Ηγεσία και οι δεξιότητες ενός αποτελεσματικού ηγέτη

Ως ηγεσία θα μπορούσε να οριστεί η διαδικασία επηρεασμού της σκέψης, των συναισθημάτων, των στάσεων και των συμπεριφορών μιας μικρής ή μεγάλης τυπικής ή άτυπης ομάδας ανθρώπων από έναν άνθρωπο (ηγέτη).

Με τέτοιο τρόπο, ώστε εθελοντικά και πρόθυμα και με την κατάλληλη συνεργασία να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να υλοποιούν αποτελεσματικούς στόχους που απορρέουν από την αποστολή της ομάδας και τη φιλοδοξία της για πρόοδο ή ένα καλύτερο μέλλον.

Κάποτε ειπώθηκε από τον Warren Bennis, πρωτοπόρο στην ηγετική έρευνα, ότι «Η ηγεσία είναι η ικανότητα να μεταφράζεται το όραμα σε πραγματικότητα». 

Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η ηγεσία δεν έχει καμία σχέση με τίτλους ή προσωπικά χαρακτηριστικά. Κάποιος που διατηρεί υψηλή θέση στην ιεραρχία δεν σημαίνει ότι είναι ηγέτης ή έχει ηγετικές δεξιότητες. 

Για παράδειγμα, συνήθως σκεφτόμαστε πολιτικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την ιστορία όπως ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ως σπουδαίους ηγέτες. Και ήταν όντως ηγέτες και χαρισματικές προσωπικότητες, αλλά το χάρισμα μόνο δεν κάνει κάποιον ηγέτη. Η ηγεσία δεν είναι επίθετο και εκείνοι με φυσικό χάρισμα δεν είναι ηγέτες απλά και μόνο από αυτό. 

 

Εκμεταλλεύσου Όλα Όσα ΑΞΙΖΕΙΣ και Μπορείς να Καταφέρεις!

Κάνε μια επανεκκίνηση στον εγκέφαλό σου για να ξεκινήσεις να ζεις.. Κάνε ένα

Κάτι ακόμα που δεν είναι η ηγεσία: διαχείριση. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι μια ομάδα, μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είσαι ηγέτης. Αυτοί οι δύο όροι είναι συνήθως αλληλένδετοι αλλά δεν είναι ίδιοι.

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει δώσει μια απλούστερη δήλωση για το τι σημαίνει πραγματικά η ηγεσία: «Καθώς κοιτάζουμε μπροστά στον επόμενο αιώνα, οι ηγέτες θα είναι αυτοί που θα ενδυναμώνουν τους άλλους». 

Επομένως, δεν χρειάζεσαι τίτλο για να ηγηθείς. Στην πραγματικότητα, μπορείς να είσαι ηγέτης στον τόπο εργασίας σου, στη γειτονιά σου, στην οικογένειά σου και όλα αυτά χωρίς να έχεις κάποιον τίτλο να δείξεις. 

Κατά συνέπεια μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ηγεσία δεν έχει μόνο ένα συγκεκριμένο ορισμό. Εμπεριέχει τα βασικά στοιχεία της ικανότητας και της προετοιμασίας να εμπνέουμε τους άλλους. Ίσως ο πλησιέστερος όρος στην ηγεσία είναι η έμπνευση. 

Η αποτελεσματική ηγεσία βασίζεται σε ιδέες που μπορούν να είναι είτε πρωτότυπες είτε δανεισμένες, αλλά αυτές οι ιδέες πρέπει να κοινοποιούνται αποτελεσματικά στους υπόλοιπους με τρόπο που τους ωθεί αρκετά ώστε να ενεργούν όπως ο ηγέτης θέλει να ενεργήσουν. 


Η ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας επειδή πολλοί άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να την αποκτήσουν, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν εκείνοι που θα το επιτύχουν πραγματικά. 

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουν το δρόμο προς τα εμπρός, για να προβλέψουν το μέλλον. Το χάρισμα, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και τη γενική γνώση, μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο μυαλό που θα οραματιστεί το μέλλον και θα σκεφτεί τρόπους με τους οποίους το όραμα θα γίνει μια μέρα πραγματικότητα. 

Με αυτόν τον τρόπο, εξελίχθηκε η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια των αιώνων και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη μελλοντικά, με τα μέσα που έχουμε.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οι ηγέτες είναι σημαντικοί καθώς έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση μιας ομάδας. Οι καλοί ηγέτες μπορούν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα της ομάδας, να διαμορφώσουν θετική κουλτούρα και να προωθήσουν την αρμονία και την ανοιχτή επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Η έμπνευση και η επιρροή που παράγουν έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία για την πρόοδο κάθε ομάδας ή οργανισμού, σε κάθε πλαίσιο. 

Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η ηγεσία επιλύει καθημερινά προβλήματα και εκπληρώνει τις μέγιστες δυνατότητες όλων των εμπλεκομένων, αλλά και τις τέχνες, όπου χρειαζόμαστε ηγέτες να κατανοήσουν την τέχνη καλύτερα και τελικά, να κατανοήσουν καλύτερα και τη ζωή. 

Επομένως, η ηγεσία είναι σημαντική στο να παρακινήσει τους συναδέλφους να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν θέτοντας σωστά τις προτεραιότητες και να επιτύχουν κοινούς επαγγελματικούς στόχους. Εάν όλα αυτά λειτουργούν αρμονικά, τότε θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό για οποιαδήποτε ομάδα, οργανισμό, οικογένεια ή άτομο. 

 Χρειάζεσαι υποστήριξη για να πετύχεις αλλά κουράστηκες  να αποτυγχάνεις;


Είναι αλήθεια πως  η ηγεσία δεν έχει καμία  συνταγή  που να ταιριάζει παντού σαν την απόλυτη λύση, και  σίγουρα δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που θα σε κάνει αμέσως ένα σπουδαίο ηγέτη. Χρειάζεται χρόνος, σίγουρα αφοσίωση, αλλά και υψηλό εργασιακό ήθος και η ικανότητα να εμπνέεις και να εμπνέεσαι. 

Οι επιτυχημένοι ηγέτες συνήθως χαρακτηρίζονται  από εκείνη την υψηλή κοινωνική νοημοσύνη, δεξιότητα  να μπορούν να αγκαλιάζουν την αλλαγή, εσωτερικούς  πόρους όπως η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση και πάνω απ’ όλα,  ικανότητα εστίασης σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά την προσοχή τους. 

Μπορώ να πω πως ξεκάθαρα είναι ευθύνη του ηγέτη, να αναπτύξει μια αποστολή, ένα όραμα για τους ανθρώπους και τους θεσμούς που διευθύνει. Για παράδειγμα, το να  διοικήσεις  μια επιχείρηση με πολλούς υπαλλήλους προφανώς απαιτεί μεγάλες επικοινωνιακές δεξιότητες και σίγουρα σωστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, σε κάθε τομέα, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες και συνέπειες και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της σύγχρονης βιομηχανίας. 

H σύμβουλος Susan Ward είχε πει κάποτε πως  «για να είσαι αποτελεσματικός ηγέτης στον επιχειρηματικό κλάδο, πρέπει να έχεις εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τα διοικητικά καθήκοντα». Η διαφορά  μεταξύ ηγεσίας και διαχείρισης συναντάται παντού. Άσχετα από το ό,τι  αυτοί οι δύο όροι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, η κύρια διαφορά μεταξύ των ηγετών και των διευθυντών είναι ότι οι ηγέτες δίνουν έμφαση στην καινοτομία πάνω από όλα. 

Ξεκλείδωσε το Μυαλό σου & Ζήσε το Όνειρό σου


Ανθεκτικότητα: Η απόκτηση  μιας τέτοιας  νοοτροπίας είναι πολλές φορές  ο ελλιπής σύνδεσμος για εκείνους τους  ηγέτες που θέλουν  να είναι αποτελεσματικοί, αλλά θέλουν επίσης να γίνουν μοναδικοί. 

Η ανθεκτικότητα είναι το απαραίτητο προσόν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαγγελματικών προκλήσεων αλλά και την ενίσχυση της ηγετικής απόδοσης για να εξελιχθεί κανείς στη θέση του και στον τομέα του. 

Θάρρος: Σίγουρα ένας εν δυνάμει  ηγέτης πρέπει να έχει το θάρρος  να στέκεται μόνος του και να υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει. Άσχετα  από το  αποτέλεσμα, πρέπει ένας ηγέτης να είναι ψυχικά και ψυχολογικά ισχυρός για να  μπορεί να παραμένει αποφασισμένος και επικεντρωμένος, να μην υποκύπτει  στην αρνητικότητα και την πίεση και να έχει υπομονή να συνεχίσει σε δύσκολους δρόμους. 

Επικοινωνία: Δεξιότητα επικοινωνίας δεν σημαίνει απλώς το να μπορεί κανείς  να παράγει τις σωστές λέξεις στις σωστές περιστάσεις. Η  ικανότητα αυτή της επικοινωνίας σημαίνει να μπορεί κανείς να αισθανθεί τις ανάγκες αλλά  και να αφουγκραστεί την ομάδα του, τους συναδέλφους ή τους υποστηρικτές του. 

Ένας αληθινός ηγέτης χρησιμοποιεί την επικοινωνία για να εφαρμόσει υποσχέσεις και να ωθήσει τις εμπνευσμένες ομιλίες σε δράση προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματική συνεργασία. 

Ευελιξία: Επειδή σε πολλές περιπτώσεις δε συμβαδίζουν όλα με το σχέδιο, είναι σημαντικό για έναν ηγέτη να μπορεί να αλλάζει τακτική και να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέες συνθήκες και καταστάσεις. 

Κουράστηκες να αποτυγχάνεις;

Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

Υπευθυνότητα: Η δεξιότητα  να παραδέχεται κανείς τα λάθη  που ενδεχομένως κάνει, ποτέ δεν έρχεται εύκολα. Όταν πρόκειται για  απόδοση ευθυνών, ένας πραγματικός ηγέτης νιώθει υπεύθυνος. Υπευθυνότητα από την άλλη είναι επίσης και όταν ο ηγέτης συγχαίρει και πλέκει το εγκώμιο εκείνων που πραγματικά το αξίζουν. 

Η ακεραιότητα: Πρέπει να κάνεις αυτό που είπες ότι θα κάνεις. Η αξιόπιστη συμπεριφορά είναι ένας από τους γρηγορότερους τρόπους να αποκτήσεις εμπιστοσύνη. Αν υποσχέθηκες  κάτι, κράτησε το λόγο σου και ακολούθησε τον όσο μπορείς και έχεις τη δυνατότητα. 

Είναι πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν, αλλά πολλές φορές τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν τα καταφέρνουν. Μείωσε  τα λάθη σου και σύντομα θα χτίσεις την εμπιστοσύνη που θέλεις.

Πραγματικό ενδιαφέρον: Η επίδειξη προσοχής βοηθά στη γερή οικοδόμηση των σχέσεων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας στην ανάπτυξη και διατήρηση της καλής οικειότητας. Δείξε ενδιαφέρον για τον άλλο, ρωτώντας τον με περιέργεια και απορία για τη μέρα, τα σχέδια και τη ζωή του. Αν διαισθανθεί την ειλικρίνεια σου, θα κερδίσεις γρήγορα την εμπιστοσύνη του.

Αυτεπίγνωση: Η αυτεπίγνωση ορίζεται ως «η συνειδητή γνώση του χαρακτήρα σου, των συναισθημάτων, των κινήτρων και των επιθυμιών». Η ψυχολόγος Nan S. Russell θεωρεί ότι είναι «το χαμένο συστατικό» στη διαδικασία οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. 

«Πολλοί συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τα μηνύματα που οι πράξεις τους στέλνουν», αναφέρει η Russell, «Δεν μπορούμε να προσαρμόζουμε τις πράξεις μας για να επικοινωνήσουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να έχουμε αυτεπίγνωση» και δεν μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε την εμπιστοσύνη, όταν τα σήματα που στέλνουμε είναι λανθασμένα.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν έναν αληθινό ηγέτη, υπάρχουν κάποιες άλλες συμπεριφορές που πρέπει σίγουρα να αποφεύγονται. Όταν οι ηγέτες βάζουν το προσωπικό τους όραμα μπροστά από την ηθική ακεραιότητα και την πρακτική πραγματικότητα, θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις τους και τις οργανώσεις τους. 

Για να αποφευχθεί αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται μια ανοιχτή και διαλλακτική κουλτούρα στη δουλειά και στην καθημερινότητα καθώς και καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. 

Συνολικά, για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι ηγέτες πρέπει να είναι τα φωτεινά παραδείγματα, παρακινώντας, εμπνέοντας και ενθαρρύνοντας όλους τους υπόλοιπους. 

Τι σκέφτεσαι να κάνεις
για να καθαρίσεις
το τοπίο μέσα σου;


Εάν θέλεις να κάνεις με την ομάδα, την επιχείρηση ή τον οργανισμό σου μια καλή αρχή προς την επιτυχία, πρέπει να ξεκινήσεις με την ηγεσία και η ηγεσία πρέπει να ξεκινήσει από σένα. Η ηγεσία  δεν έχει τόσο να κάνει με ένα ισχυρό και χαρισματικό άτομο όσο με μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται μαζί για να επιτύχουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Εκτός από το να είσαι πολύπλευρος  και άνετος στο να εφαρμόζεις ηγετικές ικανότητες παντού στην καθημερινή σου ζωή, υπάρχει επίσης και μια μεγάλη διαχρονική ερώτηση σχετικά με την ηγεσία που θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου. Κληρονομείται ή αποκτάται; 

Έρευνα έχει δείξει ότι έως και το 30% της δημιουργίας ενός ηγέτη έχει γενετική βάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Forsyth (2009) υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ηγετική ικανότητα αναπτύσσεται επίσης με σκληρή δουλειά και προσεκτική παρατήρηση. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είμαστε σίγουροι για το επίπεδο ηγετικής ικανότητας που μπορούμε να φτάσουμε. Η γενετική φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα ηγεσίας λόγω κληρονομικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας μας, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. 

Εάν υπάρχει ένα εξαιρετικό οικογενειακό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο για κάποιον, σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά, υπομονή και προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ηγετικές δεξιότητες θα αναπτυχθούν γρήγορα και ένας μεγάλος ηγέτης μπορεί να γεννηθεί μέσα σε αυτό το άτομο. 

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος πιο άτυχος και χωρίς οικογενειακά, γενετικά ή εκπαιδευτικά προνόμια δεν μπορεί να γίνει ηγέτης. Με όπλα την υψηλή ηθική ακεραιότητα και την ευγένεια στο χώρο εργασίας, οι ηγετικές δεξιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να αποκτηθούν από οποιονδήποτε άνθρωπο.  

Σήμερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ηγεσία είναι περίπου κατά ένα τρίτο έμφυτη και κατά δύο τρίτα επίκτητη. Μερικά εγγενή χαρακτηριστικά όπως η εξωστρέφεια, η αυτοπεποίθηση, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική νοημοσύνη είναι σημαντικά στοιχεία της ηγεσίας, αλλά η κατάρτιση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη του εαυτού μας και η εμπειρία είναι εξίσου σημαντικά. Λάβε υπόψη  ότι οι ηγετικές ικανότητες μπορούν να καλλιεργηθούν, να αναπτυχθούν με σκληρή δουλειά και υπομονή και ότι οι ηγέτες μπορούν να εξελιχθούν. 

Να θυμάσαι  η ηγεσία δεν είναι προορισμός, είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να εργαστείς τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σου, ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο έχεις φτάσει στο επάγγελμα σου ή γενικότερα στο επαγγελματικό και προσωπικό σου περιβάλλον. Η ηγεσία είναι ένα ταξίδι! Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις; 

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:


Η #1 Αλήθεια που Πρέπει να Γνωρίζεις! 

Η ΕΥΤΥΧΙΑ είναι θέμα απόφασης! Μάθε ΠΩΣ! 

Τι φοβάσαι πιο πολύ, την αποτυχία ή την.. Επιτυχία; 

Συνειδητότητα: O #1 παράγοντας που καθορίζει τη ζωή σου 

Ιστορίες επιτυχίας και εγώ.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης