Αύξησε την απόδοσή σου

Νιώθεις ότι δεν αποδίδεις όσο θα ήθελες; Ή ίσως όσο “θα έπρεπε”;

Ότι θα έπρεπε να έχεις κάνει περισσότερα, να έχεις πετύχει και άλλους στόχους; 

Μα ποιους στόχους, όλα είναι αβέβαια θα μου πεις, μπορείς να έχεις στόχους; Και πως θα τους πετύχεις όταν μόνιμα νιώθεις ότι θα έπρεπε να κάνεις ΚΑΙ κάτι άλλο που σου λέει ο κολλητός σου, η οικογένειά σου, η κοινωνία…

 Ας το πάρουμε από την αρχή, πάρε μια ανάσα! Παίρνουμε τόσες αμέτρητες πληροφορίες και έχουμε τόσα πολλά ερεθίσματα καθημερινά που το μυαλό μονίμως τρέχει σε άπειρες κατευθύνσεις. Οπότε, ναι, πάρε μια ανάσα! Έλα στο τώρα! 

Τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις; Να βρεις μια καλή δουλειά; Να έχεις ένα καλύτερο εισόδημα; Να πας εκείνο το ταξίδι; Να ξεκινήσεις επιτέλους χορό; Να βελτιώσεις τις σχέσεις σου; Γράψτα! Όχι σε εκείνο το τετράδιο που μετά θα καταχωνιάσεις στο συρτάρι, ούτε πάνω στο φάκελο του τελευταίου λογαριασμού του ρεύματος! Γράψτα κάπου που θα τα βλέπεις καθημερινά, για να αποτελέσουν έναν φάρο υπενθύμισης. Θα μου πεις γιατί… 

Σου έχει τύχει για παράδειγμα, να σου έχει πει ένας φίλος ότι θα αγοράσει το Χ αμάξι, εσύ να το βλέπεις παντού μπροστά σου; Και όχι μόνο το μοντέλο αλλά και στο χρώμα που σου είπε! Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο εγκέφαλός μας είναι ένας τεράστιος υπολογιστής, ότι εντολή του δώσεις αυτή την πληροφορία θα σου φέρει πίσω. Δηλαδή, δεν είναι ότι εσύ ψάχνεις συνειδητά ένα κόκκινο 500σαράκι, αλλά το μυαλό σου εντοπίζει ασυνείδητα παντού κόκκινα 500σαράκια! Από τα εκατοντάδες αμάξια που βλέπεις στο δρόμο, επιλέγει να σου εντοπίσει αυτό για το οποίο του έχεις δώσει πληροφορία. Πως σε βοηθάει αυτό στους στόχους; Βλέποντάς τους καθημερινά, δίνεις εντολή στο μυαλό να σου εντοπίζει λύσεις, εναλλακτικές, τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τους πετύχεις! 

Πάμε τώρα στο επόμενο βήμα. Πως θα είσαι αποδοτικός, έτσι ώστε κάθε βράδυ όταν κάνεις τον απολογισμό της ημέρας να νιώθεις πλήρης και ικανοποιημένος με την έκβαση των στόχων σου; 

Σπάσε τους σε κομμάτια. Όσοι κάνουν ορειβασία στο Έβερεστ, δεν πάνε κατευθείαν. Περνάνε από τις βάσεις πρώτα, σπάνε τη διαδρομή σε μικρότερους στόχους. Το ίδιο κάνε και ‘συ. Και μετά αν θες σπάσε τους σε μικρότερους ακόμα, έτσι ώστε το κάθε κομμάτι να σου φαίνεται εφικτό και όχι βουνό! Και κάνε το πρώτο βήμα… Αυτό δεν έχει άλλο! Απλά κάνε κάθε μέρα ένα βήμα προς την κατεύθυνση των στόχων σου. 

Πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν είμαστε τόσο αποδοτικοί όσο “θα έπρεπε” γιατί είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας ή συγκρινόμαστε με άλλους. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ είναι διαφορετικός. Η εξέλιξή σου είναι δικιά σου! Και θες και ένα τρικάκι; Μην συγκρίνεις το τώρα με το στόχο που θες να πετύχεις, αλλά με το χθες… Όταν μάθαινες προπαίδεια, δεν ξεκίνησες με το 256*2384. Αλλά με το 1*1, 1*2, 1*3 κλπ. (Τι έκανες;; Βήμα, βήμα…) Όταν πια έμαθες μέχρι το 10*10, ένας καινούριος κόσμος ανοίχτηκε! Σε σχέση με την αρχή που δεν ήξερες τίποτα, η εξέλιξή σου ήταν μεγάλη και αργότερα έμαθες και το πόσο κάνει 256*2384! Θα πήγαινες σήμερα σε ένα παιδί 6 ετών που μαθαίνει τώρα τους αριθμούς να το επιπλήξεις που δεν ξέρει ακόμα να κάνει μεγάλες πράξεις; Όχι βέβαια! Γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Τώρα αυτά τα βήματα που έχεις βρει ότι θα κάνεις, οριοθέτησέ τα μέσα στη μέρα. Δεν χρειάζεται από εκεί που δεν έκανες τίποτα ξαφνικά να αφιερώσεις 15 ώρες. Ξεκίνα από κάπου για να σου δημιουργηθεί η συνήθεια. Προγραμμάτισε τη μέρα σου, όχι απαραίτητα αυστηρά. Ξεκίνα αν θες από τα μικρά και απλά, γιατί το αίσθημα της ικανοποίησης μόλις τα ολοκληρώσεις θα σε κινητοποιήσει να πας παρακάτω. Ή ξεκίνα από το πιο μεγάλο γιατί αυτό θα σε κάνει να νιώσεις ότι αφού κατάφερες αυτό τα υπόλοιπα θα είναι παιχνιδάκι. Στο κάτω κάτω ο καθένας είναι διαφορετικός, οπότε δες τι σου ταιριάζει καλύτερα!

Προγραμμάτισε και χρόνο για σένα! Ναι μπορεί να είναι μια βόλτα στη φύση, να ξεκινήσεις ένα βιβλίο που ήθελες και δεν έβρισκες το χρόνο… Κάνε κάτι για σένα για να ΣΕ ευχαριστήσεις! 

Και να θυμάσαι να λες και μερικά μπράβο στον εαυτό σου για κάθε μικρό ή μεγάλο κατόρθωμα, γιατί κάθε κατόρθωμα δεν παύει να είναι μια επιτυχία!

Ζήσε με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!