kaloi paiktes

Τα #8 πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι.. Καλοί Παίκτες μιας ομάδας

Οι καλοί παίκτες μιας ομάδας.. ξεχωρίζουν.

Το ταλέντο κερδίζει παιχνίδια, αλλά η ομαδική προσπάθεια, κερδίζει πρωταθλήματα” ~ Michael Jordan

Τα σπουδαία πράγματα στην επιχείρηση δεν γίνονται ποτέ από ένα άτομο, γίνονται από μια ομάδα ανθρώπων” ~ Steve Jobs.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά αναφέρομαι στην έννοια της ομάδας και της δυναμικής της, αλλά πραγματικά πιστεύω σε αυτή.. Ακόμα και εάν είναι δύο άτομα, ένα ζευγάρι, μια ομάδα 10 ατόμων  ή ακόμα και 1000. Σημασία έχει να υπάρχει και σου δίνει δύναμη.

Αφού λοιπόν μιλάμε για ομάδα, ας δούμε τι γίνεται και με τους..παίκτες της. Και πόσο μάλλον για τους Καλούς Παίκτες

Εσύ τι πιστεύεις για εσένα;

Είσαι καλός παίκτης σε μια ομάδα;

Εξαιρετικά!

Τότε σίγουρα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσεις τις #8 ιδιότητες που έχουν οι καλοί παίκτες μιας ομάδας..

Εάν πάλι βρίσκεις κάποια κενά, μπορείς να τα εμπλουτίσεις..

Πάμε λοιπόν..

Τα #8 πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι καλοί παίκτες μιας ομάδας. 

#1. Οι καλοί παίκτες είναι πάντα αξιόπιστοι

Τα εντελώς αξιόπιστα μέλη μιας ομάδας είναι σαν τον χρυσό.

Είναι πάντα οι πρώτοι στην λίστα ως managers. Όταν η παράδοση μιας εργασίας, ενός έργου ή ακόμα μιας υποχρέωσης πρέπει να γίνει σε καθορισμένο χρόνο, αυτό που αναζητάς είναι η πολύτιμη βοήθεια και αξιοπιστία.

Εκεί θέλεις έναν καλό παίκτη!

Εκείνον που θα σου βρει λύση, θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει και θα “εμπνεύσει” και τους υπόλοιπους να κάνουν αυτό το βήμα, την ενέργεια που χρειάζεται. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι ένας αξιόπιστος παίκτης ομάδας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες του χωρίς να απομακρυνθεί, να το βάλει κάτω και να εγκαταλείψει.

#2. Οι καλοί παίκτες δεν φοβούνται την αποτυχία και προχωράνε μπροστά

Ο καλός παίκτης σε μια ομάδα δεν βλέπει την αποτυχία σαν τρομοκρατία.

Στην πραγματικότητα, όσοι αναζητούν επικεφαλής μιας ομάδας αναζητούν εκείνους οι οποίοι μπορούν να ανακαλύψουν ακριβώς τι συνέβη και κάποια εργασία ή ενέργεια δεν πήγε καλά και δεν απέδωσε, καθώς επίσης και ποια μαθήματα πήραν από αυτό.

Ένας καλός παίκτης της ομάδας σπάνια κάθεται και κοιτάζει παθητικά έξω από το παράθυρο. Γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο κινδύνου όταν βγαίνει έξω από τις ζώνη άνεσης του, αλλά τελικά.. θα βγει! Δεν φοβάται την αποτυχία, αλλά αντίθετα είναι πάντα πρόθυμος να λάβει τα μαθήματα του και να προχωρήσει..

#3. Οι καλοί παίκτες μοιράζονται πληροφορίες και γνώση

Η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης είναι ζωτικής σημασίας σε μία ομάδα.

Υπάρχουν μέλη σε μια ομάδας τα οποίοι κρατούν μυστικά πολλά κομμάτια της δουλειάς τους και της γνώσης τους νιώθοντας έτσι πως εξασφαλίζουν  την θέση τους.. Σίγουρα αυτοί δεν είναι καλοί παίκτες της ομάδας. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα άλλα μέλη με καχυποψία, φθόνο και δυσαρέσκεια. Και δεν μοιράζονται ποτέ πληροφορίες και γνώσεις.

Όμως, πραγματικά το μοίρασμα γνώσεων και πληροφοριών είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα. Γιατί;

Γιατί λειτουργεί υποστηρικτικά στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων. Οι καλοί παίκτες μιας ομάδας δεν κάνουν υποθέσεις σχετικά με τις γνώσεις του άλλου και δεν χρησιμοποιούν φράσεις όπως “Υπέθεσα πως το γνώριζες αυτό..”. Το γνωρίζουν από την αρχή, γιατί έχουν φροντίσει από την αρχή να μοιραστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

#4. Οι καλοί παίκτες λένε τι σκέφτονται

Σκοπός είναι το κοινό καλό της ομάδας.

Οι καλοί παίκτες αντί να αποδέχονται παθητικά τις οδηγίες του επικεφαλή μιας ομάδας, αντιθέτως θα κάνουν ερωτήσεις, θα παρουσιάσουν προτάσεις ή ακόμα θα εκφράσουν τις αμφιβολίες τους για το κοινό καλό του στόχου!

Συζήτησε με την ομάδα σου τις σκέψεις σου.. Με τι συμφωνείς; Με τι διαφωνείς; Τι προτείνει;

Και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με υπερβολές ή κακές προτάσεις. Οι καλοί παίκτες θα εκφράσουν τις απόψεις τους και τις αμφιβολίες τους, για το κοινό καλό και όχι για την προσωπική τους εξέλιξη.

#5. Οι καλοί παίκτες ποτέ δεν κυριαρχούν στις συναντήσεις

Γνωρίζουν τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν και πότε.

Οι καλοί παίκτες της ομάδας γνωρίζουν ήδη ότι όλοι πρέπει να έχουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους! Δεν υπάρχει λόγος να κυριαρχήσουν σε μια ομάδα. Ρόλος τους είναι να παραμένουν ενεργά μέλη αυτής και να παρουσιάζουν τις προτάσεις την στιγμή που πρέπει. Ο επικεφαλής της ομάδας είναι εκείνος που θα τους καλέσει όλους να εκφράσουν την άποψή τους έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και αρμονία στην ομάδα.

#6. Οι καλοί παίκτες κατανοούν τη δυναμική της ομάδας

Κατανοούν τη δυναμική των μελών.

Υπάρχουν φορές όπου, τα λιγότερο εξωστρεφή μέλη της ομάδας χρειάζεται να εργαστούν μόνα τους. Στους χρόνους και το μοτίβο τους. Από την άλλη όμως τα μέλη αυτά μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να τηρούν τις προθεσμίες τους. Οι εσωστρεφείς έχουν διαφορετικό στυλ εργασίας.. Αλλά δεν επηρεάζουν αρνητικά της ομάδα.

Ο καλός παίκτης της ομάδας αναγνωρίζει και σέβεται αυτές τις ανθρώπινες ιδιαιτερότητες, χωρίς να το βλέπει ως κάτι αρνητικό. Αλλά προσαρμόζει και οργανώνει ανάλογα τις κινήσεις που οφείλουν να γίνουν.

#7. Οι καλοί παίκτες ξέρουν πότε να πουν “Όχι”

“Όχι”είναι μια πλήρης πρόταση. – Anne Lamott

Ο καλός παίκτης της ομάδας ξέρει πότε πρέπει να πει όχι και πώς να το πει.

Μπορεί να υπάρχουν πιέσεις από τη διοίκηση με πολλαπλές εργασίες ή να να πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. Μπορεί ακόμα να υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.

Μπορεί να πεις όχι με όμορφο τρόπο και να είσαι ακόμα αφοσιωμένο και πιστό μέλος της ομάδας. Το «Όχι» είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ώστε να παραμείνεις απόλυτα υπεύθυνος, και ο καλός παίκτης ξέρει τη δύναμη του όχι!

#8. Οι καλοί παίκτες έχουν εμπειρία στην επίλυση προβλημάτων 

Μπορείς να εντοπίσεις έναν καλό παίκτη ομάδας από μακριά.

Είναι αυτός που σπάνια ασχολείται με το πρόβλημα σαν πρόβλημα και σπάνια κατηγορεί καταστάσεις και ανθρώπους για το ότι δεν δίνουν λύση. Τη βρίσκει και την εφαρμόζει! Δεν του αρέσει η αναβλητικότητα και προτιμά να προχωρήσει και να επιλύσει το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα παραπάνω;

Χρειάζεται να βελτιώσεις κάτι;

Να είσαι σίγουρος ότι ασχέτως πόσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι μια ομάδα.. Ασχέτως σε τι θέση μπορεί να βρίσκεσαι μέσα σε αυτή, ο ρόλος σου σαν καλός παίκτης είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Κάνεις και θα συνεχίσεις να κάνεις τη διαφορά. Και αυτό από μόνο του θα σε κάνει το πιο σημαντικό κομμάτι μιας ομάδας.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του καλού παίκτη!

Προπονήσου εάν χρειάζεται κάπου και εξέλιξε τα παραπάνω στοιχεία. Ένας καλός παίκτης δεν σταματά να προπονείται και να ενημερώνεται συνεχώς.

Εφάρμοσε τα ακόμα και στις πιο μικρές ομάδες της ζωής σου και παρατήρησε πόσο αλλάζει η δική σου συμπεριφορά αλλά και η συμπεριφορά των γύρων σου.

Be The Good Player.. για εσένα και την “ομάδα σου”.

Να θυμάσαι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις είναι ότι ενδιαφέρεσαι για την προσωπική σου ανάπτυξη και βελτίωση, γι’ αυτό είσαι εδώ και διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Και γι’ αυτό και θα τα καταφέρεις να φέρεις στην ζωή σου τα αποτελέσματα που θέλεις και αξίζεις!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πώς θα ανακαλύψεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα

Σε ότι αντιστέκεσαι στην ζωή αυτό δεν φεύγει, εμμένει και επιμένει

Πρώτα έρχεται η φαντασία και μετά έρχεται η πραγματικότητα

Εάν θέλεις να βελτιώσεις τις σχέση με τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου και τα οικονομικά σου τότε θα αγαπήσεις αυτό το πρόγραμμα. Επιτυχία σημαίνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξεκίνα σήμερα δωρεάν. Η γνώση είναι δύναμη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα κάνε κλικ εδώ

2_online-week-courses-12200x667-1

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο