Πως να βελτιώσεις την ζωή σου με την αυτογνωσία

Η αυτογνωσία αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και μπορεί σε βοηθήσει να κατανοήσεις την αλληλεπίδρασή με τους ανθρώπους γύρω σου. Ακόμα μπορείς να αναγνωρίσεις καταστάσεις και συμπεριφορές με αποτέλεσμα να είσαι σε θέση να βελτιώσεις τον εαυτό σου σε συνολικό επίπεδο.

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω κάποια απλά βήματα που μπορείς να εφαρμόσεις ώστε να βελτιώσεις την ζωή σου με την αυτογνωσία σου.


Προσδιόρισε τις προσωπικές σου αξίες

Καθόρισε τις αξίες σου, ποια είναι τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσένα; Απαρίθμησε τουλάχιστον 10 πράγματα που εκτιμάς.

Σκέψου για μια στιγμή που κάποιος σου έκανε κομπλιμέντο για κάτι που πίστευε ότι ήταν το δυνατό σου σημείο, όπως να γράφεις καλά ή να είσαι ευγενικός και ζεστός με τους άλλους. Σημείωσε τι είπαν και φέρε στο μυαλό σου συγκεκριμένα παραδείγματα (π.χ. «Πάντα ξέρεις πώς να με κάνεις να γελάω!»).

Αφού έχεις φτιάξει την παραπάνω λίστα, δες αν υπάρχουν μοτίβα ή θέματα που προκύπτουν από το καθένα, τι κοινό έχει κάθε στοιχείο της λίστας; Για παράδειγμα, σου είπε ποτέ κανείς ότι του άρεσε το πόσο εργατικός ή οργανωμένος ή υπομονετικός ήσουν με τα συναισθήματα των άλλων ; Επαναλαμβάνονται αυτές οι λέξεις σε πολλά στοιχεία; Αν ναι, τότε αυτοί θα μπορούσαν να είναι πιθανοί τομείς όπου μπορεί να χρειάζεται να επικεντρωθείς ώστε να βελτιώσεις.

Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να σκεφτείς όλες τις φορές που κάποιος έκρινε αρνητικά μια από τις συμπεριφορές/χαρακτηριστικά σου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε από το να είσαι αγενής με άλλα άτομα που να εργάζεστε στον ίδιο χώρο μέχρι το τέλος να τσακώνεσαι με φίλους για μικρά θέματα. Έτσι με τον ίδιο τρόπο όπως και παραπάνω μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με τα αρνητικά που έχουν παρατηρήσει οι γύρω σου σε εσένα και να κάτσεις να κρίνεις ποια μπορείς να βελτιώσεις.


Παρατήρησε πώς αντιδράς με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω σου

Μπορείς να ξεκινήσεις παρατηρώντας πώς αντιδράς σε αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου. Γνωρίζεις τη γλώσσα του σώματός σου; Πώς απαντάς όταν κάποιος ζητά βοήθεια ή κάνει κάποιο λάθος;

Το να παρατηρήσεις πώς αντιδράς με τους άλλους είναι σημαντικό γιατί θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να κατανοήσεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου, τα οποία είναι απαραίτητα για την προσωπική ανάπτυξη.

Ένα απλό παράδειγμα: Αν κάποιος σε χτυπήσει στο δρόμο, μπορεί να τον κοιτάξεις θυμωμένος, αλλά αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν από τους δύο γιατί το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει μια λεκτική διαμάχη και να αναλωθείς σε κάτι που έχει μικρή σημασία. Αντιθέτως, θα μπορούσες να πεις «με συγχωρείτε» αντί να αντιδράσεις αρνητικά.

Συνεπώς γνωρίζοντας τις συνέπειες των αντιδράσεών σου μπορείς να αποφύγεις αρνητικές καταστάσεις που μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση εσένα και τους γύρω σου.

Αναζήτηση και αλλαγή μοτίβων συμπεριφορών και συνηθειών

Το επόμενο βήμα για να βελτιώσεις την ζωή και την καθημερινότητά σου μέσω της αυτογνωσίας, είναι να αναζητήσεις τα πρότυπα συμπεριφορών και συνηθειών σου. Μία συνήθεια που έχεις αναπτύξει μπορεί να έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά απέναντι στους γύρω σου.

Για παράδειγμα, αν έχεις την τάση να θυμώνεις όταν είσαι κουρασμένος, τότε ίσως είναι καλή ιδέα να προγραμματίζεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να κοιμάσαι λίγο συνεχίζοντας το υπόλοιπο της μέρας σου ύστερα πιο ξεκούραστος και πιο ευδιάθετος.

Επίσης μια αρνητική συνήθεια όπως είναι η κακή διατροφή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για εσένα. Μπορείς όμως να μετατρέψεις αυτή την κακή διατροφική συνήθεια από κακή σε ωφέλιμη προσθέτοντας σταδιακά φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σου.


Ζήτησε την γνώμη ενός κοντινού σου ανθρώπου

Για να αποκτήσεις μια εξωτερική οπτική για το πώς τα πας και τι μπορείς να κάνεις για να βελτιωθεί η ζωή σου, ρώτα έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας σου και ζήτα του την γνώμη του για σένα.
Ζήτα την ειλικρινή γνώμη τους για συγκεκριμένα θέματα που νομίζεις ότι σε προβληματίζουν ή αν έχουν παρατηρήσει κάποια συμπεριφορά ή συνήθεια που είναι πιθανόν να μπορείς να βελτιώσεις.

Αυτό το βήμα μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά να ανακαλύψεις ή να παρατηρήσεις πράγματα ή συμπεριφορές που δεν είχες αντιληφθεί για τον εαυτό σου, καθώς μπορεί οι άνθρωποι που είσαι περιτριγυρισμένος να έχουν μια γνώμη για εσένα αλλά συνήθως οι κοντινοί είναι αυτοί που θα σου μιλήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια.

Συνοπτικά λοιπόν η αυτογνωσία είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να έχει ένα άτομο. Σε βοηθά να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου που θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Όσο περισσότερο γνωρίζεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσένα να τις αλλάξεις εάν χρειαστεί βελτιώνοντας έτσι την ζωή σου.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης