Βγες από την ζώνη άνεσής σου και άλλαξε τις συνήθειές σου

Στην ζωή μας όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιες συνήθειες και συμπεριφορές, στις οποίες καθημερινά μένουμε προσκολλημένοι, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές, δημιουργώντας γύρω μας μια ζώνη άνεσης.

Οι συνήθειες που έχεις, πολλές φορές είναι πολύ ισχυρές και ο λόγος είναι επειδή το να αλλάξεις μια συνήθεια είναι αρκετά δύσκολο, μόλις την αποκτήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν και ότι δεν μπορείς να βγεις από την ζώνη της άνεσής σου και να κατευθυνθείς προς την ζώνη ανάπτυξής σου.


Γιατί συνήθως δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να αλλάξεις τις συνήθειές σου;

Ο λόγος που δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να αλλάξεις τις συνήθειές σου είναι επειδή οι συνήθειες είναι αυτοματισμοί του μυαλού. Μπορούν να διαμορφωθούν με την επανάληψη, τα ερεθίσματα ή με τις ανταμοιβές. Μοιάζουν με τα αντανακλαστικά και αυτό μπορεί να γίνει εμφανές για παράδειγμα όταν ψωνίζεις συνήθως το βλέμμα και το χέρι σου θα πάνε κατευθείαν σε προϊόντα που σου αρέσουν η σου είναι ήδη γνωστά.


Πρέπει να αποδεχτείς ότι το να βγεις από την ζώνη άνεσής σου είναι μια άβολη διαδικασία.

Όταν αποφασίσεις να αλλάξεις τις συνήθειές σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι η αλλαγή είναι μια άβολη διαδικασία. Είναι δύσκολο να αλλάξεις την ρουτίνα σου και να πας σε κάτι άγνωστο σε κάτι που θα ταρακουνήσει την καθημερινότητά σου.

Ένα είναι το σίγουρο όμως, αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω! Εάν θέλεις η ζωή σου να αλλάξει προς το καλύτερο, τότε είναι καιρός να αποδεχτείς, το γεγονός ότι το να βγεις από την ζώνη ασφάλειάς σου δεν είναι εύκολο και πρέπει να δεσμευτείς πλήρως ώστε να πραγματοποιήσεις τις αλλαγές ώστε να φτάσεις στην καλύτερη πτυχή του εαυτού σου.


Κάνε διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνεις καθημερινά.

Στην καθημερινή ζωή, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Για παράδειγμα κλείσε το κινητό ή την τηλεόρασή σου ενώ τρως, αποφάσισε τι θα φορέσεις πιο γρήγορα χωρίς πολλή σκέψη ή ακολούθησε μία διαφορετική διαδρομή όταν πας στην δουλειά ή όταν γυρίζεις στο σπίτι. Μπορείς να διαφοροποιήσεις την καθημερινότητά σου αλλάζοντας παλιές, άνετες ρουτίνες και σιγά σιγά να ξεκινήσεις να βγαίνεις από την ζώνη άνεσής σου.


Ανέπτυξε τις επαγγελματικές σου δεξιότητες

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου, καθώς και να διευρύνει τις επαγγελματικές σου ευκαιρίες. Δεξιότητες όπως η ομιλία μπροστά σε κοινό, η διαπραγμάτευση και η ηγεσία μπορεί να αποτελούν μια νέα πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Η επένδυση όμως σε αυτές μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικότητα και προσωπική ικανοποίηση.


Ζώνη άνεσης και Δημιουργικότητα

Από την δημιουργία μιας ζωγραφιάς έως ακόμη και την δημιουργία μιας επιχείρησης υπάρχει το ρίσκο της αποτυχίας. Οι δημιουργικές προσπάθειες αφορούν το βήμα προς το άγνωστο, την αποτυχία και την μάθηση μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες.

Η εξάσκηση της δημιουργικότητας είναι ένας καλός τρόπος για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου ώστε να έχει μια νοοτροπία ανάπτυξης και αυτοπεποίθησης έτσι ώστε να αφήσεις πίσω την ανάγκη για τελειότητα.


Ζώνη άνεσης και Ειλικρίνεια

Όταν χρησιμοποιείται με ευαισθησία, η ειλικρίνεια μπορεί να είναι ένας καταλύτης για την προσωπική ανάπτυξη. Είτε είσαι ευθύς με τον εαυτό σου είτε λες σε κάποιον κοντινό σου πώς νιώθεις, η ειλικρίνεια αναγκάζει τους ανθρώπους να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να οικοδομήσουμε βαθύτερους δεσμούς με τους άλλους.


Μείνε σταθερός στους στόχους και στα κίνητρά σου

Για κάθε συνήθεια που θέλεις να αλλάξεις, είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να διατηρήσεις το κίνητρό σου θέτοντας στόχους. Όταν θέτεις στόχους για τον εαυτό σου και μένεις συγκεντρωμένος σε αυτούς η ζώνη άνεσής σου αρχίζει να εξαφανίζεται. Επίσης όταν είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου οι πιθανότητες να τους πετύχεις αυξάνονται κατα πολύ!

Βέβαια πολλές φορές μπορεί να νιώσεις απογοητευμένος ή ακόμα και να επιστρέψεις ξανά σε παλιές συνήθειες και τρόπους σκέψης. Δεν πειράζει! Χρειάζεται χρόνος για να διαμορφωθούν νέες συνήθειες και θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην πορεία.

Η αναγνώριση ευκαιριών για να ξεφύγεις από τη ζώνη άνεσης σου δεν είναι πάντα εύκολη είναι σημαντικό ωστόσο να καλλιεργήσεις μια νοοτροπία που θέτει γερά θεμέλια, ανοίγοντας το δρόμο προς τη ζώνη ανάπτυξης.

Κάθε άτομο έχει αυτή την επιλογή, εν γνώσει του ή όχι. Μπορείς να συμβιβαστείς με αυτό που γνωρίζεις το φαινομενικά ασφαλές, οικείο και τη ρουτίνα που έχεις συνηθίσει ή μπορείς να γίνεις πιο δεκτικός σε ευκαιρίες εξέλιξης. Όταν αυτό καταφέρεις και το μετατρέψεις σε συνήθεια όχι μόνο περιορίζονται οι απογοητεύσεις και αποφεύγονται οι τύψεις, αλλά μπορείς φτάσεις στο υψηλότερο σημείο ανάπτυξης, λειτουργώντας ως έμπνευση για τους άλλους.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!