Πώς να διαχειρίζεσαι το στρες για να ζήσεις τα όνειρά σου

Φαντάσου ότι έχεις ένα κότερο με μηχανή χιλίων ίππων και το έχεις δεμένο στο λιμάνι. Θα ξεκινήσεις; Θα μπορείς να επιταχύνεις; Όχι. Θα θέλεις δύο χιλιάδες ίππους, τρεις χιλιάδες ίππους, δέκα χιλιάδες ίππους. Και αυτή είναι η παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ξέρεις τι κάνουν; Θέλουν περισσότερη δύναμη, περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη αυτοεκτίμηση χωρίς να συνειδητοποιούν ότι, μόνον εάν λύσουν εκκρεμότητες που τους κρατάνε πίσω στο παρελθόν, τότε η ζωή τους θα είναι πολύ πιο εύκολη, πολύ πιο ελεύθερη και πολύ πιο άνετα θα μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.

Αναγνωρίζεις πως το στρες είναι μια πηγή που σου στερεί την πραγματική σου δύναμη. Την δύναμη που έχεις για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Το στρες από μόνο του είναι κάτι πολύ χρήσιμο, αλλά όταν το βιώνουμε σε υπερβολικό βαθμό, όταν δεν ξέρουμε πώς να το χειριστούμε, τότε ακόμα και το χρήσιμο μπορούμε να το κάνουμε άχρηστο. Και δεν το θέλουμε αυτό για σένα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορείς να κάνεις με το στρες για να κάνεις στα όνειρά σου πραγματικότητα.

Για να μπορέσεις να διχειριστείς το στρες, πρέπει να αποκτήσεις επίγνωση από που προέρχεται. Θα μου πεις ” Μάνο δεν ξέρω”. Το καταλαβαίνω.
Και εγώ θα σου πω, ψάξε. Παραδείγματος χάρην, έρχεται από τη δουλειά σου, έρχεται από τις σχέσεις σου, από τους φίλους σου, από κάποιες σκέψεις σου; Και αν έρχεται από κάποιες σκέψεις σου, ποιες είναι αυτές; Πάρε χρόνο. Παρατήρησε. Πήγαινε σε προηγούμενο άρθρο και διάβασε για τη σημαντικότητα της αυτεπίγνωσης. Γιατί αν δεν σε μάθεις, τότε κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Γιατί εσύ είσαι ο άνθρωπος που δημιουργείς καταστάσεις μέσα σου, ασυνείδητα, και εσύ είσαι αυτός που μπορείς να ελευθερωθείς από αυτές. Όλοι οι άλλοι είμαστε αρωγοί που θα βοηθήσουμε να το κάνεις εσύ, στο τέλος της ημέρας, μόνος σου.

Και αυτό είναι το υπέροχο, γιατί ανακαλύπτεις τη δύναμή σου, το πόσο υπέροχος είσαι και τι πραγματικά μπορείς να κάνεις.

Δεν θέλω να μείνεις επιφανειακά και να σκεφτείς «Α, είναι η δουλειά μου! Α, είναι τα οικονομικά μου! Α, είναι η σχέση μου! Είναι οι αποτυχίες μου! Είναι το παρελθόν μου!» Όχι.
πήγαινε να εμβαθύνεις. Παραδείγματος χάρην για τη δουλειά σου. Μπορεί να είναι, “δουλεύω πολύ, αλλά δεν παίρνω αυτό που αξίζω”. “Υπάρχουν κάποιες κλίκες στην εργασία που μου τρώνε τις προαγωγές ή μου τρώνε τα εύσημα”. Πήγαινε τώρα σε αυτό μέσα και δες τι ακριβώς σε αυτό σε κάνει να στρασάρεσαι. Όσο πιο βαθιά πας μέσα αυτήν την σκέψη και φτάσεις στον πυρήνα, τόσο πιο μακριά μπορείς να πας.

Ο δεύτερος πυλώνας, αφού ανακαλύψεις την πηγή του στρες, είναι να χρησιμοποιήσεις μερικές τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν. Η πρώτη είναι η τεχνική αναπνοών. Να αρχίσεις να παίρνεις βαθιές, χαλαρές αναπνοές από τη μύτη. Κλείσε τα μάτια σου, εστίασε στην αναπνοή σου, πάρε βαθιές αναπνοές με συνειδητότητα, και εστίασε στον αέρα που εξέρχεται.
Καλό είναι να το κάνεις για 3 με 5 λεπτά και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Το δεύτερο κομμάτι που μπορείς να κάνεις είναι η άσκηση. Όταν λέω άσκηση, εννοώ να κάνεις πιλάτες, γιόγκα, να πας να τρέξεις, να αθληθείς, να κάνεις βάρη… οτιδήποτε θα σε βάλει σε κίνηση. Δυστυχώς, επειδή πλέον έχουμε πάρα πολλές ευκολίες, το σώμα μας δεν το κινούμε αρκετά και αυτό είναι πρόβλημα γιατί το σώμα έχει γεννηθεί για να είναι σε κίνηση. Η μειωμένη κίνηση στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αιτία πάρα πολλών νοητικών, συναισθηματικών, σωματικών και ψυχικών δεινών.

Σε όλα τα επίπεδα όσο πάμε κόντρα στη φύση,
τόσο δημιουργούμε προβλήματα που καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Οπότε, αντί να χαλάμε την ενεργειά μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούμε από τον λανθασμένο τρόπο ζωής, καλύτερα να πάμε στην αιτία και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Η άσκηση θα σε βοηθήσει. Θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις αλλά και να χαρείς, γιατί βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών. Θα δεις ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα 20-30 λεπτών αερόβιας άσκησης, θα αρχίσεις να νιώθεις μια αίσθηση χαράς.

Το επόμενο που μπορείς να εστιάσεις είναι η διατροφή σου. Η διατροφή από μόνη της μπορεί να στρεσάρει. Παραδείγματος χάρην, εάν πίνεις πολλούς καφέδες Δεν είναι καλό. Αν οπωσδήποτε πρέπει να πιεις έναν καφέ, πιες ντεκαφ. Ή να είναι λιπαρός ο καφές. Μπορείς να συνδυάσεις έναν καφέ με ένα MCT oil.
MCT Oil είναι κάτι πάρα πολύ δυνατό και για τον εγκέφαλο και για το σώμα. Αν ψάξεις το Bulletproof Coffee που πίνουν και silicon valley, θα δεις ότι βάζουν καφέ, MCT Oil και Grass Butter.

Το επόμενο κομμάτι που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσέξεις ποιες ώρες τρως πόσή ώρα τρως και πότε είναι οι τελευταίες ώρες μέσα στην ημέρα που τρως. Διότι εάν τρως πάρα πολύ αργά, πάρα πολλούς υδατάνθρακες, πολλές ζάχαρες και βάζεις σε διέγερση τον εγκέφαλό σου, αυτό οδηγεί στο να μην κοιμάσαι καλά, και όταν δεν κοιμάσαι καλά, την επόμενη ημέρα, πας να εξαργυρώσεις αυτό το οποίο δημιούργησες την προηγούμενη. Οπότε μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο και το στρες ανακυκλώνεται. Τώρα, το κομμάτι της διατροφής είναι τεράστιας σημασίας. Μην το προσπενάς. Πολλοί άνθρωποι όταν στρεσάρονται, πάνε και τρώνε, ηρεμούν προσωρινά. Γιατί; Διότι αλλάζουν τη βιοχημεία τους. Γιατί εκείνη τη στιγμή χρειάζεται να μπει σε πέψη ο οργανισμός και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο στρες.

Το τέταρτο κομμάτι είναι ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Πώς μπορείς λοιπόν να διαλογιστείς; Μπορείς λοιπόν να κλείσεις τα ματάκια σου, να ξεκινήσεις με το βήμα 1 που είδαμε στις αναπνοές και να αρχίσεις να παρατηρείς την αναπνοή σου
καθώς εισέρχεται και εξέρχεται για 3-5 λεπτά. Για μένα καλό είναι να κάνεις καθεμέρα τουλάχιστον 15 με 30 λεπτά διαλογισμό πρωί, βράδυ ή οποτεδήποτε μπορείς μέσα στην ημέρα σου.

Εάν συνδυάσεις όλα αυτά τα βήματα θα δεις τεράστια διαφορά. Μην ξεχάσεις όμως ότι επειδή ο εγκέφαλος είναι πανέξυπνος, δεν αγχώνεσαι δίχως λόγο. Κάτι συμβαίνει μέσα σου εδώ. Οπότε κάνε αυτά για να χαλαρώσεις, να είσαι πιο παραγωγικός, αλλά μην ξεχάσεις να πας μέσα στην αιτία και να ανακαλύψεις την πηγή του στρες. Τότε θα έχεις μαζική μεταμόρφωση στη ζωή σου.

Το τελευταίο κομμάτι είναι να καθορίσεις τους στόχους. Να καθορίσεις τι θέλεις. Γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι με πολύ στρες βυθίζονται μέσα του και σκέφτονται, “τι να κάνω”, “γιατί να το κάνω”, “πώς να το κάνω”, “δεν μπορώ να το κάνω”, “δεν είμαι παραγωγικός”, και βυθίζονται στην ενέργειά τους. Φαύλος κύκλος.

Οπότε, όταν έχεις κάτι όμορφο να σε περιμένει, είτε μια βόλτα με τη σχέση σου, είτε ένα χόμπι,
είτε ένα στόχο της ημέρας, να περπατήσεις στη θάλασσα, στη φύση, να δεις έναν φίλο, να αράξεις, να κάνεις ένα μασάζ, να κοιτάξεις λίγο τον ουρανό, ή να βάλεις μεγαλύτερους στόχους, τότε αυτό θα σε βοηθήσει να μπεις σε μια άλλη κατάσταση.

Και να μην ξεχάσω το πιο σημαντικό που είναι η δράση. Δηλαδή δεν αρκεί μόνο να βάλεις το στόχο. Αν έχεις ένα όνειρο χωρίς συγκεκριμένα βήματα είναι απλά ένα όνειρο που θα σβήσει σαν όλα τα όνειρα που έζησαν μια νύχτα.
Θέλεις δράση, συγκεκριμένη δράση. Άρα λοιπόν, μπαίνεις στο όνειρο, σχεδιάζεις τα βήματα και ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, φτάνεις εκεί που θέλεις. Και όλα μαζί ολιστικά θα δουλέψουν εξαιρετικά στην καθημερινότητά σου. 

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!

Ζήσε με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

NLP Life Coaching

Δημιουργός Brain Activation Method ®

  1. Δωρεάν Ατομικό Coaching Γνωριμίας
  2. Κατέβασε το Δωρεάν E-BOOK: Οι #3 Νόμοι της Επιτυχίας – Κλικ Εδώ!
  3. Καθημερινή Έμπνευση στο κινητό σου – Κλικ Εδώ!
  4. Γίνε μέλος της κοινότητας Live With Passion – Κλικ Εδώ!
 
ΥΓ: Απόκτησε πρόσβαση στο online course:
“Rethink! Η γλώσσα του ασυνείδητου νου”

Ανακάλυψε τη χαμένη σου δύναμη και ζήσε εξαιρετικά!

Ξεκίνα τώρα εδώ!
Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!