Η πραγματικότητα και ο ιδανικός σου εαυτός.

Όλα πάνε στραβά, δηλώνεις. Όλα; ρωτάω…

Η απάντηση είναι ναι όλα… οι σχέσεις μου, τα οικονομικά μου, η ζωή μου! Είσαι σε εκείνη τη θέση όπου μπορείς να   μου δώσεις πλήθος απαντήσεων για να δικαιολογήσεις το «όλα και άλλα τόσα», το τεράστιο βάρος της απογοήτευσης,  που βιώνεις…

Να υποστηρίξεις με όλο σου το είναι την ταμπέλα που έχεις προσδώσεις στον εαυτό σου: «Δυστυχισμένος και Αγχωμένος».

Αυτό που ίσως περιμένεις πιθανότατα είναι να βυθιστούμε μαζί μέσα στα «προβλήματα» σου, να ταυτιστώ με τις ανησυχίες σου, να σου συμπαρασταθώ, να σου υποσχεθώ ότι όλα θα πάνε καλά.

Δεν θα περιμένεις στα σίγουρα να ακούσεις την εξής ερώτηση «ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΣΩΣΤΑ;» και εκεί συνήθως είσαι λιγομίλητος ή ακολουθεί σιωπή.

Πάντοτε ξέρω πως υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές  ερμηνείες για ένα  αντικειμενικό γεγονός. Αυτή που επιλέγουμε εμείς καθορίζει την ευτυχία μας. Πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να απομονώνουμε στο μυαλό μας μια διάσταση. Φρόντισε, λοιπόν, να είναι η θετική. 

Όταν συνεχώς  το εγώ σου να βρίσκει πάντα ατέλειες ή  λάθη, μπορείς σίγουρα πολύ πιο εύκολα να δεις ουσιαστικότερα  την πραγματικότητά,  και να δεις θετικά τη ζωή. Να βρεις το οτιδήποτε  θετικό μέσα στην πιο αρνητική κατάσταση, χωρίς να κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς γραφικός ή αιθεροβάμων. Το εγώ έχει την καταπληκτική συνήθεια να εντοπίζει το αρνητικό ακόμα και μέσα στον παράδεισο.

Ο ιδανικός σου εαυτός. Η  προοπτική και η ερμηνεία που δίνεις διαμορφώνει τα συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά σου. 

Αν συνηθίζεις να εστιάζεις στα μικρά, είναι βέβαιο πως θα χάσεις τα μεγάλα.


Κάνε την επιλογή για το  πώς θέλεις να βλέπεις τα πράγματα. Αποφάσισε πώς θέλεις να βλέπεις όλα όσα συμβαίνουν και έρχονται και  φύγε από την   ανωριμότητα και τη μιζέρια. Υπάρχουν πολλές εκδοχές της ίδιας πραγματικότητας και αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις άλλους να περνούν καλά και άλλους να περνούν χάλια στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. 

Δεν πρόκειται για πρόταση συμβιβασμού. Αν έχεις εθιστεί στη μονοδιάστατη και απαισιόδοξη ερμηνεία των πραγμάτων, θα βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ακόμα και αν είναι έτοιμο να ξεχειλίσει!

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Ναι, η τύχη και το περιβάλλον πολλές φορές βοηθούν . Αλλά θα συμφωνήσεις μαζί μου, δεν δημιούργησαν την πραγματικότητα που βιώνεις αυτή τη στιγμή. Πολλά πράγματα σίγουρα έπαιξαν ρόλο. Απόφαση, πειθαρχία, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, αφοσίωση στους στόχους. Φυσικά, όταν η πραγματικότητα σου είναι μια ευχάριστη πραγματικότητα, αυτό το άρθρο έχει μικρή σημασία για σένα. Τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και ίσως θα πρέπει να θέλεις να κάνεις κάποιες βελτιώσεις σε πολύ συγκεκριμένα μέρη. Ωστόσο, αν η πραγματικότητά σου πιστεύεις πως  μπορεί να αλλάξει εύκολα και χωρίς δισταγμό με την ελπίδα μιας καλύτερης πραγματικότητας, τότε έχουμε πολλά να πούμε. Το να δεις τον εαυτό σου όπως είναι, αντί να σταματήσεις να προβλέπεις ένα ασταθές και ζοφερό μέλλον όπως φοβάσαι, θα επιβεβαιώσει τον φόβο σου. Άφησε στην άκρη το επίμονο εγώ σου, επίλεξε να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα και  συνδέσου με τον ανώτερο εαυτό σου.

Μετάτρεψε κάθε αρνητική σκέψη σε θετική, χρωμάτισε θετικά την πραγματικότητά σου, βρες το ευχάριστο που κρύβεται ακόμα και στην πιο δυσάρεστη κατάσταση, εκπαίδευσε το μυαλό σου να εντοπίζει τις στιγμές ευτυχίας ακόμα κι αν είναι πολύ μικρές.

Έχε στο μυαλό σου το εξής.


Οι Άγγλοι το λένε : Perception is Reality. Σκέψου: Αν θεωρείς ότι είσαι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πως ζεις δύσκολα, για κάποιον άλλο μπορεί να ζεις μια ζηλευτή, βασιλική ζωή. Αν ζούσες την πραγματικότητά  μέσα από τα μάτια του, ενδεχομένως να ήσουν πιο ευτυχισμένος. Καθώς λοιπόν όλα είναι ζήτημα οπτικής γωνίας, πιθανόν να σε ωφελούσε μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης σου.

Εννοείται όμως πως δεν σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι και αν σε αυτούς η πραγματικότητά σου θα τους άρεσε να την ζουν. Το θέμα είναι ότι την ζεις εσύ, δεν σου αρέσει και είναι αρκετό.

Το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, έχει να κάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό με έναν παράγοντα. Εμάς. Και θα προσπαθήσω να στο δώσω να το καταλάβεις με απλά λόγια.

Αν δεν μου αρέσει αυτό που ζω, υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Έχεις ηρεμία στο μυαλό γιατί έκανες ότι μπορείς και το ξέρεις αλλά δεν σε άφησαν οι συγκυρίες, και η κατάσταση είναι κάπως πιο υποφερτή συναισθηματικά.

Δεν έχεις κάνει ότι μπορείς κατά την άποψή σου, άφησες χαμένες ευκαιρίες και δεν προσπάθησες αρκετά οπότε και σου αξίζει εν μέρει αυτή η κατάσταση με συναισθηματικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από την πρώτη περίπτωση. Κακά τα ψέματα. Αυστηρότερος κριτής  από τον εαυτό μας δεν υπάρχει.

Όταν ξυπνάς και κοιτάς στον καθρέφτη σκέφτεσαι ότι πρέπει να περάσεις άλλη μια μέρα με αυτή τη κατάσταση. Τότε μόνο ένα πράγμα είναι σωστό να γίνει. Να αλλάξεις εσύ τα πράγματα. Σιγά σιγά, βήμα βήμα. Με αισιοδοξία να παλέψεις σκληρά για το κάτι καλύτερο. Είναι δική σου υπόθεση και προσωπική ευθύνη, αν θες.

Διαβάζεις το άρθρο: Ο ιδανικός σου εαυτός.

Μέσα από την επικοινωνία μας, εντοπίζω μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση. Οι επιτυχίες συνδέονται με την ευτυχία σου. Όταν πετυχαίνεις, είσαι  ευτυχισμένος και για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να πετυχαίνεις σε όλα ή στα περισσότερα.

Μια ευτυχία που συνδέεται με επιτυχημένες σχέσεις, με επιτυχημένη εργασία, με χρήματα και καταξίωση.

Δίχως να απορρίπτω τα παραπάνω, χωρίς να μειώνουμε τη σημασία που έχουν για τον καθένα και τα στάνταρ του, τον προτρέπω να αναρωτηθεί αν αυτά και μόνο συνιστούν την ευτυχία;

Αν και χωρίς αυτά ή με λιγότερα από αυτά, μπορεί να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος; Αν αυτά έχει μάθει πως είναι ιδανικά ή πιθανά του έμαθαν ότι είναι. Αυτά που είδε στις ταινίες ή διάβασε στα περιοδικά περί ευτυχισμένης και επιτυχημένης ζωής.

«Αν δεν προκύψει η επιτυχία, τι κάνεις; Βουλιάζεις; Μπλοκάρεις; Μένεις στάσιμος; Νιώθεις αποτυχημένος; Είσαι δυστυχισμένος;»

Το θέμα είναι πως εσύ προσεγγίζεις τον εαυτό σου. Πως εσύ βλέπεις και προσεγγίζεις τη ζωή .. Τι στάση κρατάς; Τι εννοείς εσύ επιτυχία.. τι εννοείς εσύ ευτυχία;

Ποια είναι τα κριτήρια τα δικά σου για να νιώθεις ευτυχισμένος; Μήπως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τα κριτήρια αυτά; Να αναθεωρήσεις τη στάση σου; Να ξανασκεφτείς;

Ναι εντάξει, καταλαβαίνω, στην παρούσα φάση κάποια θέματα δεν πάνε όπως τα θέλεις και δεν έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Κάποιες αποφάσεις και γεγονότα, οι σκέψεις και οι στρατηγικές που είχες στο παρελθόν δεν λειτούργησαν και τώρα φανερώνονται στο παρόν.

Μην ελπίζεις σε ένα καλύτερο παρελθόν, δε τι κάνεις στο εδώ και τώρα, στο από δω και πέρα…

Οργανώσου με σύνεση, όρισε στόχους για αυτά που σε απασχολούν. Σιγά σιγά, ένα ένα, αν αυτό επιθυμείς. Προχώρα σε δράσεις και δεσμεύσου στον εαυτό σου. Ότι κάνεις το κάνεις για σένα, για την προσωπική σου ευτυχία, για τα δικά σου σημαντικά.

Και πάρε και το χρόνο σου, μην βιάζεσαι…Χρειάζεται χρόνος, επιμονή, θέληση και πείσμα προκειμένου να απαλλαγείς απ’ ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή, προκειμένου να δημιουργήσεις χώρο για ό,τι τη νοηματοδοτεί.

Εστίασε σε αυτά που πάνε σωστά, στα θετικά και στη χαρά που νιώθεις μέσα από αυτά.. είναι σίγουρο ότι υπάρχουν. Και άντλησε χαρά από οτιδήποτε, είτε σπουδαίο είτε λιγότερο σπουδαίο. Και εκεί ξανασκέψου το αρχικό, σαρωτικό «όλα». Τότε θα μειωθεί η ανησυχία σου και θα αρχίσεις να βλέπεις λίγο πιο καθαρά.

Εν τέλει, τι σημαίνει στραβά, μήπως έχεις δώσει τεράστια δύναμη στη λέξη αυτή; Μήπως δεν είναι τελικά τόσο στραβά;

Ακόμη και έτσι να είναι, δες τα σαν πρόκληση, έχεις τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξεις αν αυτό θέλεις. Οι αλλαγές θα προκύψουν μέσα από την αγάπη που έχεις για σένα και την βαθιά απογοήτευση που νιώθεις. Δες τα συναισθήματα σου σαν τους πιο πολύτιμους συμμάχους σου, αυτά θα σου δώσουν την ορμή που χρειάζεσαι.

Αν λοιπόν μου λες ότι «όλα πάνε στραβά», εγώ θα σου ανταπαντώ «τι πάει σωστά»; Κάποια στιγμή να είσαι σίγουρος ότι θα πάψεις να είσαι λιγομίλητος. Θα έχεις πολλά να μου πεις!

Αυτό μπορώ να στο υποσχεθώ…

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο


Ίσως έχεις νιώσει τη δύναμη του λόγου των άλλων. Όταν διαβάζεις ένα ποίημα, ένα βιβλίο, όταν παρακολουθείς μια ταινία, ένα έργο θεατρικό, όταν ακούς ένα τραγούδι. Είναι ο λόγος που μεταφέρει γνώσεις και συναισθήματα, σε ταξιδεύει από όπου βρίσκεσαι σε ένα κάπου, ένα παντού.

Έχεις, όμως, καταλάβει τη δύναμη του δικού σου λόγου;

Αν ήξερες πόση πραγματικότητα δημιουργείς με κάθε φράση, θα σκεφτόσουν πιο προσεκτικά την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείς. Κάθε λέξη έχει μια βαρύτητα μεγαλύτερη της εννοιολογικής της σημασίας. Σημαίνει κάτι για σένα και, μόλις προφέρεται, αρχίζει να σε καλεί να συνδεθείς μαζί της.

Όλη σου η ύπαρξη αρχίζει να σχηματίζεται γύρω της. Το σώμα σου προσαρμόζει το σχήμα του, το συναίσθημά σου ακολουθεί, ο νους σου κάνει εκείνες τις επιλογές που θα προσαρμόσουν τη ζωή σου ανάλογα με αυτό το κάλεσμα.

Δεν είναι απλές οι λέξεις, δεν είναι ακίνδυνες. Οι αρνητικές λέξεις αυξάνουν τη δραστηριότητα της αμυγδαλής, της εγκεφαλικής περιοχής που καθορίζει τις αντιδράσεις φόβου και η αυξημένη δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, σταδιακά, διακόπτει τη δραστηριότητα του μετωπιαίου λοβού, της περιοχής του εγκεφάλου σου, που ελέγχει τη γλώσσα, τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τη λογική και τις εκούσιες κινήσεις. 

Έτσι, καταλαμβανόμαστε από άγχος, φόβο και αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών.

Αντίθετα, λέξεις με θετική χροιά, δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας, μας κρατούν πιο ήρεμους, ικανούς να βρίσκουμε λύσεις, να αναπτυσσόμαστε και να απολαμβάνουμε περισσότερο, ακόμη και τα πολύ απλά.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που από συνήθεια θα περιγράψεις μια κατάσταση σαν φοβερή και τρομερή, θα μιλήσεις για το μέλλον με τρομακτικές προβλέψεις, θα συζητάς για τα απίστευτα αδιέξοδά σου, τα δυσεπίλυτα προβλήματά σου, ίσως θέλεις να θυμηθείς πως κάποιος μέσα σου ακούει κυριολεκτικά αυτά που λες και ακολουθεί τις εντολές σου.

Μπορεί, τότε, να επιλέξεις να μιλάς για μια δύσκολη κατάσταση που σε προβληματίζει, αλλά κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να την αντιμετωπίσεις. Για το μέλλον που κανείς δεν μπορεί να μαντέψει, αλλά έχεις ένα καλό όραμα για το πού θέλεις να πας, για τις προκλήσεις της ζωής που σε απασχολούν, αλλά σε διδάσκουν και σε δυναμώνουν.

«Στερνός σκοπός του ποιητή», λέει ο Σεφέρης, «δεν είναι να περιγράφει τον κόσμο, αλλά να τον δημιουργεί ονομάζοντάς τον». 

Εσύ, που είσαι ο καλλιτέχνης της ζωής σου, εσύ με ποιες λέξεις περιγράφεις, άρα δημιουργείς, τον κόσμο σου;

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Αναγνώρισε την πραγματικότητα και δημιούργησε τον ιδανικό εαυτό σου.

Αυτοεκτίμηση: κλείνοντας το μάτι στον ιδανικό μας εαυτό.

Αμυγδαλή η έδρα των συναισθημάτων

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!