Τι είναι ο NLP!

Ποια είναι η ιστορία και τι είναι ο NLP!

Πάνε πολλά χρόνια τώρα, που ο θεραπευτής Gestalt Richard Bandler και ο γλωσσολόγος John Grinder ένωσαν όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και τις δυνάμεις τους με στόχο να ανακαλύψουν ΠΩΣ μερικοί άνθρωποι έχουν σταθερά και εξαιρετικά αποτελέσματα στη ζωή τους.

Έχοντας στόχο την παραπάνω σκέψη άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε μια απλή ιδέα. «Εάν αντιγράψουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν σταθερά εκπληκτικά αποτελέσματα σ’ ένα συγκεκριμένο τομέα, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και εμείς».

Αυτό τους οδήγησε το 1970 να επιλέξουν ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές. υπνοθεραπευτές και πολλούς άλλους που είχαν σταθερά εξαιρετικά αποτελέσματα.


Ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία της γενικής σημασιολογίας. Η γενική σημασιολογία είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1920 και επιδιώκει να ρυθμίσει τις λειτουργίες αξιολόγησης που εκτελούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η γενική σημασιολογία είναι τόσο ένα θεωρητικό όσο και ένα πρακτικό σύστημα. Η υιοθέτησή του μπορεί να αλλάξει αξιόπιστα την ανθρώπινη συμπεριφορά ώστε κάποιος να αποκτήσει και ευθυκρισία και ευρωστία και πνευματική υγεία. Ο Alfred Korzybski το ανέπτυξε πλήρως το 1933.


Πίστευε ότι οι άνθρωποι δημιουργούν τον δικό τους πόνο στην υπερπροσπάθειά τους να διορθώσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα.

Η θεωρία της επικοινωνίας είναι ένας τομέας πληροφορίας και μαθηματικών, που μελετά τόσο την τεχνική διαδικασία της πληροφορίας όσο και τη διαδικασία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην ανθρώπινη επικοινωνία και με τον εαυτό μας και με τους άλλους ανθρώπους.

Γλωσσολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη «γλώσσα». Υπάρχουν τρεις πτυχές αυτής τη μελέτης, που περιλαμβάνουν τη μορφή, την έννοια και τη γλώσσα μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.


Η οικογενειακή θεραπεία είναι ένας κλάδος της ψυχοθεραπείας που λειτουργεί με οικογένειες, ζευγάρια σε προσωπικές σχέσεις ώστε να γαλουχήσει την αλλαγή, την ανάπτυξη και την αρμονία. Έχει την τάση να προβάλλει την αλλαγή από την αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας. Τονίζει τις οικογενειακές σχέσεις ως  σημαντικό παράγοντας για τη ψυχική υγεία.


Η φυσιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη λειτουργία στα «συστήματα διαβίωσης». Αυτό περιλαμβάνει πως οι οργανισμοί, τα συστήματα οργάνων, τα όργανα, τα κύτταρα και τα βιο-μόρια πραγματοποιούν τις χημικές ή τις φυσικές λειτουργίες που υπάρχουν σ’ ένα ζωντανό οργανισμό.

Η συμπεριφορική ψυχολογία είναι μια προσέγγιση στη ψυχολογία που συνδυάζει στοιχεία της φιλοσοφίας, της μεθοδολογίας και της θεωρίας. Πιστεύουν ότι η ψυχολογία θα πρέπει να ασχολείται με την παρατηρήσιμη συμπεριφορά των ανθρώπων και των ζώων , που δεν βασίζονται σε μη παρατηρήσιμα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο μυαλό τους. 

Το σχολείο της συμπεριφορικής σκέψης υποστηρίζει ότι συμπεριφορές μπορεί να περιγραφούν επιστημονικά, χωρίς να προσφύγουμε ούτε σε εσωτερικά «φυσιολογικά» γεγονότα ούτε σε υποθετικές κατασκευές, όπως σκέψεις και πεποιθήσεις.


Ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους δασκάλους, κλινικούς επόπτες και συγγραφείς σε αυτούς τους κλάδους.

Θεωρητική οικολογία από Bateson και Haley. 

Θεωρητική οικολογία είναι η επιστημονική πειθαρχία που αφιερώνεται στη μελέτη των οικολογικών συστημάτων που χρησιμοποιούν θεωρητικές μεθόδους, όπως θεωρητικά και μαθηματικά μοντέλα, υπολογιστικές προσομοιώσεις καθώς και προηγμένη ανάλυση δεδομένων.

Ανθρώπινη οικολογία είναι ο κλάδος της κοινωνιολογίας που ασχολείται με τη μελέτη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπινων ομάδων και του φυσικού ή και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. 

Επιπλέον, είναι η επιστημονική μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των οργανισμών με το αβιοτικό περιβάλλον τους.


Επί του παρόντος, ο Δρ. Galanter είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας και πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι επίσης ο συν-ιδρυτής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Παίδων προόδου. 

Βραβευμένος στη Νέα Υόρκη-λόγο ειδικεύσεις στη χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών στην προσχολική εκπαίδευση. Οι αξιολογήσεις και οι εκθέσεις της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί σε 40 πόλεις και 9 χώρες.

Το μοντέλο Δ.Λ.Δ.Ε ή στα Αγγλικά T.O.T.E. (Δοκιμή-Λειτουργία-Δοκιμή-Έξοδος και Test-Operator-Test-Exit, αντίστοιχα) είναι μια επαναληπτική στρατηγική επίλυσης προβλημάτων, που στηρίζεται στην ανατροφοδότηση της δεύτερης δοκιμής. Π.χ. Όλοι οι άνθρωποι ακολουθούμε μια ίδια συγκεκριμένη στρατηγική για να παράγουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. 

Βάση του μοντέλου Δ.Λ.Δ.Ε. ένα συγκεκριμένο εξωτερικό ερέθισμα πυροδοτεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μας. Το επόμενο βήμα είναι να περάσει μέσα από τη προσωπική μας στρατηγική σχετικά με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε κάνουμε έναν έλεγχο για να δούμε εάν πληρούνται όλα όσα χρειαζόμαστε για να κάνουμε αυτό ή το άλλο. 

Εάν δεν τηρούνται τότε τρέχουμε από την αρχή το σενάριο και λέμε ότι η στρατηγική ανακυκλώνεται. Εάν πληρούνται τότε πάμε σε έξοδο και έχουμε τη συμπεριφορά.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Ο Miller έγραψε αρκετά βιβλία και σκηνοθέτησε την ανάπτυξη του WordNet, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων λέξη-σύνδεσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Έχει συγγράψει το χαρτί, «Ο Μαγικός αριθμός επτά, συν ή μείον δύο”, το οποίο ανακαλύφθηκε πειραματικά. Ο αριθμός εφτά είναι ένας μέσος όρος για την βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός ανθρώπου. Αυτό το έγγραφο αναφέρεται συχνά τόσο την ψυχολογία όσο και την ευρύτερη κουλτούρα. Κέρδισε επίσης βραβεία, όπως το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών.


Ο Perls επινόησε τον όρο «θεραπεία Gestalt» για να προσδιορίσει τη μορφή ψυχοθεραπείας που ανέπτυξε με τη σύζυγό του Laura Perls τη δεκαετία του 1940 και του 1950. Ο Perls συνδέθηκε με το ινστιτούτο Esalen το 1964. Έζησε εκεί μέχρι το 1969. Η προσέγγισή του στην ψυχοθεραπεία είναι συναφείς αλλά όχι ταυτόσημη με τη Gestalt.

Ο πυρήνας της διαδικασίας της θεραπείας Gestalt είναι αυξημένη συνειδητοποίηση της αίσθησης, της αντίληψης, των σωματικών αισθημάτων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς στην παρούσα στιγμή. Τονίζεται η σχέση σε συνδυασμό με την επαφή μεταξύ του εαυτού του περιβάλλοντος και αντίστροφα.


Γνωστή κυρίως για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία και το έργο της με την οικογένεια της ανασυγκρότησης. 

Κοινή αποδοχή ως «Μητέρα της οικογενειακής θεραπείας με μεγάλο και ανεκτίμητης αξίας συγγραφικό υλικό.


Ο Dilts έχει κάνει πολλές προσωπικές εισφορές στον τομέα του NLP, συμπεριλαμβανομένου του συντάκτη της Εγκυκλοπαίδειας της Συστημικής NLP. Είναι καλύτερα γνωστός για το έργο του σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις στρατηγικές.

Ο Dilts είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Ίδρυσε τη μηχανική συμπεριφοράς – μια εταιρεία λογισμικού με William Hanley. Εκεί ανέπτυξε πολλά προγράμματα εκπαιδευτικού λογισμικού. Μαθηματικά και στρατηγική ορθογραφία είχαν την άδεια από την Apple Computer, στο πλαίσιο του Ειδικού Software Delivery της.

Όπως προ ανέφερα οι παραπάνω θεραπευτές ήταν άνθρωποι που είχαν σταθερά εκπληκτικά αποτελέσματα στις θεραπείες τους. Ο Bandler & ο Grinder μοντελοποίησαν την συμπεριφορά τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έφτιαξαν ένα εγχειρίδιο θεραπευτικής συμπεριφοράς και δημιούργησαν τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).

Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός αποτελείται από τρεις λέξεις: Νεύρo, Γλώσσα και Προγραμματισμός. Τι σημαίνει καθεμία από αυτές;


Το νευρολογικό σύστημα (ο εγκέφαλος), μέσω του οποίου επεξεργαζόμαστε τις εμπειρίες που δεχόμαστε μέσω των πέντε αισθήσεων.


Λεκτικά (γλώσσα) και μη λεκτικά συστήματα επικοινωνίας μέσω των οποίων οι νευρολογικές απεικονίσεις κωδικοποιούνται, ταξινομούνται και δίνουν νόημα.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Η δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε (στην επικοινωνία με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας) στο νευρολογικό μας σύστημα για να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Συνοπτικά, Νευρογλωσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι πώς χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του μυαλού έτσι ώστε να κατορθώνουμε τ’ αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Παραθέτω μερικούς:


Άρα οποιοδήποτε και αν είναι σήμερα το κίνητρο ενός ανθρώπου για να μάθει περισσότερα για τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), ένα είναι σίγουρο: Θα ανακαλύψει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δώσει λύση σε οτιδήποτε τον απασχολεί.

Να αγαπάς τον εαυτό σου και να Ζεις με πάθος.!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!