Osho – Μια αμφιλεγόμενη Προσωπικότητα

Ο Όσσο (πραγματικό όνομα Τσάντρα Μοχάν Ζαΐν) γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1931 και απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου 1990. Πήρε το όνομα Όσσο (Osho) το 1989. Ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος που κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη στη δημιουργικότητα και στην ευδαιμονία, στοιχεία που ενυπάρχουν στον άνθρωπο και τα οποία χάνει εντεταγμένος ων σε ένα σύστημα που αποτελείται από στατικά πιστεύω αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και κοινωνικοποίηση μέσα σε αυστηρά νομικά πλαίσια. Ο Όσσο υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ινδία διδάσκοντας και δίνοντας διαλέξεις για την «εκκοσμίκευση» και τον Γκάντι. Οριοθέτησε θρησκεία και υποστήριξε μια πιο ανοικτή στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα, η οποία τον έφερε σε μια σειρά από αντιπαραθέσεις. Ιδρυτής του ομώνυμου Διεθνούς Κέντρο Διαλογισμού, επινόησε μια σειρά από τεχνικές διαλογισμού και έγινε γνωστός ως πνευματικός θεραπευτής.

Οι φιλοσοφίες του περιστρέφονται γύρο από την αγάπη και την ενότητα μέσα από την απώλεια του «εγώ». Διατύπωσε πολλές σκέψεις, κάποιες αρκετά ιδιαίτερες. Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα:

 • «Ο Θεός είναι απλά ένα όνομαγια την ολότητα της ύπαρξης μας.»
 • «Ο Βούδας δεν δίδαξε κάτι στο οποίο θα πρέπει να πιστεύεις. Δεν ήταν δάσκαλος με αυτή την έννοια, γιατί δεν δίδασκε. Ήταν, αντιθέτως, ένα αντι-δάσκαλος, ξήλωσε όλες τις διδασκαλίες που οι άνθρωποι κουβαλούσαν. Βοήθησε, σιγά-σιγά, τους μαθητές του να απογυμνωθούν»
 • «Στις ημέρες του Βούδα, ή στις ημέρες του Lao-Tzu, ο κόσμος ήταν πολύ πολύ ήσυχος, φυσικός, ένας παράδεισος. Γιατί; Οι άνθρωποι δεν ήταντόσο στοχαστές και ήταν πιο επιρρεπείς στο αίσθημα αντί για τη σκέψη. Και οι άνθρωποι προσεύχονταν. Το πρωί, το πρώτο πράγμα ήταν η προσευχή. Τη νύχτα το τελευταίο πράγμα ήταν πάλι η προσευχή. Και μέσω στην ημέρα επίσης, όποτε υπήρχε μια στιγμή, προσεύχονταν από μέσα τους»
 • «Η καρδιά δεν ξέρει τι θα πει αμφιβολία ή πίστη- η καρδιά απλά ξέρει από εμπιστοσύνη. Καρδιά είναι σαν ένα μικρό παιδί. Το μικρό παιδί προσκολλάται στο χέρι του πατέρα του, και όπου ο πατέρας πηγαίνει το παιδί πηγαίνει.Ούτε πιστεύει ούτε αμφιβάλλει. Το παιδί είναι αδιαίρετο. Η αμφιβολία και πίστη σε διαιρούν»
 • «Τι είναι η προσευχή; Η προσευχή είναι η αποστολή της ευλογία σου σε όλους. Η προσευχή είναι η αποστολή της συμπόνιας σου σε όλους. Η προσευχή είναι η δημιουργία ενός αντιδότου στις αρνητικές σκέψεις»
 • «Η αλήθεια είναι απλή. Πολύ απλή – τόσο ώστε ότι και ένα παιδί μπορεί να την καταλάβει. Για την ακρίβεια, μόνο ένα παιδί μπορεί να την κατανοήσει. Αν δεν ξαναγίνεις παιδί και πάλι, δεν θα είσαι σε θέση να την καταλάβεις. Η αλήθεια είναι εμπειρία, όχι εικασία»
 • «Πρέπει να αναζητήσεις το δικό σου μονοπάτι»
 • «Αγάπαβαθιά , χωρίς ζήλια, και γίνε πιο στοχαστικός. Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Τι μπορείς να μοιραστείς; »
 • «Όταν αγαπάς ένα άτομο όλοι φόβοι εξαφανίζονται. Και όταν είσαι φοβισμένος η αγάπη εξαφανίζεται»
 • «Όταν αγαπάς, θα πρέπει να γίνεις κανείς. Όσο παραμένεις κάποιος, τότε η αγάπη δε συμβαίνει ποτέ»
 • «Όταν δύο εραστές κάνουν έρωτα, τότε μια αυθόρμητη και ευχάριστη αίσθηση γεννιέται. Η ενέργεια του σώματός τους χάνει κάθε ταυτότητα. Δεν μπορούν να είναι πλέον «ο εαυτός τους» και μαζί πέφτουν στη άβυσσο. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο για μια στιγμή, μέχρι να ανακτήσουν και πάλι  τον εαυτό τους και  να αρχίσουν πάλι την προσκόλληση (σε όλα αυτά που φοβούνται μη χάσουν). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι φοβούνται την αγάπη.Για να μη χάσουν.»
 • Αυτός ο κόσμος πρέπει να αγαπηθεί, αυτός ο κόσμος πρέπει να γίνει σεβαστός, αυτός ο κόσμος πρέπει να είναι ναός σου. Αυτός ο κόσμος πρέπει να είναι κάτι για το οποίο αισθάνεσαι ευγνώμον.
  Να σου θυμίσω πως θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου τις σκέψεις σου από κάτω στα σχόλια. 

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο