Όλα όσα πρέπει να κάνεις και να μην κάνεις για την επίτευξη των στόχων σου.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου, είναι η έλλειψη προθυμίας και ενέργειας. Λύσεις υπάρχουν, αλλά όταν κάποιος δεν θέλει να προχωρήσει ή νιώθει κουρασμένος, ούτε μπορεί να τις βρει ούτε να τις εφαρμόσει. 

Ο καθορισμός και η επίτευξη προσωπικών και επαγγελματικών στόχων είναι ένας τρόπος για να αναπτυχθείς, δηλαδή να προχωρήσεις στη ζωή. 

Με την επίτευξη των στόχων σου, μπορείς να διαμορφώσεις τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου. Με άλλα λόγια, μέσα από την πορεία προς τον στόχο, αναπτύσσεις νέες δεξιότητες, οι οποίες είναι πιο ευνοϊκές για να τον κατακτήσεις και να τον πετύχεις. 

Με άλλα λόγια, η επίτευξη στόχων είναι μια εξελικτική διαδικασία προσαρμογής στη ζωή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.


Πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια για να πετύχεις τους στόχους σου, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις σαφείς και τεκμηριωμένες προθέσεις. Είναι αλήθεια ότι η ίδια η δράση αλλάζει τη νοοτροπία και την κατεύθυνση της δράσης, αυξάνοντας κατά πολύ την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση! 

Ωστόσο, σε πολλούς ανθρώπους, λείπουν ισχυρές και ξεκάθαρες προθέσεις. Η πρόθεση είναι το θεμέλιο που χτίζουμε. Εάν τα θεμέλια δεν είναι γερά, τότε είναι εύκολο για εμάς να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας. Στη ζωή, αυτό που θέλεις σπάνια συμβαίνει όταν το θέλεις. 

Είναι η πρόθεση, ο καθοριστικός παράγοντας, που καθορίζει πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις στο τέλος. Στη ζωή σου, βάζεις συχνά στόχους που θέλεις να πετύχεις. Αν και η επίτευξη των στόχων σου είναι η βασική προϋπόθεση για την πρόοδό σου, δεν είναι λίγες οι φορές που αποτυγχάνεις να εφαρμόσεις την απόφασή σου για πολλούς λόγους.

Είναι λοιπόν απαραίτητο, να έχεις κάποιες βασικές αρχές, ένα τρόπο σκέψης και προσέγγισης, που μπορούν να σε βοηθήσουν να μείνεις στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων σου.

Η διαδικασία επιτυχίας των στόχων σου, πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Ας δούμε αναλυτικά την κάθε μια από τις βασικές αυτές αρχές:


Η βασική προϋπόθεση από την αρχή για
να πετύχεις το στόχο σου, είναι να έχεις μια βαθιά έντονη βούληση για την επίτευξη του.

Ο στόχος πρέπει να βρίσκεται σταθερά στη σκέψη σου. Η αδύναμη επιθυμία φέρνει φτωχά αποτελέσματα.


Όσο πιο καλά έχεις στο μυαλό σου, το
τι είναι ο στόχος, τόσο πιο εύκολο είναι να μπορέσεις να σχεδιάσεις τον τρόπο επίτευξης του, και κατά συνέπεια να τον πετύχεις.

Πρέπει απαραίτητα να καταγράψεις το στόχο, το σχέδιο δράσης σου, τα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσεις και σίγουρα να καθορίσεις ένα χρονοδιάγραμμα.


Οι σκέψεις  του χθες
δημιουργούν το παρόν σου. Οι σκέψεις του σήμερα δημιουργούν το μέλλον σου. Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, και να γίνεις περισσότερο αποτελεσματικός τροποποιώντας τον τρόπο σκέψης σου.

Με τη μέθοδο της νοητικής απεικόνισης, φαντάζεσαι πως θα είναι όταν θα πετύχεις το στόχο σου. Σχηματίζεις στο μυαλό σου, την εικόνα αυτών που θέλεις, είτε αυτά είναι καταστάσεις είτε αντικείμενα. Προσπαθείς νοητικά να νιώσεις ότι έχεις πετύχει και ότι βρίσκεσαι στο στόχο σου. Το κάνεις αυτό για μερικά δευτερόλεπτα καθημερινά τουλάχιστον μία ή δύο φορές.

Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις αποφάσεις και τους στόχους σου. Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο σταθερότητας στη διαδικασία επίτευξης αυτών που θέλεις.

Σε βοηθά, στο να μένεις προσηλωμένος στην πραγματοποίηση τους, χωρίς να χάνεσαι στο πλήθος των προβλημάτων που θα προκύψουν.


Για
την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου χρειάζεσαι ένα οδικό χάρτη. Πρέπει να καταγράψεις τα στάδια από τα οποία θα πρέπει να περάσεις.

Στην ουσία κάποιος μπορεί να πει ότι τα πάντα δημιουργούνται δύο φορές. Η πρώτη φορά είναι στο μυαλό μας όπου σχεδιάζουμε αυτά που θέλουμε. Η δεύτερη είναι η πραγματοποίηση των στόχων μας.

Είναι σημαντικό στο πρώτο στάδιο, να σκεφτείς διεξοδικά όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχία. Στη συνέχεια να τα καταγράψεις, για να ξέρεις όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα αυτό που θέλεις, και το δρόμο που θα ακολουθήσεις για να φτάσεις εκεί.

Έχοντας αυτά στο χέρι σου, τότε πιο εύκολα, καθημερινά θα είσαι σε θέση να εργάζεσαι  προς την ορθή κατεύθυνση για την υλοποίηση του στόχου σου.

Η διαδικασία αυτή, μπορεί να είναι η αιτία, που θα σε κάνει να νιώθεις υπεύθυνος και δεσμευμένος, απέναντι στον ίδιο τον εαυτό σου για την υλοποίηση αυτών που επιθυμείς. Παράλληλα δεν είναι σπάνιες οι φορές, που η προετοιμασία αυτή μπορεί να είναι η αιτία να συμβούν γεγονότα που θα σε βοηθήσουν.


Χρησιμοποίησε
οποιαδήποτε μέθοδο, για να παρακολουθείς τη χρονική εξέλιξη του σχεδίου σου. Ένα κομμάτι χαρτί, το ημερολόγιο σου, τον προσωπικό σου υπολογιστή ή ένα άλλο ηλεκτρονικό μέσο.

Το σημαντικό είναι να έχεις την ορθή εικόνα του τι κάνεις. Αυτό θα σου επιτρέπει να βλέπεις εάν έχεις ξεχαστεί και ατονήσει,  στις προσπάθειες σου ή εάν προχωράς σύμφωνα με το σχέδιο σου.

Είναι νόμος απαράβατος ότι θα συμβούν πολλά, που θα είναι εμπόδια στην πορεία σου. Προσπάθησε να τα προβλέπεις και να ενεργοποιείς εκ των προτέρων, μηχανισμούς για την αντιμετώπισης τους.

Η παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος επιτρέπει τη διάγνωση των δυσκολιών, την αξιολόγηση της προόδου και είναι βασικός παράγοντας στην υλοποίηση των στόχων σου.


Η αξιολόγηση της προόδου,
πρέπει να γίνετε τακτικά στην πορεία προς την επιτυχία. Εάν η πρόοδος είναι η αναμενόμενη, τότε η πορεία μπορεί να συνεχιστεί όπως είχε σχεδιαστεί.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, τότε πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι διόρθωσης του σχεδίου ή των δράσεων. Μια διεξοδική ανάλυση, του τι δεν πάει καλά επιτρέπει την ορθή διάγνωση της καθυστέρησης στην πρόοδο.

Στην αξιολόγηση πρέπει να γίνεται και ανασκόπηση, των προηγούμενων πέντε βασικών αρχών της πορείας σου προς την επιτυχία. Η νέα επιβεβαίωση των προηγουμένων σου δεσμεύσεων προς τον εαυτό σου, είναι ουσιαστικός παράγοντας και κίνητρο για την περαιτέρω πρόοδο.

Ακολουθώντας τη διαδικασία, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές και τα απρόβλεπτα αρνητικά γεγονότα δεν θα  λείψουν..

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!


Για πολλούς ανθρώπους, η αναβλητικότητα είναι ο μεγαλύτερος ληστής του χρόνου. Ωστόσο, η απροσεξία και η έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και η τάση να προσπαθείς να πετύχεις πολλά πράγματα μαζί, τείνουν να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα. 

Εάν κάνεις συχνά εναλλαγή μεταξύ πολλών διαφορετικών στόχων και εργασιών, σημαίνει ότι δεν έχεις δώσει την απαραίτητη αφοσίωση και προσοχή σε κάθε στόχο και εργασία. Ως αποτέλεσμα, οι προσπάθειές σου μπορούν να επιτύχουν μόνο μέτρια αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση, αλλά επίσης κάνει το όλο έργο να φαίνεται πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. 

Επομένως, η καλύτερη στρατηγική είναι να αποφύγεις πολλές εργασίες ταυτόχρονα και να εστιάσεις σε ένα πράγμα τη φορά, ώστε να μπορείς να διασφαλίσεις ότι η απόδοση και τα αποτελέσματά σου είναι τα καλύτερα.


Πώς θα ένιωθες
αν αντιλαμβανόσουν, πως όλος ο χρόνος και η ενέργεια που σπατάλησες, πήγαν χαμένα καθώς ξοδεύτηκαν σε λάθος εργασίες και ασχολίες; Κάπου που δεν έχει σχέση με τις επιθυμίες σου και τους στόχους που έχεις θέσει;

Ζούμε σε έναν κόσμο, που είναι γεμάτος από υπερπληροφόρηση και περισπάσεις και αγωνιζόμαστε συνεχώς για να κρατήσουμε την προσοχή μας εστιασμένη σε ένα σημείο. Για αυτό το λόγο λοιπόν, είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να κατατάξεις αυτά που έχεις να κάνεις, αλλά και οτιδήποτε προκύπτει στην πορεία σε μια ιεραρχία.

Ο σκοπός είναι, να μην αποσπάσαι με οτιδήποτε προκύπτει στην πορεία, επειδή απλά μοιάζει επείγον, αλλά να μπορείς να το αγνοήσεις ώστε να εστιάσεις σε αυτά που έχουν πραγματικά αξία και είναι σημαντικά.


Οποιοσδήποτε
πέτυχε κάτι, δεν το έκανε μέσα σε ένα βράδυ. Η επίτευξη ενός στόχου λοιπόν, ειδικά αν είναι μεγαλεπήβολος, δεν είναι προϊόν ενός γεγονότος, κάτι δηλαδή που συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προϊόν μιας διαδικασίας. 

Και για να γίνει αποτελεσματικά αυτή η διαδικασία χρειάζεται να αναπτύξει κανείς τους κατάλληλους αυτοματισμούς και συνήθειες.

Αν προσπαθείς να πετύχεις κάτι, χωρίς να αντιμετωπίσεις τις παλιές κακές συνήθειες και να τις αντικαταστήσεις με νέες, τότε καταδικάζεις τον εαυτό σου στην αποτυχία. 

Όση διάθεση και όρεξη και αν έχεις στην αρχή, κάποια στιγμή αυτά θα στερέψουν.  Και αν δεν έχεις αυτοματοποιήσει κάποια πράγματα, όταν στερέψουν, τότε θα σταματήσεις και την προσπάθεια.


Καμιά φορά είναι δύσκολο
να αντιληφθεί κανείς, τις επιπτώσεις της διατροφής στην καθημερινή ζωή, αν δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτή. Οι άνθρωποί είμαστε ένα είδος βιολογικής μηχανής και οι διατροφικές μας συνήθειες μάς επηρεάζουν έμμεσα, πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από μια κακή διατροφή, καθώς αυτό είναι μια σχετικά μακροχρόνια επίπτωση, αλλά και εμπόδια που αφορούν την παραγωγικότητα.

Το τί αλλά και το πόσο τρως, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα επίπεδα ενέργειας που έχεις μέσα στη μέρα, αλλά και τη διάθεση σου. 

Αν λοιπόν κάθε φορά πηγαίνεις στο γραφείο, χωρίς να δώσεις στον εαυτό σου τα κατάλληλα καύσιμα για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αποδώσει σωστά, πως περιμένεις να τα δώσει όλα και να είναι αποτελεσματικός;


Σχεδόν πάντα,
ο εαυτός μας είναι ο χειρότερος κριτής μας. Και ενώ είναι καλό να μην επαναπαυόμαστε και να αποφεύγουμε την υπεραισιοδοξία και το ναρκισσισμό,  η υπερβολική αρνητική κριτική και η συνεχής εστίαση σε λάθη και σφάλματα, μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Η συνεχής αυτοκριτική είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, επηρεάζοντας έτσι και την απόδοση σου. 

Με αυτό τον τρόπο μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο, που το άγχος και το στρες καταλήγουν σε λάθη, τα οποία καταλήγουν σε αυτοκριτική και αυτό συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που θα αποθαρρυνθείς και θα σταματήσεις την προσπάθεια σου.

Η συναισθηματική σου κατάσταση είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσεις να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό και να αποδώσεις τα μέγιστα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μάθεις να επαινείς τον εαυτό σου, σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόοδο που κάνεις, όσο μικρή και αν είναι.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!