Συγχώρεση

[ TN IN ] Σε κάποιο σημείο στη ζωή μας, όλοι μας έχουμε αδικηθεί από άλλο πρόσωπο και νιώσαμε  λύπη, θυμό ή μνησικακία. Αυτή είναι μια φυσική αντίδραση και μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Ωστόσο, εάν δεν επιλύσεις ή  συμβιβαστείς  με αυτό που σε πονάει, είναι ο θυμός που θα κατευθύνει τις ενέργειες σου και θα δημιουργήσει ένα αρνητικό τρόπο ζωής. Με το να υποθάλψεις ένα παρελθόν που πονάει, απλά κάνεις  περισσότερο κακό στον εαυτό σου από ό, τι κάποιος άλλος μπορεί ενδεχομένως να κάνει.

«Αυτός που δεν μπορεί να συγχωρέσει τους άλλους, γκρεμίζει τις γέφυρες που θα χρειαστεί ο ίδιος για να περάσει. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να τον συγχωρούν.»
Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

Το να συγχωρείς τους άλλους – ή τον εαυτό σου – δεν σημαίνει ότι ξεχνάς  ή ανέχεσαι ό, τι συνέβη, ούτε ότι εγκαταλείπεις τις αξίες που παραβιάστηκαν ή αναλαμβάνεις εσύ την υπαιτιότητα. Επίσης, δεν  καταδικάζεις το άλλο πρόσωπο ή ζητάς απονομή δικαιοσύνης ή αποζημίωση. Η συγχώρεση μπορεί να θεωρηθεί ως ανώτερη της δυσαρέσκειας ή της εκδίκησης, όταν δέχεσαι μια άσχημη συμπεριφορά και εσύ δίνεις τα δώρα του ελέους, γενναιοδωρίας και αγάπης, παρόλο που ο υπαίτιος, φαίνεται να μην το αξίζει. Για να απελευθερώσεις  τα δεσμά του παρελθόντος, πρέπει να είσαι πρόθυμος να συγχωρείς.

Η συγχώρεση σημαίνει να δίνεις – στον εαυτό σου αλλά και στους άλλους – αφήνοντας το κακό του παρελθόντος που συνδέεται με θυμό ή αγανάκτηση. Επειδή η συγχώρεση έχει το μεγαλύτερο όφελος για το πρόσωπο που συγχωρεί, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς  να δώσεις στον εαυτό σου.

Το να συγχωρείς σου επιτρέπει να προχωρήσεις στη ζωή σου και να ανοίξεις το μυαλό και την καρδιά σου ώστε να δεις  τον κόσμο και τον εαυτόν σου με ένα νέο τρόπο. Απελευθερώνει ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες, πιο παραγωγικές σκέψεις και δράσεις.

Υπάρχει κάποιος που χρειάζεται να συγχωρήσεις εκεί έξω; – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου- έτσι ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις και να απολαύσεις τη ζωή; Το NLP μπορεί να σου παρέχει τα εργαλεία και την λογική ώστε να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

 

Να σου θυμίσω πως θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου τις σκέψεις σου από κάτω στα σχόλια. [ TN OUT ] 

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!