Τα 5 βήματα για την επιτυχία


Κάποιοι νομίζουν πως αυτοί που πετυχαίνουν είναι τυχεροί. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως είναι θέμα τύχης. Εάν εσύ πιστεύεις αυτό που πιστεύουν οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη γη, πως η επιτυχία είναι θέμα στρατηγικής τότε παρακάτω θα μάθεις τα πέντε βασικά βήματα για κάθε είδος επιτυχία.


Θα πρέπει να έχεις ένα στόχο για όλα όσα κάνεις. Η επιλογή για το αν δεν θα κάνεις τίποτα ή θα κάνεις πράγματα στη ζωή σου, είναι ο στόχος που έχεις– συνειδητοποίησε αυτό που επιλέγεις και αναρωτήσου «Πόσο πολύ με εξυπηρετεί αυτός ο στόχος;» Όταν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να επιτύχεις, υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που έχουν και συχνά γίνεσαι εκείνος που τους βοηθά να επιτύχουν το αποτέλεσμα τους! Όταν συμβαίνει αυτό, μπορείς να αισθανθείς ότι σε εκμεταλλεύονται  ή ότι φταίει το άλλο πρόσωπο γι’ αυτό. θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις επιλέξει αυτό το μονοπάτι και με αυτό τον τρόπο δημιούργησες τα επακόλουθα αποτελέσματα. Δεν φταίει κανείς άλλος και κανέναν δεν πρέπει  να κατηγορήσεις, ούτε καν τον εαυτό σου. Να γνωρίζεις τις επιλογές που παίρνεις στη ζωή σου και τις συνέπειες (αμοιβές) που προκύπτουν από αυτές.

Ποιος είναι ο στόχος σου από την ανάγνωση αυτού του άρθρου; Αν είναι να διαβάσεις  απλά αυτό το άρθρο – να συγχαρείς τον εαυτό σου, είσαι στο δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου! Ή μπορεί να θέλεις αυτό το άρθρο να σου δώσει αποτελέσματα: Εάν επιλέγεις το δεύτερο, βρες τουλάχιστον έναν στόχο, υιοθέτησε τον σήμερα, ώστε να αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο. Όταν είσαι έτοιμος, γιατί δεν βάζεις και άλλους στόχους που θα θες να επιτύχεις, σε όλους τους τομείς της ζωής σου,  τις σχέσεις, την καριέρα, την οικογένεια…


Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν σαφείς στόχους αλλά  δεν αναλαμβάνουν δράση για την επίτευξή τους. Πόσες φορές έχεις ακούσει έναν φίλο (ή ακόμα και τον εαυτό σου) να μιλά με πάθος για κάτι, μια δουλειά, ένα ταξίδι,  αλλά ποτέ δεν δεσμεύεται  πλήρως σε αυτό και παραμένει, άλλο ένα όνειρο.

Ας φανταστείς ότι ο στόχος σου είναι να ταξιδέψεις σε ένα μέρος της Ελλάδας ή και εκτός, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το μέρος που μένεις αυτό το Σαββατοκύριακο για αναψυχή. Αν δεν αναλάβεις δράση, όπως να πάρεις στο αυτοκίνητο σου και να κατευθυνθείς στον προορισμό σου (ή το λεωφορείο, τρένο ή αεροπλάνο)  αυτό θα παραμείνει ένας στόχος που θα ήθελες να επιτύχεις την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Θα πρέπει να δώσεις προσοχή και να έχεις κάποιο είδος μέτρου, για να ξέρεις αν σημειώνεις ή όχι πρόοδο προς  το επιθυμητό αποτέλεσμα σου. Να ξέρεις αν προσεγγίζεις στον στόχο σου ή βρίσκεσαι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Φαντάσου ότι κανόνισες το ευχάριστο σαββατοκύριακο που θέλεις να περάσεις  και ας υποθέσουμε ότι οδηγείς κατά μήκος της εθνικής οδού, όταν εμφανίζεται μια ταμπέλα που σου λέει ότι είσαι σε λάθος διαδρομή. Μπορείς να παρατηρήσεις αυτό το κομμάτι της πληροφορίας  ή όπως πολλοί από εμάς κάνουμε – επιλέγεις  να την αγνοήσεις και να συνεχίσεις  το ταξίδι σου. Η πληροφορία μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις πιο γρήγορα, ή και όχι. Εσύ πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις αισθήσεις σου, να την δεις και έπειτα να την επεξεργαστείς. Το έχεις κάνει ποτέ αυτό; Εγώ προσωπικά ξέρω ότι όποτε  δεν έχω δώσει προσοχή σε αυτό που είναι σημαντικό για μένα κάτι συμβαίνει στη ζωή μου!


Μερικοί από εμάς βλέπουν πραγματικά τις πινακίδες της ζωής και επιλέγουν να μην παραδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν πορεία, συμπεριφορές, κ.λπ.

Στο παράδειγμά μας, μπορείς να επιλέξεις να παρατηρήσεις ότι έχεις οδηγήσει πολλά χιλιόμετρα προς τη λάθος κατεύθυνση και να συνεχίζεις να ελπίζεις ότι αν εξακολουθήσεις να οδηγείς προς  αυτή την κατεύθυνση,  τελικά θα φτάσεις στον προορισμό σου. Ή μπορείς να συνειδητοποιήσεις την πινακίδα και να αποφασίσεις να διερευνήσεις ποιες άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες για σένα – να κάνεις αναστροφή, να φτάσεις στην κοντινή πόλη και να πάρεις αεροπλάνο, να επιλέξεις να διασκεδάσεις στο μέρος που έχεις ήδη φτάσει.


Ανακάλεσε όλες εκείνες τις τεχνικές του NLP Communication Model, ότι οι σκέψεις σου δηλαδή (εσωτερικές αναπαραστάσεις) επηρεάζουν τη ψυχολογία σου και φυσιολογία σου. Στο μυαλό σου, θα πρέπει να έχεις σκέψεις (εικόνες, ήχοι, συναισθήματα, γεύσεις και μυρωδιές) για την επίτευξη του αποτελέσματος που επιθυμείς, υιοθετώντας παράλληλα μια φυσιολογία του ότι έχεις ήδη επιτύχει.

Κάποιος είχε ένα φίλο ο οποίος, μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, ήθελε να γίνει στέλεχος σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μετά την αποφοίτησή του, η καλύτερη δουλειά που μπορούσε να βρει στον τομέα που ήθελε, ήταν στο γραφείο αλληλογραφίας σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αυτό δεν τον αποθάρρυνε. Κάθε μέρα, ο ίδιος πήγαινε για εργασία με κοστούμι και γραβάτα και στο μυαλό του, ήταν ένα διευθυντικό στέλεχος, που απλώς έτυχε να πάρει μια μικρή εμπειρία στο δωμάτιο ταχυδρομείου. Νομίζεις ότι προάχθηκε στην εταιρία; Και φυσικά! Μερικά χρόνια αργότερα, η διαχείριση ξαναγνωρίζοντας τον, τον διόρισε επίσημα μάνατζερ στην εταιρία.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης