Πώς να πεις όχι στους άλλους (και γιατί δεν πρέπει να νιώθεις καμία ενοχή)

Γιατί μερικές φορές σου είναι τόσο δύσκολο να πεις όχι;

Για πολλούς ανθρώπους, όταν λένε όχι είναι γεμάτο με ενοχές και φόβο. Ίσως φοβάσαι να απογοητεύσεις κάποιον, ίσως ανυπομονείς να απορρίψεις το αφεντικό σου, ή ίσως είσαι επαναπαυμένος με την υπάρχουσα κατάσταση.

Ανεξάρτητα από τους λόγους, το να μάθεις πώς να λές όχι είναι μια σημαντική δεξιότητα για την προσωπική σου υγεία και ευεξία. Ο χρόνος και η ενέργειά σου είναι πολύτιμοι πόροι και πρέπει να τους χρησιμοποιείς με σύνεση. Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Ας δούμε μαζί σε αυτό το άρθρο πώς να λες όχι σε διαφορετικές καταστάσεις και γιατί μερικές φορές είναι καλύτερο να απορρίψεις ορισμένα ζητήματα από το απλά να τα δέχεσαι.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πεις όχι;

Για ορισμένους ανθρώπους, η αδυναμία να πουν όχι πηγάζει από την παιδική ηλικία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά διδάσκονται να είναι ευγενικά και προσεκτικά. Εάν ένας γονιός ή δάσκαλος ζητούσε από ένα παιδί να κάνει κάτι, το να πει όχι ερμηνευόταν ως μια μορφή αντίδρασης και συχνά η άρνηση σε έναν ενήλικα, σήμαινε τιμωρία.

Το να πιστεύει κάποιος ότι το όχι είναι κακό, δυσκολεύει τα παιδιά να επικοινωνήσουν τις προτιμήσεις τους. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η αδυναμία να μιλήσουν για τον εαυτό τους συνεχίζεται ακόμα και στην ενήλικη ζωή.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να δυσκολευτείς να πεις όχι είναι επειδή μπορεί να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

Εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων, αποφεύγεις να πεις όχι σε άλλους. Φοβάσαι τι θα σκεφτούν, ότι δεν είσαι σε θέση να εκτελέσεις σωστά τον ρόλο και τις ευθύνες που έχεις. Νιώθεις συνεχώς ότι πρέπει να λες ναι για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να κάνεις πραγματικά τη δουλειά σου.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς δείχνει την επιθυμία σου να αποφεύγεις τις συγκρούσεις και να διατηρείς την ηρεμία σου. Πολλές φορές όμως, η ανάγκη σου να δείχνεις αρεστός να σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.


Πότε πρέπει να πεις όχι

Αν δυσκολεύεσαι να πεις όχι, το να μάθεις να εντοπίζεις σημάδια δυσφορίας μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις πότε να τραβήξεις τη γραμμή. Αυτά τα πέντε σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να πεις όχι για το καλό σου.

1. Εάν αισθάνεσαι άβολα

Κανείς δεν ξέρει τα όριά σου καλύτερα από εσένα. Αν σου ζητηθεί να κάνεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι πρέπει να πεις όχι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο πάρε μια αναπνοή και άκουσε τη διαίσθησή σου.

2. Αισθάνεσαι ενοχή ή υποχρέωση

Σε μια εργασιακή κατάσταση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πεις όχι. Η δουλειά σου μπορεί να απαιτεί από σένα να υποχρεώνεσαι όταν οι ανώτεροι σου αναθέτουν καθήκοντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος και η ενέργειά σου είναι λιγότερο πολύτιμα από τα δικά τους.

3. Όταν είσαι υπερφορτωμένος

Εάν είσαι υπερφορτωμένος με δουλειά, πες όχι σε περισσότερες εργασίες ή έργα. Περίμενε μέχρι να ελευθερώσεις λίγο χρόνο και ενέργεια προτού αναλάβεις οτιδήποτε νέο.

Λάβε υπόψη ότι το να λες όχι στον εαυτό σου είναι εξίσου σημαντικό με το να λέτε όχι στους άλλους. Το να ασκείς πίεση στον εαυτό σου προσθέτει μόνο άγχος και τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Φρόντισε να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική σου υγεία για να αποφύγεις την εξάντληση.

4. Εάν το αίτημα ξεπερνά τα προσωπικά σας όρια

Όταν κάποιος σου ζητάει να κάνεις κάτι που ξεπερνά τα όριά σου, είναι σημαντικό να σταματήσεις τη συγκεκριμένη διαδικασία και να πεις όχι. Τα όριά σου αξίζει να τα υπερασπιστείς.

5. Εάν λέτε ναι μόνο για να ευχαριστήσετε κάποιον άλλο

Ενώ το να ευχαριστείς τους άλλους είναι ένα φυσικό κίνητρο για την εκτέλεση εργασιών, δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος λόγος που εργάζεσαι σκληρά. Αν το να ευχαριστήσεις κάποιον άλλο έρχεται εις βάρος της δικής σου ευτυχίας και ευημερίας, δεν αξίζει τον κόπο.

Γιατί είναι σημαντικό να λέμε όχι

Κάνε λιγότερα για να πετύχεις περισσότερα.

Εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά και κάνε το καλά. Μπορεί να παράγεις έργο πολύ υψηλότερης ποιότητας όταν η ενέργειά σου κατευθύνεται σε έργα που σου αρέσουν.

Είναι σημαντικό για την ψυχική σου ευεξία.

Η ψυχική μας ικανότητα υποφέρει όταν δαγκώνουμε περισσότερο από όσο μπορούμε να μασήσουμε. Για να διατηρήσεις τη διανοητική διαύγεια, πρέπει να πεις όχι σε εργασίες που γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να τις χειριστείς.

Αποτρέψτε την εξάντληση.

Η εξουθένωση γίνεται ολοένα και πιο μεγάλο πρόβλημα για τους σύγχρονους εργαζόμενους. Η πολύ σκληρή εργασία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει υστέρηση κόπωσης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία.

Χτίσε και διατήρησε δυνατές και υγιείς σχέσεις.

Τα σαφή όρια και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι και οι δύο δείκτες μιας υγιούς σχέσης. Μπορείς να διατηρήσεις τις σχέσεις στη ζωή σου δυνατές βάζοντας όρια και σεβόμενος τους άλλους.
Το να λες πάντα ναι μπορεί να σε εμποδίσει να πετύχεις τους προσωπικούς σου στόχους. Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν πού βρίσκονται οι περιορισμοί τους. Δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου με ελάχιστη ενέργεια. Κράτησε τα όνειρά σου ανέπαφα φροντίζοντας το σώμα και το μυαλό σου.

Να είσαι ρεαλιστής με τις δυνατότητές σας.

Μερικές φορές, η προθυμία δεν είναι το θέμα. Μπορεί να μην έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες για αυτό που σου ζητείται στη δουλειά , αυτό και μόνο είναι ένας σημαντικός λόγος ώστε να το απορρίψεις.

Είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας.

Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, μπορεί να σου εξασφαλίσει υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, περισσότερη εστίαση και βελτιωμένη κατάσταση ψυχικής υγείας. Το να λες όχι σε επιπλέον δουλειά όταν ξέρεις ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα είναι μια θαρραλέα πράξη αυτοφροντίδας.


Συμπερασματικά

Είτε πρόκειται για τη σωματική σου υγεία, την ψυχική ή την ψυχολογική σου υγεία, το να πεις όχι διατηρεί την εσωτερική σου δύναμη. Ανοίγει το δρόμο για την ευεξία.

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη υποστήριξη μερικές φορές. Ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση της επικοινωνίας με τους άλλους. Αλλά για να είσαι η πιο υγιής, ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού σου, πρέπει να βάλεις όρια.

Είτε βρίσκεσαι στο σπίτι είτε στη δουλειά, το να γνωρίζεις πώς να πεις όχι είναι μια δεξιότητα από την οποία μπορείς να επωφεληθείς για το υπόλοιπο της ζωής σου. Η ιεράρχηση των αναγκών σου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης