5 Πεποιθήσεις που κλέβουν την Ευτυχία

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία, έχουν γίνει πολλές ταινίες, όπως επίσης έχουν κατασκευαστεί ολόκληρες βιομηχανίες  με σκοπό να βοηθήσουν  τους ανθρώπους να επιτύχουν  την ευτυχία. Ακόμη και με αυτές τις προσπάθειες, όμως, εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο για πολλούς ανθρώπους.

Οι ακόλουθες 5 πεποιθήσεις θα σου δώσουν την απάντηση εάν ανήκεις στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να νιώσουν ευτυχισμένοι :


Μήπως η ευτυχία σου παρουσιάζει διακυμάνσεις σύμφωνα με το λογαριασμό σου στην τράπεζα ή το χρηματιστήριο;  Για πολλούς, το πόσα χρήματα έχουν συσχετίζεται άμεσα με την ικανότητα τους να είναι ευτυχισμένοι. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό το ποσό είναι σχετικό και αυθαίρετο. Ρώτησε κάποιον που έχει  1.000 ευρώ και θα σου πει ότι εάν είχε 2,000 ευρώ  θα αισθανόταν πιο ευτυχής. Ρώτησε κάποιον που έχει 250.000 ευρώ  και μπορεί να σου πει ότι θα ήταν ευτυχισμένος  εάν είχε 500.000 ευρώ. Μερικοί εκατομμυριούχοι, αισθάνονται αρκετά ευάλωτοι εάν η καθαρή αξία των οικονομικών τους πέσει κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ! Όταν συνδέεις τα χρήματα με την ευτυχία, θα διαπιστώσεις ότι η ανάγκη σου για περισσότερα γίνεται ακόρεστη με αποτέλεσμα όχι μόνο δεν θα νιώθεις ευτυχισμένος αλλά η καθημερινότητα σου θα μετατραπεί σε δυστυχία.


Για το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου σου, οι άλλοι άνθρωποι αποτελούν απειλή για εμάς, κατ’ ουσίαν, αποτελούν δυνητικούς ανταγωνιστές. Αν ένας από τους ανταγωνιστές σου, σημειώσει μια επιτυχία, μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία σου. Και, αν το εν λόγω πρόσωπο ή κάποιος άλλος τον οποίο θεωρείς ως πιο ισχυρό από σένα, έχει ένα στραβοπάτημα, μπορεί να νιώσεις  μια μικρή αίσθηση ικανοποίησης, μια ευτυχία. Τα περισσότερα περιοδικά είναι ειδικεύονται ακριβώς σε αυτό, στο να τονίζουν δηλαδή, την άνοδο και την πτώση όλων εκείνων που είναι πλουσιότεροι, πιο όμορφοι, ή πιο έξυπνοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Και για πολλούς αυτό επιτρέπει μια παροδική αίσθηση της ευτυχίας ή και το αντίθετο.


Αυτή είναι η παγίδα που πολλοί γονείς πέφτουν. Ως γονείς θέλουμε ότι καλύτερο  για τα παιδιά μας και συνήθως λέμε  “Το μόνο που θέλω για τα παιδιά μου είναι να είναι ευτυχισμένα», και αν δεν είναι, αυτό συχνά επηρεάζει την ικανότητα για έναν γονέα να είναι ο ίδιος ευτυχισμένος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε όλες τις σχέσεις, φιλίας, δεσμού, συζυγική. Η συνεξαρτώμενη ευτυχία είναι εύθραυστη και συχνά οδηγεί στην αυτοθυσία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυτο-σαμποτάζ.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Συχνά βάζεις προϋποθέσεις για την ευτυχία. Όταν ορισμένα σημεία αναφοράς  δηλαδή πληρούνται, είσαι βέβαιος ότι η ευτυχία θα προκύψει. Είτε πρόκειται για την νίκη της ομάδα σου, ή την επίτευξη ενός συγκεκριμένου βαθμού σε ένα διαγωνισμό, ή βρίσκοντας το σπίτι των ονείρων σου, ή την  δουλειά των ονείρων σου, ή να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο. Η ευτυχία όμως δεν κερδίζεται με αυτό τον τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσεις προσωρινά λίγο ευτυχισμένα.


Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κρίνεις τον εαυτό σου ως επιφανειακό ή θα αμφισβητήσεις την ευτυχία που μπορεί να αισθανθείς όταν λαμβάνεις ένα δώρο. Ωστόσο, όταν η ευτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό ή το μέγεθος των υλικών αγαθών τότε είναι μια επισφαλής ευτυχία. Ακριβώς όπως όταν η ευτυχία μας βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα, σε κάποιο σημείο θα χρειαστείς  όλο και περισσότερα υλικά αγαθά για να σε κάνουν ευτυχισμένο, καθώς θα έχεις βαρεθεί με αυτά που ήδη έχεις.


Γνωρίζοντας τι μπορεί να υπονομεύσει την ευτυχία σου μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την αποκατάσταση της. Η ευτυχία δεν πρέπει να είναι αβέβαια. Αντί αυτού, για να είναι μια διαρκής ευτυχία μπορεί να ξεκινήσει με την καθημερινή πρακτική της ευγνωμοσύνης, την ευαισθητοποίηση για την φύση και την αναγνώριση των μικρών καθημερινών συμπτώσεων, την οποία καλώ καθημερινή μαγεία. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ευτυχής χωρίς να στηρίζεσαι σε κάποιο λόγο. Τέτοια ευτυχία είναι ακλόνητη και μακροχρόνια.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης