Ελέγχετε ή σας ελέγχουν τα συναισθήματα σας;

Η ποιότητα της ζωή μας εξαρτάται από τη δεξιότητα της διαχείρισης των συναισθημάτων μας. Όπως όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή που είναι η βάση για κάθε επιτυχία χρειαζόμαστε έναν τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να νιώθουμε όπως θέλουμε ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες.

Αυτό σημαίνει πως δεν παίζει ρόλο ποιες είναι οι συνθήκες αλλά το πως εμείς τις αντιλαμβανόμαστε και πως ταξινομούμαι, κωδικοποιούμε και αποκωδικοποιούμε τις πληροφορίες των εξωτερικών συνθηκών μέσα στο μυαλό μας.

Εάν δε θέλουμε να ήμαστε έρμαιο των συναισθημάτων μας τότε πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.
Το συναίσθημα ενός ανθρώπου εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Τις εικόνες που έχει μέσα στο μυαλό του, την ιστορία του καθώς και τη φυσιολογία του. Ο συνδυασμός αυτού του μοτίβου θα καθορίσει το συναίσθημα του.

_____________________

“Εάν το μοτίβο του τριγώνου – Εικόνες, Ιστορία, Φυσιολογία – καθορίζει το συναίσθημα μας, τότε εμείς και μόνο εμείς επιλέγουμε το πως νιώθουμε. ‘Άρα η ευτυχία είναι θέμα επιλογής”
Μάνος Ισχάκης
______________________

Ας αναλύσουμε τους τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το συναίσθημα μας…

#1: Φυσιολογία

Αυτό που νιώθουμε οι άνθρωποι ανά πάσα στιγμή εξαρτάται άμεσα από το πως χρησιμοποιούμε το σώμα μας. Ας εμβαθύνουμε λίγο. Τι συναίσθημα νιώθετε τώρα; Πάρτε ένα χαρτί και ένα στυλό και αναγνωρίστε το συναίσθημά σας. Συνδεθείτε με αυτό. Παρατηρήστε που είναι οι ώμοι σας; Πως κινείστε; Τι κάνουν οι μυς του προσώπου σας; Τι κάνουνε τα χέρια σας; Τα πόδια σας; Πώς είναι η αναπνοή σας;

Εάν αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεστε θα αρχίσετε να αποκτάτε επίγνωση του εαυτού σας και θα αναγνωρίζετε ανά πάσα στιγμή το πως εκπροσωπείτε το κάθε συναίσθημα στο σώμα σας. Όταν ολοκληρώσετε με τη φυσιολογία σας τότε είστε έτοιμοι να πάμε στο επόμενο βήμα :

#2: Εικόνες

Όταν νιώθετε αυτό το συναίσθημα που νιώθετε τώρα τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό σας; Πώς είναι; Τι χρώματα έχουν; ή δεν έχουν; καταγράψτε με κάθε λεπτομέρεια τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτές τις εικόνες.
Είμαι σίγουρος πως γνωρίζετε ότι εάν αλλάξετε τις εικόνες που έχετε αυτή τη στιγμή που νιώθετε το συναίσθημα που νιώθετε τότε θα αλλάξει και το συναίσθημα σας, έτσι δεν είναι;

Δεν έχω δει προσωπικά άνθρωπο να κοιτάει μπροστά και να πηγαίνει προς τα πίσω για πολύ ώρα χωρίς να πέσει κάτω. Αυτό σημαίνει πως όπου εστιάζουμε εκεί πηγαίνουμε.

Όταν ολοκληρώσετε και αυτό το βήμα προχωρήστε στο επόμενο :

#2: Ιστορία

Τι πιστεύετε για τον κόσμο; Τι πιστεύετε για εσάς; Ποια είναι η άποψη σας; Ποια είναι η γνώμη σας; Κάνετε συχνά κριτική είτε στον εαυτό σας είτε στους άλλους; Όταν σας κάνουν ένα κομπλιμέντο νιώθετε το ίδιο όμορφο με όταν σας κάνουν αποδυναμωτική κριτική;
Εάν όχι, τότε ο εαυτό σας γιατί να νιώθει άνετος και χαρούμενος με εσάς όταν έχετε αποδυναμωτικές σκέψεις;

Εάν θα μπορούσα να συνοψίσω όλα τα παραπάνω θα σας έκανα μια ερώτηση :

Έχετε δει κάποιον άνθρωπο να κοιτάει προς τα πάνω, να έχει ζωηρή κίνηση, να σκέφτεται πόσο όμορφο πέρασε στις διακοπές τους και να αναρωτιέται πόσο όμορφη είναι η ζωή ενώ παράλληλα νιώθει θλιμμένος;

Είμαι σίγουρος πως όχι γιατί όπως αναφέραμε το τρίπτυχο του συναισθήματος είναι συγκεκριμένο.

Ώρα για δράση :

  1. Τι θα θέλατε να νιώθατε;
  2. Ποια εικόνα αντιπροσωπεύει αυτό το συναίσθημα;
  3. Τι θα ήταν καλό να λέτε στον εαυτό σας;
  4. Ποια θα ήταν η πιο κατάλληλη στάση του σώματος σας;

Βάλτε όλη την ενέργεια σας για σαράντα ημέρες στο να αναπαράγεται όσες πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα το τρίπτυχο του συναισθήματος που επιθυμείτε. Μην εκπλαγείτε εάν ξαφνικά νιώθετε ευτυχισμένοι και γαλήνιοι χωρίς να προσπαθείτε.

Εάν θέλεις να λαμβάνεις τη συμβουλή της ημέρα στο mail σου, κάνε κλικ στο http://goo.gl/qwE4Py

Ζήσε με Πάθος!

Γράψε τη γνώμη σου

2 Σχόλια

    Αφήστε το μήνυμά σας

    * Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο