Στρατηγικές για αναγνώριση των ευκαιριών που οδηγούν στην επιτυχία

Ή αλλιώς… “Επιτυχία από το μηδέν”.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Rethinks! Η Γλώσσα του Ασυνείδητου Νου!


ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΩΡΑ

Ποια είναι η οπτική σας;

Το αν συναντάτε συχνά τοίχο ή αν βρίσκετε συχνά μπροστά σας ευκαιρίες ή η οποιαδήποτε ενδιάμεση κατάσταση, όλα έχουν να κάνουν με την οπτική σας για τα πράγματα, με τις αντιλήψεις σας και με το πώς βλέπετε τον κόσμο. Το πώς βλέπετε τον κόσμο έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες σας. Πολλά γεγονότα στη ζωή σας που είναι εντελώς ουδέτερα καταλήγουν να θεωρούνται θετικά ή αρνητικά με βάση την οπτική σας. Βλέπετε τον κόσμο μέσα από μια οπτική ευκαιριών ή μέσα από μια απαισιόδοξη οπτική; Ο κόσμος θα εξελιχθεί σε αυτό που ικανοποιεί την οπτική σας. Έτσι λειτουργεί το πράγμα.

Το περιβάλλον σας θα σας δίνει ολοένα περισσότερα από αυτά που παράγονται από την αντίληψή σας. Αν βλέπετε συνεχώς τα πράγματα με αρνητικό τρόπο και βλέπετε ό,τι είναι λάθος, τότε αυτό θα βιώνετε συνήθως. Ο αρνητικός κόσμος σας θα παραμένει μια σταθερά και θα εκπληρώνεται αυτόματα κάθε μέρα. Αυτή η κατάσταση είναι ψυχικά επικίνδυνη και όλο αυτό μπορεί να πηγάζει από τις αντιλήψεις που έχετε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια της ζωής σας. Η συνειδητή επιλογή του πρίσματος μέσα από το οποίο βλέπετε τα πράγματα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα σας συμβαίνουν συνέχεια καλά πράγματα. Για να το υπογραμμίσω λίγο περισσότερο, μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια παρομοίωση με την οπτική που υιοθετούν οι κωμικοί.

Οι κωμικοί έχουν την ικανότητα να βλέπουν «αστεία» εκεί που δεν τα βλέπει ο μέσος άνθρωπος. Μπορούν να δουν δεκάδες αστεία ενόσω κάνουν απλώς τα ψώνια τους. Το χιουμοριστικό τους πρίσμα τους επιτρέπει να βλέπουν ό,τι δεν θα μπορούσαν ποτέ να δουν οι άλλοι. Έχουν προσαρμόσει τα μάτια τους ώστε να βλέπουν αστεία πράγματα σε ουδέτερες καταστάσεις. Μόλις καταλάβετε αυτή την απλή παρομοίωση, θα μπορέσετε εύκολα να δείτε πώς λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο η οπτική των ευκαιριών και η απαισιόδοξη οπτική.

Αν με την πάροδο του χρόνου έχετε αναπτύξει (είτε συνειδητά είτε ασυναίσθητα) την απαισιόδοξη οπτική, δεν θα βλέπετε μπροστά σας τίποτε άλλο εκτός από τοίχους, «ατυχίες» και κακά πράγματα. Θα νιώθετε ότι τίποτα δεν σας πηγαίνει καλά. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε αναπτύξει μια οπτική που εστιάζει στις ευκαιρίες, δεν βλέπετε τίποτα άλλο παρά πλεονεκτήματα. Ακόμα και όταν τα πράγματα είναι αρνητικά, βλέπετε κάτι θετικό. Χάρη στην οπτική και στις αντιλήψεις σας βλέπετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες κάτω από τη μύτη σας όπου κι αν κοιτάξετε. Το κλειδί είναι το εξής: Οι περισσότερες καταστάσεις και τα γεγονότα στη ζωή είναι ουδέτερα.

Το πρίσμα μέσα από το οποίο τα βλέπετε κάνει τη διαφορά στο αν η προσωπική σας πραγματικότητα είναι θετική ή αρνητική. Εγώ είχα κατά κύριο λόγο οπτική που εστίαζε στις ευκαιρίες. Σε μεγάλο βαθμό αυτό αμφισβητήθηκε και πραγματικά δοκιμάστηκε όταν πέρασα εποχές οικονομικών δυσκολιών. Θυμάμαι να αναρωτιέμαι πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα ρωτούσα. Προσωρινά, είχα απαισιόδοξη οπτική και αναρωτιόμουν: Αυτή ήταν η ευκαιρία μου και απέτυχε; Αυτή ήταν η μοναδική μου ευκαιρία να επιτύχω και τώρα είναι ώρα να γυρίσω στην κανονική, ηλίθια παλιοζωή; Παρότι ήμουν επιτυχημένος, αισιόδοξος και είχα οπτική που εστίαζε στην αξιοποίηση των ευκαιριών, αυτές οι σκέψεις υπήρχαν σίγουρα στο μυαλό μου.

Όταν περνάει κάποιος μια φάση οικονομικής ή προσωπικής καταστροφής, η αρνητικότητα μπορεί γρήγορα να αυξηθεί κατακόρυφα. Η αρνητικότητα μπορεί να σωρεύεται περισσότερο και ταχύτερα από τη θετικότητα. Νομίζω ότι έτσι είμαστε φτιαγμένοι ως άνθρωποι –οι καταστροφές και τα αρνητικά είναι ταχύτερα και εντονότερα από τα θετικά. Τα θετικά, τις περισσότερες φορές, απαιτούν περισσότερη δουλειά. Αν σκεφτώ τη φάση της χειρότερης καταστροφής μου, δεν θα έλεγα ότι ανέπτυξα απαισιόδοξη οπτική, ωστόσο θα έλεγα ότι η αισιόδοξη οπτική μου δοκιμάστηκε δραματικά. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν Αχ, Θεέ μου, όπου στραφώ συμβαίνει το ένα κακό ή παρουσιάζεται το άλλο πρόβλημα. Τι άλλο θα συμβεί; Ευτυχώς αυτό δεν κράτησε πολύ χάρη στη ψυχολογία που είχα αναπτύξει, η οποία μου επέτρεψε να ανακάμπτω γρήγορα.
Επαναπρογραμμάτισε Το Μυαλό Σου.. Ενεργοποίησε Τη Ζωή Σου & Ζήσε Ευτυχισμένος!!!

Σημαντικό κλειδί για την κατανόηση είναι ότι η οπτική των περισσότερων ανθρώπων αναπτύσσεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε πρόκειται για κωμικούς ειτε για ανθρώπους εστιασμένους στις ευκαιρίες είτε για απαισιόδοξα άτομα. Χωρίς αμφιβολία, ορισμένα περιβάλλοντα είναι πιο ευνοϊκά από άλλα για την επιτυχία μας σε ό,τι επιχειρούμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς βλέπετε τη ζωή και γιατί. Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε οπτική όταν έχετε μάθει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο βήμα προκειμένου να αποκτήσετε τη σωστή οπτική και αντίληψη είναι να αναγνωρίσετε το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπετε τα πράγματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν μήνες, χρόνια, δεκαετίες ή ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που τους φαίνονται αρνητικά οφείλεται στο ότι έτσι βλέπουν οι ίδιοι τον κόσμο. Σε αυτό το στάδιο της πορείας σας, θέλω να σας ταρακουνήσω ώστε να αφυπνιστείτε και να πείτε: «Χμ, ίσως βρίσκομαι σε αυτό το σημείο στη ζωή λόγω του τρόπου με τον οποίο βλέπω τα πάντα και όχι λόγω του παρελθόντος ή του τωρινού περιβάλλοντός μου ή των συνθηκών.»

Σε τι σημείο είστε;

Για να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να καταλάβετε πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι που δεν γνωρίζετε ότι υφίσταται. Για να μπορέσει κάποιος να μείνει καθαρός από το ποτό, πρέπει προηγουμένως να κατανοήσει και να παραδεχτεί ότι είναι εθισμένος στο ποτό, αλλιώς δεν γνωρίζει καν την ανάγκη να μείνει καθαρός. Μετά από αυτό η αλλαγή μπορεί να συμβεί με τις κατάλληλες στρατηγικές και διαδικασίες.

Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα στη ζωή μας που μας επιτρέ[1]πουν να αναγνωρίσουμε πώς βλέπουμε τα πράγματα. Είναι θέμα προβληματισμού σχετικά με το τι μας συνέβη στο παρελθόν και τι συμβαίνει τώρα στη ζωή μας και πώς αντιδρούμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Μετά από σκέψη, πιθανότατα θα δείτε ότι υπάρχει ένα μοτίβο που ίσως αγνοούσατε. Η συνειδητοποίηση και η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για κάθε επιτυχία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι ανοιχτόμυαλοι. Πρέπει να έχετε ανοιχτό μυαλό ή τουλάχιστον αρκετά ανοιχτό ώστε να παραδεχτείτε τις αδυναμίες σας, να αναγνωρίσετε σε ποιο σημείο βρίσκεστε, ακόμα και να μιλήσετε με άλλους για το πώς βλέπετε τα πράγματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Nick Ruiz «Επιτυχία από το μηδέν» που κυκλοφορεί στις 13/10 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Thrive Global Greece

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!