#7 βασικά βήματα για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης

#7 βασικά βήματα για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση;

Έχεις ήδη ξεκινήσει;

Θέλεις να κάνεις το βήμα αλλά δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις;

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη της επιχείρησης σου και για τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις κατά το ξεκίνημα μιας επιχείρησης.

Το ξεκίνημα μιας επιχείρησης εμπεριέχει τόσο το στοιχείο του κέρδους, όσο και το στοιχείο του κινδύνου, του ρίσκου.

Ένας νέος επιχειρηματίας αυτό που κάνει στην ουσία είναι να επιχειρήσει ένα νέο εγχείρημα, ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα, το οποίο έχει υπολογίσει πως θα του φέρει κέρδος. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εξ’ αρχής σίγουρο. Υπάρχει ο κίνδυνος η επιχείρηση του να μην πετύχει και τελικά όχι μόνο κέρδος να μην βγάλει αλλά αντιθέτως να έχει κόστος με πρώτο και κύριο το χρηματικό ποσό που επένδυσε γι’ αυτήν την επιχείρηση.

efta vimata epityxias

Ο επιχειρηματίας όμως, αν και γνωρίζει το ενδεχόμενο να χάσει τα χρήματα του, τολμά και ρισκάρει. Τολμά και ρισκάρει για την πιθανότητα του κέρδους με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει στο μυαλό του και τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα. Τολμά και ρισκάρει γιατί έχει ένα όραμα για την ζωή και την επιχείρηση του.

Και προς Θεού, μην σκεφτείς πως είναι παράτολμος. Γνωρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσει κάποια βήματα για να ξεκινήσει και να προχωρήσει προς την επιτυχία των στόχων του. Και τα ακολουθεί.

Και αυτά είναι τα #7 βήματα που θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο..

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα #7 βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να ξεκινήσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση:

1. Δες που βρίσκεσαι αυτή την στιγμή

Πρώτο βήμα λοιπόν: Χρειάζεται να ανακαλύψεις που βρίσκεσαι αυτή την στιγμή ως προς τον στόχο σου. Να ανακαλύψεις τι έχεις αλλά και τι είναι αυτό που λείπει. Για να σε βοηθήσω παρακάτω υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου:

 • Γιατί θέλεις να ξεκινήσεις αυτή την επιχείρηση; Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

 • Τι δεξιότητες έχεις; Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επιχείρηση σου; Μήπως χρειάζονται κι άλλες;

 • Πόσα χρήματα θα χρειαστεί να επενδύσεις στην επιχείρηση σου; Έχεις αυτά τα χρήματα τώρα; Μπορείς να τα βρεις;

 • Πόσο χρόνο θα χρειαστείς;

 • Η επιχείρηση σου θέλεις να είναι πλήρους απασχόλησης ή μερικής;

 • Θα αφορά παροχή υπηρεσιών ή πώληση κάποιου προϊόντος;

 • Το προϊόν ή η υπηρεσία σου θα είναι καινοτόμα; Υπάρχει ανταγωνισμός; Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές σου; Σε τι θα διαφοροποιούνται και θα υπερτερούν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σου όσον αφορά τον ανταγωνισμό;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, θα μπορέσεις να αντιληφθείς και να κάνεις πιο καθαρό ποιοι είναι οι στόχοι σου, τι δεξιότητες χρειάζεται να έχεις, τι χρειάζεται να κάνεις, πόσα χρήματα θα χρειαστούν, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να το βάλεις σε εφαρμογή, ποιοι θα είναι οι ανταγωνιστές σου και πόση βοήθεια θα χρειαστείς.

2. Ανέλυσε την βιομηχανία στην οποία θέλεις να μπεις

Δεύτερο βήμα: Είτε θέλεις να ανοίξεις ένα αρτοποιείο, είτε μία ναυτιλιακή, είτε ένα κομμωτήριο, είτε ένα εκπαιδευτήριο ένα είναι σίγουρο: Χρειάζεται να μάθεις την βιομηχανία στην οποία θέλεις να μπεις. Πώς λειτουργεί; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο τομέα; Τι τους διαφοροποιεί και έχουν κερδίσει αυτό το μεγάλο μερίδιο αγοράς;

Επίσης σίγουρα δεν θα ήθελες να ανοίξεις την επιχείρηση σου σε μία περιοχή όπου θα υπάρχουν άλλες 10-20 ίδιες επιχειρήσεις σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.. Έτσι δεν είναι;

Κάνε την έρευνα σου. Δες τι είναι αυτό που θα ανέβαζε την επιχείρηση σου και από τι κινδυνεύει. Κατέγραψε τις παρατηρήσεις σου. Γιατί; Έχε μου εμπιστοσύνη. Θα το διαπιστώσεις παρακάτω..

3. Φτιάξε ένα επιχειρηματικό πλάνο

Τρίτο βήμα: Φτιάξε ένα επιχειρηματικό πλάνο. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα για εσένα. Το επιχειρηματικό πλάνο είναι ένας οδηγός που ενώνει το σημείο που βρίσκεσαι τώρα με το σημείο που θέλεις να φτάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα π.χ. 5 χρόνια μετά. Τι βήματα χρειάζεται να κάνεις μέχρι να φτάσεις στους στόχους σου; Θα χρειαστείς οικονομική ενίσχυση και βοήθεια από τράπεζα; Αν ναι, αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να φτιάξεις ένα επιχειρηματικό πλάνο καθώς για να πάρεις δανειοδότηση απαιτείται ένα business plan το οποίο αξιολογείται από το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο θα απευθυνθείς. Τώρα πώς θα φτιάξεις ένα επιχειρηματικό πλάνο; Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πάρα πολλά υποδείγματα που θα σε καθοδηγήσουν βήμα βήμα στον σχεδιασμό του.

Μερικά από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις κατά τον σχεδιασμό του επιχειρηματικού πλάνου σου είναι:

 • Περιγραφή: Ποιος είσαι; Γιατί δημιουργείς αυτή την επιχείρηση; Τι προσφέρεις και ποια είναι η μέχρι τώρα ιστορία σου;

 • Στόχοι / Επενδυτικό πρόγραμμα / Βασικά στοιχεία θέσης και επίδοσης επιχείρησης / Σκοπός επιχειρηματικού σχεδίου

 • Στρατηγική ανάλυση (Ανάλυση εξωτερικού περιβάλλοντος επιχείρησης, ανταγωνισμού, πιστωτών, πελατών, εσωτερικού περιβάλλοντος επιχείρησης)

 • Στρατηγικός σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα

 • Σχεδιασμός Marketing

 • Ανάλυση αγοράς – τμηματοποίηση και στοχοποίηση

 • Τοποθέτηση προϊόντος / υπηρεσίας (καταναλωτές, προϊόντα, τιμολογιακή πολιτική, προώθηση, διανομή)

 • Λειτουργικό σχέδιο

 • Οργανωτικά και Διοικητικά θέματα

 • Ανάλυση κινδύνων (χρηματοοικονομικοί, παραγωγικοί, τιμών (αγοράς), ρευστότητας, πιστωτικοί, λειτουργικοί, δυσμενών γεγονότων)

 • Προϋπολογισμός κόστους

 • Χρηματοοικονομική αξιολόγηση (Οικονομικά στοιχεία και προβλέψεις)

4. Νομιμοποίησε την επιχείρησή σου

Σε αυτό το βήμα, το τέταρτο βήμα για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, θα χρειαστεί να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Ποια νομική μορφή θα έχει η επιχείρηση σου; Θα είναι ατομική, ομόρρυθμη, εταιρία περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμη εταιρία; Ποια θα είναι η νομική της φύση και υπόσταση;

Κάθε μορφή επιχείρησης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα οπότε η απόφαση σου για το θέμα αυτό είναι σημαντική και καθοριστική. Ειδικά ανάλογα με τον χρόνο, την ευθύνη και τα χρήματα που θέλεις να βάλεις στην επιχείρησή σου.

Βρες λοιπόν την μορφή που ταιριάζει στην επιχείρηση που θέλεις να δημιουργήσεις και βγάλε και την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. Σίγουρα υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν και οργανισμοί που θα χρειαστεί να πας για την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών. Αν δεν θέλεις να το κάνεις εσύ μπορείς να βρεις έναν έμπειρο λογιστή να αναλάβει όλο αυτό το κομμάτι και να σε καθοδηγήσει για κάθε βήμα που θα χρειαστεί να γίνει καθώς φυσικά να αναλάβει και την λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων σου.

5. Ζήτα χρηματοδότηση

Πέμπτο βήμα (αν χρειαστεί). Εάν δεν έχεις αρκετά χρήματα για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου θα χρειαστείς οικονομική υποστήριξη και βοήθεια. Αυτό μπορεί να γίνει από φίλους, οικογένεια ή από κάποια τράπεζα. Ότι κι αν επιλέξεις θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα χρήματα που θα λάβεις με ευλάβεια και υπευθυνότητα απέναντι στην υποχρέωση σου στους ανθρώπους που σου τα έδωσαν αλλά και στα επιχειρηματικά σου σχέδια και στα επόμενα βήματα σου.

6. Λειτουργία επιχείρησης

Μπράβο σου! Βήμα έκτο! Είσαι πλέον κοντά στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Της δικής σου επιχείρησης. Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις; Έχεις βρει τον χώρο; Πλήρωσες το ενοίκιο και την εγγύηση; Τα τηλέφωνα λειτουργούν; Έχουν συνδεθεί οι γραμμές; Έχεις ήδη βρει το προσωπικό που θα χρειαστείς; Έχεις φτιάξει πλάνο ανάπτυξης πελατολογίου; Εάν ναι άνοιξε πανιά! Το ταξίδι ξεκινάει!!

7. Μην φοβάσαι να κάνεις λάθος

Βήμα έβδομο: Έχεις πλέον την δική σου επιχείρηση και είναι υπέροχο και συναρπαστικό! Μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες που θα κάνεις. Σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνουν κάποια λάθη. Μπορεί να δοκιμάσεις κάτι που έκανε κάποια άλλη επιχείρηση και δούλεψε αλλά στην δική σου να μην δουλέψει. Μην φοβηθείς. Ακολούθησε το επιχειρηματικό σου σχέδιο και συνέχισε το ταξίδι με ενθουσιασμό. Από τα λάθη θα μάθεις και όσο μαθαίνεις θα εξελίσσεσαι προς την σωστή κατεύθυνση!

Έτσι λοιπόν είδαμε ποια είναι τα #7 βήματα για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Ακολούθησε τα και απόλαυσε το ταξίδι αυτό με ενθουσιασμό. Εύχομαι τα καλύτερα στη νέα σου επιχείρηση!

Και να θυμάσαι..

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Συναισθηματική Νοημοσύνη: Tο συστατικό ενός επιτυχημένου επιχειρηματία

Αν θέλεις να γίνεις μεγάλος ηγέτης μην ξεχνάς το όραμα σου

#4 τρόποι για να αναδιαμορφώσεις την επαγγελματική σου πορεία

Εάν θέλεις να μάθεις τις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ~ NLP όπως διδάσκονται στο American board of NLP τότε κάνε κλικ εδώ
anakaliptontas

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο