Πώς να Προγραμματίσεις το Μυαλό σου, να κόψει τις.. Κακές Συνήθειες

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, ίσως να ρίχνεις και μια ματιά στο τηλέφωνο σου, στο Facebook, στα νέα της ημέρας. Να θέλεις να μείνεις εστιασμένος σε αυτό, αλλά το μυαλό σου να “τρέχει” σε χίλιες δυο σκέψεις ταυτόχρονα. Μπορεί ακόμα να το διαβάζεις την ώρα που.. πρέπει να κάνεις κάτι άλλο, αλλά από την άλλη κρύβεσαι πίσω από την οθόνη σου χωμένος στην καρέκλα σου, θέλοντας να δείχνεις πολυάσχολος! Μπορεί ακόμα να το διαβάζεις λίγο πριν πας για ύπνο, παρότι ξέρεις ότι το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου..

Είναι σίγουρο ότι κατά καιρούς, όλοι μας έχουμε υπάρξει “ένοχοι” για.. πολλές [ή λιγότερες] Κακές Συνήθειες..

Τι μας κάνει όμως τελικά να συντηρούμε αυτές τις συνήθειες; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις περιορίσουμε και στο τέλος να τις κόψουμε;


Αρχικά να διαχωρίσουμε κάτι..

Άλλο “κακές συνήθειες” και άλλο “κακός άνθρωπος”.

Το να έχει κάποιος τέτοιες κακίες συνήθειες, δεν τον κάνει και κακό άνθρωπο. Ακόμα και αν στην πραγματικότητα, ξέρεις ότι η συμπεριφορά σου, μπορεί να έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου, στην ευεξία σου, στη ζωή σου. Στην πραγματικότητα, εάν δυσκολεύεσαι να αλλάξεις και να κάνεις το ακριβώς αντίθετο, ακόμα και τότε, δίνεις μια από τις παρακάτω.. δικαιολογίες στον εαυτό σου για να αισθάνεσαι καλύτερα με σένα. Δηλαδή, αυτό-δικαιολογείσαι:


Είναι φορές που αισθανόμαστε αυτές τις κακές συνήθειες, ριζωμένες τόσο βαθιά μέσα μας, που φαντάζει δύσκολο όχι μόνο να κοπούν, αλλά αδύνατο να εξαφανιστούν..

Ακόμα κι αν γνωρίζεις τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις! Αυτή η συνήθεια, η ρουτίνα έχει γίνει κομμάτι της ζωής σου.

Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα στη δουλειά μπορεί να σε ταράξει. Να σου προκαλέσει μια ανησυχία, έναν εκνευρισμό. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε κάνει να κρυφτείς στον εαυτό σου, να εκνευριστείς και να αρχίσεις να φωνάζεις ή να βρίζεις. Ή ακόμα.. να ”ξεσπάσεις” σε ένα ανθυγιεινό σνακ, απλά και μόνο γιατί.. ταράχτηκες! [Το σίγουρο είναι, ότι κι αν επέλεξες, έκανες κακό σε σένα..].

Είναι οι κακές συνήθειες που εμφανίζονται σαν χέρι βοηθείας στην αντιμετώπιση της κατάστασης..! Να ξεφύγεις..

Ανάβεις τσιγάρο γιατί.. το χρειάζεσαι για να φύγει το άγχος. Κουμπώνεις το κορμί σου και χάνεις την αναπνοή σου. Βρίσκεσαι σε μία κατάσταση γνώριμη, η οποία σου δίνει μια “σιγουριά,” και αυτή η σιγουριά είναι που σου δίνει δύναμη, όπως  στις κακές συνήθειες  τις κάνει [φαντάζει] ,δύσκολο να κοπούν και αδύνατο να χαθούν.

Θα σου κάνω μία [διπλή] οικονομική προσφορά:


Ποια προσφορά θα επέλεγες; Που θα αισθανόσουν σιγουριά; Τι συναίσθημα θα σου έβγαινε; Ποια κακιά συνήθεια θα εμφάνιζες;

Ακόμα και εάν βλέπεις την προοπτική, να ανταμειφθείς πολύ περισσότερο στο μέλλον, αυτή η ίδια προοπτική σε φοβίζει και σε κάνει να επιλέξεις την πρώτη.

Αυτή η στιγμιαία ικανοποίηση λοιπόν, το σίγουρο, ήταν πάντα ο καλύτερος σύμβουλος για τις κακές συνήθειες. Παίρνεις δύναμη. Κακά τα ψέματα λοιπόν, οι κακές συνήθειες, όσο αρνητικές και εάν είναι, υπάρχουν γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε εμείς καλά.. Και αυτή η ικανοποίηση τις κάνει δύσκολο να κοπούν..

Εάν πιστεύεις κάτι τέτοιο, και ότι οι κακές συνήθειες έχουν γίνει κομμάτι της ζωής σου και πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να τις κόψεις, αυτό το άρθρο ΔΕΝ είναι για σένα. Μπορεί να πιστεύεις ότι σου κάνουν καλό.

Αν πάλι πιστεύεις ότι θέλεις να τις κόψεις [μαχαίρι όπως λέμε], τότε κατέγραψε τις παρακάτω ενέργειες..

Πώς να κόψεις τις Κακές Συνήθειες:

Πήρες λοιπόν την απόφαση, να κόψεις οριστικά αυτή τη κακή συνήθεια. Σίγουρα, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η απόφαση.

Η απόφαση όμως χωρίς την πραγματική δέσμευση σου, δεν είναι αρκετή. Θα υπάρξουν στιγμές όπου το στρες ή μια αγχώδης στιγμή, να σε κάνουν να ξεχάσεις αυτή την απόφαση και να πέσεις πάλι στη παγίδα της κακής συνήθειας.

Είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή, που πρέπει η απόφαση που πήρες και η δέσμευση σε αυτή, να είναι πιο δυνατή από αυτή τη συνήθεια.

Είναι η στιγμή, που πρέπει να εστιάσεις στην απόφαση που πήρες, και να πιέσεις το μυαλό σου να μη το σκέφτεται.

Όταν δεσμεύεσαι στο να κόψεις μια κακή συνήθεια, η δικαιολογία [όσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι], δεν πρέπει να υπάρχει. Εάν χρειαστεί πίεσε τον εαυτό σου να κάνει αυτή την υπέρβαση και να μην πέσει στην παγίδα της.

Να καταγράφεις την πρόοδο σου σχετικά με την απόφαση και την δέσμευση που πήρες. Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς, ή να αφεθείς εάν δεν καταγράφεις τις αντιδράσεις σου και την πρόοδο σου.

Σε κάθε νέα προσπάθεια, που κάνεις για να βελτιώσεις τις συνήθειες σου και να κόψεις τις κακές, υπάρχουν.. παραστρατήματα. Καθετί νέο, δε παύει να είναι και δύσκολο να το εφαρμόσουμε στην αρχή. Αλλάζουμε τις συνήθειες μας. Όταν καταγράφουμε όμως την πρόοδο μας, μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιο μπορεί να είναι αυτό το αδύνατο σημείο μας, να το ανακαλύψουμε και στο τέλος να το ξεπεράσουμε και να το αλλάξουμε.


Να ανταμείβεις τον τον εαυτό σου. όταν τηρείτε η δέσμευσή σου. Ίσως θα μπορούσες να επιτρέψεις στον εαυτό σου να φάει ένα μπισκότο με το μεσημεριανό γεύμα, από το να ξεσπάς σε ένα ολόκληρο κουτί. Η ανταμοιβή δεν είναι ανάγκη να είναι δαπανηρή, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει αξία για σένα. Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι δεν μπορείς να ανταμείψεις την καλή σου συμπεριφορά και την τήρηση της δέσμευσης σου, με την κακή συνήθεια!

Όρισε μια συνέπεια, μια τιμωρία σε περίπτωση που η κακή συνήθεια κάνει την εμφάνιση της. Η συνέπεια δεν χρειάζεται να είναι συναισθηματικά καταστρεπτική. Απλά πρέπει να σου προκαλέσει αρκετή ενόχληση ή ταλαιπωρία για να σε κάνει να το σκεφτείς καλύτερα την επόμενη φορά που θα πέσεις στις παλιές κακές συνήθειες.

Ένας φίλος, θέλει να κόψει το τσιγάρο. Για κάθε τσιγάρο που θα ανάβει, θα πρέπει να αφήνει στην άκρη το [σχεδόν], αντίστοιχο ποσό του πακέτου! Το κόστος είναι μεγάλο, οπότε κάθε φορά που φέρνει στο μυαλό του να ανάψει ένα, σκέφτεται και το ποσό που πρέπει να αφήσει στην άκρη [βέβαια για αρχή το ποσό δεν μένει στον ίδιο].

Με την μέθοδο ανταμοιβής και τιμωρίας μπορεί μια κακή συνήθεια, να εξελιχθεί σε καλή!


Θα διαπιστώσεις ότι σιγά και σταθερά, οι παλιές κακές συνήθειες θα αποτελούν παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί από καινούργιες καλές συνήθειες. Φαντάσου απλά για έναν καπνιστή, τα οφέλη όχι μόνο στην υγεία του, αλλά και στην τσέπη του [η ανταμοιβή].

Οπότε κλείνοντας να σου θυμίσω ότι με τις κακές συνήθειες υπάρχει μια σχέση αγάπης και μίσους, και ότι η στιγμιαία ικανοποίηση αποτελεί τον χειρότερο μας σύμβουλο στην προσπάθεια μας να τις κόψουμε. Χρειάζεται απόφαση και δέσμευση.

Βάλε σε εφαρμογή την σκέψη σου, κατέγραψε την πρόοδο σου και εφάρμοσε την μέθοδο ανταμοιβής και τιμωρίας.

Μα πάνω από όλα μην αφήσεις τον φόβο της αποτυχίας, να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση σου. Ακόμη και εάν έχεις μια κακή συνήθεια για χρόνια, είναι δυνατό να εξαλειφθεί. Σίγουρα μπορεί να μην είναι εύκολο στην αρχή, αλλά στο τέλος αυτή η καλή συνήθεια θα γίνει μια φυσική συνήθεια σε ένα πιο υγιές και πιο επιτυχημένο μέλλον.

Να θυμάσαι: Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει σήμερα.. Απόφαση, Δέσμευση, Αλλαγή

Αν λοιπόν αυτό το άρθρο έχει αξία για σένα, κάνε share και βοήθησε να εξαπλώσουμε αυτό το μήνυμα..

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου, να Ζεις Δυνατά και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Η έννοια της αυτοπεποίθησης και πώς να την αυξήσεις

Η δύναμη της απόρριψης και η σημασία της για τη ζωή

Πως μπορεί το γέλιο να σου αλλάξει τη ζωή γρήγορα και απλά

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης