Στρατηγική υψηλής απόδοσης και επίτευξη στόχων

Όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε στη ζωή έχοντας απεριόριστες ικανότητες η δεξιότητες. Μεγαλώνοντας θεωρητικά αυτές λιγοστεύουν. 

Αλήθεια σκέψου, πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί: «Παίρνω άραγε την σωστή απόφαση»; «Πότε θα έχω αναγνώριση από τον/την σύντροφό μου»; «Για πόσο ακόμα θα πρέπει να παραμείνω σε αυτή τη δουλειά»; «Πώς θα ήταν η ζωή μου, αν είχα κάνει άλλες επιλογές»; 

Όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά  έχει ορισμένους  στόχους στη ζωή του. Άλλος επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή του, άλλος να πετύχει ένα επαγγελματικό κατόρθωμα, άλλος να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη σχέση, άλλος να ανακαλύψει το πάθος του στη ζωή, άλλος να κάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια και   μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά, κ.λπ..

Για σχεδόν τους περισσότερους από εμάς, η διαδικασία προσδιορίζεται στο να κάνουμε τις σωστές επιλογές την ώρα που πρέπει, έτσι ώστε να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου. Για μερικούς, που μπορεί να έχουν μελετήσει κάποια κείμενα σχετικά με τις διαδικασίες επίτευξης στόχων, είναι πολύ σημαντικό να θέσουν έναν ακριβή και πρακτικό στόχο.

Είναι τόσα  πολλά αυτά που πρέπει να πούμε  για το θέμα της «Στοχοθεσίας», αλλά σε αυτό το άρθρο θέλω να μοιραστώ μαζί σου μια σημαντική πτυχή, τη διαφορά μεταξύ του να εστιάζει κανείς σε ένα στόχο ή να εστιάζει σε μια στρατηγική αποτελεσματικής υψηλής απόδοσης .

Διαβάζεις το άρθρο: Στρατηγική υψηλής απόδοσης και επίτευξη στόχων


Σαφώς και είναι δυο διαφορετικά πράγματα αυτά. Κατανοώντας αυτή την σημαντική  διαφορά αλλά και εφαρμόζοντάς την  στο μέλλον, μπορεί να επιφέρει  μεγάλη αλλαγή  στη ζωή σου, όπως έχω διαπιστώσει και ο ίδιος, όχι λίγες φορές.

Όταν στο μυαλό σου έχεις έναν στόχο, σκέφτεσαι μια μεμονωμένη στιγμή στο μέλλον όπου εμφανίζεται το πλήρες αποτέλεσμα, που επιθυμείς να πραγματοποιηθεί. 

Για παράδειγμα, αν το να πάρεις το δίπλωμα οδήγησης είναι ο στόχος , ο νους σου βλέπει μια στιγμή, αφού έχει ήδη περάσει στην εξέταση. Μπορεί να σκέφτεσαι  τα οφέλη που ακολουθούν αυτή την επιτυχία,  για παράδειγμα ότι θα οδηγείς ένα αμάξι και θα πηγαίνεις σε ένα μέρος που θέλεις ή χρειάζεται να πηγαίνεις. Πόσο χρόνο θα γλυτώνεις, πόσο πιο άνετα θα πηγαίνεις, κ.λπ.;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι όλα αυτά που σκέφτεσαι. Αυτά συμβαίνουν συνειδητά, την ίδια ώρα που υποσυνείδητα συμβαίνει το εξής: ο νους έχοντας, βλέποντας έναν «στόχο», εργάζεται για να υπολογίσει πιθανές διαδρομές από το σημείο που βρίσκεσαι σήμερα, μέχρι το σημείο εκείνο που θέλεις να φτάσεις. 

Αυτό είναι κάτι το αναπόφευκτο μια διαδικασία που γίνεται μέσα σου. Όταν έρχεται στην επιφάνεια αυτή η διαδικασία από το σκοτάδι του υποσυνείδητου, στο φως της συνείδησης και την δουλεύουμε ώστε να γίνει μια οργανωμένη και συστηματική σκέψη, τότε την ονομάζουμε «στρατηγική».

Έτσι μπορείς να ορίσεις τον όρο “στρατηγική”, ως βήματα και επιλογές που ακολουθούν ένα ευρύτερο πλάνο και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να σε κατευθύνουν στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Δημιούργησε τον Ιδανικό σου Εαυτό
& Γίνε Ασταμάτητος


Αν προπονείς μια ομάδα , τότε ο στόχος σου (δηλαδή το επιθυμητό αποτέλεσμα), θα είναι να νικήσει η ομάδα σου στο πρωτάθλημα. Η στρατηγική σου, θα είναι το τι κάνει η ομάδα σου κάθε μέρα, προκειμένου να το πετύχει όπως και οι επιλογές που θα χρειαστεί να πάρετε κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Αν είσαι συγγραφέας και ο στόχος σου είναι να γράψεις ένα βιβλίο, τότε η στρατηγική σου είναι να γράφεις ένα συγκεκριμένο αριθμό λέξεων κάθε βδομάδα ή κάθε μέρα.

Αν είσαι αθλητής (δρομέας), και ο στόχος σου είναι να κερδίσεις στο επερχόμενο πρωτάθλημα, τότε η στρατηγική σου είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ακολουθείς καθημερινά, όπως και οι κανόνες που έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου (π.χ. ότι δεν ξενυχτάς ή δεν πίνεις καθόλου αλκοόλ), προκειμένου να καταφέρεις έναν τέτοιο απαιτητικό στόχο.

Αν είσαι επιχειρηματίας, ο στόχος σου είναι να βγάζεις 30.000€ καθαρό κέρδος το μήνα, και η στρατηγική υψηλής απόδοσης σου περιέχει δεκάδες χιλιάδες επιλογές που καλείσαι να πάρεις, σχετικά με την επιχείρηση, το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, κ.λπ..

Αν δεν δώσουμε καθόλου σημασία στο στόχο  και προσηλωθούμε μόνο στην στρατηγική (δηλαδή στη διαδικασία) τότε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν είχαμε μια ομάδα ποδοσφαίρου, και αντί να είχαμε στο μυαλό μας το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα (τον στόχο), εστιάζαμε αποκλειστικά  στην καθημερινή προπόνηση, θα καταφέρναμε να πάρουμε το πρωτάθλημα ή έστω να πλησιάσουμε σε αυτό τον στόχο;

Είναι πολύ πιθανό πως ΝΑΙ

Έχω έναν πάρα πολύ  καλό φίλο που ως αρθρογράφος έγραφε δυο άρθρα την εβδομάδα για ένα χρόνο . Κάθε του άρθρο ήταν  περίπου 1500 λέξεις. Σε έναν χρόνο είχε γράψει περισσότερες από 150.000 λέξεις. Εγώ το βρίσκω αυτό εντυπωσιακό έτσι δεν είναι; 

Ένα συνηθισμένο βιβλίο έχει  περίπου  50.000-60.000 λέξεις. Στην ουσία ο φίλος μου, λοιπόν έγραψε περισσότερο από 2 ολόκληρα βιβλία σε ένα χρόνο. Μήπως ο στόχος του ήταν αυτός; Όχι, κάθε άλλο.

Η επιδίωξή του  ήταν μονάχα να γράφει δύο άρθρα κάθε βδομάδα, (το παραδέχομαι, αλήθεια  ακολουθώ τη στρατηγική του). Σίγουρα μπορώ να πω πως και αυτό ήταν ένας στόχος, σωστά; Ήταν ένας μικρός επαναλαμβανόμενος στόχος για κάθε εβδομάδα. 

Η οποιαδήποτε στρατηγική απαρτίζεται  από μικρούς και σχετικά εύκολους στόχους. Ο φίλος μου  συγκεντρώθηκε σε αυτόν τον επαναληπτικό και μικρής έντασης στόχο, εβδομάδα με την εβδομάδα,  κατάφερε κάτι που πολλοί συγγραφείς ίσως να μην μπορέσουν ποτέ στη ζωή τους.

Όπως μου είπε εκείνος, δεν είχε ποτέ αποφασίσει να γράψει σε ένα χρόνο δυο βιβλία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να καταφέρει κάτι τέτοιο αν ήταν αυτός ο στόχος του, γιατί όπως καταλαβαίνεις είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος και δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί σε αυτόν. 

Ακολούθησε μια στρατηγική, έστω και αν δεν είχε ποτέ συνειδητά στοχεύσει τον ευρύτερο στόχο. 

Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερα να εστιάζουμε στη στρατηγική (στη διαδικασία) απ’ ότι στο στόχο.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Αυτό ισχύει για πάρα πολλούς ανθρώπους (όχι για όλους όμως) και είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν συνειδητοποιήσουμε  ότι ισχύει για μας. 

Όταν έχουμε στο μυαλό μας τον στόχο, πολλές φορές νιώθουμε κάπως έτσι: Δεν είμαι  αρκετά καλός (δυνατός, ικανός), αλλά θα είμαι, όταν πετύχω τον στόχο μου.

Όταν συμβαίνει αυτό, αυτό που κάνεις είναι να τοποθετείς την ευτυχία σου στο μέλλον, εμποδίζοντας την με το στόχο σου. Είναι σαν να λες στον εαυτό σου: Δεν μου αξίζει να είμαι ευτυχισμένος επειδή δεν έχει πετύχει ακόμα αυτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε θα αντέξουμε αρκετά, για να πετύχουμε τον στόχο μας, όταν μέχρι εκείνο το σημείο δεν είμαστε ευτυχισμένοι. 

Πρέπει λοιπόν να εστιάσεις σε δυο εναλλακτικές λύσεις, που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα.


Δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεχάσεις για ποιο λόγο κάνεις ότι κάνεις, αλλά να εστιάσεις περισσότερο στους μικρούς πρακτικούς στόχους, τα βήματα της στρατηγικής σου.

Αν κάθε μέρα, καταφέρνεις αυτό που έχεις θέσει ως απαραίτητο βήμα στην στρατηγική σου, τότε πρέπει να είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου. Αυτή η αίσθηση σου δίνει ένα καλό κίνητρο για την επόμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να συνεχίσεις μέρα με τη μέρα, προς τον ευρύτερο στόχο σου.

Από την άλλη, συνήθως προσθέτεις  αχρείαστο άγχος μέσα σου σχετικά με τους στόχους σου. 

Θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε φράσεις όπως «δεν έχω κανέναν στόχο», όμως δεν γίνεται να μην έχουμε στόχους στην πραγματικότητα. Ακόμα και αν ο στόχος μου είναι απλώς να συνεχίσω να επιβιώνω οργανικά άλλη μια μέρα ή να «περάσω καλά σήμερα», από μία άποψη είναι και αυτοί  στόχοι επειδή είναι επιθυμίες για τις οποίες κάνω κάτι. 

Ωστόσο το ακούμε να το λένε, σαν μια μέθοδο να αποφευχθεί το άγχος που προκύπτει από την δέσμευση που συνοδεύει έναν στόχο.

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι η ευτυχία, η πραγματική ευτυχία, υπάρχει μόνο στο ΤΩΡΑ. Μια, κάποια ευχαρίστηση, μπορεί να υπάρξει όταν ατενίζουμε μια ευχάριστη στιγμή στο παρελθόν ή όταν σκεφτόμαστε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στο μέλλον. Ωστόσο, πραγματική ευτυχία υπάρχει μόνο στο παρόν.

Παρόν σημαίνει «παρόντας χρόνος» και «παρόντας χώρος». Στο παρόν δεν περιλαμβάνεται εκείνος που βρίσκεται στο διπλανό διαμέρισμα. Για να γίνει παρόν πρέπει να είμαστε στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή. Αν η ευτυχία υπάρχει μόνο στο ΠΑΡΟΝ, τότε γιατί μας διαφεύγει τόσο συχνά;

Επειδή πολύ συχνά είμαστε «αλλού». Αν εστιάσεις λοιπόν σε αυτό που κάνεις, όσο μικρό και αν είναι, υπάρχει μια ανεξάντλητη πηγή ευτυχίας για να αισθανθείς. 

Το «παρόν» είναι σχεδόν ασύλληπτο από το υποσυνείδητο, χωρίς να σημαίνει όμως ότι το συνειδητό έχει τελειοποιήσει την τέχνη του να βρίσκεται στο παρόν. Χρειάζεται να βρεθούν και τα δύο ταυτόχρονα εδώ για να μπορέσεις να βιώσεις την ευχαρίστηση του ΤΩΡΑ.


Ίσως να έχεις διαβάσει ότι ο εγκέφαλος δεν κατανοεί τη διαφορά μεταξύ αληθινού και ψεύτικου, ούτε μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Όταν θα έχεις ολοκληρώσει τον στόχο, θα αισθάνεσαι ευτυχισμένος, επιτυχημένος, πλήρης. Μπορείς να εστιάσεις νοητικά σε αυτές τις αισθήσεις, αρκετά και με τόση ένταση και αληθοφάνεια, ώστε να υπερκεράσεις τους αυτόματους συνειρμούς του νου, που σου λένε ότι τώρα δεν είσαι ευτυχισμένος, επιτυχημένος.

Αν η διαδικασία γίνει σωστά, τότε μοιάζει σα να έχεις μεταφερθεί ήδη σε μια στιγμή μετά την επίτευξη του στόχου. Αυτή η νοητική στάση είναι παντοδύναμη. 

Δεν κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, αλλά κάνουμε αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται priming, δηλαδή δημιουργούμε μια νοητική στάση που βοηθάει πάρα πολύ στο να κάνουμε καθημερινά όλα τα βήματα της στρατηγικής μας και τελικά να πετύχουμε τους στόχους μας.

Οι Στόχοι Τερματίζουν την Επιθυμία

Ένα πρόβλημα που υπάρχει με τους στόχους, εμφανίζεται όταν αυτοί ολοκληρωθούν. Αμέσως μετά τα πρώτα συναισθήματα, ικανοποίησης και ολοκλήρωσης, εμφανίζεται μια αίσθηση απουσίας σκοπού, δηλαδή ένα κενό. Αυτό το κενό ξεκινάει με ένα αρνητικό συναίσθημα και μας οδηγεί να σταματήσουμε ότι μας έφερε μέχρι εδώ.

Βλέπεις μια κοπέλα, που φροντίζει την εμφάνισή της με σκοπό να βρει έναν καλό και αξιόλογο σύντροφο. Ακόμα και αν υποστηρίζει ότι το κάνει για τον εαυτό της και μόνο, υποσυνείδητα το κάνει και για αυτό το λόγο, να δημιουργήσει μια δυνατή οικογένεια. 

Όταν βρει και όντως καταφέρει να αποκτήσει ένα παιδί, ξαφνικά εγκαταλείπει σχεδόν οποιαδήποτε προσπάθεια να φροντίσει την υγεία της, την εμφάνισή της, κ.λπ.. Δε θα το κάνουν όλες οι γυναίκες αυτό, αλλά αρκετές θα το κάνουν.

Μην εκλογικεύσεις το φαινόμενο. Δεν το κάνει επειδή έχει συγκεντρωθεί στα παιδιά της, στον άντρα της και άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Ως μέρος μιας οργανωμένης ανθρώπινης κοινωνίας, υπάρχει ακόμα λόγος που μια γυναίκα αξίζει, προς όφελος της, να διατηρεί μια υγιή και ευπαρουσίαστη εμφάνιση.

Ο βασικός λόγος που σταματάει αυτή η γυναίκα, είναι επειδή αρχικά είχε έναν στόχο και μόλις αυτός επιτεύχθηκε, τότε δεν βλέπει άλλο λόγο να συνεχίσει όσα έκανε πριν. Ο στόχος ήταν πιο σημαντικός από την ίδια τη διαδικασία, και αυτή είναι η παγίδα που πέφτουμε τελικά πολλές φορές στη ζωή.


Μία λύση βρίσκεται στον σχεδιασμό των στόχων. Αν φτιάχνεις μεμονωμένους στόχους, οι οποίοι εφόσον επιτευχθούν κλείνουν ολοκληρωτικά ένα κεφάλαιο, τότε θα βιώνεις το παραπάνω φαινόμενο «απουσίας σκοπού».

Στο παραπάνω παράδειγμα, η κοπέλα θα μπορούσε να έχει θέσει έναν ευρύτερο στόχο σχετικά με την υγεία ή την εμφάνισή της, έτσι ώστε, όταν πετύχει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, να συνεχίσει να έχει λόγους να κάνει όλα αυτά που της έκαναν καλό.

Ο στόχος είναι να κάνει το σώμα της να αισθάνεται καλά, να ελπίζει να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή και να ελπίζει να μην αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. 

Ίσως έχεις συνειδητοποιήσει ότι ένας τέτοιος στόχος δεν έχει απόλυτο τέλος, δηλαδή δεν θα είναι ποτέ 100% ολοκληρωμένος. Μοιάζει περισσότερο με μια πολύ ιδανική κατάσταση, την οποία οι άνθρωποι διατηρούν επιλέγοντας συνεχώς άσκηση, δίαιτα κ.λπ. Οι ευρύτεροι στόχοι δεν θα επιτευχθούν ποτέ, αλλά θα διαμορφώσουν τον τρόπο ζωής σου. Αντίθετα, οι απλοί στόχοι  δεν θα αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο ζωής σου, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού ολοκληρώσεις αυτούς τους στόχους, θα σταματήσεις να κάνεις  οτιδήποτε χρήσιμο έκανες  πριν. Επίσης στο παραπάνω παράδειγμα, βλέπουμε ότι ο πρώτος στόχος είναι μόνο μέρος του συνολικού ή ευρύτερου σχεδίου. Η ίδια κοπέλα μπορεί να βασίσει την καριέρα της ή άλλους στόχους της στον ευρύτερο στόχο «υγεία και ευπρέπεια μέχρι τα βαθιά γεράματα.

 

Ένας τέτοιος στόχος θα ήταν να νιώθει όμορφα με το σώμα της, να επιθυμεί για τον εαυτό της να έχει υγεία και μακροζωία, ελπίζοντας να μην αντιμετωπίσει κανένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα.

Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι και εσύ, ένας τέτοιος στόχος δεν έχει κάποιο απόλυτο τέλος, δηλαδή δεν ολοκληρώνεται ποτέ 100%. Είναι περισσότερο μια υψηλή επιθυμητή κατάσταση που συντηρεί κανείς κάνοντας συνεχώς επιλογές σχετικά με την άσκηση, την διατροφή, κ.λπ..

Οι ευρύτεροι στόχοι δεν ολοκληρώνονται ποτέ, αλλά διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής σου. 

Σε αντίθεση, οι απλοί στόχοι δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον τρόπο ζωής σου, αφού τις περισσότερες φορές μετά την ολοκλήρωσή τους, σταματάς να κάνεις οτιδήποτε ωφέλιμο έκανες πριν.

Επίσης στο παραπάνω παράδειγμα, βλέπουμε ότι ο πρώτος στόχος αποτελεί μονάχα ένα μέρος του συνολικού ή ευρύτερου σχεδίου. Η ίδια κοπέλα θα μπορούσε να στηρίξει μια καριέρα ή άλλους στόχους, πάνω στον ευρύτερο στόχο «να είναι υγιής και εμφανίσιμη μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Κανένας από αυτούς τους στόχους, δε θα την έκανε να νιώθει ότι έχει ολοκληρώσει 100% τον ευρύτερο στόχο της.

Εγγυημένη Μέθοδος 9 Βημάτων.
Χιλιάδες Άνθρωποι…
Εσύ; 


Όταν σκοπεύεις σε έναν στόχο, κάνεις ότι κάνεις μόνο και μόνο για τον στόχο. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό αλλά αυτή η πρόταση κρύβει μια προβληματική αλήθεια.

Όσο κάνεις μια ενέργεια για κάτι άλλο (μόνο για κάτι άλλο), τότε δε θα υπάρχει πραγματική ικανοποίηση. Αν αντιθέτως εστιάσεις στην διαδικασία, τότε η κάθε μέρα θα είναι σημαντική.

Είναι διαφορετικό μοντέλο σκέψης, όταν εστιάζω στο να κάνω «αυτό που έχω σχεδιάσει» σήμερα, από το να κάνω «αυτό που θα εξυπηρετήσει τον στόχο μου». 

Κάποιοι άνθρωποι δεν το κατανοούν με την πρώτη ή μέχρι να το δοκιμάσουν στην πράξη, ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουμε την ζωή κάποιου βοηθώντας τον να εισάγει κάποιες νέες απλές συνήθειες (ή ρουτίνες), αντί να κυνηγήσει ένα μεγάλο και απαιτητικό στόχο.

Πρόσθεσε διαδικασίες αξιολόγησης και διόρθωσης.

Υπάρχει μια λογική που λέει ότι πρέπει να θέσεις έναν στόχο, και να είσαι τόσο αποφασισμένος και τόσο πεισματάρης σχετικά με αυτόν, που να μην μετακινείσαι καθόλου από τη θέση σου.

Αυτό είναι υπέροχο! Αν μόνο μπορούσες να ελέγξεις το μέλλον… (μη γελάς).

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το μέλλον. Το έχω τσεκάρει, δεν γίνεται σίγουρα. Μπορείς σε κάποιο βαθμό να ελέγξεις τις πράξεις σου, και σε μικρότερο βαθμό να επηρεάσεις τις πράξεις των άλλων ανθρώπων. 

Όμως σε μια σύνθετη κοινωνία όπως η δική μας, η τυχαιότητα (κάθε δύναμη που εισέρχεται σε μια σκηνή και βρίσκεται έξω από τη σφαίρα επιρροής μας) είναι τόσο μεγάλη που είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγξουμε το μέλλον.

Κάθε φορά όμως, που θέτουμε έναν στόχο κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

Επειδή κάθε στόχος είναι μια πρόθεση ώστε στο μέλλον, να βρίσκομαι σε συγκεκριμένη κατάσταση ή θέση σχετικά με κάτι. «Αποφασίζω» ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχω βγάλει 100.000€. Προσπαθώ να πω και να ορίσω το μέλλον.


Ανάλογα το χρονοδιάγραμμα που έχω για κάθε στόχο, ανάλογα δημιουργώ και μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία ελέγχου και διόρθωσης. Ίσως κάθε βδομάδα, ίσως κάθε μήνα.

Αυτή η διαδικασία συνήθως δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, αν έχει σχεδιαστεί σωστά από την αρχή. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να ελέγξει με αντικειμενικό τρόπο πόση πρόοδος έχει γίνει προς την επιθυμητή κατεύθυνση. 

Για την αξιολόγηση χρησιμοποιούμε «δείκτες». Όσοι από σας έχουν επιχείρηση ή ασχολείστε με το μάρκετινγκ και τις στατιστικές μετρήσεις θα αναγνωρίζεται την φιλοσοφία.

Οι δείκτες είναι δεδομένα που όταν συγκρίνονται με άλλα παρόμοια δεδομένα προηγούμενων χρονικών στιγμών μας δίνουν μια πολύτιμη πληροφορία σχετικά με την τωρινή μας κατάσταση.

Όταν μιλάμε για στόχους, είναι καλό να είναι μετρήσιμοι. Συχνά θα ακούσετε διάφορους  Coaches να μιλάνε για αυτό, ωστόσο ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι πάντοτε εφικτό. Κάποια θέματα και κάποιες περιοχές της ζωής δεν είναι ποσοτικά πράγματα αλλά ποιοτικά.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον να βελτιώσει τη ζωή του χ%». Αυτό δεν σημαίνει ότι τα «ιερά» πράγματα όπως η αγάπη, ο έρωτας και όλα τα συναφή, δεν πρέπει να έχουν διαδικασίες ελέγχου και διόρθωσης. Και ερχόμαστε στο δεύτερο σκέλος…

Διαδικασία Διόρθωσης

Η διόρθωση ακολουθεί την αξιολόγηση, όταν βρίσκεις ότι μια συγκεκριμένη ενέργεια μείωσε κάποιον σημαντικό δείκτη. Για παράδειγμα, ένας μαθητής  εντόπισε μέσω της διαδικασίας ελέγχου που έκανε σε εβδομαδιαία βάση, ότι αν μιλούσε στο τηλέφωνο την τελευταία μισή ώρα πριν κοιμηθεί, μετά έκανε πιο ανάστατο ύπνο.

Η επικοινωνία, το κινητό τηλέφωνο, η κοινωνική διάδραση.. δεν ξέρω τι μπορεί να ήταν υπεύθυνο για αυτό, πάντως ο μαθητής  ξυπνούσε πιο κουρασμένος με αποτέλεσμα να έχει μειωμένα αποτελέσματα τις επόμενες μέρες στο στόχο του.

Μόλις το εντόπισε σταμάτησε να το κάνει. Ενημέρωσε όσους μιλούσε αργά ότι από εδώ και πέρα θα κοιμόταν νωρίτερα και έκλεινε το κινητό του. Ίσως να μην κοιμόταν νωρίτερα αλλά κοιμόταν αρκετά καλύτερα, και έλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη κατάσταση.


Επίλεξε στόχους που να βασίζονται στον κώδικα αξιών σου, στόχους ρεαλιστικούς με μετρήσιμα αποτελέσματα, στόχους των οποίων η επιτυχία εξαρτάται από τη δική σου προσπάθεια και δυναμική.

Τομείς της ζωής που ίσως θα ήθελες να εξερευνήσεις περαιτέρω θα μπορούσαν να είναι:

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!

Στόχευσε σε έναν τομέα, επίλεξε έναν στόχο και διατύπωσε τον όσο πιο συγκεκριμένα και απλά μπορείς .

Παράδειγμα: O στόχος μου:

Να αναπτύξω ένα δικό μου e-shop στον τομέα των βιολογικών προϊόντων

Άφησε ελεύθερη τη σκέψη σου να σου παρουσιάσει ιδέες, προβληματισμούς, σκέψεις, πεποιθήσεις και “πιστεύω” γύρω από αυτόν τον στόχο.

Τι θέλεις να επιτύχεις;

Τι είναι δυνατό και τι αδύνατο, τι είναι θετικό και τι αρνητικό στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου;

Σε τι αισθάνεσαι δυνατή -ος και σε τι ευάλωτη -ος προκειμένου να επιτύχεις αυτόν τον στόχο;

Τι σε εμποδίζει να προχωρήσεις;

Κατάγραψε ελεύθερα τους συνειρμούς σου, ότι πηγαία βγαίνει από μέσα σου. 

Για παράδειγμα:

Οι πεποιθήσεις μου και τα “πιστεύω” μου γύρω από αυτόν τον στόχο είναι ότι θα επιτύχω, γιατί από παιδί ποθούσα διακαώς να αναπτύξω επιχειρηματική δράση, μου αξίζει η επαγγελματική επιτυχία, δεν έχω το απαραίτητο κεφάλαιο ή την επιχειρηματική εμπειρία για κάτι τέτοιο κλπ.

Επισήμανε τα “πιστεύω” εκείνα τα οποία είναι περιοριστικά, σου απομυζούν ενέργεια, σε αποτρέπουν από το να θέσεις τον στόχο και να τον πετύχεις, σε αποδυναμώνουν ή και σε σαμποτάρουν από το να έχεις μια αντικειμενική αξιολόγηση της δυναμικής σου.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν στόχους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους πετύχουν, λειτουργούν μέσα στο ακόλουθο πλαίσιο:


Βεβαιώσου ότι όταν πλέον θέσεις τον ξεκάθαρο στόχο σου, κάθε τι γύρω από αυτόν έχει θετικό πρόσημο, δηλαδή δηλώνεις όλα αυτά που θέλεις και όχι αυτά που δεν θέλεις. Κράτησε μέσα σου «ζωντανό» τον στόχο βλέποντας, νιώθοντας και βιώνοντας στο σήμερα το αποτέλεσμα του «αύριο».


Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να σε υποστηρίξουν, να σε ενδυναμώσουν και να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις μπροστά. Κάποιοι είναι όμως. Βρες τους και χτίσε μια δυνατή επαγγελματική, προσωπική ή και φιλική σχέση μαζί τους.

Δεν μπορείς να διορθώσεις κάτι που αρνείσαι να αντιληφθείς, να παραδεχτείς και να αντιμετωπίσεις.

Όσο περισσότερο προσδοκάς να πετύχεις κάτι, τόσο περισσότερο το εκτιμάς όταν το κατακτήσεις. Όσο σκληρότερα αγωνίζεσαι για κάτι, τόσο πιο ανεκτίμητο γίνεται όταν το επιτύχεις. Όσα περισσότερα εμπόδια, δυσκολίες και ανατροπές συναντήσεις στο ταξίδι για να φτάσεις στον προορισμό σου, τόσο πιο δυνατή -ος γίνεσαι.

Ότι και να συμβαίνει γύρω σου, όπως και να το χαρακτηρίζεις, είτε καλό είτε κακό, ήρθε στην πραγματικότητά σου για να σε βοηθήσει να εξελιχθείς.

Οι άλλοι μπορούν να σε μιμηθούν σε πολλά, αλλά όχι στη δημιουργικότητά  σου.

Όταν αγωνίζεσαι να πετύχεις έναν στόχο, απαιτείται να αφοσιωθείς στην κατάκτησή του, να χρησιμοποιήσεις όλη τη δύναμη της θέλησής σου. Ίσως σου πάρει χρόνο, ίσως μπεις στον πειρασμό να τα παρατήσεις. Όταν όμως φτάσεις στο τέρμα της διαδρομής και σπάσεις το νήμα, θα καταλάβεις ότι άξιζε όλος ο κόπος και όλη η προσπάθεια.

Να αναζητάς συμβουλές από εκείνους που έχουν τολμήσει και συνεχίζουν να τολμούν, να παλεύουν με το άγνωστο και το αδύνατο και που δεν κάνουν πίσω σε οποιοδήποτε εμπόδιο. Πλοία αταξίδευτα και αγκυροβολημένα δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα στο δρόμο σου για την Ιθάκη.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

#3 μυστικά για να ενδυναμώσεις και να βάλεις γερά θεμέλια στην σχέση σου

Ότι κι αν θέλεις να κάνεις χρειάζεται να βγαίνει από μέσα σου

#5 κανόνες για να βρεις τον σύντροφο των ονείρων σου

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!