Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχέση σου;

Πόσο συχνά δεν ακούς κάποιον να λέει ότι ο σύντροφος του τον θεωρεί δεδομένο; Έχεις νιώσει ποτέ το ίδιο συναίσθημα; Τι είναι αυτό που μας κάνει να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά, τον σύντροφο μας με το πέρασμα του χρόνου; Και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην ποιότητα της σχέσης μας

Στο ξεκίνημα μιας σχέσης  έχουμε την τάση να εστιάζουμε στο πόσο θαυμάσιος, πόσο υπέροχος,  είναι ο σύντροφος μας. Όλα είναι καινούργια και συναρπαστικά. Μιλάμε σε όλους για αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, και για το πόσο υπέροχα είναι όλα μαζί του. Παράλληλα, κάνουμε τα πάντα ώστε να νιώθει ο σύντροφος μας ξεχωριστός και σημαντικός! Αλλά τελικά – είτε μετά από 2 μήνες, είτε μετά από 2 χρόνια, ή ακόμα και μετά από 20 χρόνια – φτάνουμε σε ένα σημείο όπου τα πράγματα γίνονται γνωστά και έχουμε χάσει όλη αυτή τη συγκίνηση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια. 

Οπότε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε να διατηρήσουμε αυτή την υπέροχη αίσθηση του θαύματος και του πάθους για τον σύντροφο μας; 


Στο ξεκίνημα μιας σχέσης δεν επιβάλλουμε κανόνες στον σύντροφο μας. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουμε να δημιουργούμε την πεποίθηση ότι ο σύντροφος μας πρέπει να ενεργεί, να σκέφτεται, ακόμη και να αισθάνεται με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Περιμένουμε ή ακόμα και  απαιτούμε από τον σύντροφο μας, να κάνει υπέρμετρα πράγματα, που κανένας άλλος δεν θα έκανε.  Και όταν ο σύντροφος μας δεν συμμορφώνεται με αυτές τις προσδοκίες, του στερούμε την αγάπη μας, ή ακόμα χειρότερα, τον αντιμετωπίζουμε με περιφρόνηση και αγανάκτηση. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας άντρας ο οποίος έχει άνευ όρων αγάπη για τα εγγόνια του. Στα μάτια του, δεν μπορούν να κάνουν λάθος. Είναι καθαρή αγάπη, καθαρή χαρά, καθαρή ευδαιμονία. Και όλο αυτό τον γεμίζει συναισθηματικά με έναν τρόπο που όμοιος του δεν υπάρχει. Όμως, γιατί δεν νιώθει το ίδιο για την σύντροφό του, η οποία πραγματικά  χρειάζεται αυτή του την αγάπη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Γιατί να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες; 

Εάν θέλεις να ξαναβρείς το ρομαντισμό στην σχέση σου, γύρισε πίσω και αναρωτήσου: “Τι είναι αυτό που λατρεύεις στον σύντροφό σου; Τι τον κάνει να είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου;” Σβήσε τους κανόνες και άρχισε να εστιάζεις στην αγάπη για τον σύντροφο σου. Θυμήσου ποιος είναι και γιατί τον ερωτεύτηκες.  Σταμάτα να σκέφτεσαι με την λογική και σκέψου με την καρδιά σου. Σταμάτα να ζεις με τις κατασκευασμένες προσδοκίες σου, μοιράσου με τον σύντροφο σου την αγάπη που έχει μέσα σου γι’ αυτόν και ξεκίνα να ζεις την κάθε στιγμή.   


Πολύ συχνά, προσπαθούμε να κάνουμε τον σύντροφο μας ίδιο με εμάς, περιμένοντας από αυτόν να επικοινωνεί, να συμπεριφέρεται και να σκέπτεται με τον ίδιο τρόπο και όταν αυτό δεν συμβαίνει  απογοητευόμαστε. Όμως τι θα άλλαζε εάν αρχίζαμε να βλέπουμε τις διαφορές μας ως δώρα; 

Για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να απογοητευτεί από το πόσο συναισθηματική μπορεί να γίνει μια γυναίκα και να θελήσει να την κάνει πιο λογική, όπως είναι αυτός. Αλλά αν ήταν πιο λογική η γυναίκα, η πολικότητα, η διαφορετικότητα που έχουν, θα μειωνόταν. Έτσι, αν σταματήσει να ζητάει την αλλαγή της γυναίκας και αρχίσει να εκτιμάει αυτό που έχει, θα διαπιστώσει ότι η θηλυκή δυναμική είναι το τέλειο συμπλήρωμα στον αρσενικό πυρήνα του. Δηλαδή ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο μέσα από την διαφορετικότητα τους. Θα διαπιστώσει επίσης ότι τα μικρά πράγματα που θα μπορούσαν να τον αποδυναμώσουν και να τον πληγώσουν, θα αρχίσουν να τον ενθουσιάζουν και να τον αναζωογονούν. 

Μάθε να εκτιμάς την πολυπλοκότητα της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας. Όπου το αρσενικό είναι για την καθοδήγηση και την αποστολή, το θηλυκό είναι για το συναίσθημα και τη σύνδεση. Όπου το αρσενικό επιδιώκει να αισθάνεται ευπρόσδεκτο, το θηλυκό επιδιώκει να αισθανθεί κατανόηση. Αυτές οι διαφορές δημιουργούν το πάθος και η φλόγα του πάθους μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τον έναν στον άλλο. Κάνοντας την επιλογή να εκτιμάς τον σύντροφο σου, όχι μόνο θα μπορέσεις να τον δεις με μια νέα οπτική, αλλά θα μάθεις και πώς μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα ακόμη βαθύτερο επίπεδο. 

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψεις  την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχέση σας

Όταν υπάρχουν δύο άνθρωποι σε μια σχέση και βιώνουν μια όμορφη κατάσταση – είναι ενθουσιασμένοι ο ένας για τον άλλο, ενθουσιασμένοι για τη ζωή, φροντίζουν το σώμα τους και είναι γεμάτοι ενέργεια – τι είδους σχέση νομίζεις ότι μπορούν να δημιουργήσουν; Θα είναι σε μια κορυφαία, σε μια εξαιρετική σχέση και θα αλληλεπιδρούν με τα πάντα γεμάτοι αγάπη, πάθος και ενθουσιασμό. Θα αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον με σεβασμό. 

Τώρα τι γίνεται αν έχετε δύο ανθρώπους που είναι σε καλή κατάσταση; Τι είδους σχέση θα βγει από αυτό; Αν είπατε “καλή” – έχετε δίκιο. Αλλά το καλό είναι ο εχθρός του εξαιρετικού.  Γιατί να δημιουργήσεις μια καλή σχέση όταν μπορείς να δημιουργήσεις μια εξαιρετική; 

Τώρα εξέτασε δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ακόμη και αν αγαπούν ο ένας τον άλλον, όταν δύο άνθρωποι σε μια σχέση αντιμετωπίζουν αμφότερα το άγχος, την απογοήτευση, τον πόνο ή την κατάθλιψη – θα πουν και θα κάνουν πράγματα που τελικά θα μετανιώσουν. Θα μιλήσουν με τον σύντροφο τους με άσχημο τρόπο. Θα υπάρξει ελάχιστος ενθουσιασμός, λίγο πάθος, μικρή χαρά και με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί τελικά να καταστρέψει μια σχέση. 


Φυσικά, η ζωή δεν είναι πάντοτε ιδανική. Και οι δύο άνθρωποι σε μια σχέση δεν θα είναι πάντα σε μια ιδανική, σε μια εξαιρετική κατάσταση. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και στιγμές όπου και οι δύο άνθρωποι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αλλά τότε γίνεται επιτακτικό, να μάθεις πώς να σπάσεις την άσχημη κατάσταση σου, έτσι ώστε να μπορείς να είσαι δίπλα στον σύντροφό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Όταν βλέπεις ότι η συνομιλία σας εξελίσσεται σε μια κακή κατάσταση ή αν αισθανθείς την ένταση ανάμεσα σας, πάρε συνειδητά την απόφαση να αλλάξεις την κατάστασή αυτή. Κάνε μια βόλτα. Κάνε ένα ντουζ. Φάε ένα υγιεινό σνακ. Πιες λίγο νερό. Κάνε γυμναστική. Πήγαινε σε μια πισίνα. Κάνε κάτι για να αλλάξεις τη φυσιολογία σου. Αυτό γιατί; Γιατί εάν κάνεις μια ριζική αλλαγή στη φυσιολογία σου – την αναπνοή σου, την κίνησή σου, τις εκφράσεις του προσώπου σου, τις φωνητικές σου ιδιότητες – θα αλλάξεις αμέσως τη συναισθηματική σου κατάσταση. 


Ο άλλος τρόπος για να αλλάξεις την κατάστασή σου, είναι να αλλάξεις την εστίασή σου. Έτσι κάνε ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσεις πώς προσεγγίζεις την σχέση σου. Πώς αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου; Πώς αισθάνεσαι; Εστίασε στην αγάπη, την καλοσύνη και την συμπόνια. Είναι η εστίαση που αναμφίβολα είχατε στο ξεκίνημα της σχέσης σας?  Αν όχι κάνε ότι μπορείς   να αλλάξεις  την κατάσταση σας. 

Θυμήσου, η αγάπη δεν είναι μόνο ουσιαστικό, είναι και ρήμα. Δηλαδή, απαιτεί δράση. Εάν θέλεις να διατηρήσεις την αγάπη και το πάθος στη σχέση σου, θα πρέπει να καταβάλεις μια συντονισμένη προσπάθεια. Όταν ξεχνάμε πώς να εκτιμούμε ο ένας τον άλλον και πώς να στεκόμαστε πραγματικά ο ένας στον άλλο, διατρέχουμε τον κίνδυνο να κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και οι μικρότερες πληγές δεν θεραπεύονται εύκολα χωρίς αγάπη και καλοσύνη. Έτσι, πάρε την απόφαση να είσαι για τον σύντροφό σου όπως ήσασταν στο ξεκίνημα της σχέσης σας. Και όταν μάθεις πώς να το κάνεις αυτό θα ανακαλύψεις πως θα βρίσκεστε συνέχεια σε μια εξαιρετική κατάσταση χωρίς να μπορεί τίποτα να την αλλάξει.  

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!