Θέλεις να επικοινωνείς ή να τσακώνεσαι;

Εάν απαντήσεις ναι σε μια από τις παρακάτω ερωτήσεις τότε πρέπει να διαβάσεις αυτό το άρθρο :

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν τους καταλαβαίνουν ή ότι δεν τους ακούει κανείς ή ακόμη χειρότερα ότι δεν τους υπολογίζει κανείς ή ότι είναι μόνοι σε αυτόν το κόσμο με ότι και εάν σημαίνει αυτό για τη ζωή τους.

Είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι άλλο εκτός από αυτό; ή μήπως υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει και κάτι άλλο εκτός από αυτό; Και εάν ναι, τι συμβαίνει;

Η επικοινωνία είναι σαν το χορό tango. Ο χορός χρειάζεται δυο για να συμβεί. Σίγουρα δεν ευθυνόμαστε εμείς, για όλο το κόσμο και για όλα τα πράγματα, ωστόσο έχουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης, σχετικά με το εάν και το κατά πόσο θα επικοινωνήσουμε με έναν άλλο άνθρωπο, γιατί είναι στο χέρι μας να αναπτύξουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας που χρειαζόμαστε.

Και τι εννοώ, όταν αναφέρω ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας, που χρειαζόμαστε; Σύμφωνα με το NLP που έχει οριστεί από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους και οργανισμούς ως το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας, η ποιότητα της επικοινωνίας εξαρτάται από αυτόν που θέλει να επικοινωνήσει, άρα εμάς. 

Εμείς επιλέγουμε με ποιους θα επικοινωνήσουμε και πως να το κάνουμε αυτό. Το NLP είναι η μέθοδος που δεν σπαταλάει την ενέργειά της στις δικαιολογίες αλλά στο NLP επενδύουμε την ενέργεια μας στο αποτέλεσμα που θέλουμε και αξίζουμε.

Έτσι λοιπόν όταν αποφασίσουμε να επικοινωνήσουμε με έναν άνθρωπο χρειάζεται να έχουμε στη φαρέτρα μας μερικά εργαλεία. Το πιο βασικό εργαλείο είναι η γνώση του πως δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πως επεξεργαζόμαστε και κατανοούμε τις πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον.

Δεν ξέρω εάν το γνώριζες ως τώρα, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε αυτό που μας λέει ο συνομιλητής μας. Εάν δεν μπορώ να το κάνω εγώ και εσύ, τότε δε μπορεί να το κάνει και ο συνομιλητής μας, έτσι δεν είναι;


Στην ουσία επικοινωνούμε με την άποψη που έχουμε για όλα όσα ακούμε από τον συνομιλητή μας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αντιλαμβάνομαι αυτό που μου λες και στο αντιλαμβάνομαι την άποψη μου σε αυτό που μου λες.

Και τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε;

Χρειάζεται να μάθω να αντιλαμβάνομαι το πως σκέφτεται ο άλλος άνθρωπος, ώστε να μπορώ να επικοινωνώ με αυτό που λέει και όχι με την άποψή μου. Τώρα μπορείς να καταλάβεις πόσες φορές έχασες την ηρεμία σου, το φίλο σου, μια όμορφη στιγμή… όχι γιατί δεν καταλάβαινε ο άλλος, αλλά γιατί δεν γνώριζες πώς επικοινωνούμε οι άνθρωποι.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Σύμφωνα με το NLP ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει το προτιμόμενο σύστημα αναπαράστασης και το αρχικό σύστημα αναπαράστασης.

Το προτιμόμενο σύστημα αναπαράστασης είναι ένα σύστημα αναπαράστασης  το χρησιμοποιούμε για να σκεφτούμε και να οργανώσουμε τις εμπειρίες μας.

Με το  αρχικό σύστημα αναπαράστασης εκπροσωπούμε την εσωτερική μας διαδικασία, εξωτερικά.

Αυτό σημαίνει ότι με διαφορετικό τρόπο εκφράζουμε την εσωτερική διαδικασία προς τα έξω, από τον τρόπο που οργανώνουμε την ίδια εμπειρία μέσα μας. Μπορείς να φανταστείς πόσο μπορεί να αλλοιώσουμε το σήμα που λαμβάνουμε από το συνομιλητή μας;

Εάν θέλεις να επικοινωνείς αποτελεσματικά χρειάζεται να γίνεις ειδικός στο να αντιλαμβάνεσαι το πως σκέφτεται ο συνομιλητής σου.

Ζήσε με Πάθος!

Μάνος Ισχάκης

WYS NLP Life Coach

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!