Networking και συμμετοχή σε κοινωνικά σύνολα

“Η Εικόνα ενδέχεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα”

Ένα Blog σχεδιασμένο με τη βοήθεια του Freepik


Οι σχέσεις μας αντικατοπτρίζουν πολλά στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας μας. 

Όποια και αν είναι η ιδιότητά σου είτε είσαι νέος επιχειρηματίας, είτε ιδιωτικός υπάλληλος, είτε επαγγελματίας, στην σύγχρονη εποχή της μεγάλης ταχύτητας και των μεγάλων αλλαγών, είναι πολύ σημαντικές οι γνωριμίες  και το κοινωνικό / επαγγελματικό δίκτυο που αναπτύσσεις. 

Η δεξιότητα  σου, αυτή της διάδρασης  αποτελεσματικά με το δίκτυο σου, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων σου. 

Ανεξάρτητα από το ταλέντο, τις γνώσεις, την τεχνογνωσία σου κτλ, τις περισσότερες φορές στην καριέρα μας, αλλά και στην πορεία μας στη ζωή, τα μεγάλα επιτεύγματα μας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με άλλους.

Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε, καθορίζουν την εξελικτική πορεία μας στη ζωή. 

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Aν έπρεπε να επιλέξω μια έννοια απόλυτα σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου, αυτή θα ήταν η αξιοπιστία. Από την αξιοπιστία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των σχέσεων που έχεις με τους γύρω σου. Και οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζουν το σύνολο των αποτελεσμάτων σου σε όλους τους τομείς της ζωής σου.. 

Ορίζουν το επίπεδο της ευτυχίας σου, καθώς η ευτυχία έχει να κάνει με το πόσο καλά τα καταφέρνεις με την οικογένειά σου, τους συντρόφους σου, τους φίλους σου, τους γείτονές σου, τους συμπολίτες σου. Ορίζουν το επίπεδο της επιτυχίας σου, καθώς η επιτυχία έχει να κάνει με το πόσο καλά τα καταφέρνεις με συνεργάτες, πελάτες, προμηθευτές, εργοδότες, υφισταμένους, προϊσταμένους, εργαζομένους.

Η ηγεσία σε κοινωνικά σύνολα και ομάδες, προϋποθέτει θετική επίδραση στους ανθρώπους, άρα η ικανή ηγεσία έχει να κάνει με τη δημιουργία υγιών ανθρώπινων σχέσεων. Το επίπεδο ηγεσίας σου, επομένως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοπιστία σου. Για την ακρίβεια, χωρίς αξιοπιστία δεν υπάρχει ηγεσία, γιατί χωρίς αξιοπιστία δεν μπορούμε καν να συζητάμε για ανθρώπινες σχέσεις, πόσο μάλλον για το αν θα είναι υγιείς ή όχι. Ένας κακός ηγέτης δεν είναι ηγέτης.

Το πρόβλημα με την αξιοπιστία, είναι ότι εκπαιδευόμαστε να την θεωρούμε ως κάτι αρνητικό, καθώς βλέπουμε να μας κυβερνούν και να ξεχωρίζουν αναξιόπιστοι άνθρωποι. Πολλοί έχουν πειστεί ότι πρέπει να είναι αναξιόπιστοι για να πετύχουν. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. 

Αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και να “πετύχουν” σε ένα βαθμό, δεν νιώθουν ποτέ πλήρεις, δεν κερδίζουν την εκτίμηση από τους συνανθρώπους τους. Άλλωστε, η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η ευτυχία, που όπως προανέφερα εισπράττεται μέσω της συνύπαρξης μας με τους συνανθρώπους μας.

Πολλές φορές, εν αγνοία μας βλάπτουμε την αξιοπιστία μας, η οποία με τη σειρά της βλάπτει την ικανότητά μας να ηγούμαστε, να αναπτύσσουμε σχέσεις, να διατηρούμε σχέσεις και να αναπτύσσουμε σχέσεις μακροπρόθεσμα. 

Θέλεις να μάθεις πώς; Φυσικά είναι προφανές. Όταν λες κάτι και δεν το κάνεις. Ή όταν δεν κάνεις αυτό που είπες. Ποτέ μην λες κάτι που δεν θέλεις να κάνεις, κάνε το όταν λες κάτι. Όταν αργούμε στα ραντεβού ή αναβάλλουμε συνεχώς, γινόμαστε και αναξιόπιστοι.


Πόσες φορές σου έχει τηλεφωνήσει κάποιος και είτε το άφησες να χτυπήσει είτε, χειρότερα, απέρριψες την κλήση; Πόσες φορές έχεις δει ένα μήνυμα από κάποιον με τον οποίο δεν θέλεις να επικοινωνήσεις μια συγκεκριμένη στιγμή και δεν το έχεις διαβάσει καν, πιστεύοντας ότι θα πιστέψει ότι δεν το έλαβες ποτέ;

Πόσο ανόητο νομίζεις ότι είναι;

Αλήθεια, ξέχασες ότι είχε την ίδια ιδέα; Είτε το διαβάσει είτε όχι, βλέπει πάντα ένα μήνυμα; Μην φανταστείς λοιπόν ότι τον εξαπάτησες. Για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, πόσες φορές έχουμε δει ένα μήνυμα από κάποιον που δεν θέλαμε να επικοινωνήσουμε εκείνη τη στιγμή και το διαβάσαμε αλλά δεν απαντήσαμε. 

Ας δούμε τι σημαίνει όλο αυτό και ποιες είναι οι συνέπειες και μετά θα  περάσουμε σε προτάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Το να μην απαντάς σε τηλεφωνήματα ή μηνύματα κειμένου επειδή δεν είναι προς το συμφέρον σου, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στην βαθμίδα των  χειρότερων ηγετών (οι χειρότεροι ηγέτες είναι μη ηγέτες). 

Εάν δεν ωφεληθούν σαφώς, δεν θα ξοδέψουν χρόνο με τον ίδιο τρόπο στην οποιαδήποτε  σχέση. Οι άνθρωποι που ξέρουν ότι τα γραπτά μηνύματα ή τα τηλεφωνήματα δεν είναι καλά θα κρυφτούν από φόβο και δεν θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτοπροσώπως. Έτσι, όταν οι άλλοι πιστεύουν ότι τους αποφεύγεις, άρα δεν τους συμπαθείς και τους δίνεις σημασία μόνο όταν σε συμφέρει.

Αλήθεια, ξεχνάς ότι και εκείνος έχει σκεφτεί ακριβώς το ίδιο πράγμα; Ότι πάντα βλέπει ένα μήνυμα όταν έρχεται άσχετα αν θα το διαβάσει ή όχι; Οπότε ας μην έχεις αυταπάτες ότι τον κορόιδεψες. Ακόμα χειρότερα όμως, πόσες φορές είδαμε ένα μήνυμα από κάποιον που δεν επιθυμούμε επαφή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το διαβάσαμε και δεν απαντήσαμε.

Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά και τι επιπτώσεις έχουν, πριν πάμε στην πρόταση για το τι να κάνουμε από δω και πέρα. 

Το να μην απαντήσουμε σε ένα τηλέφωνο ή σε ένα μήνυμα επειδή δεν μας συμφέρει, μας υποβιβάζει στην χειρότερη κατηγορία του ηγέτη (η χειρότερη κατηγορία ηγέτη είναι ο μη ηγέτης), εκείνου που αν δεν έχει ξεκάθαρο όφελος δεν αφιερώνει χρόνο σε μια σχέση. 

Εκείνου που όταν ξέρει ότι δεν είναι για καλό ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο κρύβεται φοβισμένα και δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση καταπρόσωπο.

Χάνεται λοιπόν η αξιοπιστία σου καθώς οι άλλοι νιώθουν ότι τους αποφεύγεις, άρα δεν τους συμπαθείς και τους δίνεις σημασία μόνο όταν σε συμφέρει. Και αυτές τις ανεπάρκειες, να μην είσαι σίγουρος, θα βρουν τρόπο να τις επικοινωνήσουν και σε άλλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πλήττεται η φήμη σου.

Χάνεις επομένως τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη, βασικά στοιχεία που πρέπει να κερδίσει ένας ηγέτης που θέλει να έχει αποτελέσματα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πληρώνεις όμως και ένα άλλο τίμημα που δεν είναι άμεσα μετρήσιμο αλλά καταλήγει τόσο μεγάλο, που αν οι άνθρωποι το γνώριζαν θα μετάνιωναν οικτρά για τέτοιου είδους μικρές, καθημερινές συμπεριφορές αναξιοπιστίας. 

Αν δεν μπορούν οι άνθρωποι γύρω σου να είναι σίγουροι ότι θα σηκώσεις το τηλέφωνο όταν σε  καλούν, πώς να σε εμπιστευτούν για κάτι σημαντικότερο; Άλλωστε: ο τρόπος που κάνεις το οτιδήποτε είναι ο τρόπος που κάνεις τα πάντα. Χάνεις λοιπόν την πιθανότητα να προκύψουν υπέροχες μελλοντικές καταστάσεις λόγω της τωρινής σου αναξιοπιστίας.

Πόσες σπουδαίες συνεργασίες, σπουδαίες φιλίες, υπέροχα ταξίδια δεν μας προτάθηκαν ποτέ γιατί κάποτε δεν σηκώσαμε ένα τηλέφωνο ή δεν απαντήσαμε σε ένα μήνυμα; Πόσο πολύ  πληγώσαμε  τον άνθρωπο που μας κάλεσε, δείχνοντας ότι δεν τον συμπαθούμε, ότι τον θυμόμαστε μόνο όταν μας συμφέρει; 

Και πόσοι από το περιβάλλον αυτού που μάταια μας κάλεσε ή μας έστειλε το αναπάντητο μήνυμα, έμαθαν για την αναξιόπιστη συμπεριφορά μας με αποτέλεσμα να μην μας συμπεριλάβουν ούτε εκείνοι ποτέ στα σπουδαία σχέδιά τους; 

Η ζωή κάνει κύκλους και η αξιοπιστία αποδεικνύεται με κάθε τρόπο. Επομένως όλες μας οι σχέσεις, έχουν κάποια αξία στη ζωή άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.


Το να δικτυώνεσαι σωστά και αποτελεσματικά στηρίζεται στις καλές επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες.  Παρακάτω, μοιράζομαι μαζί σου κάποιες απλές τεχνικές  που λειτουργούν  αποτελεσματικά στην κοινωνική δικτύωση.


Η δικτύωση δεν είναι μια χωρίς διάκριση αυτοπροβολή, που κάνεις με όποιον βρεις μπροστά σου. Δεν πρέπει να μοιράζεις τις κάρτες σου σε όποιον βρεις μπροστά σου, όπως κάποιοι μοιράζουν τα flyer στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων. 

Αυτό που χρειάζεται, είναι να βρεις και να μιλήσεις με τον κατάλληλο άνθρωπο στον οποίο έχεις και εσύ κάτι να προσφέρεις.


Πότε μην υποτιμάς τις δικές σου δυνάμεις ή τις γνώσεις σου.  Πρόσφερε ότι γνωρίζεις και κάνεις καλά. 

Μπορεί αυτό να είναι κάτι απλό. Παράδειγμα  να προωθήσεις ένα άρθρο του ανθρώπου που μιλάς ή να του κάνεις μια σύσταση. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο καλό αυτό μπορεί να σου κάνει.


Στην συναναστροφή σου με τους άλλους, δεν χρειάζεται να συμφωνείς πάντα μαζί τους ή να γίνεις κάτι που δεν είσαι. Αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει είναι πώς οι άλλοι σε βλέπουν, τι αντιλαμβάνονται για σένα, αν παίρνουν το σωστό μήνυμα για το τι είσαι, τι κάνεις, τι θέλεις από αυτούς.  

Αυτό συμβαίνει όταν επικοινωνείς με απλότητα και άνεση, και όταν συζητάς έχοντας πραγματικό και αυθεντικό ενδιαφέρον για αυτό που έχει να πει ο συνομιλητής σου.


Όλοι συμπαθούν έναν  άνθρωπο που εκτιμά τον χρόνο τους, την συμβουλή τους, την εποικοδομητική κριτική τους. Επίσης εκτιμούν και κάνει πολύ καλή εντύπωση, ένα email που εκφράζεις τις ευχαριστίες σου, για τον χρόνο που σου αφιέρωσαν και  την χαρά που νιώθεις που επικοινώνησες μαζί τους.


Ανεξάρτητα αν αυτός που συναντάς είναι κάποιος πολύ σημαντικός άνθρωπος για αυτό που ψάχνεις ή μια απλή γνωριμία, άκουσε με ενδιαφέρον αυτά που έχει να σου πει.

Να φέρεσαι με ευγένεια και διακριτικότητα. Οι καλές σχέσεις χτίζονται πάνω στον σεβασμό, στην καλή πρόθεση, στην διακριτικότητα και στην προσεγμένη συμπεριφορά .


Αν απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, δίνεις στον εαυτό σου την δυνατότητα, να δει ξεκάθαρα τι κάνεις και πώς μπορείς να το κάνεις σωστά και ωφέλιμα για τους άλλους, ενώ παράλληλα βρίσκεις τον κατάλληλο τρόπο να παρουσιάζεσαι στο κοινό που σε ενδιαφέρει, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Παρουσιάζοντας τον εαυτό σου με θετικό και ξεκάθαρο τρόπο, διαμορφώνεις το κατάλληλο έδαφος για να εξερευνείς μέσα στο δίκτυο σου επαγγελματικές ευκαιρίες, να καλλιεργείς καλές και καρποφόρες από άποψη ωφελιμότητας σχέσεις με τους ανθρώπους του δικτύου, δημιουργείς την κατάλληλη φήμη για σένα και αξιοποιείς στο έπακρο την ικανότητα σου για να πετύχεις τους στόχους σου.

Γι’ αυτό χρειάζεται να μάθεις τον τρόπο να παρουσιάζεις δυναμικά, θετικά και αποτελεσματικά τον εαυτό σου όταν συναντάς ανθρώπους του δικτύου σου, ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν αλλά και ανθρώπους που τους ενδιαφέρεις.

Πραγματικός ηγέτης, είναι εκείνος που πρόθυμα βοηθά τους ανθρώπους να αναπτυχθούν, μέχρι το σημείο που θα τον ξεπεράσουν τελικά σε γνώσεις και σε ικανότητες. 

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Ζήσε τη ζωή σου με πάθος.!

Αμυγδαλή η έδρα των συναισθημάτων

Πόσο σημαντική είναι μια δεύτερη ευκαιρία για σένα;

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!