Επίγνωση – Αντίληψη – Επικοινωνία

Μια σωστά δομημένη και καλή επικοινωνία στις σχέσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η σχέσεις αυτές να ευδοκιμήσουν και να είναι ευτυχισμένες. 

Ποιες άραγε είναι οι  προϋποθέσεις για την καλή και σωστή επικοινωνία μεταξύ των συζύγων ή συντρόφων, των φίλων; Πώς μπορούν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι να επικοινωνούν με σωστό τρόπο χωρίς να προσβάλλουν αλλά να κατανοούν το μήνυμα που λαμβάνουν από τους συνομιλητές τους;

Για αρχή ας αναρωτηθούμε  «αν συνδέεσαι». Έχεις την ελευθερία  του απαραίτητου χρόνου και χώρου να συνδεθείς; Με τι; Με τις ανάγκες σου, τα συναισθήματά σου, το σώμα σου, την ψυχή σου, την ίδια τη ζωή και τη ροή της. Συνδέεσαι;

Η σύνδεση σε γενικές γραμμές σημαίνει ζωή. Όταν τη χάνουμε, απλώς υπάρχουμε, χωρίς πραγματικό σκοπό. Οι μέρες περνούν και εμείς πράττουμε διάφορα , αλλά δεν ζούμε. 

Οι καιροί είναι κατάλληλοι για ένα τέτοιο μοντέλο ύπαρξης. Έχοντας γρήγορους ρυθμούς, αγχωμένοι και  ανικανοποίητοι, μόνοι, αλλά και θυμωμένοι… Άρα, εκτός του εαυτού μας. Άρα υπάκουοι κι εύκολοι στη χειραγώγηση.

Ξεκλείδωσε το Μυαλό σου & Ζήσε το Όνειρό σου

Διαβάζεις το άρθρο: Επίγνωση – Αντίληψη – Επικοινωνία

Όταν ακούς  τον εαυτό σου αλλά και όσα έχουν να σου πουν ψυχή και σώμα, όλα ρέουν. Ξέρεις στην πραγματικότητα τι χρειάζεσαι  και σου το δίνεις. Ξέρεις τι σε  προβληματίζει και το αλλάζεις. Παίρνεις σωστές  αποφάσεις, απολαμβάνεις τις στιγμές, συνδέεσαι με τους άλλους ανθρώπους, με τη φύση, νιώθεις πίστη, εμπιστοσύνη, δύναμη, αγάπη!

Ο κάθε ένας από εμάς έχει την δυνατότητα  και μπορεί να βρει αυτή τη σύνδεση. Αρκεί να την ψάξει! Με τη σωματική άσκηση, με την επαφή με τη φύση, με διαδικασίες αυτογνωσίας, με την προσευχή, με το διαλογισμό, με ένα βιβλίο, με τη μουσική, με τη σιωπηλή συνύπαρξη, με την τόσο απλή αλλά και βαθιά ερώτηση «πώς νιώθω αυτή τη στιγμή;”… με πάρα μα πάρα πολλούς τρόπους. 

Αν δεν καταφέρνουμε να συνδεθούμε  με τον εαυτό μας, πώς να συνδεθούμε και με τους άλλους; Οι επικοινωνίες εκείνες που σκορπίζουν την ενέργειά σου δεν συνδέουν. Ίσα-ίσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέσα επικοινωνίας και δικτύωσης. Φέρνουν την απο-σύνδεση, από εμάς. Φοβόμαστε μην χάσουμε την πληροφορία και τελικά εκχωρούμε εμάς. Την ηρεμία και τη δύναμή μας.

Όσο περισσότερο φροντίζεις τη σύνδεση αυτή  με τον εαυτό σου, είναι σαν να ανάβει μέσα σου ένα φωτάκι. Αυτό της συνειδητής ύπαρξης. Και αλήθεια είναι τόσο δυνατό  και ζεστό που δεν θέλεις να το χάσεις. Θέλεις να το αφήσεις αναμμένο. Και ποιος ξέρει, ίσως μεταδώσει το φως του και σε άλλα…

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ευτυχία είναι ο τρόπος που επικοινωνείς. Η  ανταλλαγή συναισθημάτων η επικοινωνία μας, η σύνδεση μας, η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους.

Τι σημαίνει αυτό; Ο τρόπος που επικοινωνώ με τον εαυτό μου, με την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τους γνωστούς και το ευρύτερο περιβάλλον καθορίζει την ποιότητα της ζωής μου.


Αυτή η επικοινωνία έχει 2 επίπεδα. Το ένα είναι το σωματικό, είναι το γήινο, είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε και το άλλο είναι το πνευματικό, η πνευματική επικοινωνία.

Πολλές φορές συνηθίζουμε να  εστιάζουμε στην επικοινωνία μεταξύ των λόγων μας, αλλά σχεδόν ποτέ δεν  χτίζουμε σχέσεις επικοινωνίας σε ψυχικό επίπεδο. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Ναι, στην πραγματικότητα ο  λόγος είναι γιατί τις περισσότερες   φορές, οι δεν έχουμε σχέση, δεν έχουμε επικοινωνία με τον πραγματικό μας εαυτό, με την ψυχή μας.

Οι περισσότεροι  δεν ξέρουμε γιατί έχουμε γεννηθεί. Δεν έχουμε ποτέ συνδεθεί με τον σκοπό μας. Δεν έχουμε ιδέα  γιατί είμαστε εδώ. Δεν έχουμε σχέση και , επικοινωνία με τον πραγματικό μας εαυτό, με τον βαθύτερο εαυτό μας, με την ψυχή μας. 

Άρα λοιπόν εάν δεν επικοινωνώ με τον εαυτό μου, με την ψυχή μου, με την δικιά μου ψυχή, πώς θα συνδεθώ με την δική σου;

Κάποιοι άνθρωποι, έχουν μία συμπεριφορά που πραγματικά είναι πάρα πολύ προσβλητική, είναι άσχημη, είναι τοξική για κάποιους ανθρώπους. Κάποιες φορές αυτή η συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά του γονέα προς το παιδί, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βιάσει τα παιδιά τους.. 

Να θυμάσαι, ο βιασμός δεν είναι μόνο σωματικός – σεξουαλικός, είναι και λεκτικός. Είναι και συναισθηματικός. Και καμιά φορά αυτός είναι και πιο ύπουλος, γιατί δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από το παιδί.

Εκείνη την στιγμή πρέπει το παιδί να πάρει μια απόφαση. Υπάρχει μία σύγκρουση γι’ αυτό, από την μία είναι ο γονιός του, αλλά από την άλλη είναι και ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τοξικός για τη ζωή του. Και τι συμβαίνει; Υπάρχουν κάποια συστήματα θεραπειών, που λένε πώς ότι και να γίνει πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τον γονιό σου. Και έρχεται ο άνθρωπος και λέει “Αυτός λοιπόν που έχει βιαστεί, έχει κακοποιηθεί, πώς μπορεί να το κάνει αυτό;”

Σε κάποια άλλα συστήματα λένε “Πρέπει να φύγεις από τους γονείς σου, γιατί αυτοί είναι οι αιτίες του κακού σου”.

Όπως και να έχει και τα δύο άκρα πάντα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν ποια θα ήταν η μέση λύση;

Να αυξήσω την συνειδητότητα μου, να αυξήσω την επίγνωση μου και να διευθετήσω αυτή την σχέση, σε δύο διαφορετικά επίπεδα:

Στο ψυχικό, στο ανθρώπινο.. και στο συμπεριφορικό, στο εδώ και τώρα.

Ένας γονιός, όταν συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στο παιδί του γι’ αυτό το επίπεδο που μιλάμε, είναι απαράδεκτο και από εκεί και πέρα πρέπει να βάλεις όρια. Πρέπει κάτι να κάνεις για σένα, αν αυτό είναι τοξικό για σένα, και πρέπει να πας εκεί που εσύ αξίζεις και προς τον σκοπό για τον οποίο έχεις γεννηθεί. Πρέπει να πάρεις τα μαθήματα σου, πρέπει να βάλεις τα όρια σου και να συνεχίσεις.

Όμως, σε καμία περίπτωση έχοντας συναισθηματικές εκκρεμότητες σε ένα ψυχικό επίπεδο. Βέβαια αυτό προτού αντιδράσεις, αν ήταν να αντιδράσεις για να γίνει αντιληπτό, χρειάζεται πρώτα να αυξήσεις  την επίγνωση σου  και να κάνεις αυτόν τον διαχωρισμό, και να μπορείς  να το βιώσεις. Πρέπει να βιώσω την σχέση που έχω με έναν άνθρωπο σε επίπεδο γήινο και σε επίπεδο ψυχικό. Και για να το κάνω αυτό, πρώτα πρέπει να το κάνω με τον εαυτό μου.

Επίγνωση – Αντίληψη – Επικοινωνία

Πρώτο βήμα λοιπόν άρχισε να δουλεύεις πάνω στην επίγνωση σου, στην αντίληψη σου.. Άρχισε να χτίζεις την δική σου σχέση με την δική σου  ψυχή.. Αυτό που πραγματικά είσαι.. και μετά άρχισε να δουλεύεις στην επικοινωνία πάνω σε αυτά τα δύο επίπεδα και θα δεις πώς όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν μαγικά.

Η δεξιότητα της  επίγνωσης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων. Το να είσαι έτοιμος να συνδεθείς συναισθηματικά με έναν άλλο άνθρωπο αποτελεί τον  λίθο της οικοδόμησης πραγματικής οικειότητας και επαφής. Όσο καλύτερα μπορείς να καταλάβεις τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου ανθρώπου, τόσο καλύτερα θα μπορείς στη συνέχεια να κατανοήσεις αλλά  και να βοηθήσεις τους άλλους.

Η συναισθηματική επίγνωση δεν είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί η συναισθηματική επίγνωση είναι σημαντική για όλους μας και πώς μπορούμε να την οικοδομήσουμε.


Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα κάθε μέρα. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι εντελώς προσωπικά ενώ άλλα σχετίζονται με τις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους. 

Αυτή η επίγνωση θεωρείται, επίσης, και μια μορφή νοημοσύνης. Παλιότερα, συσχετίζαμε τη νοημοσύνη αποκλειστικά με τη γνωστική λειτουργία και το IQ. Ωστόσο, η νοημοσύνη συνδέεται, εκτός των άλλων, και με το συναίσθημα. 

Έτσι, λοιπόν, τόσο η ευφυΐα όσο και η συναισθηματική επίγνωση μάς δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στις διάφορες προκλήσεις.

Ανακάλυψε Τον Κώδικα του Μυαλού

Πολλαπλασίασε τα επίπεδα χαράς και μεγιστοποίησε τα μετρήσιμα αποτελέσματά σου έως και 88% ώστε να μεταμορφώσεις την καθημερινότητά σου σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής χωρίς άγχος, φόβο & απογοήτευση σε 90 ημέρες.


Η οικοδόμηση της συναισθηματικής σας επίγνωσης έχει πολλές θετικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Θα μειώσετε τα επίπεδα κοινωνικού άγχους και θα κάνετε τις δημόσιες περιστάσεις πιο ευχάριστες για εσάς. 

Θα αναπτύξετε ένα υψηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης, το οποίο έχει μεγάλη επίδραση σε ζητήματα όπως η καριέρα και η επιτυχία.

Η συναισθηματική επίγνωση είναι, επίσης, σημαντική για τον έλεγχο και τη μείωση των επιπέδων της κατάθλιψης, καθώς σχετίζεται με τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες σας.

Όσοι δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη θεωρούν τη ζωή εξαιρετικά απογοητευτική. Δεν έχουν κανέναν έλεγχο στα συναισθήματα και στις πράξεις τους, πολλές φορές απομακρύνουν τους άλλους ανθρώπους και βρίσκονται διαρκώς σε ανησυχία. Θα μπορούσαμε να πούμε, μάλιστα, ότι οι περισσότερες δυσλειτουργικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη συναισθηματικής επίγνωσης και νοημοσύνης.

Κάποιες σκέψεις για το τέλος

Η συναισθηματική συνειδητοποίηση απαιτεί αρκετό χρόνο ώστε να αναπτυχθεί σε ένα επαρκές επίπεδο. Σε μερικούς ανθρώπους, έρχεται αρκετά φυσικά, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να το επεξεργαστούν για λίγο παραπάνω. 

Όσο καλύτερη είναι η συναισθηματική σας επίγνωση, τόσο περισσότερη συναισθηματική δύναμη μπορείτε να αναπτύξετε. Αυτή η συναισθηματική δύναμη θα σας επιτρέψει να βοηθήσετε, να επικοινωνήσετε και να συνδεθείτε με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό σας.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Η αποτελεσματική επικοινωνία στις σχέσεις σου

Είναι η αποτελεσματική επικοινωνία μια δεξιότητα που μαθαίνεται;

Οι μορφές της επικοινωνίας και ο ορισμός της

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης