Νευροεπιστήμη: Εσύ και το μυαλό σου

Στην εποχή που ζούμε ακούς συχνά για  ψυχολογία, συμβουλευτική και πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να βρουν κάποιον για να κόψει τις κακές συνήθειες. Πολλοί από εμάς στηρίζονται σε εκείνον που θα μας πει για το πως μπορούμε να αλλάξουμε, θα μας μιλήσει για παιδικά τραύματα, για το γιατί η ζωή μας πάει λάθος γιατί δεν αλλάζουμε ή τι να αλλάξουμε. 

Προσπάθειες που συνήθως τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται μάταιες, γιατί πρέπει να αφήσεις στην άκρη τον εγωισμό. Σίγουρα αν δεν προσπαθήσεις να δουλέψεις για να σε ανακαλύψεις, αν δεν κάνεις μέσα από μια ουσιαστική αυτοκριτική μια επανεκκίνηση, αψηφώντας το μυαλό σου και τα όσα βολικά παράγει όλα όσα προανέφερα είναι χάσιμο χρόνου.

Είναι σίγουρο πως  η εποχή δεν ευνοεί την αυτοκριτική ούτε την ηρεμία. Αισθάνεσαι περισσότερο σημαντικός έχοντας ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις, σκέψεις και δημιουργείς εντυπώσεις και κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και τους άλλους. 

Το λέει και η νευροεπιστήμη, μια επιστήμη που εστιάζει στην διερεύνηση του εγκεφάλου και άγνωστη σε πολλούς, που κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις να την πάρεις στα  σοβαρά και να ακούσεις την αλήθεια της: « Ο ισχυρότερος μηχανισμός παραγωγής fake news είναι το μυαλό σου. 

Μην του δίνεις σημασία». (Εντάξει δεν το λέει ακριβώς έτσι… έτσι το αντιλαμβάνεται ο δικός μου μηχανισμός). Δηλαδή αν η πραγματικότητά σου δεν σου αρέσει, ουσιαστικά δεν σου αρέσει ο τρόπος που έχεις επιλέξει να ερμηνεύει τον κόσμο το μυαλό σου!  Αυτό αλλάζει…

Ο υπερβατικός ρεαλισμός του Κάντ, (η πραγματικότητα είναι δημιούργημα δικό μας αλλά η αιτία για οτιδήποτε θεωρούμε ότι υπάρχει μέσα μας είναι η πραγματικότητα που υπάρχει ανεξάρτητα από μας), για πρώτη φορά αποδεικνύεται επιστημονικά: «Η πραγματικότητα δεν είναι κάτι που αντιλαμβανόμαστε. Είναι κάτι που δημιουργούμε στο μυαλό μας. 

Διαβάζεις το άρθρο: Νευροεπιστήμη: Εσύ και το μυαλό σου

Μάλιστα (σύμφωνα με το The Emotional Life of your Brain του Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον) η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή η ικανότητα του μυαλού μας να αλλάζει συνήθειες και δραστηριότητα ανάλογα με τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις προθέσεις υπάρχει και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. 

Επομένως οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να εκπαιδεύσεις τους νευρώνες του εγκεφάλου σου ώστε να μπορέσεις να τροποποιήσεις τους  παράγοντες του «συναισθηματικού σου στυλ» και να τους βελτιώσεις όπου  υστερείς, όποια ηλικία και αν έχεις. «Το άτομο που είσαι σήμερα δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο με εκείνο που θα είσαι αύριο.»

Άρα γίνεται να αλλάξεις αρκεί να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Να εγκαταλείψεις κακές συνήθειες και να εισάγεις νέες καλές. Να βάλεις στόχους μεγάλους, να τους χωρίσεις  σε μικρότερους και ακόμη μικρότερους και να κάνεις μικρά βήματα για την πραγματοποίησή τους.

Το θέμα είναι τώρα το πώς; Πώς να γίνει η αποσύνδεση από τις κεκτημένες συνήθειες, σκέψεις, δρομολόγια του μυαλού και η επανεκκίνησή του, στη βάση μιας θετικής πρόθεσης; 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο

Κάποτε το είχε αναφέρει ο Φράνκλιν Ρούσβελτ: “Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους”, (και την ίδια στιγμή, θα προσθέσω, το μυαλό μας είναι το μόνο για το οποίο όχι μόνο δεν παραπονιόμαστε και δεν αμφισβητούμε, αλλά είμαστε και περήφανοι).

Εκεί όμως βρίσκεται η λύση στο γόρδιο δεσμό, η πύλη για τις αλλαγές και τις επιτυχίες σου. Αλλά πρέπει να το κάνει ο καθένας για τον εαυτό του δεν μπορεί να το αναθέσει σε άλλον. Μπορεί όμως να βοηθηθεί αν εμπνέει όσους το χρειάζονται, να συμβάλει ώστε να βρουν το ρυθμό τους.


Ο διαλογισμός είναι βέβαιο πως μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις το μυαλό να σωπαίνει, στην αρχή  για κάποια  λεπτά μέσα στην  ημέρα και μετά όλο και περισσότερο. Ο διαλογισμός είναι η απλούστερη εκδήλωση ζωής, η άντληση χαράς μόνο από την αναπνοή. Για να το πετύχεις χρειάζεται μόνο να μπορέσεις να πατήσεις το pause στη σκέψη και αν δεν μπορείς, ίσως είναι ένας στόχος που αξίζει. 

Πρέπει να πείσεις το μυαλό σου, να του δώσεις να καταλάβει,  ό,τι θέλεις να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή και όχι απλά να το  σκέφτεσαι. Θα πρέπει να το χρησιμοποιείς  ως εργαλείο που εσύ κανονίζεις  πως θα δουλεύει και όχι ως τον απόλυτο αρχηγό. Αυτή θα είναι η αρχή των αλλαγών σου. Η προσωπική σου επανάσταση για την αποκαθήλωση του ισχυρότερου δυνάστη, όταν είναι ανεξέλεγκτο που κατοικοεδρεύει στο κεφάλι σου.

Επειδή όλα είναι στο μυαλό σου, αν ελέγχεις τη λειτουργία του, θα δεις ότι θα ελέγχεις και την ψυχολογία σου, τις αποφάσεις σου, τη διάθεσή σου, ακόμη και την υγεία σου ή τις σχέσεις σου αφού όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από τον τρόπο που έχεις μάθει να σκέφτεσαι, από τα δρομολόγια που συνήθως παίρνει το μυαλό σου και άθελα σου τα ακολουθείς. 

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Online Πρόγραμμα 14+ Εβδομάδων


Μόλις λίγα λεπτά κάθε μέρα διαλογισμό, αυτό λοιπόν παράγει θετικές αλλαγές στον εγκέφαλό σου, επίσης μειώνει το άγχος και δημιουργεί μια αίσθηση ευημερίας.

Κι αν σου φαίνεται δύσκολο να βυθιστείς στη σιωπή και να σταματήσεις τη σκέψη για λίγα λεπτά ξεκίνησε  με μερικές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν.


Κάθισε σε μια οποιαδήποτε αναπαυτική θέση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να παρακολουθήσεις την εισπνοή και την εκπνοή σου. Παρατήρησε τη διαστολή του σώματός σου καθώς εισπνέεις και τη συστολή του καθώς εκπνέεις. Οραματίσου  ό,τι έχεις ένα μπαλόνι μέσα στο θώρακα σου και παρατήρησε πως φουσκώνει όταν εισπνέεις και ξεφουσκώνει όταν εκπνέεις.


Ο περίπατος είναι από μόνος του πηγή ευεξίας, πόσο μάλλον αν συνδυαστεί με το διαλογισμό. Πήγαινε σε έναν ήσυχο χώρο και απλά περπάτησε με αργό ή κανονικό ρυθμό, δίνοντας έμφαση στα πόδια σου. 

Προσπάθησε να αντιληφθείς πότε τα δάχτυλα του ποδιού σηκώνονται από το έδαφος, πότε το πέλμα ακουμπά ολόκληρο στο έδαφος και πότε ακουμπά μόνο η φτέρνα. Νιώσε την καμάρα του ποδιού. Παρατήρησε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς στο σώμα σου. Νιώθεις κάποιο τράβηγμα, κάποια ενόχληση; Νιώθεις το ένα πόδι πιο ανάλαφρο από το άλλο;

Το μυαλό θ’ αφήσει την περιπλάνηση και θα στρέψει την προσοχή του στα πόδια σου. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσεις την ικανότητα να επαναφέρεις πίσω σε σένα το μυαλό σου, όταν αυτό αποσπάται ή απορροφάται από τα εξωτερικά δρώμενα. Αυτή η ικανότητα θα σου επιτρέψει να είσαι συνεχώς παρόν και να ελέγχεις προς τα πού θα στρέψεις την προσοχή σου, ειδικά σε περιόδους στρες. Ξεκίνησε κάνοντας την άσκηση αυτή σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ιδανικά σε κάποιο μέρος με πράσινο ή θάλασσα.


Πάρε ένα φρούτο με χοντρή φλούδα, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι και τοποθέτησε  το μπροστά σου. Άρχισε να παρατηρείς όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς, αρχίζοντας από έξω προς τα μέσα. Μύρισε τη μυρωδιά του, παρατήρησε το σχήμα του, το κοτσάνι και οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Έπειτα άρχισε να εστιάζεις στις λεπτομέρειες της φλούδας.

Θα παρατηρήσεις σταδιακά ό,τι ενώ στην αρχή η φλούδια μοιάζει ομοιογενής στη συνέχεια θα δεις ότι είναι γεμάτη με λακουβίτσες και ανομοιογένειες. Αυτή η άσκηση θα οξύνει την παρατηρητικότητά σου και θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι περισσότερο.


Όποτε τρώς ή πίνεις επικεντρώσου στις διάφορες γεύσεις, υφές και στις αισθήσεις του συγκεκριμένου ποτού ή φαγητού. Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι ή απολαμβάνοντας ένα κομμάτι σοκολάτας μπορεί να είναι μια μορφή διαλογισμού. Η άκουσε μουσική με κλειστά μάτια και άφησε τις νότες να σε ταξιδέψουν στο δικό τους κόσμο.


Επικεντρώσου στην εμπειρία και σταμάτησε το μυαλό σου από την περιπλάνηση.  Βάλε τον διαλογισμό στις καθημερινές δραστηριότητές σου. 

Για παράδειγμα: στο πλύσιμο των χεριών σου, στο άπλωμα των ρούχων, τη στιγμή του ντους, στο πλύσιμο των πιάτων, ή η στιγμή που βουρτσίζεις τα δόντια μπορεί να χρησιμεύσει ως μίνι-διαλογισμός. Εστιάζοντας στο τι συμβαίνει τώρα, βγαίνεις έξω από το ποτάμι των σκέψεών σου.


Το μυαλό σου έχει την τάση να μηδενίζει την εμπειρία που επαναλαμβάνεται και σε τυφλώνει περιορίζοντας σε στα συνηθισμένα ερεθίσματα. Επιχείρησε να αφαιρέσεις τη μνήμη και συμπεριφέρσου, σαν να έπεσες μόλις από τον ουρανό. Κάνε μια μικρή προσποίηση: 

Από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις αισθάνσου  σαν να είναι η πρώτη φορά που ξυπνάς στο συγκεκριμένο κρεβάτι και δωμάτιο. Παρατήρησε τα όλα σαν να τα βλέπεις για πρώτη φορά. Κοίταξε τα αγαπημένα σου πρόσωπα σαν να είναι επίσης πρώτη φορά.

Παρατήρησε τα ρούχα, τα πρόσωπά τους, τη χροιά της φωνής τους. Περιηγήσου στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο σαν να μην τα έχεις ξαναδεί ποτέ. Τι αισθάνεσαι; Τι βλέπεις που δεν το είχες ξαναδεί; Τι συνειδητοποιείς για τη ζωή σου;


Ένα υπέροχο και δυνατό συναίσθημα η ευγνωμοσύνη, ένα συναίσθημα που μας οδηγεί στην ευτυχία, το αντίθετο  είναι η γκρίνια, η θυματοποίηση, η απαισιοδοξία. Μια πάρα πολύ απλή άσκηση  είναι η εξής: Tην προτείνει ο Αμίτ Σουντ, ο διευθυντής του τμήματος συμπληρωματικής και ολιστικής ιατρικής στην Κλινική Μάγιο. Ο ίδιος λέει ότι συχνά όσοι δοκιμάζουν αυτή την άσκηση κλαίνε.

Θα πρέπει να κλείσεις  τα μάτια. Οραματίσου ότι βρίσκεσαι σε έναν χώρο, πραγματικό ή φανταστικό, στον οποίο αισθάνεσαι  όμορφα. Μετέπειτα  φέρε στο νου σου ένα πρόσωπο για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη. 

Φέρε την εικόνα του ατόμου αυτού μπροστά στα μάτια σου και συγκεντρώσου σε ένα μέρος του προσώπου του, που σου αρέσει». Στη συνέχεια στείλε στο πρόσωπο αυτό μια σιωπηλή ευχαριστία, ή απλά νιώσε ευγνωμοσύνη για το ότι το άτομο αυτό υπάρχει στη ζωή σου.

Αυτή η αθόρυβη λειτουργία ευχαριστιών νωρίς το πρωί, πριν πας στη δουλειά ή στα ραντεβού που σε περιμένουν, όχι μόνο θα σου επιτρέψει να εστιάζεις επιλεκτικά την προσοχή σου στα πράγματα που έχουν αξία, αλλά θα γεμίσει τη ζωή σου, καθώς θα δεις ό,τι σε όλα της τα στάδια και τι φάσεις περιβαλλόσουν  από αξιόλογους ανθρώπους που σε υποστήριζαν και σε αγαπούσαν, και οι οποίοι είναι σαν να μην έλειψαν από κοντά σου ούτε μία στιγμή.

Επαναπρογραμμάτισε Το Μυαλό Σου.. Μόνο τότε θα καταφέρεις να διορθώσεις αυτά που ξέρεις πως σε περιορίζουν!


Το μυαλό λοιπόν αντιδρά διαφορετικά όταν λες «είμαι» από όταν λες «νιώθω» και γνωρίζοντας την επίδραση που μπορεί να έχουν αυτά τα δύο ρήματα στον εγκέφαλό σου, μπορείς ανάλογα με την κατάσταση να χρησιμοποιήσεις το σωστό για να φέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Το ρήμα «είμαι» μεταφράζεται ως μία μόνιμη κατάσταση στο μυαλό σου, το οποίο συνδέεται με την ταυτότητά σου ως ατόμου, ενώ αντιθέτως το ρήμα «νιώθω» είναι συνδεδεμένο με κάτι το οποίο είναι παροδικό και μπορεί να αλλάξει.

Έτσι, αν για παράδειγμα αντιμετωπίζεις μία ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση, ή μία κατάσταση η οποία σου έχει προκαλέσει θυμό, και αυτό μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο παρακίνησής σου ή το αποτέλεσμα της εργασίας σου, αντί να χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως «είμαι αγχωμένος» ή «είμαι θυμωμένος», πες «νιώθω άγχος» ή «νιώθω θυμό». 

Το ξέρω πώς κάτι τέτοιο τώρα μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο και αστείο, καθώς θα σκέφτεσαι ότι την ώρα που έχεις άγχος ή θυμό δεν θα έχεις όρεξη να μιλάς στον εαυτό σου με τρόπο που θυμίζει λίγο σαπουνόπερα, αλλά το μυαλό δεν αστειεύεται και καθώς από αυτό περνάνε όλες σου οι αντιδράσεις, θα πρέπει να πας με τα νερά του, αν θέλεις να συνεργαστεί μαζί σου αρμονικά.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Όταν μπαίνεις σε μία έντονη αρνητική κατάσταση (άγχος ή θυμό) το μυαλό σου ενεργοποιεί την αντίδραση fight or flight (την αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματός σου σε μια στρεσογόνα κατάσταση, η οποία προετοιμάζει το σώμα να παλέψει ή να τραπεί σε φυγή) και όταν εσύ το συνειδητοποιήσεις, το να χρησιμοποιήσεις τις φράσεις «είμαι αγχωμένος» ή «είμαι θυμωμένος» απλώς θα σε κρατήσει σε αυτή την κατάσταση για μεγάλη διάρκεια, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή σου.

Αντιθέτως χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «νιώθω αγχωμένος» ή «νιώθω θυμωμένος» σε βγάζει από την κατάσταση fight or flight, καθώς δίνεις στο μυαλό σου το σήμα ότι δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο και έτσι η ροή του αίματος μετακινείται από το κέντρο του εγκεφάλου. 

Όπου ενεργοποιεί αυτή την κατάσταση συναγερμού, και από τους αντίστοιχους μύες του σώματός σου, και μεταφέρεται προς τον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα εκείνο του μυαλού που σε βοηθά να αναπτύσσεις  την ενσυνείδηση και την ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα.

Με τον αντίθετο τρόπο, μπορούμε να μιλάμε στον εαυτό μας προκειμένου να ενισχύσουμε τα θετικά συναισθήματα και τις σκέψεις μας, για να αυξήσουμε τα επίπεδα της παρακίνησης και της απόδοσής μας. Να λες δηλαδή «είμαι ενθουσιασμένος» ή «είμαι παρακινημένος» αντί να λέμε «νιώθω ενθουσιασμό» ή «νιώθω παρακίνηση».

Κάνε λοιπόν το μυαλό σου σύμμαχο στην επιτυχία σου, εκπαιδεύοντάς το.!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πώς λειτουργεί άραγε ο εγκέφαλος;

Περιοριστικά μοτίβα: Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου

Τι είναι οι πεποιθήσεις; Mάθε πως επηρεάζουν τη ζωή σου

 

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης