Ποιος είσαι στην πραγματικότητα; Η αίσθηση του ιδανικού εαυτού σου.

Η αίσθηση του εαυτού ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι και βλέπεις τα χαρακτηριστικά σου, τις πεποιθήσεις σου, και το σκοπό σου στον κόσμο. 

Η ισχυρή αίσθηση του εαυτού σημαίνει να γνωρίζεις τους στόχους, τις αξίες και τα ιδανικά σου. Ανεξάρτητα με το αν αυτό γίνεται συνειδητά ή όχι, ο καθένας έχει μια αίσθηση του εαυτού ή μια αίσθηση της προσωπικής του ταυτότητας.


Γενικά, η αίσθηση του εαυτού περιλαμβάνει το πως σκέφτεται κάποιος ή αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. 

Η αίσθηση του εαυτού περιλαμβάνει τους ρόλους, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις που είναι σημαντικές για τον εαυτό του. Η ιδέα του εαυτού απαντά στην ερώτηση ,”Ποιος είμαι;” και η απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει:

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Η ιδέα του εαυτού δεν είναι έμφυτη αλλά αναπτύσσεται με τον καιρό και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τα γονίδια (την ιδιοσυγκρασία) και τα μηνύματα που λαμβάνεις από την κοινωνία, τους γονείς, τα μέλη της οικογένειας, τους δασκάλους και την πολιτιστική σου κληρονομιά. 

Η ιδέα του εαυτού αναπτύσσεται από την ιδιοσυγκρασία σου, μαζί με τις εμπειρίες της ζωής και τις αλληλεπιδράσεις που έχεις στη ζωή σου. Η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού, ωστόσο, δεν είναι στατική και αλλάζει στη διάρκεια της ζωής μας.


Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως ο βαθμός στον οποίο μας αρέσει, αποδεχόμαστε ή εγκρίνουμε τον εαυτό μας. Η ιδέα του εαυτού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοεκτίμηση , για αυτό οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν μια ξεκάθαρη αίσθηση για τον εαυτό τους. Η διαφορετικότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός ανθρώπου να ορίζει τους δικούς του στόχους στη ζωή και να τους διαχωρίζει από τις προσδοκίες που έχουν οι γύρω του. 

Οι άνθρωποι με διαφορετικότητα έχουν τις δικές τους πεποιθήσεις, κατευθύνσεις, στόχους και αρχές που τους διαχωρίζουν από τους γύρω τους. Έχουν ξεκάθαρη ιδέα για το ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι. Γνωρίζουν τις δυνατότητες και τα μειονεκτήματα τους.

Ένας από τους τρόπους για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου είναι να αρχίσεις να αναγνωρίζεις τις αρχές σου. Οι αρχές περιλαμβάνουν όλα όσα είναι σημαντικά για σένα, αυτά με τα οποία ταυτίζεσαι , όσα θαυμάζεις και σε εμπνέουν. Είναι οι λόγοι για τους οποίους σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι σου. Οι αρχές σου,  δίνουν νόημα και δημιουργούν την  αίσθηση της ταυτότητας.

Αν είναι ξεκάθαρες οι αρχές σου, μπορείς να ζεις αυθεντικά. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να το κάνεις αυτό είναι να ρίξεις μια ματιά στις πράξεις σου. Αν για παράδειγμα, σκέφτεσαι ότι μια αρχή σου είναι τα χρήματα, ωστόσο, κάνεις μια δουλειά από την οποία αμείβεσαι με λίγα χρήματα και προτιμάς να αφιερώνεις το χρόνο σου στον εθελοντισμό παρά να δουλεύεις, τότε μπορεί να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Η πραγματική σου αρχή ίσως είναι να βοηθάς τους ανθρώπους. 

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν νομίζεις ότι ξέρεις τις αρχές σου αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείς  το συνειδητό μυαλό σου, στο να επιλέξει τις αξίες που πιστεύεις ότι πρέπει να έχεις, επειδή οι φίλοι σου, η οικογένειά σου και οι συνεργάτες σου τις έχουν. 

Το να επιλέγεις τις αξίες των άλλων ενάντια στις δικές σου, σημαίνει ό,τι δουλεύεις ενάντια στον εαυτό σου. Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσεις τις βασικές σου αξίες, μπορείς να αποφασίσεις αν είναι αξίες που τις έχεις επιλέξει ελεύθερα ( όχι οι αξίες των άλλων) και στη συνέχεια να επιλέξεις πως θέλεις να τις εκφράσεις και να ζήσεις  με αυτές.


Ο ιδανικός εαυτός είναι αυτός που προσδοκάς  να γίνεις. Ο ιδανικός εαυτός αναπτύσσεται με τον καιρό, βασίζεται σε όσα έχεις μάθει και στις εμπειρίες που αποκτάς. Αποτελείται από τις αληθινές αρχές σου και όσα έχεις μάθει από τους γονείς και την οικογένεια, αλλά και  όσα θαυμάζεις στους άλλους.

Αν αυτό που είμαστε (πραγματικός εαυτός) ταυτίζεται με αυτό που φιλοδοξούμε να γίνουμε (ιδανικός εαυτός), τότε νιώθουμε ευεξία και ηρεμία. Αν ο πραγματικός μας εαυτός δεν ταυτίζεται με τον ιδανικό μας εαυτό, προκύπτει ασυμφωνία η οποία προκαλεί άγχος. Όταν η απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό μας εαυτό και τον ιδανικό μας εαυτό είναι μικρή νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση.


Το να γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του και να είναι σίγουρος για το ποιος είναι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η δημιουργία ισχυρής αίσθησης του εαυτού μπορεί να σου φαίνεται κάτι αδύνατο, αλλά αποτελεί μια διαδικασία που διαρκεί μια ζωή για να ξεκαθαρίσεις ποιος είσαι, ποιες είναι οι αρχές σου και τι είναι σημαντικό για σένα. 

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσεις τον πραγματικό σου εαυτό όταν ζεις σε μια κουλτούρα που στέλνει σταθερά μηνύματα για το πως πρέπει να είσαι. Το να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από αυτό που θέλουν οι άλλοι είναι μια πρόκληση. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου και τη φωνή σου ενώ γύρω σου υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες και απόψεις.

Ξεκίνα λοιπόν να χτίζεις μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σου, ακόμη και αν οι άλλοι σκέφτονται διαφορετικά. Το να γνωρίζεις πραγματικά τον εαυτό σου, σημαίνει πως διαχωρίζεις τις αρχές, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αλήθειες σου, από την γνώμη των άλλων για το πως θα έπρεπε να είναι. Ξεκίνα κάνοντας επιλογές για τη ζωή σου, αντί να περιμένεις οι άλλοι να πάρουν αποφάσεις για σένα. 

Αν εύχεσαι να είχες τη δύναμη να πεις όχι, αν σε κατακλύζουν οι προσδοκίες των άλλων, αν εύχεσαι να μην χρειαζόταν να δουλεύεις τόσο σκληρά για να πάρεις την επιβεβαίωση, αν δεν έχεις το κουράγιο να εκφράσεις τα συναισθήματά σου ή δεν είσαι χαρούμενος με αυτό που είσαι, τότε ξέρεις ότι ζεις μια ζωή που δεν είναι σύμφωνη με αυτό που είσαι. 

Μπορείς να δημιουργήσεις μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού, κάνοντας τα ακόλουθα βήματα:

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο


Δες μέσα σου, διαχώρισε τον εαυτό σου από όσα σε περιβάλλουν, ενίσχυσε την αυτογνωσία σου. Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, ειδικά μια απόφαση που θα σου αλλάξει τη ζωή, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις και πως θέλεις να είναι η ζωή σου. 

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους παίρνουν αυτόματα αποφάσεις. Όμως χρειάζεται χρόνος για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Πάρε το χρόνο σου και να θυμάσε ότι μαθαίνεις τον εαυτό σου μέσα από τις αποφάσεις που παίρνεις καθημερινά.


Όταν θέλεις να αναπτύξεις την αίσθηση του εαυτού σου, βοηθά να κάνεις μια συζήτηση με τον εαυτό σου, να εξερευνήσεις νέους τρόπους για να γίνεις αυτό που επιθυμείς. Μπορείς να το κάνεις αυτό αν γίνεις παρατηρητής στη δική σου ζωή, πράγμα που βοηθά να είσαι σε επαφή με τον εσωτερικό σου εαυτό. 

Όταν συμβαίνει ένα γεγονός, κάνε ένα βήμα πίσω και παρατήρησε τις σκέψεις και τα συναισθήματα, χωρίς να προσπαθήσεις  να αντιδράσεις αμέσως. Οι αυτόματες αντιδράσεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει με αυτό που είσαι, και τελικά μπορεί να μετανιώσεις αργότερα.


Όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σου, προσπάθησε να τις δεις σαν ευκαιρίες για να αποφασίσεις ποιος είσαι και να δεις για το τι είσαι ικανός. Κάθε κατάσταση είναι ένα δώρο και κάθε εμπειρία είναι ένας κρυμμένος θησαυρός. 

Όταν συνεχίζεις να συμπεριφέρεσαι με τρόπους που δεν συμβαδίζουν με τις αξίες σου, στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να βιώσει ποιος είναι σε διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες. 

Το πως θα επιλέξεις να συμπεριφερθείς, να σκεφτείς και να αισθανθείς προσδίδει και το ποιος θέλεις να είσαι. Όταν παρατηρείς τον εαυτό σου χωρίς κριτική, παίρνεις αποφάσεις σύμφωνα με αυτό που είσαι. Όλες οι εμπειρίες της ζωής, ακόμη και οι αρνητικές αποτελούν ευκαιρίες.

Κάθε άνθρωπος θέλει να έχει μια σταθερή, καλά καθορισμένη ταυτότητα ή αίσθηση του εαυτού ώστε να έχει σταθερότητα στη ζωή του. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να βρουν την ταυτότητά τους έχουν αδύναμη αίσθηση του εαυτού. Οι άνθρωποι με ισχυρή αίσθηση του εαυτού, ξέρουν ποιοι είναι, τι σκέφτονται, ποιες είναι απόψεις τους, οι αρχές τους και γενικά έχουν αυτογνωσία. 

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που έχουν αδύναμη αίσθηση του εαυτού τους, δυσκολεύονται να καταλάβουν την προσωπικότητά τους. Το θετικό είναι πως στη ζωή εξελισσόμαστε συνεχώς, μαθαίνουμε, ωριμάζουμε και αναπτύσσουμε τον εαυτό μας αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτό.

Ρίξε μια ματιά στη ζωή σου. Είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν πριν πέντε, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια; Μπορεί με κάποιο τρόπο να είσαι, ίσως να έχεις τα ίδια ενδιαφέροντα και χόμπι. Ωστόσο, προφανώς και έχεις αλλάξει με πολλούς τρόπους.

Κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις το ταξίδι σου, στην αίσθηση του εαυτού είναι:

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!

Συνέχισε το ταξίδι της μοναδικότητά σου, μέσα από την ανακάλυψη και την αποδοχή και δημιούργησε τον ιδανικό εαυτό σου. 

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα :

Ποιες είναι οι #4 ερωτήσεις που θα δυναμώσουν την σχέση σου

Αναγνώρισε την πραγματικότητα και δημιούργησε τον ιδανικό εαυτό σου.

Ποια είναι τα #5 είδη επικοινωνίας που καθορίζουν τις σχέσεις σου;

Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

Η γλώσσα του σώματος και #6 τρόποι για να την κατανοήσεις

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου. Δες περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης