Εσύ δημιουργείς τη συμπεριφορά του άλλου

Οι ενέργειές σου επηρεάζουν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, χωρίς να κάνεις κάτι συνειδητά. Ο τρόπος που κάποιος σου απαντά είναι απλώς μια αντίδραση του πώς συμπεριφέρεσαι απέναντί του. Αν είσαι εχθρικός ή εχθρική, στην πραγματικότητα ενθαρρύνεις  μια ανάλογη συμπεριφορά. Είναι πολύ πιθανό να δράσουν και οι άλλοι  με παρόμοιο τρόπο προς εμάς.

Όταν έχεις θετική συμπεριφορά προς τον κόσμο, είναι πιθανό να λάβεις θετική απάντηση, απλώς και μόνο επειδή κρατάς θετική στάση. Ομοίως, αν σου αρέσει ή εμπιστεύεσαι κάποιον, οι πιθανότητες να είσαι και εσύ συμπαθής ή να σε εμπιστευτούν είναι μεγάλες.  Αυτό ισχύει επίσης για τον τρόπο που αισθάνεσαι για κάποιον. Αν δεν είσαι  ενθουσιασμένος με έναν άνθρωπο, δεν πρόκειται να είναι ούτε και αυτός ενθουσιασμένος με εσένα. Οι άνθρωποι γνωρίζουν πότε δεν είναι αρεστοί  ή αποδεκτοί, και αυτό είναι εμφανές στη συμπεριφορά τους.

Οι πεποιθήσεις σου καθορίζουν τη στάση σου, η οποία με τη σειρά της καθορίζει τη συμπεριφορά σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι για τους άλλους ανθρώπους. Σχεδόν πάντα η αντίληψη ή εσφαλμένη εκτίμησή σου διαμορφώνει πεποιθήσεις σου. Αυτό οδηγεί στον τρόπο που συμπεριφέρεσαι προς τους άλλους  και κατά συνέπεια με τη σειρά του καθορίζει πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι σε εμάς. Μερικές φορές, μπορείς να γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι κάποιος σου αρέσει, όπως και εκείνος για εσένα. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο από την πλευρά σου να ανταποδώσεις, δείχνοντας την εκτίμησή σου.

Οι προσδοκίες σου είναι πάρα πολύ σημαντικές. Όταν περιμένεις μια συγκεκριμένη απόκριση από το άλλο άτομο και αυτό δεν συμβαίνει, ή όταν η συμπεριφορά του είναι αντίθετη με τις προσδοκίες σου, το συναίσθημά σου αλλάζει. Η προσδοκία καθορίζει τη στάση σου και η στάση σου καθορίζει τη συμπεριφορά σου προς τους άλλους ανθρώπους. Η συμπεριφορά σου προς τους άλλους λειτουργεί σαν απάντηση.

Τα παιδιά διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους «μοντελοποιώντας» τους γονείς τους. Μιμούνται τον τρόπο των γονιών τους με την παρατήρηση. Ως εκ τούτου, οι γονείς έχουν την ηθική υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν το σωστό είδος συμπεριφοράς. Αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να έχουν, ας πούμε, κατανόηση, τότε μπορούν να εκφράσουν, σκόπιμα, μια συμπεριφορά με κατανόηση, ώστε αυτή να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τα παιδιά, τα οποία και τους αντιγράφουν.

Μόλις φτάσεις να κατανοήσεις ότι είναι η συμπεριφορά σου αυτή που προκαλεί τους άλλους ανθρώπους να υιοθετήσουν παρόμοια συμπεριφορά, τότε θα αλλάξει ο τρόπος  με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι  τους άλλους και τη συμπεριφορά τους.

 

Να σου θυμίσω πως θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου τις σκέψεις σου από κάτω στα σχόλια.

Γράψε τη γνώμη σου

2 Σχόλια

  • antoaneta

    Απάντηση Απάντηση 15 Ιανουαρίου 2015

    poli simantiko na erhete i gnosi, na min ehoume asinidites simperifores, efharisto

    • Έχει παρατηρηθεί πως μόλις αποκτήσουμε συνείδηση του τι κάνουμε τότε όλα αλλάζουν…

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο