστώσεις αν είναι πραγματικά ανάγκη να προσφέρεις την βοήθεια σου ή απλά ψάχνει κάποιον άλλο για να ολοκληρώσει τα δικά του καθήκοντα.

Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος

Η παραπάνω διαδικασία δεν πληγώνει τον άλλον και επιπλέον τον κάνει να σε δει με σεβασμό. Να σεβαστεί τόσο εσένα όσο και τον χρόνο σου που είναι πολύτιμος. Κατά κάποιον τρόπο θέτονται κάποια όρια και αυτό κάνει τους άλλους να σε δουν διαφορετικά.

Όταν είσαι σταθερός και έχεις αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση οι άλλοι το αντιλαμβάνονται. Να θυμάσαι ότι σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το να μπορείς να αξιολογείς την πραγματική ανάγκη και να μπορείς να λες “Όχι” όταν αυτό χρειάζεται θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από το να λες “Ναι” συνέχεια σε βοήθεια αφήνοντας πίσω τα δικά σου καθήκοντα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σου ζητήσει βοήθεια και δεν θέλεις να πεις “Ναι”, ρώτησε τον απλά “Πώς θα μπορούσα να σε βοηθήσω;”. Είναι απίστευτα απλό, και απίστευτα αποτελεσματικό. Δουλεύει με όλους, με συναδέλφους, φίλους, συγγενείς.. με όλους.

Σκέψου τον χρόνο που θα εξοικονομήσεις αν απλά σταματήσεις να λες “Ναι” σε όλους!

[Εφόσον διάβασες ή βρήκες κάτι ενδιαφέρον σε αυτό το άρθρο, θα σου ζητήσω να το μοιραστείς! Κάνε share και βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα.. ]

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Πώς να βγάλεις το άγχος από την ζωή σου αποκτώντας ηρεμία και ευτυχία

ΖΗΣΕ! Έχοντας πίστη στον εαυτό σου και στην ζωή

 

Εάν θέλεις να βελτιώσεις τις σχέση με τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου και τα οικονομικά σου τότε θα αγαπήσεις αυτό το πρόγραμμα. Επιτυχία σημαίνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξεκίνα σήμερα δωρεάν. Η γνώση είναι δύναμη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα κάνε κλικ εδώ

 

2_online-week-courses-12200x667-1

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο