[Ευτυχία] Το Μυστικό για να Είσαι Ευτυχισμένος Ανεξάρτητα τις Δυσκολίες

Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως!

Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία; 

Τώρα, αυτή την στιγμή, πως νιώθεις;

Είσαι χαρούμενος;

Είσαι ευτυχισμένος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;

Η  ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ότι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου.

Αλλά μιας και μιλάμε γι’ αυτήν την υπέροχη αίσθηση της ευτυχίας ας πάμε να δούμε.. Τι είναι ευτυχία;


Αναζητώντας την έννοια της ευτυχίας στο διαδίκτυο βρίσκουμε τα ακόλουθα:

Ετυμολογία της λέξης:

ευτυχία αρχαία ελληνική εὐτυχία < εὖ + τύχη [Βικιλεξικό]

“Η Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.” [Wikipedia]

“Ευτυχία είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης, που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών.” [Νεοελληνικό Λεξικό]

“Ευτυχία σημαίνει καλή τύχη” [Νεοελληνικό Λεξικό]

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρεις δεκάδες ερμηνείες της ευτυχίας καθώς επίσης, και δεκάδες σχετικά αποφθέγματα. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν επιλεγεί και θα τα βρεις στην συνέχεια του άρθρου..


Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες, ούτως ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της, όσο ο ρόλος της στην ψυχολογία και τη ζωή των ανθρώπων.

Η ευτυχία διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολλές μορφές.

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:

Είμαι ευτυχισμένος όταν γράφω”

“Νιώθω ευτυχισμένος όταν ταξιδεύω”

Είμαι ευτυχισμένος στον γάμο μου

“Νιώθω ευτυχισμένος όταν προσφέρω”

“Είμαι ευτυχισμένος όταν κάνω δώρα”

“Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω υγεία”

Είμαι ευτυχισμένος επειδή έχω λεφτά

Νιώθω ευτυχισμένος επειδή ζω, υπάρχω”

“Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω μια στέγη”

“Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω δουλειά”

”Είμαι ευτυχισμένος γιατί έγινα διάσημος”

”Νιώθω ευτυχισμένος όταν έχω την γιορτή μου”

“Είμαι ευτυχισμένος  γιατί έχω την ελευθερία μου”

“Νιώθω ευτυχισμένος με τον ερχομό του παιδιού μου”

”Είμαι ευτυχισμένος επειδή απέκτησα και οδηγώ ένα ακριβό αμάξι”

”Νιώθω ευτυχισμένος γιατί έχω νερό, φαγητό και ζεστασιά στο σπίτι μου”

Η ευτυχία για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Πολλές φορές μάλιστα πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, ή που δεν προλαβαίνουμε να δούμε, και τα προσπερνάμε με αδιαφορία, μπορεί να είναι αυτά που θα κάνουν κάποιον άλλον να αισθανθεί απόλυτα ευτυχισμένος.


Δυστυχώς στην εποχή μας, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι όχι απλά δεν νιώθουν ευτυχισμένοι, αλλά αντίθετα νιώθουν απόλυτα δυστυχισμένοι. Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Και υποφέρουν πραγματικά. Υπάρχει ένας πόνος, ένας φρικτός πόνος, ένας βαθύς πόνος ,που έχει εγκατασταθεί στην καρδιά τους και δεν λέει να φύγει. Ένας πόνος βασανιστικός μέρα και νύχτα.

Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι πάντα παρούσα στις ζωές των ανθρώπων. Και τι συμβαίνει όταν η ευτυχία είναι απούσα; Αυτό που συμβαίνει είναι θυμός, θλίψη, φόβος, πόνος και πολλά άλλα.

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει, και για να στο εξηγήσω θα σου δώσω κάποια δεδομένα:

Όπως ήδη ξέρεις το σκοτάδι δεν υπάρχει. Το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός.

Επίσης το κρύο δεν υπάρχει, είναι η απουσία της θερμότητας.

Το κακό δεν υπάρχει, είναι η απουσία του καλού, η απουσία του Θεού.

Η δυστυχία λοιπόν υπάρχει; Ή δυστυχία είναι η απουσία την ευτυχίας;

Η απουσία της ευτυχίας.. Όσο περισσότερο λείπει από τη ζωή σου, όσο περισσότερο απουσιάζει, τόσο περισσότερο πονάς, λυπάσαι, υποφέρεις.

Αν νιώθεις ότι απουσιάζει από τη ζωή σου συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω θα σου δώσω πολύτιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να το ανατρέψεις, να φέρεις την ευτυχία στη ζωή σου και να μείνει!


Αλήθεια έχεις σκεφτεί πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία; Ο εγκέφαλος είναι ένα “λογισμικό” αν θέλεις, το οποίο κατασκευάστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια περίπου στα 2.000.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος κατασκευάστηκε όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Άρα λοιπόν, η ευτυχία, σε προτεραιότητα έρχεται δεύτερη.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πρώτα θα κοιτάξει και θα φροντίσει να καλύψει, όλα αυτά για τα οποία εσύ του έχεις δώσει εντολή ότι είναι σημαντικά, για την επιβίωση σου και την ασφάλεια σου, όπως είναι τα χρήματα, η αγάπη των άλλων ανθρώπων, η επιτυχία, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θέλουμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας ,και μετά θα σου δώσει την ευτυχία. 

Γι’ αυτό και για πάρα πολλούς ανθρώπους η ευτυχία είναι στιγμές.

Έτσι λοιπόν, αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος, χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις το πως δουλεύει ακριβώς ο εγκέφαλος σου. Χρειάζεται να γνωρίζεις την λειτουργική δομή του. Αφού ξέρεις την δομή μετά μπορείς να σπάσεις τον κώδικα του μυαλού σου και.. να αποκτήσεις πρόσβαση. 

Και τι σημαίνει να αποκτήσεις πρόσβαση; Σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση στην ευτυχία κάθε στιγμή που το επιθυμείς.


Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι σου λένε “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και όταν θα γίνει αυτό που σου έχουν πει αν τους ρωτήσεις αν είναι ευτυχισμένοι κατά πάσα πιθανότητα θα σου πούνε πάλι “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Και η ερώτηση μου είναι η εξής: 

Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο. Τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσεις τα επίπεδα της χαράς. Η χαρά είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με χαρά την κάθε στιγμή.


Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, που έχουν ταυτίσει την ευτυχία με τον καταναλωτισμό. Νιώθουν ευτυχισμένοι όταν πηγαίνουν για ψώνια και αγοράζουν καινούργια πράγματα, ωραία πράγματα. Όμως.. πράγματα. Και πόσο διαρκεί αυτή η χαρά; Αυτή η ευτυχία; Πολύ λίγο. Και μετά συνεχίζουν και θέλουν και κάτι άλλο για να είναι ευτυχισμένοι και μετά πάλι κενό, πάλι τίποτα.

Έτσι τι συμβαίνει; Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι  σε ένα φαύλο κύκλο κυνηγώντας την ευτυχία, και μοιάζουν με την γάτα που κυνηγάει την ουρά της και ποτέ δεν μπορεί να την πιάσει. Αυτό που δεν βλέπουν οι άνθρωποι όμως είναι, ότι την ευτυχία δεν χρειάζεται ούτε να την ψάξεις, ούτε να την κυνηγήσεις, ούτε να την φτάσεις. 

Η ευτυχία είναι ήδη εκεί.. Μέσα σου! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι, να την αποδεχτείς και να την απολαύσεις. Να αισθανθείς της ευτυχία σου με όλο σου το είναι.


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι, ορίζουν τη ευτυχία τους με βάση την σχέση τους και τον σύντροφο τους. Και είναι υπέροχο αυτό, αν και όπως είπαμε η ευτυχία δεν πρέπει να βασίζεται σε κάτι έξω από εμάς. Η ευτυχία είναι μέσα μας.

Τι συμβαίνει όμως; Μέσα από μια σχέση, από την αλληλεπίδραση του ζευγαριού, τα συναισθήματα αγάπης, έρωτα, τις αγκαλιές, τα φιλιά, τις στιγμές που μοιράζονται, τις βόλτες, την συμβίωση, την συνύπαρξη τους, οδηγούνται σε αισθήματα χαράς και ευτυχίας (όταν είναι μια όμορφη σχέση πάντα).

Οι σχέσεις όμως δεν είναι πάντα όμορφες. Για την ακρίβεια παρατηρείται συχνά το εξής παράδοξο: Ζευγάρια που αγαπιούνται πραγματικά, για κάποιον λόγο να πληγώνονται, νιώθοντας δυσαρέσκεια, απογοήτευση και θυμό ο ένας για τον άλλον. Νομίζουν πως δεν τους αγαπάει ο σύντροφός τους.. Νιώθουν παραγκωνισμένοι.. Μόνοι.. Δυστυχισμένοι.

Τι θέλω να πω.. Σίγουρα οι σχέσεις δουλεύονται, βελτιώνονται, μεταμορφώνονται, ξαναβρίσκουν τις ισορροπίες τους. Όμως όπως είπα και πριν, η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Η ευτυχία είναι προσωπική επιλογή. Ακόμα κι όταν την μοιράζεσαι.

 


Η πίεση στην εργασιακή καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Της εποχής του multi-tasking. Της εποχής του άγχους. Μέσα σε μια τέτοια καθημερινότητα πολλές φορές παραμελείτε  κάτι πολύ βασικό: Η εργασιακή ευτυχία. 

Πόσο ευτυχισμένος και ικανοποιημένος νιώθεις στην εργασία σου; Η ευτυχία στην εργασία είναι πολύ σημαντική, στην απόδοση και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και γεμάτοι με κίνητρα, και διάθεση για επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία.


Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία θα φέρει την ευτυχία. Λάθος! Η ευτυχία θα φέρει την επιτυχία. Εάν βρεις την εσωτερική σου γαλήνη και ηρεμία, αν βρεις την ευτυχία στη ζωή σου, τότε θα έχεις λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Και όχι μόνο αυτό. Οι ευκαιρίες για επιτυχία θα εμφανιστούν και εσύ θα είσαι συντονισμένος ώστε να τις δεις και να τις διεκδικήσεις.

Μάθε, εφάρμοσε, απόλαυσε


Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή και η σωματική άσκηση ,είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, αλλά και για την ευτυχία μας. Για την ακρίβεια οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακολουθείς μια σωστή διατροφή με φρούτα και λαχανικά καθημερινά, η διάθεση σου βελτιώνεται μέρα με την μέρα. 

Οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά βοηθούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την γυμναστική, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα. Τριάντα λεπτά την ημέρα θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. 

Αν μάλιστα μπορείς να γυμνάζεσαι με το φως του ήλιου είναι ιδανικό. Γιατί; Γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση). Μην περιμένεις λοιπόν.. Ξεκίνα σωστή διατροφή και γυμναστική άμεσα.. αν δεν το κάνεις ήδη!


Όπως ήδη ξέρεις το ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο. Από αυτό και μόνο μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη ζωή μας. Μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευτυχία μας. 

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα μέσα από έρευνες, ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα απ’ ότι αρνητικά. Με άλλα λόγια ένας καλός ύπνος μπορεί να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο θετικά, και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την ευτυχία μέσα σου.


Πώς μπορεί να συνδέεται το κινητό με την ευτυχία; Κι όμως γίνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση του κινητού συνδέεται με χαμηλή αποδοτικότητα, περισσότερο άγχος και χαμηλά επίπεδα ευτυχίας. Άσε λοιπόν κάτω το κινητό σου και δες τα επίπεδα της ευτυχίας σου να απογειώνονται.


Το ήξερες πως όσο περισσότερο συναναστρέφεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, με τους φίλους σου, τον σύντροφο σου, την οικογένεια σου, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να ανεβάσεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου, αλλά και την ποιότητα της ζωής σου; Ναι είναι αλήθεια. 

Γι’ αυτό πάρε τηλέφωνο τους φίλους σου, την οικογένεια σου, την σχέση σου, κανονίστε να βρεθείτε και να περάσετε χρόνο μαζί. Να θυμάσαι ότι εκτός του ότι αυξάνεται η προσωπική σου ευτυχία, η ευτυχία όταν μοιράζεται.. διπλασιάζεται!


Όπως είπαμε και σε προηγούμενη παράγραφο αναφερόμενοι, στα οφέλη της γυμναστικής 20-30 λεπτά έξω στον ήλιο, κοντά στην φύση, ενισχύει την καλή διάθεση και την ευτυχία, καθώς επίσης βοηθάει στην αρμονία των σκέψεων, στην λήψη ορθών αποφάσεων και στην μνήμη.

Το φως του ήλιου μπορεί να φέρει το φως στην καρδιά σου, και να απλώσει ένα λαμπρό χαμόγελο στα χείλη σου. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε έρευνες Πανεπιστημίων που έχουν αποδείξει ότι όσοι βρίσκονται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στην φύση, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους και γενικότερα εγκλωβισμένοι στο αστικό περιβάλλον.


Ίσως να σου προκαλέσει έκπληξη, όμως ξοδεύοντας χρήματα για άλλους ανθρώπους, είτε κάνοντας κάποιο δώρο σε έναν φίλο, είτε κάποια δωρεά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, είτε εξυπηρετώντας κάποιον δικό σου άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, η ευτυχία μεγαλώνει,  την εισπράττουμε σε μεγαλύτερο βαθμό,  από όταν  ξοδεύαμε  χρήματα για τον εαυτό μας. 

Ναι, η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους μας δίνει χαρά, ευτυχία. Και ξέρεις για να βοηθήσεις κάποιον δεν χρειάζεται απαραίτητα να δώσεις χρήματα. Μπορείς να βοηθήσεις μια ηλικιωμένη κυρία ή έναν ηλικιωμένο κύριο να περάσει τον δρόμο, να ανέβει στο λεωφορείο ή να μεταφέρει τις σακούλες με τα ψώνια στο σπίτι του. 

Μπορείς να βοηθήσεις με κάποια εθελοντική εργασία, σε κάποιον οργανισμό ή σε κάποιο ίδρυμα. Ο εθελοντισμός και η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους βοηθάει στην αίσθηση της ικανοποίησης, και μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους μέσα από την προσφορά.


Είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει για τα οφέλη του διαλογισμού. Και είναι αλήθεια πως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα χαλάρωσης, να έχεις καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, να έχεις καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, αυξημένη αισιοδοξία, ευχαρίστηση και ευτυχία, μειώνει το άγχος και αυξάνει την πνευματική διαύγεια και επίγνωση. 

Βιώνοντας την κατάσταση του διαλογισμού, κάθε μέρα, δημιουργείς θετικές αλλαγές στο μυαλό σου, και  κατ’  επέκταση στη ζωή σου. Λοιπόν τι περιμένεις; Ξεκίνα από σήμερα να διαλογίζεσαι, και ζήσε μια ευτυχισμένη ζωή, ήρεμη χωρίς άγχος και ανησυχίες.


Η ευγνωμοσύνη είναι  πολύ ουσιώδεις
, ακόμα και αν αφορά απλά πράγματα στη ζωή μας. Μάλιστα η έμπρακτη ευγνωμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι δημιουργεί μια εσωτερική ανάταση, και μας βοηθάει να αγγίξουμε την ευτυχία. 

Η συγχώρεση είναι εξίσου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, συγχωρώντας  η καρδιά σου γίνεται πιο ελαφριά και μπορείς να πάρεις μια “ανάσα” ευτυχίας. Έτσι μην ξεχνάς να είσαι ευγνώμων για τα μικρά και τα μεγάλα.. Για όλα τα απλά και όλα τα ουσιαστικά που συμβαίνουν στη ζωή σου.. Και να συγχωρείς.


Ένα είναι σίγουρο: Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Αλλά αν θελήσεις να ξοδέψεις κάποια από τα χρήματα σου για να νιώσεις ευτυχία, καλύτερα να τα ξοδέψεις κάνοντας κάποια επένδυση, ώστε να ζήσεις μία εμπειρία, παρά σε κάτι υλικό. 

Για παράδειγμα να κάνεις bungee jumping, να κάνεις ταξίδια, να πας σε μία συναυλία, να πετάξεις με ανεμοπλάνο κλπ. Η ευτυχία που θα σου προσφέρει μία από τις παραπάνω εμπειρίες, μπορεί να νομίζεις ότι θα κρατήσει μόνο για λίγο, αλλά κάνεις λάθος.

Η ανάμνηση αυτών των εμπειριών, θα φέρνουν πάντα στο νου και στην καρδιά σου το συναίσθημα που το συνόδευε. Αν το συναίσθημα είναι η ευτυχία, να είσαι σίγουρος πως κάθε φορά που θα κλείνεις τα μάτια και θα έρχεται στο μυαλό σου η ανάμνηση που σου το δημιούργησε, θα είσαι ευτυχισμένος. Στον αντίποδα, τα υλικά αγαθά είναι αυτά που προσφέρουν πραγματικά μια στιγμιαία χαρά, μια προσωρινή ευτυχία.


Να είσαι ο εαυτός σου
Μην κρύβεσαι, μην υποκρίνεσαι, μην γίνεις μια φτηνή απομίμηση κάποιου άλλου. Μπες στην διαδικασία να δεις ποιος πραγματικά είσαι. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι μοναδικό μέσα του, κι αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας είναι να ψάξει τον εαυτό του, να τον βρει, να τον ανακαλύψει και να τον δείξει στους ανθρώπους γύρω του.


Έχει αποδειχτεί ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα τους στρες, φέρνει ηρεμία και δημιουργεί ευτυχία. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι μια μουσική που μας ενθουσιάζει αυξάνει την ντοπαμίνη, και προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση. Βάλε την μουσική που σου αρέσει, που σε ηρεμεί ή σε ενθουσιάζει και απόλαυσε την.


Στην σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπαίνουν σε μια αρνητικότητα, σε  μια μιζέρια και να βλέπουν όλα τα κακά και τα άσχημα στους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στον κόσμο όλο. Κι όμως το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού, απλά δεν το βλέπουμε όλοι.

Θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι, σαν άσκηση: Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς σκέψου τι καλό έγινε μέσα στην ημέρα σου. Κάτι που την έκανε να ξεχωρίσει. Κάτι που σε έκανε να γελάσεις μέσα στην μέρα. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο δύσκολο και να μην σου έρχεται κάτι στο μυαλό.

Τι γίνεται όμως; Σιγά σιγά θα δεις να αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί; Γιατί θα έχει μπει αυτή η άσκηση στην καθημερινότητα σου. Πλέον θα ανακαλύπτεις το καλό γιατί θα είσαι πιο εστιασμένος για να το δεις. Θα ανακαλύπτεις πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους που θα σε γεμίζουν χαρά.. Γιατί θα είσαι εστιασμένος στην χαρά και στην ευτυχία.


Έτσι λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας, η ευτυχία έχει μια πολυδιάστατη έννοια, είναι ένας σύνθετος όρος. Η απουσία της δημιουργεί θυμό, θλίψη, φόβο, πόνο.. πολύ πόνο. Το πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία, είναι ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να κατανοήσεις. Γιατί όταν αποκωδικοποιήσεις τον κώδικα του μυαλού σου θα μπορείς να πάρεις τα ηνία στα χέρια σου και να επιλέξεις την ευτυχία..

 • Προσωπική ευτυχία

 • Ευτυχία και καταναλωτισμός

 • Η Ευτυχία μέσα από την σχέση

 • Η Ευτυχία στην εργασία

 • Ευτυχία και επιτυχία

Τι μπορείς να κάνεις για ώστε να γεμίσεις τις στιγμές σου ευτυχία;

 1. Γυμναστική και Διατροφή

 2. Περισσότερο ποιοτικός ύπνος

 3. Άσε κάτω το κινητό

 4. Κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένα πρόσωπα

 5. Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου

 6. Βοήθησε άλλους ανθρώπους

 7. Διαλογίσου

 8. Να είσαι ευγνώμων και να συγχωρείς 

 9. Ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες, όχι για πράγματα

 10. Να είσαι αυθεντικός

 11. Άκου μουσική

 12. Ανακάλυψε το καλό και την χαρά στον κόσμο

Να θυμάσαι ότι η ευτυχία είναι επιλογή! Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Αποφθέγματα για την ευτυχία (Μέρος Α’):

 • Αν δεν έχεις αυτά που θέλεις, σκέψου αυτά που δε θέλεις και δεν έχεις [Όσκαρ Ουάιλντ]
 • Η ευτυχία έρχεται μόνο όταν σπρώχνουμε το μυαλό και την καρδιά όσο μακριά μπορούν να φτάσουν [Λέο Ροντέν]

   

 • Αν θες χαρά μιας ώρας, έναν υπνάκο πάρε. Αν θες χαρά μιας μέρας, για ψάρεμα να πας. Για τη χαρά ενός μήνα, να πας να παντρευτείς Για τη χαρά ενός χρόνου, κληρονομιά να πάρεις. Για μιας ζωής χαρά, τον άλλο να βοηθάς [Κινέζικο ρητό]

   

 • Αναπόφευκτη στη ζωή μας η αλλαγή και η απώλεια. Η ευτυχία και η ελευθερία μας εξαρτώνται από την προσαρμοστικότητα και την ευκολία μας στην αλλαγή [Βούδας]

   

 • Απ’ όλους τους θεούς, η Αγάπη είναι ο καλύτερός μας φίλος, αρωγός και γιατρευτής στα βάσανα που μας κλείνουν το δρόμο για την ευτυχία [Πλάτωνας]

   

 • Αυτοί που κάτι πάντα τους ανησυχεί, τον κόσμο να χαρούνε δεν μπορούν [Λάο Τσε]

   

 • Βίος ευτυχής δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο μέρες ευτυχείς [Ουγκώ]

   

 • Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το μέλλον του κόσμου, γνωρίζω μόνο ένα πράγμα: οι μόνοι που θα είναι αληθινά ευτυχισμένοι θα είναι όσοι αναζητήσουν και βρουν τον τρόπο να προσφέρουν [Σβάιτσερ]

   

 • Δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώνουμε την ευτυχία όταν δεν την παράγουμε [Τζορτζ Μπέρναρντ Σω]

   

 • Εάν θέλετε να σας χαμογελάσει η ζωή, πρώτα χαρίστε της, την καλή διάθεσή σας [Μπαρούχ Σπινόζα]

   

 • Είναι πολύ εύκολο να είσαι ευτυχής. Αρκεί να έχεις γνωρίσει μεγάλη δυστυχία [Τολστόι]

   

 • Ευτυχία είναι όταν ό,τι σκέπτεσαι, ό,τι λες και ό,τι κάνεις βρίσκονται σε αρμονία [Μαχάτμα Γκάντι]

   

 • Ευτυχισμένος να είσαι και με τη μικρότερη επιτυχία. Σκέψου πως κι αυτή έχει την αξία της [Μάρκος Αυρήλιος]

   

 • Ζήτησε από την αρετή να σου προδώσει το μυστικό της ευτυχίας [Ουγκώ]

   

 • Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στις ελπίδες [Γεώργιος Δροσίνης]

Αποφθέγματα για την ευτυχία (Μέρος Β’):

 • Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν [Ουγκώ]

   

 • Η ενεργητικότητα ίσως δεν φέρει πάντοτε ευτυχία, αλλά δεν υπάρχει ευτυχία χωρίς ενεργητικότητα [Βου Βου Γιάο]

   

 • Κοίταξε τα δέντρα και τα πουλιά, κοίταξε τα σύννεφα και τα αστέρια… κι αν έχεις μάτια, θα δεις πως όλη η πλάση είναι ευτυχισμένη. Τα πάντα είναι χαρούμενα. Τα δέντρα είναι ευτυχισμένα χωρίς λόγο. Δε θα γίνουν πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ούτε θα πλουτίσουν, ούτε θα αποκτήσουν τραπεζικό λογαριασμό. Κοίταξε τα λουλούδια -χωρίς λόγο. Είναι απίστευτο πόσο χαρούμενα είναι τα λουλούδια [Όσσο]

   

 • Η ειλικρίνεια προσφέρει την ευτυχία και η ευτυχία την ειλικρίνεια [Τολστόι]

   

 • Η ευτυχία είναι της ζωή σας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών σας [Μάρκος Αυρήλιος]

   

 • Ο άνθρωπος που εξαρτά την ευτυχία του από τον εαυτό του και όχι από τους άλλους, έχει υιοθετήσει τον καλύτερο τρόπο για μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος σώφρων, ένας άνθρωπος με σιδερένιο χαρακτήρα και σοφία [Πλάτωνας]

   

 • Η ευτυχία ανήκει στους ολιγαρκείς [Σωκράτης]

   

 • Η ευτυχία της καρδιάς βρίσκεται στην εμπιστοσύνη [Γκράμπε]

   

 • Όλες οι χαρές και οι δυστυχίες του ανθρώπου δημιουργούνται από τις σκέψεις του [Χουν Τζι Τσαν]

   

 • Η ευχαρίστηση κρατιέται από την πλάνη, η ευτυχία βασίζεται στην αλήθεια [Ντε Σαμφόρ]

   

 • Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς [Αριστοτέλης]

   

 • Όταν δυστυχούμε είναι φυσικό να πλησιάζουμε το Θεό. Το σπουδαίο και θαυμαστό είναι να μας διακρίνει ευλάβεια όταν ευτυχούμε [Ιωάννης ο Χρυσόστομος]

Αποφθέγματα για την ευτυχία (Μέρος Β’):

 • Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν [Ουγκώ]

   

 • Η ενεργητικότητα ίσως δεν φέρει πάντοτε ευτυχία, αλλά δεν υπάρχει ευτυχία χωρίς ενεργητικότητα [Βου Βου Γιάο]

   

 • Κοίταξε τα δέντρα και τα πουλιά, κοίταξε τα σύννεφα και τα αστέρια… κι αν έχεις μάτια, θα δεις πως όλη η πλάση είναι ευτυχισμένη. Τα πάντα είναι χαρούμενα. Τα δέντρα είναι ευτυχισμένα χωρίς λόγο. Δε θα γίνουν πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ούτε θα πλουτίσουν, ούτε θα αποκτήσουν τραπεζικό λογαριασμό. Κοίταξε τα λουλούδια -χωρίς λόγο. Είναι απίστευτο πόσο χαρούμενα είναι τα λουλούδια [Όσσο]

   

 • Η ειλικρίνεια προσφέρει την ευτυχία και η ευτυχία την ειλικρίνεια [Τολστόι]

   

 • Η ευτυχία είναι της ζωή σας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών σας [Μάρκος Αυρήλιος]

   

 • Ο άνθρωπος που εξαρτά την ευτυχία του από τον εαυτό του και όχι από τους άλλους, έχει υιοθετήσει τον καλύτερο τρόπο για μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος σώφρων, ένας άνθρωπος με σιδερένιο χαρακτήρα και σοφία [Πλάτωνας]

   

 • Η ευτυχία ανήκει στους ολιγαρκείς [Σωκράτης]

   

 • Η ευτυχία της καρδιάς βρίσκεται στην εμπιστοσύνη [Γκράμπε]

   

 • Όλες οι χαρές και οι δυστυχίες του ανθρώπου δημιουργούνται από τις σκέψεις του [Χουν Τζι Τσαν]

   

 • Η ευχαρίστηση κρατιέται από την πλάνη, η ευτυχία βασίζεται στην αλήθεια [Ντε Σαμφόρ]

   

 • Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς [Αριστοτέλης]

   

 • Όταν δυστυχούμε είναι φυσικό να πλησιάζουμε το Θεό. Το σπουδαίο και θαυμαστό είναι να μας διακρίνει ευλάβεια όταν ευτυχούμε [Ιωάννης ο Χρυσόστομος]

Αποφθέγματα για την ευτυχία (Μέρος Γ’):

 • Η πειθαρχία είναι η μητέρα της ευτυχίας [Αισχύλος]

   

 • Η ευτυχία μοιάζει με την πεταλούδα, που όταν την κυνηγάς ποτέ δεν φτάνεις, μα όταν ήρεμα καθίσεις, μπορεί επάνω σου να έρθει [Χόθορν Ναθάνιελ]

   

 • Πόσο πικρό είναι να βλέπουμε την ευτυχία με τα μάτια του άλλου [Σαίξπηρ]

   

 • Σύμφωνα με τον Οράτιο, “αυτοί που πέρα από τις θάλασσες πετάνε, ουρανούς αλλάζουν κι όχι την ψυχή τους”. Συχνά προσπαθούμε να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη, αλλάζοντας περιβάλλον, όμως όπου και να ταξιδέψουμε, κουβαλάμε μαζί μας, σαν σε βαλίτσα, όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όπως υποδηλώνει και ο Οράτιος, το πραγματικό ταξίδι προς την ευτυχία και τη γαλήνη είναι το ταξίδι της αυτογνωσίας[Οράτιος]

   

 • Τα απλά πράγματα φέρνουν τη μεγαλύτερη ευτυχία [Βούδας]

   

 • Τρία είναι τα θεμέλια της ευτυχίας σε αυτή τη ζωή να κάνεις κάτι να αγαπάς κάτι να ελπίζεις για κάτι [Νίκος Καζαντζάκης]

   

 • Το πόσο ευτυχισμένοι ήμασταν στη στεριά, το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν βυθίζεται το πλοίο [Σενέκας]

   

 • «Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν…Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις…» [Θανάσης Βέγγος] 
Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!