Είσαι σίγουρος ότι οι πολλαπλές εργασίες φέρνουν αποτελέσματα;

Είσαι σίγουρος ότι οι πολλαπλές εργασίες φέρνουν αποτελέσματα;

Ζούμε σε μια εποχή με απίστευτα “τρελούς” ρυθμούς και απαιτήσεις. Ο χρόνος τρέχει, οι εργασίες πολλές, το stress αυξάνεται… Κάτι πρέπει να κάνεις. Τι όμως;

Οι πολλαπλές εργασίες είναι για πολλούς ανθρώπους η λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Σχεδόν όλοι το κάνουν. Μικροί και μεγάλοι τρώνε ενώ παρακολουθούν τηλεόραση. Περπατάνε στον δρόμο χαζεύοντας βιτρίνες ενώ ταυτόχρονα μιλάνε στο κινητό και συζητούν για δουλειά, συνταγές, ταξίδια.. Ανοίγουν στους υπολογιστές τους πολλά παράθυρα ταυτόχρονα αναζητώντας την ίδια στιγμή τι θα παραγγείλουν, τι ταινία θα δουν το Σαββατοκύριακο, ποιες είναι οι ισοτιμίες, τι είπε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, μία σύμβαση από τα email τους που πρέπει να μελετήσουν, το ηλεκτρονικό τους ημερολόγιο για να ελέγξουν τα ραντεβού τους…

Σίγουρα οι πολλαπλές εργασίες έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και να καμαρώνουμε για το πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα.

Όταν έχεις ένα γεμάτο πρόγραμμα οι πολλαπλές εργασίες, το multitasking όπως λένε στο εξωτερικό, φαίνεται ιδανικό για να κερδίσεις χρόνο.. Έτσι φαίνεται… Είναι όμως;

efta vimata epityxias

Αν κάνεις ένα βήμα πίσω και αναλογιστείς ποια είναι η εμπειρία σου από τις πολλαπλές εργασίες που έχεις διεκπεραιώσει τι θα απαντήσεις; Έφερες περισσότερα αποτελέσματα; Ίσως ναι.. Έφερες όμως και καλύτερα αποτελέσματα; Ποιοτικά αποτελέσματα; Αποτελέσματα ανάπτυξης και βελτίωσης των διαδικασιών της κάθε εργασίας σου;

Η συνήθεια που λέγεται “πολλαπλές εργασίες”

Πράγματι οι πολλαπλές εργασίες έχουν γίνει μια συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Πριν μιλήσουμε όμως για την συγκεκριμένη συνήθεια ας δούμε κάποια πράγματα για τις συνήθειες γενικά..

Οι συνήθειες αποτελούνται από τρία μέρη: τον σκοπό, την ρουτίνα και την ανταμοιβή.

Ο σκοπός μας προτρέπει να κάνουμε κάτι.

Η ρουτίνα είναι η συμπεριφορά, η ενέργεια, η δράση.

Η ανταμοιβή είναι η απολαβή που λαμβάνουμε από την ρουτίνα.

Είμαι σίγουρος πως ξέρεις ήδη ότι οι συνήθειες σπάνε δύσκολα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ολοκληρώνεται η ρουτίνα, το μυαλό μας απελευθερώνει ντοπαμίνη μια ουσία που ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης. Χαιρόμαστε λοιπόν που ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ρουτίνα.. Είναι η ανταμοιβή.

Έχουν γίνει έρευνες όπου διαπιστώνουν ότι ο εγκέφαλος μας ανταμείβει περισσότερο όταν πετυχαίνουμε πολλαπλούς στόχους.. Όταν κάνουμε πολλαπλές εργασίες. Κι αυτό γιατί ολοκληρώνουμε περισσότερες ρουτίνες την ίδια στιγμή. Με λίγα λόγια όλη αυτή η ντοπαμίνη – και τα συναισθήματα ικανοποίησης που έρχονται μαζί της – σε ξεγελούν να σκεφτείς ότι είσαι εξαιρετικός στην διεκπεραίωση πολλαπλών εργασιών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνήθεια αυτή είναι πολύ δύσκολο να σπάσει.

Τα περισσότερα δεν είναι απαραιτήτως καλύτερα

Υπάρχει μια νοοτροπία που λέει “Το περισσότερο είναι καλύτερο”. Είναι όμως σωστή;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πολλαπλές εργασίες δεν είναι το καλύτερο για εμάς και δεν είμαστε τόσο καλοί σε αυτό όσο νομίζουμε. Το μυαλό μας απλά δεν είναι κατασκευασμένο για να επικεντρώνεται σε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Γιατί; Γιατί όταν κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να εστιάζεις πλήρως και στα δύο πράγματα τα οποία κάνεις.

Κάτι που πρέπει να αναφέρουμε εδώ είναι ότι για κάθε εργασία ενεργοποιείται διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου. Αλλιώς λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν θα πρέπει να εμπνευστεί κάτι, αλλιώς όταν θα πρέπει να διεκπεραιώσει κάτι. Το να τον αναγκάζεις να κάνει πηγαίνει από την μία κατάσταση στην άλλη, τον κουράζει και τον καθυστερεί.. τον καταπονεί.. Γίνονται λάθη. Όσο κι αν το θέλουμε δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικός όσο όταν δίνεις την αμέριστη προσοχή σου σε μία εργασία την φορά.

Επιπλέον η διαρκής εναλλαγή επηρεάζει τη μνήμη σου και την ποιότητα της εργασίας σου. Σίγουρα με τις πολλαπλές εργασίες ολοκληρώνεις περισσότερες εργασίες στο τέλος της ημέρας αλλά είχες την ευκαιρία να σκεφτείς τις εργασίες αυτές σε βάθος; Να τις βελτιώσεις; Να τις αναπτύξεις; Να τις ελέγξεις;

Τι χρειάζεται να κάνεις για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα

Το ακούς συχνά: “Ένα βήμα την φορά”

Και το επεκτείνω λέγοντας: “Μια εργασία την φορά”

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και αντιφατικό με αυτό που έχεις συνηθίσει όμως πίστεψε με θα δεις την ζωή σου και τα αποτελέσματα σου να αλλάζουν άρδην κάνοντας αυτή την αλλαγή και βάζοντας στο πρόγραμμα σου να γίνεται μία εργασία κάθε φορά. Τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και ποιοτικότερα. Θα γίνονται λιγότερα λάθη και θα υπάρξουν βελτιώσεις στα συστήματα που ακολουθείς.

Επιπλέον, αν σταματήσεις να κουράζεις το μυαλό σου με συνεχείς εναλλαγές τότε θα δεις την μνήμη σου να δυναμώνει, η κόπωση να μειώνεται, η εστίαση και η προσοχή σου να αυξάνονται.. Κι όταν συμβαίνει αυτό έχεις κερδίσει κάτι πραγματικά εκπληκτικό.. Καλύτερο έλεγχο του μυαλού σου.

Μικρές συμβουλές για την αλλαγή από πολλαπλές εργασίες σε μία εργασία την φορά:
  • Άνοιξε μία καρτέλα τη φορά στον υπολογιστή σου. Αυτό θα σε κρατήσει από τον πειρασμό να γυρίζεις ανάμεσα στις καρτέλες και να χάνεις την συγκέντρωση σου.

  • Ξεκίνα με μικρές αλλαγές. Ένα βήμα την φορά. Ξεκίνα με το γεύμα σου. Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις εκείνη την στιγμή χωρίς περισπασμούς. Απόλαυσε το φαγητό σου. Ή όταν θα είσαι σε μία σημαντική συνάντηση απενεργοποίησε το κινητό σου.

  • Θέσε προτεραιότητες. Φτιάξε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να κάνετε και τοποθέτησε τες ρεαλιστικά μέσα στο πρόγραμμα σου. Σκέψου τι είναι πιο επείγον ή πιο σημαντικό και τοποθέτησε το στο πάνω μέρος των εργασιών που χρειάζεται να κάνεις.

  • Επίτρεψε στους ανθρώπους γύρω σου να γνωρίζουν τι κάνεις.. στους συνεργάτες, στους φίλους, στην οικογένεια.. Είναι πιο πιθανό να σε σέβονται και να υποστηρίζουν τις προσπάθειές σου αν γνωρίζουν τι προσπαθείς να πετύχεις.

Να θυμάσαι πως όσο περισσότερο έλεγχο έχεις πάνω στο μυαλό σου και στην προσοχή, τόσο λιγότερο θα σου αποσπάται η προσοχή. Και ναι, στο τέλος η εστίαση θα γίνει η νέα σου συνήθεια.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο καλοί στις πολλαπλές εργασίες όπως νομίζουμε. Είναι απλά μια κακή συνήθεια που μας απομακρύνει από την εστίασή μας και την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστική και ποιοτική δουλειά σε βάθος.

Δοκίμασε τις παραπάνω συμβουλές, ξεκίνα με μικρά βήματα, με μικρές αλλαγές, και όταν θα δεις και θα αισθανθείς πως είναι να αφιερώνεις την ενέργειά σου σε ένα πράγμα τη φορά, θα είσαι σε θέση να κάνεις συνειδητά την αλλαγή στην ζωή σου και να φέρεις καλύτερα αποτελέσματα

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Υπομονή: Η αρετή που μου άλλαξε δραστικά τη ζωή

#3 κανόνες που συμβάλλουν στην διαδικασία για την λήψη αποφάσεων

Πώς να γίνεις καλύτερος υπάλληλος στην εργασία σου;

Εάν θέλεις να μάθεις τις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ~ NLP όπως διδάσκονται στο American board of NLP τότε κάνε κλικ εδώ
anakaliptontas

 

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο