Πώς να ξεπεράσεις το φόβο σου ώστε να κατακτήσεις τα όνειρα σου

Περίληψη:

Πώς να ξεπεράσεις το φόβο σου ώστε να κατακτήσεις τα όνειρα σου

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις τον φόβο σου

  1. Τι θέλεις πραγματικά στη ζωή σου;
  2. Τι θα σου δώσει αυτό στη ζωή σου;
  3. Πώς θα είναι η ζωή σου όταν πετύχεις αυτό που θέλεις;
  4. Μπορείς να περιγράψεις τη ζωή σου όταν θα έχεις πετύχεις αυτό που ονειρεύεσαι;
  5. Τι χρειάζεται να συμβεί για να παραμείνεις εστιασμένος σε αυτά που θα κερδίσεις και όχι σε αυτά που θα χάσεις;

[Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορώ και διατηρώ αυτό το blog και όλα τα podcast και videos χωρίς διαφημίσεις, τελείως δωρεάν, επειδή μοιράζεσαι τις σκέψεις και πληροφορίες μου με τους φίλους σου! ]

Elpida-Nlp

 

Eytyxia-Life Coaching

 

Kalisyni-Life Coaching

 

Xara-Nlp

Σενάριο Video:

Πώς να ξεπεράσεις το φόβο σου ώστε να κατακτήσεις τα όνειρα σου

Πιστεύω ότι ο φόβος είναι ένα παιχνίδι του μυαλού που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πόσοι άνθρωποι δε λένε ότι δεν κάνουν κάτι γιατί φοβούνται πολύ ή ο φόβος τους κρατάει πίσω; Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κοινό στοιχείο της κουλτούρας μας και για την ακρίβεια είναι αστείο. Τι μπορεί να φοβάται ένας άνθρωπος; Ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή που δεν υπάρχουν όλοι εκείνοι οι καταναγκαστικοί φόβοι που οδηγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά για να προστατέψουν  τον άνθρωπο από τα φυσικά φαινόμενα ή τα ζώα ή άλλους κινδύνους της φύσης.

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως δεν μας κυνηγούν ζώα για να μας σκοτώσουν. Οι περισσότεροι φόβοι στην πραγματικότητα είναι φαντασιώσεις του μυαλού που συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα μέσα στο μυαλό μας και έχουμε συνδέσει τον πόνο με αυτήν την κατάσταση που τελικά γίνεται εύκολα.

Φοβάμαι το φόβο μου! Λες και είναι ο φόβος κάτι μεγάλο, άγνωστο, αηδιαστικό πράγμα που αν δεν φάμε το φαί μας θα μας φάει αυτός για εκδίκηση. Οι περισσότεροι φόβοι είναι κακή διαχείριση των νοητικών μας ικανοτήτων. Δεν είναι μια φυσική διαδικασία που δημιουργεί το μυαλό μας, που μας υποδεικνύει  να παλέψουμε ή να φύγουμε. Μια δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Συνήθως οι άνθρωποι νομίζουν ότι ο φόβος είναι μια αυθόρμητη αντίδραση του μυαλού τους που δεν συμμετέχουν σε αυτήν. Σαν μια ασυνείδητη διαδικασία που τους ελέγχει. Η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι έχουμε περισσότερες ικανότητες από ότι πιστεύουν οι πιο πολλοί άνθρωποι από εμάς όταν κατανοήσουμε και τι είναι ο φόβος στην πραγματικότητα και πως δεν είναι τίποτε άλλο από μια συγκεκριμένη νοητική διαδικασία. Όταν αποκτήσουμε επίγνωση αυτών τότε μπορούμε να τον ξεπεράσουμε.

Τι είναι ο φόβος;

Με τι είμαστε τόσο φοβισμένοι; Τι είναι αυτό που φοβόμαστε που μας προκαλεί τόσο πόνο στη ζωή μας; Το είχες σκεφτεί ποτέ αυτό; Τι είναι αυτό που μας φοβίζει και μας φέρνει τόσο πόνο στη ζωή μας; Θυμάμαι πως όταν απάντησα στον εαυτό μου αυτές τις ερωτήσεις τότε έπαψε ο φόβος να με περιορίζει στη ζωή μου. Πολλές όταν κατανοείς τα πράγματα στη ζωή δεν είναι τόσο τρομακτικά. Όταν κάτι γίνεται κατανοητό μετά μπορείς να αναπτύξεις την κατάλληλη δεξιότητα γύρω από αυτό και όταν αναπτύξεις την κατάλληλη δεξιότητα γύρω από αυτό τότε θα μπορείς να αναπτύξεις την αυτοπεποίθηση σου γύρω από αυτό.

Υπάρχει κάτι από τα παλιά στη ψυχολογία που ονομάζεται “competence confidence loop” (Αν θα μπορούσα να το μεταφράσω στα ελληνικά θα έλεγα ότι είναι η επαναλαμβανόμενη ικανότητα της αυτοπεποίθησης) που εξηγεί πως όσο περισσότερο κατανοούμε κάτι οι άνθρωποι τόσο περισσότερο αυτοπεποίθηση νιώθουμε στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Είναι η ίδια διαδικασία που συμβαίνει τώρα και γεννάει το φόβο αντί της αυτοπεποίθησης. Όταν το κατανοήσεις τι είναι τότε θα μπορείς αυτόματα να το διαχειριστείς καλύτερα επειδή όλοι οι φόβοι στηρίζονται στα τρία είδη πόνου, στις τρεις περιοχές που ίσως βιώνουμε πόνο όλοι οι άνθρωποι στη ζωή μας. Ύστερα, όταν το κατανοήσουμε αυτό, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη νοοτροπία μας γύρω από αυτά τα πράγματα και να σταματήσουμε να απογοητευόμαστε αλλά και να σταματήσουμε να φοβόμαστε το φόβο μας.

Ας δούμε τους τρεις φόβος έναν προς έναν :

Ο φόβος του χάνω

Ο πρώτος φόβος που φοβόμαστε σαν πόνο στη ζωή μας είναι ο φόβος του χάνω.

Εάν κάνω αυτό στη ζωή μου θα χάσω αυτό και επειδή μπορεί να χάσω αυτό τότε δε θέλω να το κάνω, έτσι φοβάμαι να το δοκιμάσω επειδή μπορεί να χάσω κάτι που μου αρέσει.  Εάν κάνω μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου μπορεί να χάσω τη δουλειά μου. Μπορεί να χάσω τη σχέση μου με τη σύντροφό μου, τα παιδιά μου ή να χάσω το πάθος μου ή κάποια άλλα οφέλη.

Όταν ήθελα να γίνω ομιλητής και όλοι μου έλεγαν πρόσεχε οι εποχές είναι δύσκολες, εσύ δεν έχεις σχέση με αυτά, η άρθρωση σου είναι χάλια, το λεξιλόγιο σου ελλιπές και τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Θα χάσεις την ασφάλεια σου; Ψάξε να βρεις μια δουλίτσα να μπεις στο δημόσιο να έχεις ήσυχο το κεφαλάκι σου. Δεν είναι αυτά για εσένα. Όλα αυτά σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι και φοβούνται να κάνουν κάτι στη ζωή τους γιατί κάνουν πραγματικότητα δική τους το φόβο των άλλων. Αλλά από μέσα μου σκεφτόμουν ότι πόσο θα μου κοστίσει εάν χάσω το όνειρό μου; Τι θα πω στον εαυτό μου κάποια στιγμή εάν ξυπνήσω;

Έτσι, ήθελα να χάσω την υποτιθέμενη ασφάλεια μου. Ήθελα να χάσω τις πέντε βόλτες που έβγαινα μέσα στην εβδομάδα. Ήθελα να αποφύγω να απογοητεύσω τον εαυτό μου ακόμη και εάν αυτό απογοήτευε άλλους ανθρώπους… Έτσι, κάπως έτσι σκέφτεσαι και σταματάς τον εαυτό σου από το να πάρεις την απόφαση να κάνεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου.

Είναι το ίδιο πράγμα με τους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα ή να κάνουν δίαιτα και φοβούνται γιατί σκέφτομαι ότι εάν σταματήσουν να καπνίζουν θα χάσουν την ηρεμία τους, την άνεση τους, τη ψυχραιμία τους, τον φίλο τους ακόμη και εάν αυτός ο φίλος είναι άνθρωπος που σου βάζει δηλητήριο στο φαΐ για να πεθάνεις για να κληρονομήσει την περιουσία σου. Φοβούνται ότι εάν αλλάξουν διατροφικές συνήθειες θα χάσουν τις λιχουδιές που αγαπούν τόσο πολύ, έτσι δεν παίρνουν την απόφαση να αλλάξουν. Αυτό είναι που κάνουν οι άνθρωποι, φοβούνται αυτά που μπορεί να χάσουν.

Άλλαξε την εστίαση σου

Έτσι ένα κομμάτι για να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας είναι να αλλάξουμε την εστίαση μας.  Να εστιάσουμε όχι σε αυτά που μπορεί να χάσουμε αλλά σε αυτά που μπορεί να αποκτήσουμε. Μπορεί να έχανα την υποτιθέμενη ασφάλεια μου αλλά θα κέρδιζα την χαρά του ονείρου μου. Μπορεί να απέτυχα και δυο και τρεις φορές (όπως και έκανα) αλλά θα κέρδιζα τη χαρά της ικανοποίησης στο τέλος ότι τα κατάφερα.

Αυτό που συμβαίνει σε ένα μυαλό που φοβάται είναι ότι κάνει πολλές ερωτήσεις τι θα γίνει εάν; Και ακολουθεί μια αρνητική δήλωση. Τι θα γίνει εάν συμβεί αυτό το τρομερό πράγμα; Αλλά όταν συνειδητοποιήσεις πως μπορείς, όχι μόνο να διαχειριστείς αλλά και να ξεπεράσεις τελείως τον πόνο του τι θα χάσεις, εάν αλλάξεις την εστίαση σου, στο τι θα κερδίσεις τότε θα έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς της ελευθερία να κάνεις όλα όσα αγαπάς και αξίζεις στη ζωή σου.

Ο φόβος της αλλαγής

Το δεύτερο πράγμα που φοβόμαστε τόσο πολύ είναι τον πόνο της διαδικασίας. Τον πόνο του ταξιδιού που χρειάζεται να διανύσουμε από το σημείο Α που βρισκόμαστε στο σημείο Β που θέλουμε να φθάσουμε. Αυτή είναι η αλλαγή που όλα πρόκειται να είναι δύσκολα. Η διαδικασία της αλλαγής από μόνη της είναι δύσκολη. Είναι σκληρό. Όταν σκεφτόμουν να ξεκινήσω να γίνω ομιλητής ήταν τρομακτικό. Καταρχήν δεν γνώριζα πώς θα κάνω πολλά πράγματα και δεν είχα και μία δεξιότητα σε αυτό το κομμάτι.

Πολλά πράγματα πίστευα ότι είναι αδύνατον να αλλάξουν. Π.χ. δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να βελτιώσω την άρθρωση λόγω μια δυσμορφίας που υπάρχει στα δόντια μου. Όσους δασκάλους και εάν είχα ρωτήσει μου έλεγαν δεν γίνεται. Δεν ήξερα πώς να το κάνω αλλά ήθελα πάρα πολύ να το κάνω. Δούλευα πάνω από 14 ώρες την ημέρα και εφτά μέρες την εβδομάδα για δέκα χρόνια. Δεν είχα καμία υποστήριξη και βοήθεια από κανέναν. Η διαδικασία ήταν τρομακτική και αβέβαιη. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν αλλάζουμε οι άνθρωποι.

Είναι το ίδιο πράγμα που το ίδιο πρόσωπο σκέφτεται να σταματήσει το κάπνισμα. Δε σκέφτεται την ελευθερία να σταματήσει το κάπνισμα και να ζήσει μια πιο υγιή ζωή. Δεν σκέφτονται ότι θα είναι σε θέση να αναπνέουν και να μπορούν, είτε να ανέβουν τα σκαλοπάτια είτε να παίξουν με τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους. Σκέφτονται τη διαδικασία της απεξάρτησης από τη νικοτίνη και την απογοήτευση.

Ο άνθρωπος που ξεκινάει να κάνει δίαιτα βιώνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δε σκέφτεται ότι θα μπορεί να τρέξει, θα νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση, θα είναι πιο ελκυστικός αλλά ότι θα πρέπει να πετάξει όλα όσα έχει στα ντουλάπια του και να τα αντικαταστήσει με κάτι πιο υγιεινό, θα πρέπει να αλλάξει τα μέρη που σύχναζε για φαΐ θα πρέπει να αλλάξει κάποιες καθημερινές συνήθειες και αυτό δημιουργεί την αίσθηση του τεράστιου μέσα στο μυαλό του. Έτσι αυτός ο τρόπος σκέψης κάνει εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή έως και αδύνατη.

Δες την αλλαγή σαν παιχνίδι

Ένα μέρος για να πάρεις της ζωή στα χέρια σου είναι να μάθεις να βλέπεις την αλλαγή σαν παιχνίδι. Είναι να μάθεις να βλέπεις τις προκλήσεις στη ζωή σαν κάτι που θα φέρει χαρά στη ζωή σου και θα σε εξελίξει σαν άνθρωπο. Η πρόκληση μας βοηθάει να φθάσουμε τον ανώτερο εαυτό μας. Η πρόκληση στο τέλος μας γεμίζει και μας δίνει ενέργεια, ενθουσιασμό και μας ωθεί προς τα όνειρα μας. Τότε γίνεται ένα κλικ μέσα μας και όχι μόνο αγαπούμε τις προκλήσεις αλλά τις προκαλούμε κιόλας με αποτέλεσμα να ζούμε  μια γεμάτη ζωή.

Ο φόβος του αποτελέσματος

Το τρίτο πράγμα που φοβούνται οι περισσότεροι άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα.

Αναρωτιούνται τι θα συμβεί εάν χάσουν όλα αυτά; Τι θα συμβεί εάν περάσουν όλον αυτόν το Γολγοθά και στο τέλος τα πράγματα είναι χειρότερα; Ακριβώς αυτό φοβόμουν. Τι θα γίνει εάν τα παρατήσω όλα και ακολουθήσω το όνειρο μου; Τι θα γίνει εάν δεν μπορέσω να βελτιώσω την άρθρωση μου; Τον λόγο μου; Οι άνθρωποι δεν με αποδεχτούν; Δεν θα καταφέρω τελικά να ζήσω από αυτό που αγαπώ και πρέπει να ξεκινήσω όχι από το μηδέν αλλά από το μείον χίλια. Έτσι καθόμαστε και σκεφτόμαστε τι θα συμβεί εάν δεν πάνε καλύτερα τα πράγματα και εγώ θα πρέπει να περάσω όλο αυτό στη ζωή μου;

Εάν κολλήσεις η σκέψη μας σε αυτό τότε ποτέ δεν αλλάζουμε. Ένα κομμάτι της ώριμης σκέψης είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αντί να εστιάζουμε στο αρνητικό αποτέλεσμα μπορούμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε και να ονειρευόμαστε, να οραματιζόμαστε και να δίνουμε την προσοχή μας σε αυτό που θέλουμε να συμβεί.

Τότε μια αόρατη δύναμη ενεργοποιείται και η ζωή μας γεμίζει με τους κατάλληλους ανθρώπους, τις κατάλληλες συγκυρίες, με χαρά, έμπνευση, πάθος και όρεξη για ζωή. Εάν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας τα η ζωή γίνεται όμορφη και αρχίζουν να συμβαίνουν μικρά θαύματα στη ζωή μας.

Εάν κόψω το τσιγάρο θα είμαι σε θέση να νιώσω καλά με τον εαυτό μου ξανά. Δε θα νιώθω εξαρτημένος με κάτι που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους και ταΐζει τεράστιους οργανισμούς για να συνεχίζουν να σκοτώνουν τους ανθρώπους. Δε θα διαιωνίζω την αρρώστια στο σώμα μου ή στην οικογένεια μου. Θα σταματήσω να φορτώνω τους άλλους ανθρώπους με τον εθισμό μου. Αντί αυτών θα γεμίσω αυτόν τον τομέα της ζωής μου με χαρά, υγεία και ενέργεια.

Όταν θα ξεκινήσω δίαιτα θα δοκιμάσω καινούργιες γεύσεις γιατί δεν είχα δοκιμάσει νέες γεύσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα αρχίσω να απολαμβάνω τις βόλτες, την ενέργεια μου, την μυρωδιά μου την αυτοπεποίθηση ότι τα κατάφερα. Όταν θα αρχίσεις να εστιάζεις σε όλα τα θετικά στοιχεία που θα σου δώσει η αλλαγή τότε θα ξεκινήσεις να ελέγχεις τη ζωή σου και όχι αυτή εσένα.

Βγες από την εμμονή με τον πόνο του τι θα χάσεις… Βελτίωσε την ζωή σου

Όταν έχεις εμμονή με τον πόνο του τι θα χάσεις, της διαδικασίας και του αποτελέσματος θα αυξάνεται η εμμονή και το μέγεθος αυτών των πόνων με αποτέλεσμα το σώμα και το μυαλό να σε οδηγούν να μην κάνεις αυτό, να μην κάνεις το άλλο και έτσι θα ζήσεις μια ζωή χωρίς εμπειρίες. Η αποφυγή πόνου είναι ένα χάρισμα που μας έχει δοθεί και εάν συνειδητοποιήσουμε ότι εάν μάθουμε να το χρησιμοποιούμε τότε θα απολαμβάνουμε τη ζωή μας, θα είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι και θα σταματήσουμε να προσθέτουμε πόνο στην καθημερινότητα μας τότε από σήμερα θα μπορείς να αποφασίσεις που θα εστιάζεις στη ζωή σου. Μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς και να φοβάσαι οτιδήποτε θα βελτιώσει τη ζωή σου.

Και εσύ και εγώ γνωρίζουμε τι θα βελτιώσει τη ζωή μας και γιατί δεν το κάνουμε. Επειδή, κάποια στιγμή συνδέσαμε πολύ πόνο με το τι θα χάσουμε, τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα. Έτσι σήμερα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάτσεις κάτω με τον εαυτό σου και να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση. Τι θέλω πραγματικά στη ζωή μου; Τι με σταμάτησε να προχωρήσω πιο γρήγορα στη ζωή μου; Όταν απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις τότε θα ανακαλύψεις τι χάνεις, ποια είναι η διαδικασία και ποιο το ενδεχόμενο αποτέλεσμα που φοβόσουν. Μπορείς να το αλλάξεις και να εστιαστείς στο τι θα κερδίσεις, τη χαρά και το θεμιτό αποτέλεσμα. Όταν το κάνεις αυτό τότε θα γεμίσεις τη ζωή σου με χαρά, αισιοδοξία και θα ζεις κάθε λεπτό, κάθε στιγμή με Πάθος!

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο