Προσδοκίες: Γιατί μας απογοητεύουν συνεχώς;

Προσδοκίες είμαι σίγουρος ότι έχεις πολλές. Από τον σύντροφο σου, από τα παιδιά σου, από το αφεντικό σου, ακόμα από το ίδιο το σύμπαν. Όπως επίσης είμαι σίγουρος και για τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν όταν αυτές δεν εκπληρώνονται: απογοήτευση, δυσαρέσκεια, θυμό.

Σε αυτό το άρθρο θα βάλουμε τις προσδοκίες στην θέση που τους αξίζει. Είσαι έτοιμος;

Όταν λέμε προσδοκίες τι εννοούμε; 

Στην ουσία είναι όταν περιμένουμε να συμβεί κάτι στο μέλλον, ένα γεγονός το οποίο θα μας κάνει ευτυχισμένους ή θα μας εκπληρώσει κάποια όνειρα μας. Οι προσδοκίες μπορεί να αναφέρονται σε ανθρώπους, πράγματα ακόμα και συμπεριφορές. Ο κάθε άνθρωπος δημιουργεί τις δικές του προσδοκίες βάση του κοινωνικού του υπόβαθρου, τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει στην ζωή του, βιώματα και νοοτροπίες που έχει αναπτύξει.

Και είναι τόσο παράλογο να έχουμε προσδοκίες; 

Είναι απόλυτα ανθρώπινο και λογικό να ονειρεύεσαι την ευτυχία σου, να περιμένεις πράγματα να σου συμβούν και να προσδοκάς να υλοποιηθούν αυτά τα οποία επιθυμείς, άλλα το πρόβλημα έγκειται όταν είσαι προσκολλημένος στην πεποίθηση ότι η ευτυχία σου εξαρτάται από την εκπλήρωση των προσδοκιών σου. Να έχεις δηλαδή εμμονή με το αποτέλεσμα και να μην απολαμβάνεις το ταξίδι μέχρι την πραγμάτωση.

Τι είναι αυτό που μας απογοητεύει περισσότερο;

Καταρχάς μας απογοητεύουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όταν προσδοκούμε πράγματα από αυτούς και δεν εκπληρώνονται, νιώθουμε ότι καταρρίπτονται από το βάθρο που τους έχουμε τοποθετήσει. Απογοητευόμαστε από τον σύντροφο μας γιατί δεν δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση στα προβλήματα μας ή από το παιδί μας γιατί δεν έφερε τις σχολικές επιδόσεις που περιμέναμε. Από τους φίλους μας γιατί μας κριτικάρουν συνεχώς ή από το απαιτητικό αφεντικό που δεν είναι ικανοποιημένο από την απόδοση μας. Όταν έχουμε προσδοκίες από τους άλλους τείνουμε να διαστρεβλώνουμε τον πραγματικό τους εαυτό και να μην μπορούμε να τους δούμε στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Μην μπερδεύεις τις προσδοκίες με τις επιθυμίες

Ίσως στο μυαλό σου να συγχέεις τον όρο επιθυμία με τον όρο προσδοκία. Επιθυμίες μας δημιουργούνται συνέχεια και αυτό είναι κάτι θεμιτό γιατί αποτελoύν την κινητήρια δύναμη για να ζούμε, να διεκδικούμε και να απολαμβάνουμε. Για παράδειγμα επιθυμείς να αλλάξεις επάγγελμα, εκπαιδεύεσαι, στέλνεις βιογραφικά, επικοινωνείς με ανθρώπους. Η αλλαγή επαγγέλματος είναι μια επιθυμία σου. Αν όμως αυτή η επαγγελματική αλλαγή αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη θέση, σε μια πολύ καλή εταιρεία, με έναν ικανοποιητικότατο μισθό και με ιδανικές συνθήκες εργασίας, τότε αυτό είναι μια προσδοκία που αν δεν ικανοποιηθεί εσύ θα το εκλάβεις ως αποτυχία στην επαγγελματική σου πορεία. 

Δημιούργησε πολλά σενάρια

Κράτησε σφιχτά την επιθυμία σου, έχε την σαν οδηγό για να σου δείξει τον δρόμο της εξέλιξης και προσπάθησε να επωφεληθείς από τα δώρα που θα συναντήσεις στην πορεία σου. Μην είσαι εστιασμένος σε ένα μόνο σενάριο. Η παλέτα των επιλογών σου είναι απεριόριστη και συνεπώς απεριόριστα είναι και τα σενάρια της ζωής σου που μπορείς να φτιάξεις αξιοποιώντας την κάθε επιλογή. Έτσι απαλλάσσεσαι από το άγχος για το τι θα γίνει αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα περίμενες γιατί ξέρεις ότι κάτι άλλο καλύτερο μπορεί να υπάρχει παρακάτω για σένα .

Άρα δεν ισχύει ο “ Νόμος της Έλξης”; 

Σίγουρα θα σκέφτεσαι ότι όλα αυτά που διαβάζεις έρχονται σε αντίθεση με τον Νόμο της Έλξης ο οποίος τί μας λέει; Ότι αν επιθυμούμε κάτι πάρα πολύ τότε αυτό θα έρθει κοντά μας. Άρα αν δεν είμαστε εστιασμένοι σε αυτό που θέλουμε, αυτό δεν θα συμβεί, σωστά; Όχι ακριβώς. Δεν σημαίνει ότι εκφράζουμε μια επιθυμία και περιμένουμε απλά το Σύμπαν να κάνει την δουλειά του. Συντονίζουμε όλη μας την ύπαρξη και την πραγματικότητα μας προς την επίτευξη της επιθυμίας μας.

 Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουμε, βιώνουμε την χαρά στην καθημερινότητα μας και στα απλά πράγματα, οραματιζόμαστε αυτό που επιθυμούμε αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσουμε μέχρι την επίτευξη του στόχου μας. Οι οποίες διαδρομές μπορεί να περιλαμβάνουν εμπόδια ή κακοτράχηλους δρόμους και στους οποίους πάλι θα πρέπει να ανακαλύψουμε τα δώρα που μπορεί να μας φέρνουν.

Μην πέφτεις στην παγίδα

Το κυνήγι των προσδοκιών σου μπορεί να σε παρασύρει σε μια δίνη άγχους και απογοήτευσης. Να προσκολληθείς σε αδιέξοδες καταστάσεις και σχέσεις σπαταλώντας ενέργεια και χρόνο, προσδοκώντας κάτι το οποίο δεν θα έρχεται ποτέ. Θα χάνεις την χαρά της ζωής και δεν θα απολαμβάνεις τους ανθρώπους γύρω σου και όταν το αντιληφθείς αυτό, ένας νέος κύκλος απογοήτευσης θα ξεκινάει. Φιλτράρισε τις επιθυμίες σου, μην τις βάζεις σε καλούπια και απόλαυσε το ΤΩΡΑ γιατί είναι το μόνο που πραγματικά έχεις. Και όταν απαγκιστρωθείς από το ανώφελο κυνήγι και αφεθείς θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι τελικά τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους και ένας δρόμος ανοίγεται μπροστά σου που οδηγεί στην ευτυχία σου.

Αφέσου λοιπόν και απόλαυσε μια ΖΩΗ ΜΕ ΠΑΘΟΣ!

Εσύ τις θα κάνεις; Θα μείνεις εγκλωβισμένος στις προσδοκίες σου ή θα πάρεις την ζωή στα χέρια σου;

Αν ναι κατέβασε εδώ εντελώς δωρεάν το ebook και μάθε τους 3 νόμους της επιτυχίας!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης