6 βήματα για αυτο-βελτίωση των «κακών» συνηθειών σου

Σε γενικές γραμμές, οι συνήθειες είναι όλα εκείνα τα πράγματα με τα οποία νιώθεις άνετα. Είναι οικείες σε εσένα. Ακόμα κι αν δεν είναι ωφέλιμες για εσένα, τις κρατάς γιατί είσαι εξοικειωμένος και άνετος με αυτές. Ξέρεις τι να περιμένεις. Ένα τσιγάρο, για παράδειγμα, είναι ένας αξιόπιστος σύντροφος για τον καπνιστή, είναι πάντα εκεί σε στιγμές ανάγκης, πάντα εκεί όταν χρειάζεσαι μια βαθιά ανάσα, ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.

Αλλά η συνήθεια αυτή και αρκετές ακόμη, μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικές. Δεν έχει σημασία πόσο κακή είναι η παρούσα κατάσταση ή η συνήθεια σου, το να εγκαταλείψεις μια συνήθεια είναι σαν τα ανεξερεύνητα νερά του αγνώστου, στον εγκέφαλο, φαντάζουν πολύ πιο επικίνδυνα. Προσπαθώντας να αλλάξεις τις κακές συνήθειες, είναι ένα σήμα κινδύνου για τον εγκέφαλο μετακίνησης από το οικείο έδαφος σε άγνωστα, μη οικεία εδάφη. Ως εκ τούτου, ασχέτως πόσο σκληρά προσπαθείς, το  μυαλό σου αυτόματα σε φέρνει στιγμιαία πίσω στην “ασφάλεια”.

Τι μπορείς να κάνεις;

Εδώ είναι μερικές απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις  καθημερινά και διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

  1. Όταν ξυπνήσεις το πρωί, από τον ύπνο, μην σηκωθείς κατευθείαν από το κρεβάτι
  2. Μείνε ξαπλωμένος για ένα ή δύο λεπτά με τα μάτια σου κλειστά
  3. Επικεντρώσου σε μία συμπεριφορά ή μοτίβο που θες να αλλάξεις
  4. Ξεκίνα να οπτικοποιείς τον εαυτό σου, σαν να μην έχεις αυτή τη συνήθεια
  5. Από αυτή την διαδικασία, μπορεί να αναπτύξεις ένα ελαφρύ άγχος / νευρικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτόματα το μυαλό σου αντιδρά στην σκέψη που προσπαθεί να σε απομακρύνει από την οικεία σου συνήθεια
  6. Συνέχισε την απεικόνιση σου όχι ως απλός παρατηρητής αυτή την φορά, αλλά νιώσε την και προχώρα μέσα από αυτή, παρά την οποιαδήποτε ανησυχία που μπορεί να νιώσεις

Καθώς δημιουργείς την νέα σου αυτή συνήθεια, να απεικονίσεις τον εαυτό σου να μην ζει σε μια ανεπιθύμητη συνήθεια, αυτόματα ο εγκέφαλος σου θα αρχίσει να σε βοηθά να την πολεμάς  ή και να εγκαταλείπεις την παλιά κακή συνήθεια, και όσο γίνεσαι όλο και πιο εξοικειωμένος, πιο άβολη, ξένη, και  πιο άγνωστη θα σου φαίνεται η παλιά κακή συνήθεια, κατά συνέπεια και επικίνδυνη.

 

Να σου θυμίσω πως θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου τις σκέψεις σου από κάτω στα σχόλια.

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο