Τι είναι η μέθοδος NLP και πώς μπορεί να αλλάξει την ζωή σου

Αν έχεις ξεκινήσεις ήδη να βαδίζεις στον δρόμο της προσωπικής σου εξέλιξης είμαι σίγουρος ότι κατά την αναζήτηση σου έχεις συναντήσει πολλές φορές έννοιες όπως μέθοδος NLP και NLP Coaching.

Μπορεί η έννοια “Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός” να σου φαίνεται δυσνόητη, αλλά θα δεις ότι αν αναλύσουμε τη λέξη τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα.

Μέθοδος NLP = Νεύρο – Γλωσσικός Προγραμματισμός

“Νεύρο” – είναι η γνωστή λέξη “νεύρο” που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις 5 αισθήσεις μας για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από το περιβάλλον.

“Γλωσσικός” – αναφέρεται στον τρόπο κατανόησης αυτών των πληροφοριών και την απόδοσή τους μέσω της γλώσσας.

“Προγραμματισμός” – αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε αυτές τις πληροφορίες και ελέγχουμε τις καθημερινές μας πράξεις και επιλογές. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για τις γνωστές μας συνήθειες.

Η NLP μέθοδος έχει την δική της ιστορία

Η μέθοδος NLP ήδη μετράει πάνω από 50 χρόνια ζωής, αφού έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 στις ΗΠΑ, όταν μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τους Richard Bandler και John Grinder κατέληξαν σε μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την συμπεριφορά του ανθρώπου.

Για την ακρίβεια, παρατήρησαν ότι άνθρωποι που είχαν την ίδια εκπαίδευση, το ίδιο επαγγελματικό background, πετύχαιναν διαφορετικά αποτελέσματα. Ενώ δηλαδή είχαν σχεδόν τα ίδια δεδομένα, κάποιοι είχαν επιτυχίες ενώ κάποιοι άλλοι είχαν μέτρια απόδοση.

Άρχισαν λοιπόν να παρατηρούν επιτυχημένους ανθρώπους σε διάφορους τομείς και διαπιστώσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πολύ την επικοινωνία, όχι μόνο την λεκτική αλλά και την γλώσσα του σώματος και άλλους κώδικες μη λεκτικής επικοινωνίας.


Παράλληλα χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα μοντέλα συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα ο ψυχίατρος Milton H. Erickson την τεχνική διαλογικής ύπνωσης. Τα μοντέλα αυτά συμπεριφοράς στην πορεία ενσωματώθηκαν και αποτελούν πλέον τεχνικές της NLP μεθόδου.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας;

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ένας άνθρωπος δημιουργεί πεποιθήσεις και αντιλήψεις οι οποίες του καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις διάφορες καταστάσεις και προσδιορίζουν τον τρόπο που ενεργεί απέναντί σε αυτές. Ο ίδιος θεωρεί απόλυτα φυσική και λογική την αντίδραση του απέναντι σε κάποια γεγονότα, αλλά αν τον ρωτήσεις το γιατί αντιδράει έτσι, δεν θα μπορεί να σου απαντήσει. Και αυτό συμβαίνει γιατί όλες αυτές οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις βρίσκονται στον ασυνείδητο νου, με τον οποίο εμείς συνήθως έχουμε χάσει την επικοινωνία. Και εκεί ξεκινάει η δράση της μεθόδου NLP.

Πως βοηθάει η μέθοδος NLP;

Με την μέθοδο NLP ένας έμπειρος coach μπορεί να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις την επικοινωνία σου με τον ασυνείδητο νου, να εντοπίσεις τις πεποιθήσεις, εκείνες που μπορεί να σε κρατάνε πίσω, και γιατί όχι να τις αντικαταστήσεις με άλλες που θα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά για εσένα. Σκέψου ότι στην ουσία αναπρογραμματίζεις τον εγκέφαλο σου, αναγνωρίζεις πλέον όλα αυτά τα βιώματα που επηρεάζουν τις αποφάσεις σου και έχεις πλέον στην διάθεση σου εργαλεία να τα διαχειριστείς για να πετύχεις τους στόχους σου.

Τεχνικές NLP

Κατά την διάρκεια του NLP Coaching εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές. Μερικές από αυτές είναι τόσο απλές που μπορείς και εσύ να τις εφαρμόσεις για να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου.

Η τεχνική του οραματισμού

Πρόκειται για την πιο απλή τεχνική όπου στην ουσία οραματίζεσαι τον εαυτό σου να βιώνει την απόλυτη επιτυχία και ευτυχία σε μια επιθυμητή κατάσταση. Στήσε στο μυαλό σου ένα σκηνικό στο οποίο θα “βλέπεις” τον εαυτό σου να βιώνει την εκπλήρωση μιας επιθυμίας, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή. Το κλειδί είναι όχι μόνο να φανταστείς την εικόνα αλλά και να νιώσεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που θα σε κατέκλυζαν αν το βίωνες στην πραγματικότητα. Να τα νιώθεις τόσο έντονα σαν να το ζούσες εκείνη την στιγμή.

Η τεχνική της αποστασιοποίησης

Είναι πολύ φυσικό όταν βιώνουμε μια στρεσογόνα κατάσταση να μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα τα οποία όχι μόνο δεν μας βοηθούν στην επίλυση του θέματος αλλά αντίθετα μας επιβαρύνουν ψυχολογικά. Εδώ έρχεται η τεχνική της αποστασιοποίησης κατά την οποία καλούμαστε να “δούμε” την κατάσταση ως παρατηρητές και όχι ως πρωταγωνιστές. Αυτό θα μας βοηθήσει να μην εμπλακούμε συναισθηματικά, ενώ παράλληλα μπορούμε να παρατηρήσουμε και άλλες προεκτάσεις της κατάστασης που όσο είμασταν “μέσα” σε αυτήν ήταν δύσκολο να τις διακρίνουμε.

Η τεχνική της αναδιατύπωσης

Αν παρατηρήσεις λίγο την καθημερινότητα σου θα εκπλαγείς πόσες αρνητικές δηλώσεις χρησιμοποιείς χωρίς καν να το αντιληφθείς. Και το απίστευτο είναι ότι εκφράζεσαι έτσι ακόμα και για καταστάσεις που μπορεί να μην είναι αρνητικές. Για παράδειγμα, πόσες φορές δεν έχεις πει “τι άχρηστος είμαι” ή “πέθανα σήμερα στην δουλειά”. Ο εγκέφαλός σου δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει πότε χρησιμοποιείς την αρνητική λέξη κυριολεκτικά και πότε μεταφορικά και ξεκινάει να επιβεβαιώσει την εντολή που μόλις έδωσες. Αν προσπαθήσεις να αλλάξεις την διατύπωση των λέξεων σου θα εκπλαγείς πως σταδιακά θα αλλάξει και η οπτική σου απέναντι σε κάποια πράγματα

Η NLP είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδος η οποία έχει εφαρμογή σε διάφορους τομείς όπως στην προσωπική και επαγγελματική μας εξέλιξη, στην υγεία και ευεξία, ενώ μπορεί να βοηθήσει παιδιά και εφήβους.

Η NLP μέθοδος σου παρέχει όλα εκείνα τα εργαλεία για να μεταμορφώσεις την ζωή σου, να καταπολεμήσεις φοβίες και πάθη και να ΖΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΠΑΘΟΣ!

Θες να μάθεις τον τρόπο σκέψης των επιτυχημένων ανθρώπων; Κατέβασε τώρα το δωρεάν eBook για να μάθεις τους 3 νόμους της επιτυχίας.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης