Ποιες ιδιότητες χρειάζεσαι για να γίνεις ηγέτης στην εργασία σου;

Ποιες ιδιότητες χρειάζεσαι για να γίνεις ηγέτης στην εργασία σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι για να είμαστε ηγέτες στην εργασία μας, πρέπει να είμαστε σε θέση εξουσίας. Όμως η αληθινή ηγεσία μπορεί να προέλθει από οποιανδήποτε θέση και εάν βρίσκεσαι. Δεν είναι η θέση που θα σε κάνει ηγέτη. Ηγέτη θα σε κάνει η δέσμευση για την δημιουργία μιας θετικής αλλαγής για τον εαυτό σου και για τους άλλους.

Είτε είσαι διευθυντής είτε είσαι υπάλληλος, για να γίνεις αληθινός ηγέτης στο χώρο εργασίας σου, δηλαδή να είσαι αυτός που επηρεάζει θετικά τους υπολοίπους να κάνουν περισσότερα, να είναι περισσότερα και να δίνουν περισσότερα, χρειάζεται να αναρωτηθείς αν έχεις τις παρακάτω βασικές ιδιότητες:

Συναισθηματική σταθερότητα και ετοιμότητα

Όλοι οι εξαίρετοι ηγέτες της ιστορίας έχουν την ιδιότητα της συναισθηματικής σταθερότητας ακόμα και σε ένα αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να έχεις όλες τι απαντήσεις και όλες τις λύσεις. Χρειάζεται όμως να έχεις την εσωτερική πεποίθηση ότι μπορείς να βρεις τις απαντήσεις και τις λύσεις. Το μυστικό εδώ είναι να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση ετοιμότητας. Να νιώθεις έτοιμος να αντιμετωπίσεις όποια κατάσταση και αν προκύψει, ακόμα και την πιο αγχωτική, χρησιμοποιώντας χιούμορ, πίστη, θετικότητα, δημιουργικότητα και εφευρετικότητα.

Άνοιγμα στην ανάπτυξη

Οι αληθινοί ηγέτες κατανοούν τις δυνατότητές και τις αδυναμίες τους και μέσω αυτής της γνώση εξελίσσονται. Ένας αληθινός ηγέτης τις αποτυχίες του και τις επικρίσεις που δέχεται τις εκλαμβάνει ως ευκαιρία βελτίωσης και ως πρόκληση για να τα καταφέρει. Η επαγγελματική εξέλιξη αποτελεί βασικό στοιχείο της ηγεσίας. Γι’ αυτό και ένας ηγέτης βελτιώνεται συνεχώς και διευρύνει τις δεξιότητές του.

Αν προσπαθείς συστηματικά να βελτιώσεις τον εαυτό σου, θα είσαι σε θέση να δώσεις και να γίνεις πολλά περισσότερα από όσα φαντάστηκες ποτέ, ένας πραγματικός ηγέτης, και να δημιουργήσεις το μέλλον που θέλεις και αξίζεις εμπνέοντας και τους συνεργάτες σου να εξελιχθούν εξίσου.

Ενθάρρυνση της ομάδας

Οι επιτυχημένοι ηγέτες ενθαρρύνουν τα μέλη της ομάδα τους να εκφράζουν την γνώμη τους για την εξέλιξη μιας εργασίας και για την ανάπτυξη της. Είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τις ικανότητες των μελών της ομάδας τους και να τις υποστηρίξουν και να τις ενθαρρύνουν.

Ένας αληθινός ηγέτης δεν έχει κανένα πρόβλημα να ακούσει μια άλλη γνώμη από κάποιο μέλος της ομάδας του. Ακόμα και αν διαφωνεί με κάποια άποψη, εκφράζει την άποψή του με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να προσβάλει την άποψη του άλλου. Ξέρει πως όταν κάποιος επιβραβεύεται για την πρόοδο του θα προσπαθήσει να γίνει ακόμα καλύτερος.

Εφευρετικότητα

Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχεις είναι η επινοητικότητα ή αλλιώς εφευρετικότητα. Ανακάλυψε νέους τρόπους ώστε να κάνεις περισσότερα με λιγότερα τόσο εσύ όσο και η ομάδα σου. Ίσως έχεις περισσότερες δυνατότητες από όσες έχεις φανταστεί μέχρι τώρα ότι έχεις. Και αυτό μπορεί να ανοίξει δρόμους για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Για ακόμα περισσότερες επιτυχίες.

Σκέψου τι χρειάζεται να αλλάξει για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και ενέπνευσε την ομάδα σου να ακολουθήσει την ιδέα σου εστιάζοντας σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Αν έχεις αυτά τα #4 χαρακτηριστικά είσαι ήδη ηγέτης στην εργασία σου. Αν δεν τα έχεις, δούλεψε για αυτά και απόκτησε τα.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Οι προσδοκίες σου και ο κίνδυνος από αυτές για την σχέση σου

Έχεις αναλογιστεί πόσος είναι ο χρόνος που σου απομένει;

Κάνε την κάθε σου μέρα μια νέα αρχή για μια υπέροχη ζωή

Ένα Life Coaching πρόγραμμα για να διατηρήσεις την επιτυχία σου. Διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

 

sistima-epitixias

Γράψε τη γνώμη σου

2 Σχόλια

 • Μποζου Δημητρα

  Απάντηση Απάντηση 27 Δεκεμβρίου 2017

  Καλησπέρα είμαι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών που τα μεγαλώνω μόνη μου κ έχω μια μικρή επιχείρηση με πολλά οικονομικά προβλήματα.Μολις βγήκα από μια καταπιεστική σχέση κ δεν ξέρω πως να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά για να μπορέσω να κάνω την επιχείρηση μου να μου αποδώσει κέρδος πως να γίνω μητέρα κ πατέρας μαζί για τα παιδιά μου κ πως να έχω μια υγιή σχέση….γενικά είναι σε κατάσταση πανικου

  • Καλησπέρα Δήμητρα,

   κάτι που θα μπορούσε να σε βοηθήσει είναι να πάρεις λίγο χρόνο να καθαρίσεις το μυαλό σου και να γράψεις σε ένα χαρτί τους στόχους σου. Μετά μπορείς να υποθέσεις μερικά σενάρια και στρατηγικές για το πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι στόχοι σου. Θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.

   Καλή σου επιτυχία και εάν χρειαστείς κάτι θα χαιρόμουν να βοηθήσω…

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο