Πως να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα

Η διαχείριση των συναισθημάτων σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. Τα συναισθήματα έχουν ισχυρή επίδραση στο πώς σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και συμπεριφέρεσαι στην καθημερινή σου ζωή. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε πλήρως τα συναισθήματά μας, υπάρχουν τρόποι να τα διαχειριστείς ώστε να μην ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Τι είναι τα αρνητικά συναισθήματα

Αρνητικά συναισθήματα είναι όλα εκείνα τα συναισθήματα που μπορούν να σου προκαλέσουν στενοχώρια και θλίψη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σε κάνουν να αντιπαθήσεις τον εαυτό σου ή τους άλλους γύρω σου, μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου και να μειώσουν τον ενθουσιασμό σου για τη ζωή.

Τα αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται με διάφορους τρόπους, όπως το μίσος, ο θυμός, η ζήλια και η λύπη. Ως ένα πλαίσιο, αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν. Εάν όμως επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου, τότε πολύ πιθανόν να χρήζουν διαχείρισης.

Τα συναισθήματα αυτά σε εμποδίζουν να σκέφτεσαι και να συμπεριφέρεσαι ορθολογικά. Όταν συμβαίνει αυτό, τείνεις να βλέπεις μόνο αυτό που θέλεις να δεις και να θυμάσαι μόνο αυτό που θέλεις να θυμάσαι. Αυτή η επιλεκτική οπτική και μνήμη παρατείνει τα συναισθήματα του θυμού και της θλίψης. Το θετικό όμως είναι ότι μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα και να περιορίσεις την επίδρασή που έχουν πάνω σου.

Μην προσπαθείς να αγνοήσεις τα αρνητικά συναισθήματά σου.

Η προσπάθεια να αγνοήσεις τα αρνητικά συναισθήματα θα κάνει χειρότερα την κατάσταση κυρίως μακροπρόθεσμα.

Εάν νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, κάνε ένα βήμα πίσω από την κατάσταση που σε έκανε να στενοχωρηθείς ή να θυμώσεις. Σκέψου πόσος χρόνος έχει περάσει μέχρι να φύγει αυτό το συναίσθημα. Εάν έχει περάσει λίγη ώρα , απέφυγε να κάνεις κάποια βιαστική ενέργεια που θα σε οδηγήσει στην ίδια κατάσταση. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να κατανοήσεις ότι το να βρεθείς πάλι στην κατάσταση που ήσουν πριν δεν θα ωφελήσει σε τίποτα.

Κατανοώντας τα συναισθήματά σου

Συνειδητοποίησε ποιες είναι εκείνες οι καταστάσεις που σου δημιουργούν στρες και αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα ας πούμε ότι νιώθεις αγχωμένος για ένα επερχόμενο γεγονός, το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις άγχος θα σε βοηθήσει στο να επικεντρωθείς στην συγκεκριμένη στιγμή παρα το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Εντόπισε τα ερεθίσματα που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα μέσα σου

Μόλις εντοπίσεις τι προκαλεί τα αρνητικά συναισθήματα, πρέπει να μάθεις πώς να αποφύγεις αυτά τα ερεθίσματα. Αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις, τότε τουλάχιστον αναγνώρισε ότι είναι εκεί. Για παράδειγμα, αν η κριτική του προϊσταμένου σου σε κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής, μην παίρνεις αμυντική στάση όταν επικρίνει τη δουλειά σου. Αντί να μαλώσεις μαζί του ή να προσπαθείς να του αποδείξεις ότι κάνει λάθος, αφιέρωσε λίγο χρόνο μόνος σου και σκέψου γιατί τα λόγια του σε έκαναν να νιώσεις τόσο άσχημα. Μην απαντήσεις κατευθείαν αρνητικά γιατί αυτό θα κλιμακώσει το αρνητικό κλίμα και τα αρνητικά σου συναισθήματα. Σκέψου καλύτερα

• Γιατί νιώθω έτσι;

• Τι θα γινόταν αν συμφωνούσα με τον προϊστάμενό μου;


Μάθε από τα αρνητικά συναισθήματά σου.

Το να έχεις κάποιο αρνητικό συναίσθημα δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ή ότι κάτι στη ζωή σου χρειάζεται προσοχή. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεσαι λυπημένος/η επειδή κάποιος σε έχει πληγώσει, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσεις τη σχέση σου με αυτό το άτομο και να αποφασίσεις αν αξίζει να τη διατηρήσεις στη ζωή σου.

Έτσι, αντί να βλέπεις τα αρνητικά συναισθήματα ως δυσάρεστες εμπειρίες και επομένως να προσπαθείς να μην τις έχεις καθόλου προσπάθησε να τα δεις ως εσωτερικά σήματα από το σώμα σου που λένε “χρειάζομαι προσοχή εδώ”.

Δέξου υποστήριξη από άλλους.

Δεν είναι ντροπή να αναζητάς βοήθεια από άλλους ώστε να σε στηρίξουν. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι κάνουν ως αυτονόητο και βρίσκουν εξαιρετικά ωφέλιμο. Το να ζητήσεις βοήθεια μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο απομονωμένος/η και απελπισμένος/η. Κάνοντάς το, σου δίνει επίσης την ευκαιρία να επεξεργαστείς ορισμένα από τα συναισθήματά σου καλύτερα με κάποιον που μπορεί να έχει περισσότερη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων από εσένα.

Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των ανθρώπων απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό περιλαμβάνει το να είσαι αρκετά ανοιχτόμυαλος όταν λαμβάνεις σχόλια από άλλους. Όταν μιλάς για τα αρνητικά σου συναισθήματα με φίλους ή μέλη της οικογένειας ή με κάποιον ειδικό, το να έχεις ανοιχτό μυαλό σημαίνει να ακούς προσεκτικά πριν αντιδράσεις συναισθηματικά, αντί να μεταβείς αμέσως σε αμυντική λειτουργία αντιδρώντας βασισμένος στον φόβο».

Συμπερασματικά

Τα συναισθήματα είναι κομμάτι της ζωής μας είτε είναι αρνητικά είτε θετικά και είναι δύσκολο αλλά μπορούμε να τα ελέγξουμε απλά χρειάζεται εξάσκηση, προσπάθεια και σωστή καθοδήγηση. Επίσης θυμήσου το θέμα δεν είναι να είσαι τέλειος και να μην έχεις ποτέ ξανά αρνητικά συναισθήματα το θέμα είναι να μάθεις πώς να τα χειρίζεσαι και στην συνέχεια να μάθεις να τα μετατρέπεις σε θετικά.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!