Αποτελεσματική επικοινωνία και Networking

Όπως λέγεται στα αγγλικά,  network,  σημαίνει δουλειά.  Οι περισσότεροι άνθρωποι το μπερδεύουν  με τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ή ακόμα και τη συλλογή ή τη διανομή επαγγελματικών καρτών σε διάφορες εκδηλώσεις που παρευρίσκονται. 

Το δίκτυο, ή η δικτύωση στα ελληνικά, είναι η καλλιέργεια αμοιβαία επωφελών σχέσεων. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο από συνήθεια, επειδή είναι ο χαρακτήρας σας ή επειδή πρέπει να διατηρήσετε επαφή με την αγορά σας. Ανεξάρτητα από τον λόγο ή την ανάγκη, το διαδίκτυο είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας από πολύ παλιά. 

Στις γνωριμίες  που δημιουργήσατε ως φοιτητής. Μετέπειτα  θα επικοινωνήσετε με ανθρώπους της περιοχής που ζείτε, αναζητώντας την πρώτη σας δουλειά, τον κύκλο των συναδέλφων σας ως στέλεχος ή νέος επαγγελματίας.


Πολλοί πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι το προνόμιο των εξωστρεφών. Η αλήθεια είναι ότι μερικοί άνθρωποι χρειάζονται να επικοινωνούν περισσότερο από άλλους, αλλά επειδή η επαγγελματική δικτύωση είναι μια στρατηγική για να καλλιεργήσουμε τη φήμη μας στην αγορά,  τείνω να πιστεύω ότι το κάνουν καλύτερα όσοι δεν το έχουν ως  έμφυτο. 

Με άλλα λόγια, εάν έχετε την εμπιστοσύνη πολλών γνωστών και την ικανότητα να διατηρείτε σχέσεις με άλλους, είναι πιθανό να εξαρτάστε από αυτή την ευκολία σας και όχι στο να είστε περισσότερο μεθοδικοί. Πώς μπορούμε να αφήσουμε μια μόνιμη καλή πρώτη εντύπωση; 

Πώς βάζεις τα θεμέλια για μακροχρόνιες επαγγελματικές ή μη γνωριμίες; Όταν κάποιος σου πει ότι μετά από λίγο καιρό θα γνωρίσεις κάποιον που δεν γνωρίζεις μέχρι τώρα και που είναι σημαντικός για σένα, τι σκέφτεσαι πρώτα; 

Έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι και να προετοιμάζεσαι για αυτό που θέλεις να του πεις  και πώς θα τον εντυπωσιάσεις έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια αυτής της πρώτης γνωριμίας; 

Διαβάζεις το άρθρο: Αποτελεσματική επικοινωνία και Networking

Μήπως προσπαθείς να σκαρφιστείς που θα μπορούσες να τον καλέσεις; Τι να του δώσεις ώστε να σε θυμάται; Τι να του διηγηθείς; Εγώ λοιπόν, θα σε συμβούλευα κάτι πολύ πιο απλό το οποίο θα σου σώσει  πολύτιμο χρόνο, ενέργεια και το κυριότερο θα σε κάνει να φανείς το πιο cool άτομο της ομήγυρης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, ενώ ο πιο σίγουρος τρόπος για να ανοίξεις μια αποτελεσματική επικοινωνία με κάποιον είναι να ενδιαφερθείς για αυτά που κάνει ο άλλος: 

Ρωτήστε ποιο είναι το τελευταίο του project, τι είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα στη δουλειά του, πώς αλήθεια τα καταφέρνει στο « χ πράγμα …». Και όταν η κουβέντα σας θα έχει ζεσταθεί ελαφρώς, κάνε χρήση  της μαγικής φράσης των 5 λέξεων: Πώς μπορώ να σε βοηθήσω! Ο πιο σίγουρος τρόπος να δημιουργήσεις την αρχή μιας ανθρώπινης σχέσης που θα διαρκέσει είναι να προθυμοποιηθείς να βοηθήσεις τον άλλο σε αυτό που κάνει εκείνη την εποχή.


Κάθε δραστηριότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν είναι μια καλή ευκαιρία για επικοινωνία. Τα τελευταία χρόνια εταιρείες, χώροι, οργανισμοί και άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις στην ελληνική αγορά με στόχο τη δημιουργία επαγγελματικών δικτύων. 

Η παρακολούθηση αυτού του είδους εκδηλώσεων είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί θα έχετε κάνει σχετική έρευνα για το κοινό που θα συναντήσετε για να αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου, αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζετε τι θα συμβεί για να ενεργήσετε ανάλογα. 

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για την έναρξη ή την καλλιέργεια σχέσεων και συνδέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Κανείς δεν θα πάει σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να αγοράσει πράγματα, οπότε φανταστείτε πόσο αναποτελεσματικό είναι να συμμετέχετε σε τέτοιες εκδηλώσεις για να προσπαθήσετε να πουλήσετε πράγματα. 

Ουσιαστικά, τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε μια τέτοια λογική: σχεδιάστε ένα σχέδιο δράσης για να έρθετε σε επαφή με νέους, όχι απαραίτητα από το ίδιο μέρος, και μπείτε στη διαδικασία να τους γνωρίσετε, ισοδυναμεί με ευκαιρία. 

Με ευκαιρία να:

Η κοινωνική δικτύωση θέλει χρόνο και δέσμευση. Το network you need to work! Θα χρειαστεί χρόνος για να εντοπίσεις πιθανά μέρη ή διοργανώσεις που θα μπορούσες να πας και να συμμετέχεις για να διευρύνεις τον κύκλο των γνωριμιών σου με επιρροή σε αποφάσεις προσλήψεων. Θα χρειαστεί επίσης δέσμευση στο αποτέλεσμα από πλευράς σου και θετική ενέργεια για να μην κάνεις πίσω την τελευταία στιγμή…

…γιατί ένας εχθρός της κοινωνικής δικτύωσης είναι η αναβλητικότητα. Όσο αναβάλεις την συμμετοχή σου σε εκείνο το σεμινάριο που σε ενδιέφερε ή σε εκείνο το open coffee event που έμαθες μέσω του facebook, χάνεις πιθανές ευκαιρίες να γνωρίσεις σημαντικούς ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους που πιθανώς να σε εμπνεύσουν να αλλάξεις ή και να δραστηριοποιηθείς.

Ο φόβος για καθετί καινούργιο επίσης μπορεί να σταθεί εμπόδιο της κοινωνικής δικτύωσης, όπως και η προκατάληψη ότι η δικτύωση δεν μπορεί να είναι και εκτός των άλλων διασκεδαστική. Πολλές επαγγελματικές συνεργασίες ή ακόμα και φιλίες έχουν ξεκινήσει από μια απλή συνομιλία και νέα γνωριμία.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Επιπλέον, η επιτυχία της κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται κατά κύριο λόγο στην διάθεση και ικανότητά σου να παρακολουθείς συστηματικά τις επαφές σου και να επιδιώκεις την συνέχεια της πρώτης επαφής και της δεύτερης, προκειμένου να χτίσεις μια πιθανή σχέση συνεργασίας. Η κοινωνική δικτύωση δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αν απλά μοιράζεσαι  επαγγελματικές κάρτες με τους γύρω σου και μετά δεν επικοινωνήσεις  ποτέ  ξανά. To network you need to follow up!

Αν μάλιστα, σε βοηθάει να κρατάς σημειώσεις σε ότι αφορά τις επαφές που έχεις κάνει, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει μετά από μια τελευταία επικοινωνία κτλ, τότε θα είναι καλό να το κάνεις. Θα είναι ευχάριστο αν ανακαλύψεις κάποια στιγμή, ότι έχεις φτάσει σε σημείο να κάνεις τόσες γνωριμίες που πιθανώς να πρέπει να οργανωθεί για να τις παρακολουθείς.

Στο networking αν θέλεις να είσαι δημοφιλής και να δημιουργείς εύκολα γνωριμίες που να έχουν τα εχέγγυα να μετατραπούν σύντομα σε ανθρώπινες και στη σειρά σε επαγγελματικές σχέσεις καλό θα είναι να ξεκινάς δίνοντας στον άλλο κάτι από αυτά που χρειάζεται. Βοηθώντας κάποιον ανεβαίνει η αξιοπιστία σου στον ίδιο και τον κύκλο του και τον μετατρέπεις σε πρεσβευτή σου.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Networking και συμμετοχή σε κοινωνικά σύνολα

Ηγεσία και networking

Οι μορφές της επικοινωνίας και ο ορισμός της

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!