Τι είναι ο φόβος και πώς επηρεάζει την ζωή και το μέλλον σου

Παρατηρώντας τα παιδιά την ώρα που παίζουν, διαπιστώνουμε ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν τα παιδιά που όταν θα αισθανθούν φόβο από κάτι, θα τρέξουν κατευθείαν στην αγκαλιά της μητέρας τους για να προστατευθούν. Ενώ υπάρχουν και τα παιδιά που όταν θα φοβηθούν δεν θα το δείξουν, αλλά θα διατηρήσουν την αυτοκυριαρχία τους.


Τα παιδιά της δεύτερης κατηγορίας, είναι αυτά που προορίζονται να πετύχουν στην ζωή.
 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Δεν αφήνουν κανέναν να τα εκνευρίσει. Δεν  δείχνουν τον φόβο τους, αν και φοβούνται. Και δεν θα  παρακαλέσουν κανέναν για βοήθεια ή για αλλαγή της συμπεριφοράς του. Είναι αρκετά έξυπνα ώστε να επιλέξουν να φοβούνται αλλά να μην αποθαρρύνονται.  

Η συμπεριφορά τους αυτή μας διδάσκει, ένα μάθημα για τον φόβο και πώς να τον χειριστούμε. Τι είναι ο φόβος; Είναι ένα βασικό συναίσθημα, το οποίο είναι σημαντικό και ουσιαστικό για την επιβίωσή μας. Γιατί; Γιατί είναι μια αίσθηση που μας κρατάει σε εγρήγορση, σε περιόδους κινδύνου και μας βοηθάει να καθορίσουμε αν πρέπει να πολεμήσουμε ή να ξεφύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε επικίνδυνες καταστάσεις


Στην πραγματικότητα, ο φόβος δεν είναι πάντα ένα αρνητικό συναίσθημαΕίναι και θετικό. Είναι ένα υγιές και θετικό συναίσθημα, επειδή περιορίζει βιαστικές και επικίνδυνες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβή αποτελέσματα. Είναι καλό να διστάζεις και να σκέφτεσαι άλλη μια φορά, τις καταστάσεις πριν κάνεις ένα σημαντικό βήμα, ή πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σου. 

Είναι καλύτερο να το ξανασκεφτείς, πριν πάρεις την απόφαση να αναρριχηθείς σε ένα ψηλό βουνό χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Ή πριν διακινδυνεύσεις όλες τις οικονομίες σου σε μια αβέβαιη οικονομική επένδυση. Ή πριν αποφασίσεις να συμμετάσχεις σε μια δραστηριότητα που φαίνεται καλή μόνο στις ταινίες δράσης. Για τέτοιου τύπου ενέργειες, ο φόβος είναι το ακριβές και σωστό συναίσθημα. Εξασφαλίζει ότι δεν διακινδυνεύεις μάταια τη ζωή και την ευτυχία σου

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Ο φόβος όμως μπορεί να είναι επίσης ένα αρνητικό συναίσθημα.
 Μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση, αν τον αφήσεις να κυβερνάει τη ζωή σου. Ενδέχεται να εμποδίσει την επιτυχία σου. Ενδέχεται να καθορίζει τις ενέργειές σου. Τώρα που ξέρεις τι είναι ο φόβος μπορείς να τον διαχειριστείς καλύτερα. Εάν ο φόβος καθορίζει τις ενέργειες σου, τότε ο φόβος κερδίζει πάντα. Εάν κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση, κάθε μικρή ή μεγάλη πρωτοβουλία, χάνεται αυτόματα λόγω φόβου, τότε δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος επειδή ο φόβος ελέγχει κάθε σου κίνηση. 

Εάν στηρίζεις τις περισσότερες από τις αποφάσεις σου στον φόβο, τότε δυναμώνεις τον φόβο. Τον αφήνεις να αναπτυχθεί. Αφήνεις ευκαιρίες στη ζωή σου να χαθούν και καταστρέφεις κάθε πιθανότητα να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς σε αυτή. 

Δεν θα αναφερθώ στους λόγους που προκαλούν τον φόβο. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορώ να σε βοηθήσω να κατανοήσεις την αξία του φόβου. Θα πρέπει όμως να προσέξεις, ώστε να μην επιτρέψεις  στον φόβο να ελέγχει τη ζωή σου, και να εμποδίζει την ευτυχία σου.


Ο φόβος και η ανησυχία δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την ευτυχία. Βρίσκονται στις δύο αντίθετες πλευρές της ίδιας κλίμακας. Η ευτυχία δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον φόβο και την ανησυχία, και ο φόβος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στο μυαλό ενός ανθρώπου που είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος. Εάν επιλέξεις να σκέφτεσαι θετικά, δεν θα υπάρχει χώρος για τον φόβο, και η εσωτερική γαλήνη και ευτυχία θα πάρουν τη θέση του. 

Ο φόβος είναι μια αρνητική κατάσταση του νου, κατά την οποία ο νους αναμένει ενδεχόμενες δυσκολίες, εμπόδια και αποτυχίες. Είναι αρνητική σκέψη, η οποία προβλέπει την απόρριψη, την αποτυχία, τις απογοητεύσεις.. Mια τέτοια στάση οδηγεί σε άγχος και παντελή έλλειψη ευτυχίας και εσωτερικής γαλήνης. 

Πάρε την απόφαση τώρα να ακούς την φωνή του φόβου, επειδή συχνά έχει νόημα, αλλά να μην τον αφήνεις να κυριαρχήσει στις σκέψεις και στις πράξεις σου. Να μην τον αφήσεις να κυριαρχήσει στη ζωή σου.  

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!