Ενσυναίσθηση και πώς επηρεάζει την επικοινωνία

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και αυτό που κάνω, είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να ζουν μια εξαιρετική ζωή σε προσωπικό, συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Αν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες, θα ανακαλύπταμε ότι πίσω από όλα αυτά που ακούμε στην καθημερινότητα, που συζητούμε, που πιστεύουμε, ακόμα και για την κρίση, ο Νο #1 παράγοντας ποιος είναι; Είναι η κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων. Η κρίση αξιών.

Πλέον οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πάρα πολύ επιφανειακές. Αν λοιπόν σε ρωτούσα, “Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες τηλέφωνο έναν φίλο σου και είχες πραγματικά ενδιαφέρον γι’ αυτόν χωρίς να είσαι στο Facebook, χωρίς να είναι το μυαλό σου κάπου αλλού, που τον άκουγες με την καρδιά σου και όχι με το μυαλό σου;” τι θα μου έλεγες;

Αν σε ρωτούσα “Στο κινητό σου πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που εάν τους έπαιρνες για να τους πεις, όχι ότι έχεις ένα πρόβλημα αλλά ότι έχεις μια χαρά μέσα σου, θα ήταν εκείνη την στιγμή εκεί για σένα για να μοιραστείτε αυτή την χαρά μαζί;”


Από την άλλη θα δούμε πάρα πολλούς τσακωμούς, ζευγάρια, φίλους, συνεργασίες… Πολλές πολύ καλές επιχειρήσεις και επαγγελματικές ιδέες, σταματούν γιατί σταματάει η συνεργασία, η ανθρώπινη συνεργασία, μεταξύ των στελεχών ή των επιχειρηματιών. Και το ίδιο συμβαίνει στις οικογένειες. Τα διαζύγια αυτή την στιγμή έχουν εκτοξευθεί. Αντιδράμε οι άνθρωποι. Σε ότι και να γίνει αντιδράμε. Και στο τέλος; Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Μοναξιά.

Βλέπεις γυναίκες να θέλουν έναν άνδρα δίπλα τους και άνδρες να θέλουν μια γυναίκα. Όταν τους ακούς μεμονωμένα λες “Αν είναι δυνατόν” και όμως στο δια ταύτα κανένας δεν μπορεί να μονοιάσει με κανέναν. Και είναι υπερβολή το ότι κανένας δεν μπορεί να μονοιάσει με κανένα, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ.


Δεν θα ξεχάσω όταν άρχισα να μαθαίνω τις γνώσεις όσον αφορά το 
coaching και το πως μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους ανθρώπους. Ενθουσιάστηκα! Με αποτέλεσμα, ειδικά για έναν φίλο μου, αξέχαστο, κάθε φορά που γινόταν κάτι συνέχεια του έλεγα “Κάνε αυτό”, “Κάνε το άλλο” κλπ… με ερωτήσεις, με συμβουλές… Και ξέρεις τι κατάλαβα; Αλλά πολύ μετά. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν είναι όλα για όλες τις στιγμές. Αυτός ο φίλος μου άρχισε να πιέζεται ενώ εμένα η πρόθεση μου ήταν να τον βοηθήσω. Αυτός ο φίλος μου άρχισε να απομακρύνεται, να απομακρύνεται, να απομακρύνεται… γιατί η παρέα μας άρχισε να γίνεται “συμβουλευτική”.

Αλλά δεν ρώτησα ποτέ τον εαυτό μου:

 

Και τότε διαπίστωσα ότι αυτό είναι που μας απομάκρυνε με τον φίλο μου.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Έτσι λοιπόν, προτού συμβουλέψεις κάποιον, ακόμα κι αν ξέρεις, ακόμα κι αν έχεις δίκιο, ακόμα και αν τον βλέπεις να “καταστρέφεται”, καταρχήν άφησε τον να στο ζητήσει ή ζήτησε του την άδεια του. Αλλιώς είναι παραβίαση. Είναι σαν να παραβιάζεις τον συναισθηματικό του κόσμο. Πώς θα σου φαινόταν να ερχόμουν στο σπίτι σου και να έμπαινα μέσα απλά και μόνο επειδή ήξερα να μπω;

Γιατί καμιά φορά όταν ο άλλος είναι ευάλωτος και είναι και φίλος μας, ξέρουμε πως να διεισδύσουμε στον συναισθηματικό του κόσμο και αυτό πολλές φορές είναι “βιασμός”. Το βάζω σε εισαγωγικά. Είναι σκληρή λέξη, όμως υπόκειται σε τέτοια πίεση ο άλλος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, και για να προστατέψει τον εαυτό του απομακρύνεται. Πολλές φορές οι άνθρωποι, θέλουμε να βοηθήσουμε και συνήθως αυτά που θέλουμε να κάνουμε με τον εαυτό μας, τα λέμε πολύ πιο εύκολα στους άλλους ανθρώπους τείνοντας να τους καθοδηγούμε.

Άρα λοιπόν, για να μην χαλάσει η σχέση σου αυτό που πρέπει να κάνεις, αν δεν το κάνεις ήδη, είναι το εξής: Ή να σε ρωτήσουν την άποψη σου, να ζητήσουν την βοήθεια σου ή αν βλέπεις κάτι και θέλεις να πεις κάτι να ρωτήσεις ,“Έχω την άδεια σου να σου προτείνω κάτι;”, “Θα μπορούσα να σου προτείνω κάτι;”


Και ένα μυστικό: Να λες τόσα μέχρι εκεί που αντέχουν. Γιατί; Χρειάζεται να αναπτύξεις την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Και προς Θεού, μπορεί και να την έχεις ήδη. Αν την έχεις είναι τέλειο. Αν δεν την έχεις όμως… Ας δούμε τι σημαίνει ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση σημαίνει να μπορείς να νιώθεις μέχρι που μπορεί να πάει ο άλλος, μέχρι τι μπορεί να ακούσει ο άλλος και τι μπορεί να διαχειριστεί. Γιατί πολλές φορές και το πολύ είναι το ίδιο δύσκολο ή επώδυνο όσο το λίγο ή το καθόλου.

Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται να κάνεις τώρα, είναι να αρχίσεις να παρατηρείς στον εαυτό σου: Πόσες φορές συμβουλεύεις; Πόσες φορές κάνεις ερωτήσεις στους άλλους ανθρώπους; Και να αρχίσεις να νιώθεις τους άλλους ανθρώπους  να βλέπεις εάν μπορούν, εάν αντέχουν και εάν είναι έτοιμοι για αυτό που εσύ θεωρείς σωστό. Γιατί καμιά φορά ξέρεις, αυτό που είναι σωστό για σένα μπορεί να είναι λάθος για τον άλλον. Όχι γιατί είναι λάθος γενικότερα, αλλά γιατί ο άλλος δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Και αν δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι το πρώτο που θα κάνω είναι να απομακρύνω εσένα, εάν δεν καταλαβαίνεις ότι εκείνη την στιγμή εγώ περνάω μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Άρα λοιπόν ανέπτυξε την ενσυναίσθηση σου. Ανέπτυξε την σχέση σου. Ρώτησε την άδεια τους ή περίμενε την άδεια τους, και τότε θα δεις πως οι σχέσεις σου θα αρχίσουν να αποκτούν περισσότερο νόημα, με αποτέλεσμα καλύτερες φιλίες, καλύτερες σχέσεις, καλύτερες επαγγελματικές συνεργασίες και στο τέλος της ημέρας καλύτερη ποιότητα ζωής.


Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος! 
Eίμαι ευγνώμων που είσαι εδώ ως αυτή την στιγμή και βλέπεις αυτό το video, γιατί σημαίνει ότι βλέπεις αξία για σένα. Θα χαρώ πάρα πολύ να μοιραστείς από κάτω τα σχόλια σου, τις ιδέες σου, τις σκέψεις σου… Να μοιραστείς αυτό το video με τους φίλους σου. Που ξέρεις; Πολλοί άνθρωποι περιμένουν αυτή την πληροφορία και αυτή την γνώση αλλά δεν ξέρουν που να την βρουν, πώς να την βρουν ή δεν πάει το μυαλό τους πως υπάρχει… Και κάνε Like ή Subscribe.

Και να θυμάσαι ένα πράγμα:

Ότι είσαι υπέροχος και ότι οφείλεις στον εαυτό σου να ζεις με Πάθος!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!