Τι είναι η αυτογνωσία και πώς επηρεάζει την ζωή σου;
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Τι είναι η αυτογνωσία και πώς επηρεάζει την ζωή σου;

Η αυτογνωσία εμπεριέχει μια σαφή αντίληψη της προσωπικότητάς μας. Είναι αυτή η διαδικασία που περιλαμβάνει την αναγνώριση των δυνατών και αδύναμων σημείων μας. Τις σκέψεις μας. Τις ιδέες μας. Τις πεποιθήσεις μας. Τα κίνητρα και τα συναισθήματα μας. Η αυτογνωσία μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τους άλλους ανθρώπους. Να διακρίνουμε το πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τον καθένα από εμάς. Την στάση μας και τις αντιδράσεις μας την κάθε στιγμή.

Η αυτογνωσία δεν είναι κάτι που γίνεται από την μία στιγμή στην άλλη. Είναι μια διαδικασία η οποία αναπτύσσεται συνέχεια. Καθώς αναπτύσσεται, μπορείς να κάνεις αλλαγές στις σκέψεις και στις ερμηνείες που δίνεις στα γεγονότα. Η αλλαγή των σκέψεων και των ερμηνειών στο μυαλό σου, σου επιτρέπει να αλλάξεις τα συναισθήματα σου. Κατ’ επέκταση στην συμπεριφορά σου και εν τέλει στα αποτελέσματα σου.

Συνεπώς η αυτογνωσία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία. Άρα η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις όλα όσα θέλεις και να γίνεις ο κυρίαρχος της ζωής σου.

Να θυμάσαι πως οι σκέψεις σου, οι ερμηνείες σου, τα συναισθήματα σου, οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά σου είναι αυτά που καθορίζουν την κατεύθυνση που δίνεις στην ζωή σου. Αν έχεις αυτογνωσία θα μπορείς να δεις προς τα που σε οδηγούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Θα μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σου και να κάνεις όλες αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν ώστε να η ζωή σου να οδηγηθεί εκεί που εσύ θέλεις και να μην βγει από την πορεία της.

Πώς να αναπτύξεις την αυτογνωσία σου

Η αυτογνωσία αναπτύσσεται μέσω τεχνικών που εστιάζουν την προσοχή σου στις λεπτομέρειες της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς σου. Ας το δούμε μέσα από ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να ασχοληθείς με τις καταδύσεις. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης είσαι απόλυτα προσεκτικός και συνειδητός στο να μάθεις να κάνεις σωστά καταδύσεις και με ασφάλεια.

Όταν μάθεις την διαδικασία θα πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου σε εσένα. Πόση ώρα μπορείς να μείνεις με μία ανάσα κάτω από το νερό; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κατέβεις κάποια μέτρα στον βυθό; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψεις στην επιφάνεια; Πόσο βάρος πρέπει να προσθέσεις στην στολή σου, ποιο είναι το ιδανικό βάρος που θα πρέπει να έχεις, υπάρχει κάτι που σε φοβίζει κλπ. Για να κάνεις καταδύσεις χρειάζεται να γνωρίζεις το σώμα σου, τις κινήσεις σου, την αναπνοή σου, το συναίσθημα σου και πολλά άλλα. Και όλα αυτά εμπεριέχονται στην διαδικασία της αυτογνωσίας.

Έτσι λοιπόν εκ κατακλείδι, όταν αναπτύξεις διαδικασία της αυτογνωσίας θα έχεις καλύτερο έλεγχο των σκέψεων, τα συναισθημάτων, της συμπεριφοράς σου και κατ’ επέκταση των αποτελεσμάτων σου.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα: 

H δεξιότητα της ηγεσίας μέσα από #4 βήματα για να την αναπτύξεις

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αλλάξεις μόνιμα την ζωή σου

Πώς να απελευθερωθείς μια για πάντα από τις κρίσεις πανικού

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Διάλεξε Κατηγορια

[ TN IN ] Μπορεί να μην σε ξέρω, μπορεί και να σε ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος πως μπορείς να κάνεις τα …

Όσον αφορά την οικονομική ανεξαρτησία οι περισσότεροι άνθρωποι απλά τη φαντάζονται και το μόνο που κάνουν είναι να αγοράζουν κανένα λαχείο. Μια …

Προσφατα Άρθρα

ΣΚΟΝΑΚΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

#9 Steps Manolis