5 τρόποι για να οδηγηθείς στην αυτοπραγμάτωση

Η αυτοπραγμάτωση με απλά λόγια είναι να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου. Είναι να αναπτύξεις και να εκφράσεις πλήρως τις ικανότητες και δυνατότητες σου σε ό, τι κάνεις. Οι άνθρωποι που οδηγούνται στην αυτοπραγμάτωση τείνουν να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να το κάνουν πάρα πολύ καλά.
Η αυτοπραγμάτωση είναι πολύ δύσκολη για διάφορους λόγους. Η στιγμή που πρέπει να δεις μέσα σου και να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου φαντάζει βουνό. Συνήθως βρισκόμαστε σε μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση και ελάχιστες φορές βλέπουμε την αντανάκλαση του εαυτού μας στο πεδίο δράσης μας. Χωρίς όμως να δεις αυτήν την αντανάκλαση πως θα μπορέσεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να τον προσδιορίσεις; Προσπάθησε να μένεις μόνος σου έστω και για πέντε λεπτά την ημέρα και να δεις αυτό που πραγματικά είσαι. Να είσαι ειλικρινής και όχι επικριτικός! Τα οφέλη είναι μεγάλα και πολύ χρήσιμα για την ζωή σου.

 

«Αυτό που ένας άνθρωπος μπορεί να είναι, πρέπει να είναι. Την ανάγκη αυτή μπορούμε να αποκαλέσουμε αυτοπραγμάτωση … Παραπέμπει στην επιθυμία για προσωπική ολοκλήρωση, δηλαδή,  την τάση να πραγματοποιούν όλα όσα ενδεχομένως επιθυμούν.»  Αβραάμ Μάσλοου

Βρες και ενίσχυσε την φωνή σου!

Αυτή η φωνή είναι βαθιά, ειλικρινής και ένα πολύ εκφραστικό μέσο μέτρησης της συνείδησης σου. Ο κάθε τόνος και η επιλογή των λέξεων αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία του ομιλητή. Όσο περισσότερο μπορείς να αναγνωρίσεις αυτό που κυριαρχεί στην προσωπική σου διαμόρφωση, τόσο το καλύτερο. Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτό που θες να πεις και σε αυτό που τελικά λες, θα μειωθεί. Η ικανότητα σου να λες αυτό που πραγματικά επιθυμείς είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο.

Να θυμάσαι να αφήνεις καταστάσεις πίσω σου και να ζεις την στιγμή.

Ποτέ δεν συνειδητοποιείς πόσο άσκοπα και έντονα σφίγγεις την λαβή του χεριού σου στο ποδήλατο όταν ανεβαίνεις μια δύσκολη ανηφόρα. Αν δεν χαλαρώσεις ή σταματήσεις για λίγο, θα τραυματιστείς και όταν χρειαστεί να χειριστείς αντικείμενα η ικανότητα σου θα είναι εμφανώς μειωμένη.  Το ίδιο συμβαίνει και πνευματικά. Μην περιμένεις να εξοντωθείς τόσο πνευματικά, που να μην μπορείς να κρατήσεις αυτό που είναι ωφέλιμο για εσένα και να πετάξεις αυτό που είναι καταστροφικό. Η ελευθερία που έχεις και η ικανότητα να αλλάζεις συνέχεια οικιοθελώς στοιχεία στην ζωή σου είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητο για την εξέλιξη σου.

Απομάκρυνε τις επιρροές από την ζωή σου. Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες που αποσπάνε την προσοχή μας. Το μυαλό κατακλύζεται με πληροφορίες που μπορούν να το χειραγωγήσουν γρήγορα. Σε πολύ λίγο χρόνο μπορούν να σε αποσυντονίσουν και να χάσεις τον προορισμό σου. Προσπάθησε να αγνοείς τις πληροφορίες που σου λένε που/πως «θα έπρεπε να ήσουν» και κράτα μόνο αυτές που σου δείχνουν που θες να πας.

Αξιολόγησε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Αυτό που θέλω και αυτό που χρειάζομαι πάντα προσπαθούν να πάρει το ένα την θέση του άλλου. Συχνά πιάνω τον εαυτό μου να δαπανά λεφτά για την αγορά πραγμάτων που απλά  θα αποσπάσουν τον εαυτό μου από την προσπάθεια που κάνει για να επιλύσει τα ουσιαστικά θέματα μου. Αν η ενέργεια δαπανάται για το Α τότε υπάρχει πολύ λιγότερη για το Β.

Παρατήρησε και αναγνώρισε τα συναισθήματα σου. Ποιο ήταν το συναίσθημα που σε έκανε να δράσεις και όχι να τα παρατήσεις; Πως ένιωσες όταν συμβιβάστηκες για αυτό που έπρεπε να κάνεις και τελικά δεν το έκανες; Κοιτάζοντας το παρελθόν, τις αντιδράσεις στις προθέσεις σου, μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για την προσωπική εξέλιξη σου.

Εργάσου συνειδητά και με θέληση, αναθεώρησε τις επιθυμίες και τους στόχους σου και ετοιμάσου να ζήσεις την ζωή που πραγματικά επιθυμείς. Δώσε χώρο στην αγάπη να μπει στην ζωή σου και να την μεταμορφώσει. Να επιμένεις στα όνειρα σου και να ζεις με πάθος!

 

Να σου θυμίσω πως θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου τις σκέψεις σου από κάτω στα σχόλια.

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο