Πώς να αναπτύξεις την επιχείρησή σου με τη δύναμη του μυαλού σου

Είμαι σίγουρος ότι αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτό το ερώτημα –πώς να αναπτύξεις την επιχείρησή σου– τριβελίζει στο μυαλό σου, σχεδόν όλη την ημέρα. Και είναι απόλυτα λογικό.

Και σε καταλαβαίνω όσο δεν φαντάζεσαι! Γιατί και εγώ, έχω περάσει από αυτό το αδιέξοδο που πιθανόν αυτήν την στιγμή να αισθάνεσαι. Της απογοήτευσης, της οικονομικής δυσπραγίας και της ανησυχίας για την επόμενη μέρα.

Άλλαξε την νοοτροπία σου

Όπως αντιλαμβάνεσαι, σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, εσύ δεν μπορείς να μένεις αμετακίνητος σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Όπως έχουμε ξαναπεί, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα εξαρτάται από τα βιώματα και τις πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα μας όλα αυτά τα χρόνια. Αντί να βλέπεις τις τρέχουσες εξελίξεις σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου, αντιμετώπισέ τες σαν ευκαιρία για να τροποποιήσεις τις υπηρεσίες σου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ή να ανακαλύψεις νέες πιο ελπιδοφόρες αγορές.

Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου

Ίσως το πιο σημαντικό αλλά και το πιο…. δύσκολο και απαραίτητο βήμα. Χρησιμοποίησε τα θετικά σημεία της επιχείρησής σου ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να ξεχωρίσεις, αλλά φρόντισε να αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου. Αν δεν μπορείς να τις αλλάξεις, τουλάχιστον προσπάθησε να περιορίσεις τον αντίκτυπο που θα έχουν στην επίτευξη των στόχων σου για την επιχείρησή σου. Αυτή η…. ενδοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται συχνά καθώς τα πράγματα εξελίσσονται συνέχεια. Μπορεί για παράδειγμα η έλλειψη τεχνολογίας να μην σε επηρέαζε τα προηγούμενα χρόνια αλλά στην τωρινή εποχή να αποτελεί πλέον την βασική αδυναμία για την επιχείρησή σου.

Οι πελάτες θέλουν να δουν εσένα

Ξέρω πολύ καλά τι θα μου πεις! Ανταγωνισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, ακρίβεια… πως μπορείς να τα πολεμήσεις όλα αυτά; Μα δεν χρειάζεται να πολεμήσεις κάτι. Αυτά απλά συμβαίνουν όπως και όλα τα υπόλοιπα. Νέες ανάγκες δημιουργούνται, νέες επιθυμίες γεννιούνται και πάντα θα υπάρχει η ζήτηση για νέα προϊόντα ή υπηρεσίες για να τις καλύψουν. Το δικό σου προϊόν ή υπηρεσία σαφώς δεν είναι το μοναδικό που υπάρχει. Αυτό που είναι μοναδικό, είσαι ΕΣΥ. Γι΄ αυτό λοιπόν, μην ξεχνάς, σε ό,τι ασχολείσαι να βάζεις την ψυχή και την προσωπικότητα σου, γιατί έτσι θα ξεχωρίσεις από το πλήθος.

Πρόσεξε που εστιάζεις

Είναι κατανοητό ότι όταν έχεις μια μικρή επιχείρηση ή ξεκινάς τώρα την προσπάθειά σου στο επιχειρείν, να θέλεις να τα κάνεις όλα μόνος σου για να περιορίσεις το κόστος. Δεν μπορείς όμως να μην αναγνωρίσεις ότι προκύπτουν τα εξής προβλήματα: Αφού δεν τα γνωρίζεις όλα και δεν τα κάνεις όλα τέλεια, αναπόφευκτα η επιχείρησή σου θα υστέρει σε κάποιους τομείς, για παράδειγμα στο marketing ή στην ψηφιακή της εικόνα. Και το σημαντικότερο, αφού ασχολείσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν μπορείς να είσαι εστιασμένος πουθενά με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεις τον στόχο σου: να αναπτύξεις την επιχείρησή σου. Και όπως ήδη ξέρεις, η εστίαση είναι συνώνυμο της επιτυχίας.

Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η επιτυχία είναι μια συνεχής, επίπονη και επίμονη διαδικασία, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να διαχειριστούμε την αποτυχία; Γιατί κατρακυλάμε στην απογοήτευση, νιώθουμε ανίκανοι και δυσκολευόμαστε να ξανασηκωθούμε; Αυτό που μπορώ να σου εγγυηθώ είναι ότι θα αποτύχεις πολλές φορές. Και κάθε αποτυχία θα σου δώσει ένα μικρό λιθαράκι που θα το προσθέσεις στην σκάλα της επιτυχίας. Αρκεί να μην αγκιστρωθείς στο συναίσθημα της απογοήτευσης. Βίωσε τον πόνο της αποτυχίας, αγκάλιασε τον και προχώρα στο επόμενο βήμα νιώθοντας περηφάνια για τον εαυτό σου που κατάφερε να σηκωθεί ξανά.

Είναι αυτός ο σκοπός σου πραγματικά;

Γιατί έχεις επιλέξει να κάνεις αυτό που κάνεις; Είναι το όραμα σου; Το όνειρο σου; Ή σου προέκυψε στην πορεία εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών, όπως για παράδειγμα να αναλάβεις την οικογενειακή επιχείρηση; Δεν θέλω να σου κόψω τα φτερά, αλλά αν αυτός ο δρόμος που επέλεξες δεν είναι αυτός που όρισε η ψυχή και η καρδιά σου, δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Κάτι που ακούω πολύ συχνά και πιθανόν να ισχύει και για σένα είναι ότι δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε ακριβώς. Να ξέρεις ότι αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο και θα σε γεμίσει βρίσκεται μέσα στο μυαλό σου, απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο να το ξεκλειδώσεις.

Και όμως δεν είσαι μόνος

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα έχεις στη διάθεση σου άπλετη πληροφόρηση, εργαλεία και ειδικούς που μπορούν να σε βοηθήσουν να πας την επιχείρησή σου ένα βήμα παραπέρα. Από business coaches και μέντορες που μπορούν να σε καθοδηγήσουν μέχρι τεχνικές μεθόδου NLP, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη από μεγάλες εταιρείες και οι οποίες αποδεδειγμένα πλέον μπορούν να σε οδηγήσουν στον δρόμο της επιτυχίας.

Άρα το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στο μυαλό σου και έχεις όλα εκείνα τα εργαλεία για να το ανακαλύψεις και να γευτείς και εσύ τους καρπούς της προσωπικής και επαγγελματικής σου εξέλιξης.

Τι προτιμάς; Να ζεις μια ζωή με φόβο ή να ζεις μια ζωή με πάθος; Η επιλογή είναι δική σου.

Μάθε τα μυστικά της επιτυχίας κατεβάζοντας εδώ το δωρεάν ebook.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!