Πως να φτιάξεις μια δυνατή ομάδα που θα στελεχώσει την επιχείρηση σου

Πως να φτιάξεις μια δυνατή ομάδα που θα στελεχώσει την επιχείρηση σου

Σου έχει τύχει να προσλάβεις ποτέ κάποιον που φαινόταν να είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση την οποία ήθελες να καλύψεις στην επιχείρηση σου, εξαιρετικός στην συνέντευξη που έκανες μαζί του αλλά που τελικά δεν αποδείχτηκε καλή επιλογή όταν ήρθε η ώρα να ενσωματωθεί στην επιχείρηση σου και ο λόγος ήταν ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να δουλέψει ομαδικά και δεν είχε ομαδικό πνεύμα;

Συχνά το βιογραφικό κάποιου και η συνέντευξη μαζί του μας οδηγούν στο λάθος συμπέρασμα ότι θα ήταν ο ιδανικός για την θέση για την οποία τον χρειαζόμαστε. Όταν όμως έρχεται η ώρα να το δούμε στην πράξη διαπιστώνουμε ότι τελικά παρά τα προσόντα που έχει δεν είναι τελικά ο ιδανικός. Και αυτό γιατί απουσιάζει το χάρισμα της ομαδικότητας.

Με ποιον τρόπο λοιπόν θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την διαδικασία της πρόσληψης ώστε να μπορούμε άμεσα να διαπιστώσουμε αν κάποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην ομάδα που έχουμε ήδη δημιουργήσει; Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να απαντήσεις σε 3 ερωτήσεις:

  1. Μπορεί να κάνει την δουλειά; Διαθέτει δηλαδή το σύνολο των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων για την θέση την οποία επιθυμείς να καλύψεις;
  2. Θα κάνει καλά την δουλειά αυτή μακροπρόθεσμα; Εδώ θα χρειαστεί την δική σου ικανότητα να μπορείς να εκμαιεύσεις και να κατανοήσεις ποιοι είναι οι στόχοι του υποψηφίου σου και να μπορείς να δεις αν αυτή η εργασία που του προσφέρεις οδηγεί προς αυτούς τους στόχους. Αν δεν τους ικανοποιεί  τότε γνωρίζεις ήδη πως πολύ σύντομα ή θα βαρεθεί την εργασία του και θα πέσει η απόδοση του ή θα αναζητήσει κάτι άλλο εργασιακά που θα τον φέρει πιο κοντά στους στόχους του.
  3. Είναι ο κατάλληλος για να ενσωματωθεί στην ομάδα που έχεις δημιουργήσει ή σκέφτεσαι να δημιουργήσεις; Έχει ομαδικό πνεύμα;

Έτσι λοιπόν, κατανόησε τις πραγματικές ανάγκες, επιθυμίες και στόχους του υποψηφίου που έχεις απέναντι σου για την στελέχωση της θέσης που χρειάζεται να καλύψεις. Επιπλέον χρειάζεται να διακρίνεις την φύση του υποψηφίου. Αν είναι για παράδειγμα εκ φύσεως εσωστρεφής θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικός πωλητής; Φυσικά και θα μπορούσε, αλλά θα πωλούσε με εξαιρετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Γιατί; Γιατί η φύση του ανθρώπου σπάνια αλλάζει. Όταν μπορείς να βρεις μια εργασία όπου η φύση ενός υποψηφίου να ανταμείβεται από την ίδια την εργασία σε πρώτη φάση, οι στόχοι θα είναι ευθυγραμμισμένοι και αν έχει και τις ικανότητες θα έχεις έναν ιδανικό υποψήφιο.

Όμως δεν έχουμε τελειώσει. Υπάρχει άλλο ένα και πολύ βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί; Είναι ο ιδανικός για να ενσωματωθεί στην ομάδα; Έχει ομαδικό πνεύμα; Εάν ναι τότε συγχαρητήρια, έχεις χτυπήσει φλέβα χρυσού με αυτόν τον άνθρωπο!

Εάν όμως δεν έχει ομαδικό πνεύμα; Τι συμβαίνει τότε;

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ένας σπουδαίος παίκτης ποδοσφαίρου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να παίξει ομαδικά, να ακολουθήσει τα συστήματα που συμπεριλαμβάνουν δράση εντός της ομάδας, αλλά λειτουργεί στο γήπεδο σαν μια μονάδα που αν έχει την μπάλα στα πόδια του δεν θα την μοιραστεί με κανέναν και θα προσπαθήσει απλά να φέρει μόνος του το αποτέλεσμα, δηλαδή να βάλει γκολ στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας, είναι ένας καλός παίκτης για την ομάδα; Είναι αυτός που χρειάζεται η ομάδα; Βεβαίως και όχι.

Πόσες πιθανότητες έχει να τα καταφέρει χωρίς να επιτρέψει την συμμετοχή των παικτών της ομάδας του; Εξίσου σπουδαίων παικτών… Πώς θα μπορούσε να έρθει το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν αν δεν μπορεί να μοιραστεί την μπάλα με την ομάδα του; Αν δεν μπορεί να μοιραστεί τη νίκη με την ομάδα του; Το πιθανότερο είναι να ηττηθεί τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του. Γιατί η αντίπαλη ομάδα θα λειτουργεί και θα παίζει ομαδικά. Και η ομάδα είναι αυτό που δίνει δύναμη και ορμή και φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε άλλη περίπτωση συνήθως αποδεικνύεται απλά αποτυχία.

Όπως καταλαβαίνεις η ομαδική δουλειά είναι το Α και το Ω για την καλή και αρμονική λειτουργία της επιχείρησης σου καθώς και για την επίτευξη των στόχων της.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πώς μπορεί το γέλιο σου να αλλάξει την ζωή σου γρήγορα και απλά

Πώς να απελευθερώσεις τον πόνο από την καρδιά σου

Πώς να κάνεις το άγχος ένα δημιουργικό εργαλείο για την επιτυχία σου

Ένα Life Coaching πρόγραμμα για να μάθεις πώς να “Μπορείς”. Διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

 

mporeis

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο