Ηγεσία και διοίκηση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε: όχι να προχωρήσουμε μόνοι μας, αλλά να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι άλλοι να θέλουν να έρθουν μαζί μας.

Οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει πολύ λανθασμένα την έννοια της ηγεσίας. Να ξεκινήσω το άρθρο λοιπόν λέγοντας ό,τι για να εφαρμόσεις τις αρχές της ηγεσίας σωστά, θα πρέπει να ξέρεις, να κατανοείς τι ακριβώς είναι και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί σε πρώτο επίπεδο. 

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ό,τι η έννοια της ηγεσίας λοιπόν  δεν επικεντρώνεται μόνο στην πολιτική. Οι περισσότεροι άνθρωποι  όταν ακούν τις λέξεις ηγεσία και διοίκηση, συνδυάζουν την έννοια της με την πολιτική ή με την εξουσία αυτό είναι λάθος.

Η πολιτική είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει ηγεσία σαφώς και διοίκηση. Καλά παραδείγματα στο που μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού η ηγεσία λοιπόν είναι, η επιχειρηματικότητα, τα ομαδικά αθλήματα, ο στρατός, το μεγάλωμα των παιδιών, η εκπαίδευση, το coaching, η προσωπική ανάπτυξη κ.α.

Βλέπεις λοιπόν ότι η ηγεσία στην πραγματικότητα είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα το οποίο μάλιστα έχει στην προσωπική μας ανάπτυξη. Η ηγεσία, η δεξιότητα αυτή είναι πρακτική που μαθαίνεται όμως πριν εφαρμοστεί σε άλλους, πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί στον εαυτό μας.


Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις στην φαρέτρα σου το όπλο της αυτοπειθαρχίας πριν καν βάλεις με το μυαλό σου να ηγηθείς σε άλλον άνθρωπο. 

Είναι πολύ σημαντικό να μείνω για λίγο σε αυτό το θέμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ίχνος πειθαρχίας, ζουν μια ζωή μέσα στη νωθρότητα  όμως παρόλα αυτά το σύστημα τους επιβραβεύει με το να τους δίνει κάποια θέση που δεν αξίζουν. 

Όταν κάποιος έχει κάτι που δεν του αξίζει και μάλιστα αυτό το κάτι είναι ηγετικής σημασίας θέση, δημιουργούνται τρομερά προβλήματα.

Ανακάλυψε Τον Κώδικα του Μυαλού

Πολλαπλασίασε τα επίπεδα χαράς και μεγιστοποίησε τα μετρήσιμα αποτελέσματά σου έως και 88% ώστε να μεταμορφώσεις την καθημερινότητά σου σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής χωρίς άγχος, φόβο & απογοήτευση σε 90 ημέρες.


Ο Αβραάμ Λίνκολν έχει πει “Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία.” Με την εξουσία, έρχονται ευθύνες. Αντίστοιχα και με την ηγεσία έρχεται τρομερή ευθύνη. Σου είπα πως η εξουσία με την ηγεσία δεν είναι το ίδιο όμως αρκετές φορές το ένα φέρνει ή συμπληρώνει το άλλο.

Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να πειθαρχήσει στον εαυτό του, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να εξασκήσει σωστή ηγεσία. Εδώ είναι καλή στιγμή να ξεκαθαρίσω κάτι. Προσωπικά δε θεωρώ ότι το να θέλει κάποιος να ηγηθεί σε άλλον ή να ηγηθεί μέσα σε μια ομάδα ή ακόμα  στο λαό είναι κάτι το κατακριτέο. Τουναντίον θαυμάζω κάποιον που έχει τα κότσια το ταλέντο και θέλει να το κάνει.

Το λάθος όμως είναι το να θέλει να ηγηθεί, να ασκήσει ηγεσία και διοίκηση  χωρίς να έχει ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή του, ή χωρίς να λάβει αντίστοιχη γνώση. Εκεί είναι που αντιτίθεμαι, αυτή είναι η γενική μου θέση στο συγκεκριμένο θέμα που απλά ήθελα να την ξεκαθαρίσω. 

Οπότε αν επιθυμείς να ασκήσεις ηγεσία, έχε στο νου σου ότι η προσωπική σου ανάπτυξη προηγείται και φυσικά μην περιμένεις από ένα απλό άρθρο να πάρεις όλα όσα χρειάζονται.

Υπάρχουν άτομα που χρεώνουν εκατομμύρια για να μάθουν στους άλλους πως να ηγηθούν σωστά και οι σωστοί πολιτικοί γνωρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου coach ή θα έχουν λάβει τέτοια εκπαίδευση μέσα στα μεγάλα πανεπιστήμια.

Διαβάζεις το άρθρο: Ηγεσία και διοίκηση

Η σωστή ηγεσία λοιπόν είναι ένα τεράστιο ζήτημα και ακόμα και τώρα κάποιοι δεν το κατανοούν πλήρως. Παρακάτω θα δούμε, αυτό που χρειάζεται να ξέρεις για να είναι εντελώς ξεκάθαρο το τοπίο στο νου σου. 

Για να μπορέσω να το κάνω αυτό πρέπει να αναφερθώ στις διαφορές ηγεσίας και management. Αρχικά η πιο μεγάλη τους διαφορά είναι ότι η ηγεσία εφαρμόζεται σε καταστάσεις που υπάρχει εξέλιξη ενώ το management εφαρμόζεται σε πιο στάσιμες καταστάσεις.

Η ηγεσία έχει να κάνει με το νου ενώ το management  με το σώμα, με τη μάζα.

Για να μπορέσεις να χειριστείς έξυπνα τα άτομα που ασχολούνται με την προσωπική τους βελτίωση πρέπει να εξασκήσεις ηγεσία. Αντίθετα αν έχεις να κάνεις με πιο στατικά άτομα που δεν τους ενδιαφέρει η εξέλιξη τους, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τεχνικές management.

Αν έχεις επιχείρηση που βρίσκεται μέσα στο φοβερό ανταγωνισμό και καινοτομία, τότε χρειάζεσαι ηγεσία. Αν όμως η αγορά στην οποία βρίσκεσαι είναι σταθερή και δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τότε χρειάζεσαι management. 

Εδώ είναι καλή στιγμή να δούμε ένα παράδειγμα. Θα πάρω το παράδειγμα του στρατού γιατί ο στρατός μπορεί να ανήκει και στις δύο παραπάνω κατηγορίες αναλόγως με την κατάσταση της χώρας. 

Ο στρατός σε περίοδο ειρήνης είναι  σε μια στατική κατάσταση, δεν υπάρχει μεγάλη καινοτομία και δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές αν εξαιρέσεις φυσικά το γεγονός ότι τα άτομα αλλάζουν συνεχώς κάθε εννιά ή δώδεκα μήνες.

Επίσης το σύστημα είναι έτσι ώστε τα άτομα δύσκολα να μπορέσουν να εξελιχθούν και να μεταμορφωθούν, για αυτό και το management έχει μεγαλύτερη και καλύτερη εφαρμογή. 

Αν όμως η χώρα, βρισκόταν σε κατάσταση πολέμου που είναι μια κατάσταση η οποία φέρνει τρομερές αναταραχές κανείς δε γνωρίζει τίποτα και όλα γίνονται ρευστά; Εκεί είναι που χρειάζεται η ηγεσία και κατ’ επέκταση ο  ηγέτης.

Πάμε τώρα σε εσένα. Σε ρωτάω, τι θα έκανες σε μια τρομερά δύσκολη κατάσταση που θα άλλαζε τον τρόπο της ζωής σου; Τι θα έκανες σε μια περίπτωση που θα σε έβγαζε εντελώς εκτός από τα νερά σου, το πρόγραμμα σου;

Τι θα έκανες αν χρειαζόταν εσύ να πληρώσεις όλους τους λογαριασμούς στο σπίτι σου για παράδειγμα;

Από τον τρόπο που θα λειτουργούσες σε μια τέτοια κατάσταση, θα βλέπαμε αν έχεις ηγετικά χαρακτηριστικά επάνω σου. Όταν δηλαδή από μια στατική κατάσταση μεταβαίνουμε σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση για τον οποιονδήποτε λόγο, χωρίς να ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον, εκεί χρειαζόμαστε ηγέτη.

Και εκεί είναι που φαίνονται τα δείγματα ενός ηγέτη. Και ο κόσμος έχει τρομερή ανάγκη για έναν σωστό και ηθικό ηγέτη. Υπάρχει τρομερή ζήτηση στην κατηγορία αυτή. Οπότε αυτό που θέλω να κρατήσεις είναι ότι η ηγεσία δεν έχει σχέση με το management. Για την ακρίβεια ένας καλός μάνατζερ δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλός ηγέτης και ένας καλός ηγέτης δε σημαίνει ότι είναι καλός μάνατζερ.


Είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος όταν του δοθεί μία σημαντική θέση, όμως αντίστοιχα αυτό είναι και το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι και εκεί πέφτουν στην παγίδα. Η θέση είναι γλυκιά. Η εξουσία είναι γλυκιά. 

Το να ασκήσεις εξουσία λόγω θέσης όμως, είναι το εύκολο. Το να ασκήσεις ηγεσία και αλλά και διοίκηση, να ξέρεις πως λειτουργεί η ανθρώπινη ψυχολογία και να χρησιμοποιείς αυτή τη γνώση ηθικά για να βοηθήσεις τους ανθρώπους σου, αυτό είναι το πολύ δύσκολο.

Οπότε αν πιστεύεις πως η εξουσία λόγο θέσης είναι το να αποκτήσει κάποιος μια θέση με τον χ,ψ τρόπο και να πιστέψει ότι πρέπει να τον υπακούσουν οι άλλοι επειδή και μόνο έχει αυτήν τη θέση. Αν τώρα βρίσκεσαι σε αυτήν την κατηγορία, αυτό που έχω να σου πω είναι το να μην συνεχίσεις να πέφτεις σε αυτήν την παγίδα.

Αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν τους έρχεται μια τέτοια θέση.

Οπότε, παραδέξου ότι δεν ξέρεις και μετά όταν θα ψάξεις να δεις τι κάνουν οι άλλοι, τότε είναι που θα γίνεις πιο δεκτικός στη μάθηση, βασικά θα μάθεις κιόλας. Όταν κάτι δεν ξέρεις, ως ηγέτης, παραδέξου ότι δεν το ξέρεις. 

Δεν είναι κακό να μη ξέρεις τα πάντα, δε πιστεύω κιόλας πως υπάρχει άνθρωπος που τα ξέρει όλα. Κακό όμως είναι να περάσεις την ιδέα στον κόσμο ότι ξέρεις. 

Να μη ξέρεις τίποτα και να τα κάνεις μαντάρα από την άγνοια σου. Γιατί μετά θα κληθείς ως ηγέτης να αναλάβεις ευθύνη. Και αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό πετυχημένων ηγετών που σηκώνει πολύ συζήτηση και θα το διαπραγματευτούμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Ηγεσία και οι δεξιότητες ενός αποτελεσματικού ηγέτη

Σεβασμός και εμπιστοσύνη, απαραίτητες αξίες ενός αποτελεσματικού ηγέτη.

Ηγεσία και networking

Εμπιστοσύνη και ηγεσία: Mια σχέση που χρίζει προσοχής

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!