Η επιτυχία είναι ένα παγόβουνο 

Η επιτυχία είναι ένα παγόβουνο, η κορυφή αποτελεί το 10% το οποίο είναι ορατό, αλλά το 90%  βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.  Στόχος συνήθως είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι εύκολο να την δεις και να  μετρήσεις την απόσταση,  υπάρχουν όμως περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια που μπορούν να σε βοηθήσουν ή να σε αποτρέψουν να επιτύχεις τους στόχους σου.  
 
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σου μερικά από τα συστατικά που υπάρχουν κάτω από το παγόβουνο της επιτυχίας και συμβουλές για να δουλέψεις στο ενδιάμεσο ώστε να φτάσεις στην κορυφή του παγόβουνου. 


Τι υπάρχει κάτω από το παγόβουνο της επιτυχίας 

Συνοπτικά κάτω από τα παγόβουνο υπάρχουν τα εξής συστατικά: 


Αφοσίωση

Η αφοσίωση που χρειάζεται για να πετύχεις τους στόχους σου.  


Σκληρή δουλειά  

H καθημερινότητα της σωματικής, πνευματικής ή συναισθηματικής προσπάθειας σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης. 


Συνήθεια

Όταν κάνεις πράγματα με συνέπεια, τότε γίνονται ένα φυσικό μέρος της ημέρας σας.  


Θυσία  

Όταν πρέπει να εγκαταλείψεις κάτι για να πετύχεις την επιτυχία που επιθυμείς. 


Αποτυχία

Όταν κάτι που είχες σχεδιάσει δεν πηγαίνει όπως θα ήθελες και καταλήγει σε αποτυχία. 


Επιμονή  

Όταν συνεχίζεις ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα ή όταν οι άλλοι σου λένε ότι δεν μπορείς. 


Ευελιξία  

Όταν είσαι σε θέση να διατηρείς την συγκέντρωσή σου στους στόχους σου ενώ προσαρμόζεσαι στο μεταβαλλόμενο τοπίο και τις συνθήκες της στιγμής. 


Συνέπεια  

Όταν συνεχίζεις ακόμα και όταν δεν βλέπεις τα αποτελέσματα αμέσως. 


Πώς μπορείς να φτάσεις στην κορυφή του παγόβουνου


Πρέπει να είσαι υπομονετικός.

Η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης καριέρας απαιτεί χρόνο και δεν χρειάζεται βιασύνη. Θα πρέπει να ακολουθήσεις έναν δύσκολο δρόμο και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αξίζει τον κόπο, αλλά μην περιμένεις ότι η επιτυχία θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να μάθεις από τα λάθη σου (και να κάνεις πολλά) πριν πετύχεις. Μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι δεν είναι εσύ, γι’ αυτό μην συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί τους! Και πάνω από όλα μην τα παρατάς!


Μπορεί να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

Σίγουρα θα αναρωτηθείς γιατί είναι καλό αυτό; Γιατί αν δεν το κάνεις, τότε δεν θα υπάρχει χώρος για βελτίωση, ανάπτυξη ή καινοτομία. Η αμφιβολία μπορεί επίσης να σε οδηγήσει να αλλάξεις την οπτική σου και να προσεγγίσεις τις καταστάσεις με νέους τρόπους.

Όταν αισθάνεσαι αμφιβολίες, είναι σημαντικό να ακούς αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα αντί να τα αγνοείς ή να τα απομακρύνεις, επειδή παρέχουν πολύτιμη εικόνα για το αν η σκέψη σου συγχρονίζεται με την πραγματικότητα.


Θα νιώσεις άβολα.

Ένα πράγμα που είναι λίγο δύσκολο να αποδεχτεί κανείς είναι ότι θα υπάρξει δυσκολία και δυσφορία στην διαδρομή προς την επιτυχία. Το να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, το να μάθεις νέους τομείς με τους οποίους δεν έχεις ασχοληθεί πριν και το να προσπαθήσεις να γίνεις όλο και καλύτερος σε κάτι, είναι κάποια πράγματα που απαιτούν αλλαγή και ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκαλέσουν δυσφορία.

Είναι σημαντικό να μην κολλήσεις στη ζώνη άνεσής σου, καθώς θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς ως άτομο και να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου. 
 
Πάρε ρίσκα και εκμεταλλεύσου ευκαιρίες. Δοκίμασε νέα πράγματα. Μπορεί να αποτύχεις σε αυτά, αλλά η αποτυχία είναι απλώς μια άλλη ευκαιρία να μάθεις από ό,τι δεν λειτουργεί, ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρεις καλύτερα. 


Πρέπει να αποδεχτείς ότι τα πράγματα δεν θα πάνε πάντα όπως τα σχεδιάζεις.

Πρέπει να μάθεις να αποδέχεσαι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε πάντα όπως τα σχεδιάζεις και ότι αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίσει να προσπαθήσεις ξανά. Όταν κάτι δεν πάει όπως το έχεις σχεδιάσει, πάρε μια βαθιά ανάσα και θυμήσου ότι, δεν έχει να κάνει με το πόσες φορές πέφτεις κάτω, έχει να κάνει με το πόσες φορές θα ξανασηκωθείς. 


Οι άνθρωποι θα κρίνουν είτε την επιτυχία είτε την αποτυχία σου.

Μην αφήσεις τις απόψεις άλλων ανθρώπων να σε εμποδίσουν να κάνεις αυτό που γνωρίζεις ότι είναι σωστό για εσένα και τους στόχους σου. Δεν μπορείς να ευχαριστήσεις τους πάντες και δεν μπορείς να προσπαθείς συνέχεια. 
 
Αντίθετα, αποδέξου το γεγονός ότι με κάθε ενέργεια που κάνεις θα έρχεται και κρίση από τους άλλους, είτε είναι μέλη της οικογένειας είτε εντελώς άγνωστοι πχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πραγματική εξουσία για το πόσο καλά πηγαίνει η ζωή σου και δεν πρέπει να σε επηρεάζει. Το να ασχοληθείς με τις κριτικές αυτές θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να χάσεις το χρόνο και την συγκέντρωσή σου. 


Μην αφήσεις την αρνητικότητα ή την αμφιβολία για τον εαυτό σου να σε εμποδίσει να πετύχεις στην καριέρα και τη ζωή σου. 

Μην αφήσεις τις προσδοκίες των άλλων να σε κρατούν πίσω, ακόμα κι αν είναι καλοπροαίρετες. Είναι σημαντικό να μην αφήνεις ούτε τις δικές σου προσδοκίες να σε κρατήσουν πίσω. 
 Και το πιο σημαντικό, μην αφήνεις τον φόβο να σε εμποδίσει να δοκιμάσεις κάτι νέο ή να πάρεις ρίσκα που μπορεί να σε βοηθήσουν να ωθήσεις τον εαυτό σου προς το επόμενο επίπεδο στην καριέρα ή τη ζωή σας! 


Εν Κατακλείδι

Ελπίζω να είσαι τώρα έτοιμος/η να αναγνωρίσεις τις πραγματικές σου δυνατότητες και να ζήσεις τη ζωή των ονείρων σου. Ενώ η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης καριέρας και ζωής δεν είναι εύκολη, αυτό είναι εφικτό αν θυμάσαι να κρατάς το βλέμμα σου σε αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του παγόβουνου της επιτυχίας.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!