Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι τόσο συχνή νοητική ασθένεια όσο και το σωματικό κρυολόγημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από την κατάθλιψη στη ζωή τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, π.χ. μέσα από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους. 

Η σύγχυση σχετικά με την κατάθλιψη είναι ένα συχνό φαινόμενο . Ποια η διαφορά της κατάθλιψης από την κακή διάθεση; Επίσης υπάρχει σύγχυση για τα διάφορα είδη κατάθλιψης που βιώνουν οι άνθρωποι (π.χ. μονοπολική διαταραχή, βιολογική κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, δυσθυμία κ.λπ.). 

Υπάρχουν πολλοί όροι που μπορούν να περιγράψουν αυτά τα συναισθήματα που όλοι έχουμε νιώσει πάνω κάτω κάποια στιγμή στη ζωή μας, στον ένα ή τον άλλο βαθμό.


Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια σειρά συχνών συμπτωμάτων, όπως μόνιμη θλίψη (στεναχώρια), άγχος, αίσθηση του «κενού» (δεν υπάρχει νόημα σε τίποτα), απόγνωση, απαισιοδοξία. 

Ένα άτομο που έχει κατάθλιψη αισθάνεται συχνά ενοχή, ανάξιο και ανίκανο. Δε βρίσκει ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση σε χόμπι και δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η διασκέδαση με φίλους ή ακόμα και να κάνει έρωτα με το σύντροφό του. 

Η αϋπνία, το πολύ πρωινό ξύπνημα και οι πολλές ώρες ύπνου είναι κοινά στοιχεία κατάθλιψης.
Η ανορεξία και η απώλεια βάρους ή το υπερβολικό φαγητό και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι συμπτώματα κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους. Άλλοι νιώθουν μειωμένη ενέργεια, κούραση και μια σταθερή αίσθηση ότι προσγειώνονται στον πάτο. 

Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας δεν είναι ασυνήθιστες σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη. Η ανησυχία και η ευερεθιστότητα είναι ένα επίσης συχνό σύμπτωμα. Ένα άτομο που έχει κατάθλιψη έχει επίσης δυσκολία στη συγκέντρωση, τη μνήμη, καθώς και πρόβλημα λήψης αποφάσεων. 

Μερικές φορές, επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες -όπως πονοκέφαλοι, πεπτικές διαταραχές και ο χρόνιος πόνος- μπορεί να είναι συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το αίσθημα της κακής διάθεσης είναι κοινό στο σημερινό γρήγορο ρυθμό ζωής. Οι άνθρωποι είναι πιο στρεσαρισμένοι από ποτέ. Εργάζονται περισσότερες ώρες από ποτέ, για μικρότερες αμοιβές από ποτέ. 

Επομένως, είναι φυσικό να μην αισθάνονται 100% όμορφα κάποιες μέρες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια σταδιακή αποχώρηση από την καθημερινή ζωή σου.
Αυτό που διαφοροποιεί το “είμαι κακοδιάθετος” από την κατάθλιψη είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που αναφέρονται παραπάνω, και το πόσο καιρό υπάρχουν τα συμπτώματα αυτά. Τυπικά, για τις περισσότερες καταθλιπτικές διαταραχές, θα πρέπει να έχεις νιώσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή και μπορεί συχνά να περνάει απαρατήρητη στις ζωές κάποιων ανθρώπων. Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που σε πιάνει κατευθείαν. Μπορεί να είναι μια σταδιακή και σχεδόν ανεπαίσθητη απόσυρση τόσο από την καθημερινή ζωή όσο και από την απόλαυση της ζωής. 

Ή μπορεί να προκληθεί από μια σαφή εκδήλωση, όπως είναι η διάλυση μιας μακροχρόνιας σχέσης, ένα διαζύγιο, οικογενειακά προβλήματα κ.λπ. Η εύρεση και η κατανόηση των αιτίων της κατάθλιψης δεν είναι σχεδόν τόσο σημαντική όσο το να ανακαλύψει κάποιος τη δομή του προβλήματος, όπως κάνει ο NLP – ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός.

Η θλίψη μετά το θάνατο ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι κάτι αναμενόμενο και δεν θεωρείται κατάθλιψη με τη συνήθη έννοια. Οι έφηβοι που διέρχονται από τις συνήθεις εναλλαγές της διάθεσης σε αυτή την ηλικία συνήθως δεν βιώνουν κλινική κατάθλιψη. Η κατάθλιψη χτυπά συνήθως τους ενήλικες και πιο πολύ τις γυναίκες από τους άνδρες .

Θεωρείται ότι οι άνδρες εκφράζουν τα καταθλιπτικά συναισθήματά τους περισσότερο με εξωτερικούς τρόπους, που συχνά δεν χρειάζεται να διαγνωσθεί η κατάθλιψη. 

Για παράδειγμα, οι άνδρες μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο ή να επικεντρώνουν την ενέργεια τους σε μία δραστηριότητα για τον αποκλεισμό όλων των άλλων δραστηριοτήτων, ή μπορεί να δυσκολεύονται να αποκτήσουν τον έλεγχο με ξεσπάσματα οργής ή θυμό. Αυτοί οι τύποι αντιδράσεων μπορούν να είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Για να απελευθερωθείς μόνιμα από αυτή την αρνητική κατάσταση, που σε περιορίζει να απολαμβάνεις ποιότητα στη ζωή σου, ξεκίνα:

Το σημαντικότερο και καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, είναι με τη βοήθεια ενός Master NLP Coach να σπάσεις μέσα στο μυαλό σου τη δομή της δημιουργίας αυτής της κατάστασης. 

Ο στόχος είναι αντί να ασχολείσαι με την κατάθλιψη, να ασχοληθείς με αυτό που σ’ εμπνέει στη ζωή σου.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Οι #8 συνήθειες που χρειάζεται να έχεις για μια πιο ισχυρή και υγιή σχέση

Αν θες να ζήσεις σε βάθος την αγάπη δεν πρέπει να κρύβεσαι από αυτήν

www.manolisischakis.gr

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης