επιχείρηση

Βασικές συμβουλές διαχείρισης για την επιχείρηση σου

Το να είσαι επιχειρηματίας είναι από μόνο του μια πρόκληση.

Έχεις να διαχειριστείς αρκετές υποθέσεις, καταστάσεις, αναποδιές, προκλήσεις και τόσα ακόμα που συνθέτουν το παζλ του επιχειρείν..

Εάν συνυπολογίσουμε και τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες παρουσιάζονται στις μέρες μας, τόσο πιο μεγάλη γίνεται και η πρόκληση.

Απαιτείται αρκετή δουλειά, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες σε μεγάλο ποσοστό να έχουν μια αρκετά πολυάσχολη ζωή και καθημερινότητα. Υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει από την πλευρά τους, καθώς πρέπει να επιβλέπουν κάθε πτυχή της επιχείρησης.

Το να είσαι επιχειρηματίας μπορεί να είναι και αρκετά κουραστικό πολλές φορές (όσο και γοητευτικό!). Για να επιτευχθεί μια [ή και περισσότερες] επιτυχίες, είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία να έχει τον έλεγχο και την γνώση επάνω σε αρκετά θέματα της επιχείρησης του.. Δεν είναι ότι πρέπει να τα ξέρει όλα, αλλά σίγουρα να έχει γνώση..

Και να μην παρεξηγηθώ.. Επιχειρηματίας δεν είναι μόνο ένας πρόεδρος ή ιδιοκτήτης μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας ή μονάδα παραγωγής.. Επιχειρηματίας είναι ο οποιασδήποτε έχει μια επιχείρηση ή επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν χρηματοοικονομικούς κινδύνους και “ρίσκο”.

Εάν λοιπόν σαν επιχειρηματίας θέλεις να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία αλλά και κερδοφορία για την επιχείρηση σου, τότε θα πρέπει να βρεις τρόπους να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις αλλά και να ελαχιστοποιείς τον παράγοντα.. κινδύνου όσο το δυνατό περισσότερο.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο βασικές συμβουλές διαχείρισης που πρέπει να γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας.

  • Διαχείριση οικονομικών

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές μιας επιτυχημένης επιχείρησης είναι η αποτελεσματική διαχείριση της “ταμειακής ροής”. Η μη τήρηση αυτής μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη αποτυχία στο κομμάτι της διαχείρισης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις για τη σωστή διαχείριση της επιχείρησης σου, είναι να φροντίζεις για την σωστή και ισχυρή οικονομική βάση. Είναι σωστό να γνωρίζεις ποια είναι τα οικονομικά “αποθέματα στην τράπεζα”, στο “ταμείο σου”, ώστε να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι κινήσεις που θα μπορείς να κάνεις .

Σε αυτό το κομμάτι και ασχέτως μεγέθους και τύπο της επιχείρησης σου, μπορείς πάντα να επωφεληθείς (και) από την τεχνολογία. Υπάρχουν αρκετά λογισμικά και προγράμματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις φροντίζοντας πάντα να είναι κατάλληλα για την επιχείρηση σου.

  • Παρακολούθηση πόρων και χρόνου:

Η παρακολούθηση του χρόνου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση των εργασιών σε μια επιχείρηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο χρόνος των εργαζομένων και των συνεργατών, “δαπανάται” σωστά με στόχο τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Θα χρειαστεί σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο καθορίζεται ο χρόνος και οι πόροι, στο οποίο θα καταγράφεται όλη η διαδικασία.. Από την δημιουργία του προϊόντος ή της υπηρεσίας, την όποια επεξεργασία μπορεί να χρειαστεί, την όποια διόρθωσή ή προσαρμογή και, τέλος την προώθηση/πώληση του. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία παρακολούθησης χρόνου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν..

Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να ορίσεις στόχους, βήματα και βέβαια να συμβαδίζεις με το σωστό εργασιακό πρόγραμμά και πλάνο.

Εάν βρίσκεσαι στο κομμάτι των πωλήσεων, τότε πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις ακριβώς πόσο χρόνο λαμβάνει η όλη διαδικασία της πώλησης, ώστε να τηρούνται οι χρόνοι και οι πελάτες σου να εξυπηρετούνται βάση του.. υποσχόμενου χρόνου.

  • Προτεραιότητα στις εργασίες

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη διαφορά ανάμεσα σε σημαντικές και επείγουσες εργασίες. Η γνώση αυτής της διαφοράς θα βοηθήσει στην ιεράρχηση των καθηκόντων. Υπάρχουν πολλά καθήκοντα ή εργασίες που είναι κρίσιμες και πρέπει να επιτευχθούν κατά προτεραιότητα. Πρέπει να μοιραστούν οι εργασίες σε διαφορετικές κατηγορίες. Σημαντικό επίσης να εξετάζονται και άλλοι παράγοντες όπως οι προθεσμίες, η σημασία, η επείγουσα ανάγκη, οι στόχοι, τα αποτελέσματα, τα οικονομικά χαρακτηριστικά κλπ. για να διαπιστώσεις αν κάτι ανήκει στην κατηγορία επείγουσα ή σημαντική εργασία.

Και πάλι εάν είσαι μια επιχείρηση ή στο κομμάτι των πωλήσεων, τότε θα χρειαστεί να δίνεις την απαραίτητη προτεραιότητα, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα ροή εσόδων και πελατειακή βάση. Στην διαχείριση μιας επιχείρησης, οι προτεραιότητες θα πρέπει να βασίζονται σε εργασίες που ενισχύουν την ανάπτυξη της και την επιτυχία σε στρατηγικούς στόχους.

  • Διαχείριση έκτακτων περιπτώσεων

Η ζωή ενός επιχειρηματία δεν είναι εύκολη. Για να κάνεις τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, είναι σημαντικό να έχεις ένα σχέδιο.. ένα πλάνο. Ενώ έχεις καταλήξει σε μια “στρατηγική διαχείρισης” χρόνου, είναι σημαντικό να λαμβάνονται επίσης υπόψη οι ενδεχόμενες έκτακτες περιπτώσεις.

Ως επιχειρηματίας, πρέπει να έχεις [πιο σωστά να βρίσκεις] χρόνο σχεδόν για τα πάντα. Πρέπει να ασχοληθείς με τους υπαλλήλους, συνεργάτες, προμηθευτές, συναντήσεις, εκκρεμότητες.. Οπότε θα διακόπτεται αρκετές φορές ο εργασιακός χρόνος σου, οπότε καλό θα είναι να διατηρείς ένα ευέλικτο πρόγραμμα που να μπορεί να καλύψει αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις.

  • Διαχείριση μάρκετινγκ

Το μάρκετινγκ είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην λειτουργίας μιας επιχείρησης. Αν το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει σωστή διαχείριση, τότε μπορεί να γίνει αυτομάτως το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη διαδικασία.

Το “έξυπνο μάρκετινγκ” απαιτεί την γνώση αλλά και χρήση των σωστών πόρων. Στις μέρες μας πια, υπάρχουν πραγματικά πολλές ευκαιρίες και εργαλεία μάρκετινγκ διαθέσιμα, που η επιλογή της πιο κατάλληλης μπορεί να είναι από μόνο του ένα δύσκολο έργο..

Το σημαντικό όμως είναι να να καταλάβουμε ότι το αποτελεσματικό μάρκετινγκ δεν εξαρτάται πλέον από μεγάλο προϋπολογισμό, αλλά περισσότερο στη σωστή διαχείριση των πόρων και των εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη σημασία της εστιασμένης και σχετικής αναζήτησης. Η επιτυχία στην διαδικασία εξαρτάται από την ταυτόχρονη διαχείριση πολλών καναλιών.

Οπότε, σαν επιχειρηματίας είναι καλό να φροντίζεις και να διατηρείς μια σωστή ενημέρωση για τα όλα παραπάνω ώστε να μπορείς να ορίσεις την επόμενη κίνηση σου.

Ασχέτως λοιπόν τον τύπο, το αντικείμενο ή το εύρος δραστηριοτήτων της επιχείρησης σου, οι βασικές συμβουλές διαχείρισης στα:

  • Οικονομικά

  • Πόροι και χρόνοι

  • Προτεραιότητες

  • Έκτακτες περιπτώσεις

  • “Έξυπνο” Μάρκετινγκ

Θα βοηθήσουν πολύ στο να υπάρχει μια σωστή λειτουργία και οργάνωση της επιχείρησης σου.

Επίλεξε σωστά τα εργαλεία σου, δώσε την ανάλογη προσοχή στο τι είναι αυτό που χρειάζεται βελτίωση στους παραπάνω τομείς και βάλτο σε εφαρμογή. Τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα και οι προοπτικές περισσότερες.

Στα σωστά επιχειρηματικά βήματα λοιπόν..

Επιχειρώ.. Με Πάθος..

Αν λοιπόν αυτό το άρθρο έχει αξία για εσένα, κάνε share και βοήθησε να εξαπλώσουμε αυτό το μήνυμα..

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Ενθουσιασμός vs Φόβος.. Κράτα τον ενθουσιασμό και διώξε τον φόβο

Γιατί οι επιχειρήσεις κλείνουν και δεν αγοράζουν οι πελάτες;

Τι φοβάσαι πιο πολύ, την αποτυχία ή την.. Επιτυχία;

 

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου… Διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

pos-na-ziseis-mia-eytyxismeni-zwi

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο