Πώς να Μειώσεις την Ανησυχία και να Γεμίσεις την Ζωή σου με Χαρά

 Σου έχει συμβεί να κλείνεις τα μάτια σου, και το μυαλό σου να φτιάχνει τα χειρότερα σενάρια;

Σου έχει συμβεί να μην μπορείς να κοιμηθείς από την ανησυχία;

Σου έχει συμβεί να γεμίζεις με άγχος για το κάθε τι;

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι βασανίζονται από την ανησυχία σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο. “Θα κάνει καλή εντύπωση το βιογραφικό μου ώστε να πάρω την δουλειά;”, “Κλείδωσα την πόρτα;”, “Έκλεισα τον θερμοσίφωνα;”, “Πλήρωσα τον λογαριασμό;”, “Θα προλάβω το τρένο;” κ.ο.

Σου θυμίζει κάτι; Αν ναι τότε αυτό το άρθρο σίγουρα σε ενδιαφέρει.

Η αυξημένη ανησυχία είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που συνοδεύεται πολλές φορές από πονοκεφάλους, εφίδρωση, ταχυκαρδία κλπ

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πραγματικότητα οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες είναι περιττές.

Ας δούμε όμως παρακάτω κάποια πράγματα για την ανησυχία, πώς επηρεάζει τη ζωή μας και πώς μπορούμε να την μειώσουμε ώστε να γεμίσουμε τη ζωή μας με χαρά.

Η ΕΥΤΥΧΙΑ είναι θέμα απόφασης! Μάθε ΠΩΣ


Σε μια έρευνα που έγινε πριν από λίγα χρόνια, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με αυξημένο άγχος και ανησυχία τείνουν να είναι περισσότερο δημιουργικοί. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν καταφέρει,  να μετατρέψουν την ανησυχία τους σε δημιουργικότητα. Θα το έχεις ακούσει κι εσύ.. Υπάρχουν άνθρωποι με “ανήσυχο πνεύμα”. 


Υπερβολική επαγρύπνηση:

 Οι άνθρωποι με αυξημένη ανησυχία είναι σε συνεχή εγρήγορση για πιθανή απειλή. Είναι επίσης επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους γύρω τους, και παρατηρούν  τα πάντα, ακόμα και τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους.

Μειωμένη συγκέντρωση και αναποφασιστικότητα: Όταν οι ανησυχίες είναι πολλές, ο εγκέφαλος μας παρασύρεται σε αλλεπάλληλες σκέψεις,  δεν επιτρέπει την εστίαση κάπου, την καθαρή σκέψη και την λήψη αποφάσεων.

Εστίαση στο πρόβλημα:

 Η ανησυχία έχει την τάση να κάνει τους ανθρώπους να εστιάζουν στα προβλήματα αντί  να εστιάζουν στις λύσεις.

Μείωση ανοσοποιητικού συστήματος: 

 Οι συνεχείς ανησυχίες μειώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Αϋπνία: 

 Όταν οι ανησυχίες γεμίζουν το μυαλό μας, πολλές φορές χάνουμε τον ύπνο μας, και καταλήγουμε να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μειώσεις την ανησυχία και να γεμίσεις τη ζωή σου με χαρά;


Κάθε φορά που ανησυχείς κατέγραψε τα προβλήματα που σε ενοχλούν και πιθανές λύσεις. 
Προσοχή όμως: Θα το κάνεις με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Θα γράφεις χωρίς διακοπή για περίπου 3 λεπτά. Δεν χρειάζεται να οργανώσεις τι σκέψεις σου, απλά γράψε όλες τις σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό.

Με τη μετατροπή των σκέψεων σε κάτι συγκεκριμένο μέσω γραφής, μπορείς να μειώσεις την ανησυχία και τους φόβους από το μυαλό σου. Επίσης, η σκέψη για περισσότερες λύσεις, σε βοηθάει να στρέψεις την προσοχή σου σε ένα καλό αποτέλεσμα,  να σταματήσεις να εστιάζεις στο πρόβλημα.


Στρέψε την προσοχή σου σε κάτι άλλο, πέρα από τις ανησυχίες.
 Κοίταξε γύρω σου. Συγκεντρώσου στο φαγητό σου την ώρα που τρως, στο βιβλίο που διαβάζεις, στην ταινία που βλέπεις, στην συζήτηση με ένα φίλο σου.. Οτιδήποτε κι αν κάνεις να είσαι εκεί παρόν.

Ένα περιπλανώμενο μυαλό συνήθως, δημιουργεί αρνητικές σκέψεις, και οι περισσότερες ανησυχίες αφορούν πράγματα και καταστάσεις που δεν συμβαίνουν συνήθως ποτέ. Αν ελέγξεις τις σκέψεις σου στα πραγματικά γεγονότα, και όχι στα πράγματα που φαντάζεσαι ότι μπορούν να συμβούν, αυτό θα σε βοηθήσει να ζήσεις και να απολαύσεις το παρόν.


Αφού καταγράψεις όπως είπαμε και παραπάνω τις ανησυχίες σου, αξιολόγησε τες σαν να μην αφορούν εσένα αλλά κάποιον άλλον. Δες τες με μια ουδέτερη οπτική.

Δημιούργησε τον Ιδανικό σου Εαυτό
& Γίνε Ασταμάτητος

Δες με μία αντικειμενική ματιά τις ανησυχίες σου. Θα δεις ότι θα σε βοηθήσει , να καταφέρεις να τις μειώσεις και να απολαύσεις την ζωή, γεμίζοντας την με χαρά, με ευτυχία.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!