Θέτοντας Στόχους: Η Πορεία προς την Επίτευξη των Ονείρων σου

Θέτοντας Στόχους: Η Πορεία προς την Επίτευξη των Ονείρων μας

Οι στόχοι αποτελούν τον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης και αποτελούν το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο χτίζουμε τα όνειρά μας. Οι στόχοι είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που σε καθοδηγούν προς την επίτευξη των φιλοδοξιών σου και την υλοποίηση των ονείρων σου. Αλλά πώς θέτεις στόχους και πώς μπορούν αυτοί να σε οδηγήσουν προς την επίτευξη των ονείρων σου; 

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τη σημασία της θέτησης στόχων και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους στόχους για να πορευθείς προς την επίτευξη των ονείρων σου.

Όταν έχεις ένα μεγάλο όνειρο, όπως να γίνεις επαγγελματίας μουσικός, να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο ή να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, οι στόχοι σου λειτουργούν σαν ένας χάρτης πλοήγησης. Αντί να προσπαθείς  να φτάσεις απευθείας στον προορισμό σου, προσδιορίζεις στόχους που θα σε οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, ρεαλιστικοί και χρονο-ορισμένοι, γνωστοί και ως συντομογραφία SMART.

Ένα παράδειγμα στόχου SMART για κάποιον που επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας μουσικός θα μπορούσε να είναι: “Να παρουσιάσω τα τραγούδια μου σε ένα τοπικό κλαμπ μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.” Αυτός ο στόχος είναι συγκεκριμένος (να παρουσιάσει τα τραγούδια του), μετρήσιμος (με την επίτευξη της παρουσίασης), επιτεύξιμος (με βάση τους διαθέσιμους πόρους), ρεαλιστικός (με βάση τις δεξιότητες και τις προσπάθειες που μπορεί να καταβάλει) και χρονο-ορισμένος (μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους).

Η θέτηση στόχων σε βοηθά να οργανώσεις τις προσπάθειές σου και να διαχειριστείς τον χρόνο σου αποτελεσματικά. Αντί να αισθάνεσαι χαμένος και μπερδεμένος, έχοντας συγκεκριμένους στόχους μπορείς να επικεντρωθείς στα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να προχωρήσεις προς τα εμπρός. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι απόλυτα αυστηρός στους στόχους σου, αλλά ότι πρέπει να έχεις μια κατεύθυνση και ένα πλάνο για το πώς θα φτάσεις εκεί.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας κατά την θέτηση στόχων είναι η αναλογία τους με τα όνειρα σου. Οι στόχοι πρέπει να είναι συναφείς με τα όνειρά σου και να τα υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος ονειρεύεται να γίνει διάσημος τραγουδιστής, οι στόχοι του πρέπει να σχετίζονται με την βελτίωση των τραγουδιστικών του δεξιοτήτων, την δημιουργία ενός δικού του ρεπερτορίου και την προώθηση του εαυτού του σε διάφορες πλατφόρμες. Οι στόχοι πρέπει να είναι συνεπείς με το μεγαλύτερο όνειρο και να βοηθούν στην πραγματοποίησή του.

Επιπλέον, η θέτηση στόχων πρέπει να γίνει με λογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς και τις περιστάσεις της ζωής σου. Είναι σημαντικό να είσαι ρεαλιστής και να αναγνωρίσεις ότι η επίτευξη των ονείρων σου μπορεί να απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου αν αντιμετωπίσεις δυσκολίες, αλλά ότι πρέπει να προσαρμοστείς και να βρεις τρόπους για να συνεχίσεις να προχωράς προς τα εμπρός.

Οι στόχοι  πρέπει να είναι ευέλικτοι. Ο δρόμος προς την επίτευξη των ονείρων σου μπορεί να είναι γεμάτος ανατροπές και απρόοπτα. Πρέπει να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς και να αλλάξεις τους στόχους σου αν αυτό είναι απαραίτητο. Οι στόχοι δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, αλλά μέσα για την επίτευξη των ονείρων σου.

Η θέτηση  στόχων μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ενθουσιασμό σου απέναντι στα όνειρά σου. Καθώς προχωράς στον δρόμο προς την επίτευξη των στόχων σου, καθίσταται πιο εύκολο να διακρίνεις την πρόοδο που έχεις κάνει και να νιώσεις επιτυχημένος. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου και την αφοσίωσή σου προς τα όνειρά σου.

Τέλος, η θέτηση στόχων σε βοηθά να διατηρήσεις την πίεση και το άγχος υπό έλεγχο. Όταν έχεις συγκεκριμένους στόχους, μπορείς  να εστιάσεις την ενέργειά σου στην επίτευξή τους αντί να αφήσεις το άγχος να σε παρασύρει. 

Συνοψίζοντας, η θέτηση στόχων είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να οδηγηθείς προς την επίτευξη των ονείρων σου. Οι στόχοι σου  λειτουργούν σαν πινακίδες στον δρόμο προς την επιτυχία και σε  βοηθούν να οργανώσεις  τις προσπάθειές σου, να διατηρήσεις την ενθουσιασμό σου  και να ξεπεράσεις τα εμπόδια που ενδεχομένως θα συναντήσεις . Οι στόχοι είναι το κλειδί για την επίτευξη των ονείρων σου και για τη ζωή που πάντα θέλεις να ζήσεις.

Ζήσε με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

Δημιουργός Brain Activation Method ®

  1. 30’ Δωρεάν Personal Coaching Γνωριμίας
  2. Κατέβασε το Δωρεάν E-BOOK: Οι #3 Νόμοι της Επιτυχίας – Κλικ Εδώ!
  3. Καθημερινή Έμπνευση στο κινητό σου – Κλικ Εδώ!
  4. Γίνε μέλος της Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξη – Κλικ Εδώ!
Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!