Ζωή χωρίς αν.. μην φοβάσαι να εκφραστείς.

Νιώθεις …..

Να φοβάσαι τους άλλους ανθρώπους γύρω σου , να φοβάσαι την  έκθεση, να φοβάσαι να εκφραστείς, να φοβάσαι μη τυχόν και πληγώσεις ή στεναχωρήσεις τους άλλους, να φοβάσαι να μπεις στο αεροπλάνο, να φοβάσαι να μείνεις μόνος. 

Να φοβάσαι τελικά τον ίδιο σου τον εαυτό

Αν παρατηρήσεις τις σκέψεις σου, θα δεις ότι εκείνες που σου προκαλούν το μεγαλύτερο φόβο ξεκινούν τις περισσότερες φορές με το «Κι αν..». Είναι, δηλαδή, υποθετικές, αφορούν το μέλλον και φυσικά είναι αρνητικές γι’ αυτό και προκαλούν το συναίσθημα του φόβου. Σκέφτεσαι  το μέλλον με έναν καταστροφικό τρόπο κι αυτό σε αποδιοργανώνει εντελώς τις περισσότερες φορές.

Έχεις  ποτέ φανταστεί πώς θα ήταν να ζεις χωρίς φόβο Πώς θα αισθανόσουν; Τι θα γινόταν αν, με έναν μαγικό τρόπο, η ζωή σου  απελευθερωνόταν από τα εμπόδια του φόβου;

Φαντάσου, να ήξερες, να ένιωθες ότι αξίζεις να έχεις ότι θέλεις, και δεν είχες καμία αμφιβολία για το αν είσαι αρκετά καλός ή αντάξιος, θα άφηνες τελικά τον εαυτό σου, να βγει εκεί έξω και να συναντήσει αυτόν τον ιδιαίτερο άλλο, να ερωτευτεί και να ζήσει ευτυχισμένα; Θα διάλεγες να τερματίσεις τις σχέσεις που δεν σε ευχαριστούν, που δεν σε ικανοποιούν πλέον εδώ και χρόνια;


Το ότι, ο φόβος  έχει γίνει
ο κολλητός σου φίλος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περνάς καλά μαζί του. Απλά έχεις εξοικειωθεί με την αίσθηση του, με την καθημερινή του παρουσία στη ζωή σου, με τον τρόπο που σε «αναγκάζει» να ζεις….ή να μη ζεις. Νιώθεις άνετα μαζί του απλά και μόνο επειδή σε «συντροφεύει» για καιρό.

Να, όπως όταν έχεις ένα φίλο, και τον θεωρείς φίλο σου απλά και μόνο επειδή κάνετε παρέα για  πολύ καιρό. 

Δεν περνάς, όμως, απαραίτητα καλά μαζί του και πολλές φορές εύχεσαι να είχες ένα φίλο που θα σου ταίριαζε περισσότερο και  θα μπορούσατε να κάνετε πιο πολλά και όμορφα πράγματα μαζί. 

Έτσι, λοιπόν, πολλές φορές νομίζω πως εύχεσαι να μπορούσες να απαλλαγείς και από τους φόβους σου ώστε να κάνεις περισσότερα πράγματα στη ζωή σου. Να απεγκλωβιστείς, με άλλα λόγια.

Ίσως τώρα θα σκέφτεσαι: Πόσο υπέροχα θα ήταν όλα αυτά να συμβούν, αλλά πώς;

Πώς αλήθεια; Όλα αυτά δεν γίνονται, γιατί εξακολουθείς να αισθάνεσαι φοβισμένος. Φοβάμαι να αποτύχω, εξακολουθώ να φοβάμαι να απορριφθώ, φοβάμαι ακόμα να ρισκάρω, φοβάμαι να εμπιστευτώ, φοβάμαι να αγαπήσω, φοβάμαι να εκφραστώ, φοβάμαι την κριτική του, φοβάμαι να χάνω, φοβάμαι να είμαι μόνος, φοβάμαι να πονέσω ξανά, φοβάμαι, φοβάμαι.. Ναι, σε καταλαβαίνω, σε νιώθω, το έχω ζήσει κι εγώ. Ο φόβος είναι εκφοβιστικός, είναι εκβιαστικός και κάποιες στιγμές τρομακτικός, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ο φόβος μπορεί να οδηγεί και να ελέγχει την ζωή σου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι ο φόβος είναι απλώς μια αίσθηση. Σκέψου το λίγο. Δεν μπορεί να σε κρατήσει πίσω, και δεν μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές σου, εάν δεν  επιτρέψεις εσύ να το πράξει αυτό. Και πότε το επιτρέπεις; Όταν τρέχεις να κρυφτείς από τον φόβο, όταν τρέχεις  να φύγεις μακριά του και να τον αποφύγεις, όταν ούτε καν συνειδητοποιείς την παρουσία του στην ζωή σου, τότε εκείνος «τρέχει και οδηγεί» την ζωή σου. Με λίγα λόγια, όταν δεν ζεις στο παρόν σου , όταν κοιτάς επίμονα το παρελθόν και το μέλλον, τότε έχεις παραχωρήσει το παρόν σου  στον φόβο.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Διάφορες ερωτήσεις περνάνε από το μυαλό σου όπως:

Είναι λογικό να έχεις τέτοιες ανησυχίες αρκεί να είναι έως ένα βαθμό. Αν βιώνεις κάτι τέτοιο σε καθημερινή βάση και για κάθε περίσταση, τότε θα οδηγηθείς στην απομόνωση. Να ξέρεις ότι ο κόσμος δεν αισθάνεται άνετα όταν εκφράζεται και δεν έχει ανταπόκριση. Αυτό μπορεί σε οδηγήσει στο να χάσεις κόσμο από κοντά σου.

Γιατί όμως να μην θες ή ακόμη και να μην μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως μπορείς να δεις παρακάτω.

Μην κρύβεις αυτό που αισθάνεσαι


Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να εκφράσεις συναισθήματα όπως ζήλεια, άγχος ή θυμό γιατί πρέπει να δείχνεις πάντα χαμογελαστός, άνετος και χωρίς προβλήματα. 

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι το αντίθετο θα δείξει ότι είσαι αδύναμος ή ευάλωτος. Ίσως πιστεύεις ότι, αν διακρίνουν κάποια αδυναμία, θα σε απορρίψουν.


Φοβάσαι τόσο πολύ
την απόρριψη ή το ότι θα μείνεις μόνος που είσαι διατεθειμένος να καταπιείς τα συναισθήματά σου για να μην εκνευρίσεις τους ανθρώπους τριγύρω σου. Ίσως ακόμη να αισθάνεσαι την  ανάγκη να ικανοποιήσεις τους πάντες για να έχουν μία καλή εικόνα για σένα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ίσως πιστεύεις ότι δεν αξίζει να εκφράσεις τα συναισθήματα σου γιατί δεν είσαι αρκετά άξιο άτομο για να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί σου.


Υπάρχει πιθανότητα να εισπράττεις αρνητική συμπεριφορά από άλλους και να επιλέγεις να μην εκφράσεις
το θυμό ή την απογοήτευσή σου γιατί θεωρείς ότι αυτή η καρτερικότητα και υπομονετικότητα είναι αρετή και ότι θα δικαιωθείς αργότερα.


Το να μάθεις γιατί
δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τα συναισθήματα σου είναι μόνο η αρχή της διαδρομής μέχρι να καταφέρεις να το κάνεις. Το να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου είναι κάτι που μαθαίνεται. Σε κάποιους πιο εύκολα, σε άλλους πιο δύσκολα αλλά το σίγουρο είναι ότι μπορείς να το κάνεις.

Είναι σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου και να μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με τον εσωτερικό εαυτό σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει καλύτερο σύντροφο, καλύτερο γονιό και συνολικά καλύτερο άνθρωπο.

Όταν εκφράζεις αυτό που νιώθεις, αισθάνεσαι καλύτερα. Βγάζεις από μέσα σου οτιδήποτε σε πιέζει. Οτιδήποτε μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις και τοξικές συμπεριφορές.


Είναι πολύ πιο εύκολο να σταθείς στην άκρη και να μην πεις αυτό που θέλεις. Αλλά μη διστάζεις να μιλήσεις ή να κάνεις κάτι επειδή φαντάζει δύσκολο ή τρομακτικό.

Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με εκείνες άλλων

Ο καθένας βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση και έχει να ακολουθήσει το δικό του ταξίδι. Το να προσπαθείς να ζήσεις όπως κάποιος άλλος δε σε βοηθά να γίνεις καλύτερη.

Μη φοβάσαι τους άλλους

Κανένας άνθρωπος και καμία γνώμη και δεν είναι έχει μεγαλύτερη αξία από κάποια άλλη. Μην επηρεάζεσαι από σκληρά λόγια ή κριτική

Να θυμάσαι ότι η ταυτότητα σου δεν προέρχεται από άλλους, αλλά μονάχα από σένα.

Αγάπα όσους είναι γύρω σου

Ακόμη και αν νιώθεις την τωρινή κατάσταση παροδική, μη νιώθεις λιγότερο ολοκληρωμένος.

Ταξίδεψε. Το ονειρεύεσαι και μιλάς για αυτό συνεχώς. Τώρα είναι η ώρα.

Δείξε ευγνωμοσύνη στην οικογένεια σου

Η οικογένεια σου είναι εκεί για σένα, ακόμη και όταν δεν το νιώθεις.                          Θυμάσαι πως ήσουν φοβισμένος για το μέλλον στα 14; Στα 18; Στα 22;

Η ζωή ποτέ δε γίνεται πιο ξεκάθαρη, απλά αποκτάς εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Σταμάτα να αμφιβάλλεις για σένα και ξεκίνα να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αν και η κριτική είναι αναπόφευκτη, η πιθανότητα να αγγίξεις κάποιον άλλο με το έργο σου μπορεί να ξεπεράσει το φόβο. Αποδέξου τα συναισθήματα σου, αλλά μην τα αφήνεις να σε κυριεύσουν. Η συσσώρευση συναισθημάτων δεν ωφέλησε ποτέ  κανέναν, πόσο μάλλον τα αρνητικά.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Άλλες φορές έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε λύπη ή θλίψη. Πολύς κόσμος φοβάται να το κάνει γιατί πιστεύει ότι αν ξεκινήσει, δεν θα μπορεί να σταματήσει. Να ξέρεις ότι είναι καλό να μπορείς να εκτονωθείς κάπου κάπου. Η εκτόνωση της έντασης είναι καλή γιατί ουσιαστικά αδειάζεις από όλη την αρνητική προδιάθεση και κάνεις χώρο για κάτι πιο παραγωγικό.

Προσέγγισε τα πράγματα από την θετική τους πλευρά

Ο περισσότερος κόσμος εκφράζει με μεγαλύτερη άνεση τι δεν του αρέσει παρά τι του αρέσει. Την επόμενη φορά που θα είσαι με κάποιον που ξέρεις ότι σου έχει κάνει τη ζωή καλύτερη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να του το πεις και θα δεις ότι κι εσύ θα αισθανθείς καλύτερα.

Φρόντισε να ξοδεύεις τόση ενέργεια για να εκφράσεις τα θετικά στη ζωή σου, όση ξοδεύεις για να εκφράσεις τα αρνητικά. Δημιούργησε μία ισορροπία στη ζωή σου.

Για να ζήσεις άφοβα, σταμάτα να τρέχεις. Ζήσε το παρόν σου. Πρώτα κοίτα τους φόβους σου κατάματα και αναγνώρισέ τους κι έπειτα μάθε πώς να τους διαχειρίζεσαι. Έτσι θα τους αποδυναμώσεις, έτσι θα τους  α-δυνατίσεις και έτσι θα χάσουν την επιρροή τους πάνω στην ζωή σου και στα όνειρά σου. Μόνο τότε θα μπορείς να ζεις άφοβα. Βάλε κίνηση στην ακινησία του φόβου σου

Τόλμησε να δεις ότι τα πράγματα που φοβάσαι δεν είναι αληθινά.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!