Οι #7 συνήθειες για υψηλή απόδοση | (ΣΟΥΠΕΡ ΕΡΓΑΛΕΙΑ)

Γιατί τα μεγάλα εργοστάσια τυποποιούν τις διαδικασίες; Η συνήθεια μετράει. Απόκτησε τις επτά συνήθειες για υψηλή απόδοση και άλλαξε τη ζωή σου τώρα!

Όλοι γνωρίζουμε πως, αν κάτι δεν το έχουμε συνηθίσει, σπαταλάμε πάρα πολύ ενέργεια μέχρι να το κάνουμε. Κάποια στιγμή πάρα πολλοί άνθρωποι βυθίζονται στην αναβλητικότητα ή σκέφτονται πάρα πολύ μέχρι να εκτελέσουν κάτι.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Αυτό κοστίζει χρόνο, άρα και απόδοση. Ο εγκέφαλος είναι ένα εργαλείο το οποίο αγαπάει τη συνήθεια. Γι’ αυτό και θα παρατηρήσεις αυτά τα πράγματα που έχουμε συνηθίσει ή αλλιώς αυτά που έχουμε κάνει πάρα πολύ καιρό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούμε να τα εκτελούμε άκοπα, χωρίς ενέργεια, χωρίς καμία σκέψη.

Όσο γρήγορα, όσο εύκολα, όσο χωρίς καμία ενέργεια μπορείς να πάρεις το αμαξάκι σου, το μηχανάκι σου, το πλοίο σου, τα αεροπλάνο σου, κάπως έτσι είναι, και να πετάξεις, να οδηγήσεις. Μπορείς να κάνεις 300 πράγματα χωρίς καν να το σκεφτείς. Τι σημαίνει αυτό; Πως, ό,τι συνηθίσεις μπορεί να το κάνεις εξαιρετικά εύκολα.

Γι’ αυτό λοιπόν, εάν θέλεις υψηλή απόδοση, εάν θέλεις να πετύχεις εξαιρετικά πράγματα, χρειάζεσαι να χτίσεις κάποιες συνήθειες. Η πρώτη συνήθεια είναι, πριν κάνεις το οτιδήποτε, να βάλεις ένα στόχο. Ένα στόχο συγκεκριμένο, ένα στόχο που να σε εμπνέει.

Ο ΛΟΓΟΣ

Ο στόχος θα σου δώσει μια κατεύθυνση. Πού είσαι και πού θέλεις να πας. Σκέψου το πάρα πολύ απλό.

Όταν βάζεις στο κινητό, το GPS, και λες θέλω να πάω εκεί, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάει είναι πού θέλεις να πας. Και δεν λες γενικά θέλω να πάω στην Αθήνα, θέλω να πάω στο Θεσσαλονίκη, θέλω να πάω Λονδίνο, θέλω να πάω Νέα Υόρκη. Του λες πού συγκεκριμένα θέλεις να πας.

Γιατί, ο στόχος δίνει κατεύθυνση. Είναι σαν να βάζεις το τρένο σε ράγες. Αν δεν το κάνεις αυτό, δηλαδή, αν είσαι σαν ιστιοπλοϊκό στο Αιγαίο, και ανά πάσα στιγμή αφήσεις έναν δυνατό αέρα να σε παρασύρει, θα κληθείς να αλλάξεις λίγο την τροχιά σου.

Και δεν το θέλεις αυτό. Όσο πιο ευθεία πας προς το στόχο σου, τόσο καλύτερα.

Δεύτερο κομμάτι είναι η αυτογνωσία. Να ξέρεις πάρα πολύ καλά τον εαυτό σου.

Να ξέρεις τα συναισθήματά σου. Να ξέρεις τα δυνατά σου σημεία. Να ξέρεις τα αδυνατά σου σημεία.

Δεν εννοώ να ξέρεις τα αδυνατά σου σημεία για να αρχίζεις να μπαίνεις σε ένα τρυπάκι του στυλ «δεν είμαι καλός», «δεν γίνεται», «δεν μπορώ», «αποκλείται». Όχι. Ο λόγος που θέλεις να ξέρεις τα αδυνατά σου σημεία είναι για ξέρεις τι χρειάζεται να βελτιώσεις ή που χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια ή που χρειάζεται να εκπαιδευτείς ή με ποιον χρειάζεται να συνεργαστείς.

Τα δυνατά σου σημεία, από την άλλη, είναι αυτά που σου δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Με αυτά μπορείς να ξεχωρίσεις και να κάνεις διαφορά. Όχι με υπεροψία. Αλλά για να ξέρεις πού πατάς. Όσο πιο καλά γνωρίζεις τα αδύνατα και τα δυνατά σου σημεία, τόσο πιο γερές βάσεις μπορείς να βάλεις για να πας παρακάτω.

Έτσι, λοιπόν, η γνώση των συναισθημάτων σου, των αξιών σου, του τρόπου σκέψης του, του τι αντέχεις, τι δεν αντέχεις, και ούτω καθεξής, θα σε βοηθήσει να ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι. Το GPS αυτό κάνει. Σου λέει πού πας και πού είσαι. Για να ξέρει να σε πάει εκεί.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Αν δεν ξέρεις, λοιπόν, πού πας, ποιος είσαι και όλα αυτά τα οποία ανέφερα, πώς θα πας εκεί που θέλεις; Το τρίτο κομμάτι είναι να βάλεις προτεραιότητες. Εξαιρετική συνήθεια.

Οι άνθρωποι έχουν μία ιδέα και ξεκινούν και τρέχουν. Δεν έχει νόημα αυτό. Τα πάντα είναι σαν τη μαγειρική.

Γίνεται να φτιάξεις ένα εξαιρετικό φαγητό, εάν δεν βάλεις σε σειρά προτεραιότητας τα συστατικά; Αν δεν το πιστεύεις, έλα να σου κάνω το τραπέζι που δεν θα βάλω σειρά και θα περάσεις καλά. Βάσικα θα πεινάσεις.

Αυτό που θέλω να σου πω, είναι πως η σειρά που κάνεις τα πράγματα είναι πάρα πολύ σημαντική.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η σειρά που τα κάνεις, δεν είναι η σειρά που σ’ αρέσει. Οι άνθρωποι, συνηθίζουμε να αφήνουμε για το τέλος αυτό που μας ζορίζει, αυτό που δεν μας συμφέρει, αυτό που δεν μας βολεύει.

Δεν δουλεύει έτσι. Πρέπει να βάλεις τα πράγματα σε σωστή σειρά. Και ποια είναι σωστή σειρά;

Όχι απαραίτητα αυτή που σου αρέσει, αλλά αυτή που χρειάζεται για να πετύχεις.

Η τέταρτη συνήθεια που χρειάζεται να κάνεις είναι να σε φροντίζεις. Η σύγχρονη ζωή ενός ανθρώπου είναι πραγματικά τραγική. Οι άνθρωποι έχουν “σκλαβωθεί” μέσα σε μια καθημερινότητα που δεν μπορούν να φανταστούν εάν δεν κάνουν παύση, zoom out και δεν δουν  έξω από αυτήν. Είναι τρέλα.

Ακόμα και οι μηχανές ξεκουράζονται. Χρειάζεται να ξεκουράζεσαι, χρειάζεται να φορτίζεις τις μπαταρίες σου.

Πώς; Με χόμπι, με πράγματα που σου αρέσουν, με πράγματα που σε γεμίζουν, με πράγματα που σε εκστασιάζουν. Γιατί στο τέλος της ημέρας δεν γεννήθηκες ούτε για να πετύχεις στόχους, ούτε για να είσαι control freak, ούτε να είσαι ο καλύτερος. 

Γεννήθηκες για να ζήσεις. Για να ζήσεις χρειάζεται να απολαύσεις. Βασικά όλη αυτή η στόχoi ξέρεις τι είναι; Είναι ένα όχημα που θα σε οδηγήσει σε μια ωραία, ήρεμη ζωή που θα έχει αξίες και θα μετράει.

Πάμε στην επόμενη συνήθεια. Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αλλά αν θες να πας μακριά χρειάζεται να πας με άλλους.

Χρειάζεται να μάθεις να δημιουργείς συνεργασίες, αλλά με τους κατάλληλους γιατί αν δημιουργείς συνεργασίες με τους ακατάλληλους, θα νομίζεις ότι δεν μπορείς, ότι δεν γίνεται, Θα γεμίσεις με θυμό. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους,  να μάθεις να επιλέγεις τους κατάλληλους ανθρώπους, να χτίσεις συνεργασίες ξεκάθαρες, χωρίς ερωτηματικά, χωρίς μικρά γράμματα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Χίλιες φορές να μη συνεργαστούμε τώρα, στην αρχή, παρά να μπλέξουμε αργότερα. Κοστίζει. Οπότε, μάθε να κάνεις σωστές συνεργασίες.

Θα βάλω και κάτι ακόμη. Τη συνέπεια. Οι πιο πολλοί άνθρωποι προδίδουμε τον λόγο μας.

Άλλα λέμε, άλλα κάνουμε. Χρειάζεται να μάθεις να είσαι συνεπής. Η συνέπεια θα σε επιβραβεύσει.

Αν μάθεις να είσαι συνεπής, σε αυτό που λες, αυτό που θα συμβεί, δεν μπορείς να φανταστείς τι είναι. Θέλεις μόνο 90 ημέρες, για να αλλάξεις εκπληκτικά τη ζωή σου, όταν απλά ξεκινάς να είσαι συνεπής. 

Το πρωί να παρατηρείς τι λες. Αυτό που είπες, μέσα στη μέρα, το έκανες; Λες, “θα σηκωθώ το πρωί να πάω για τρέξιμο”.

Σηκώθηκες; Ξεκίνησες; Ή είπες “θέλω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω”, “κουράστηκα”, “είναι δύσκολο”. 

Το κάνεις; Εάν δεν το κάνεις, σκέψου γιατί δεν το κάνεις και τι χρειάζεται να κάνεις για να το κάνεις. Η συνέπεια στον λόγο σου είναι πολύ σημαντική.

Γιατί με τη συνέπεια στον λόγο σου θα χτίσεις το σεβασμό των άλλων στο πρόσωπό σου. Και αυτό θα βοηθήσει στη συνεργασία σου και η συνεργασία σου θα βοηθήσει στην αποδοτικότητά σου, στην αποτελεσματικότητά σου και σε πάρα πολλά πράγματα. Και έτσι θα σου μένει χρόνος να φροντίσεις τον εαυτό σου και όπως βλέπεις, συνδέονται σαν συγκοινωνούντα τοχεία.

Και εννοείται να μην ξεχάσω κάτι πολύ σημαντικό. Να αναπτύσσεσαι συνέχεια. Είναι σε μια διαστολική διαδικασία, δηλαδή διαστέλλεται.

Έτσι λοιπόν κι εσύ, όπου κι αν είσαι τώρα, όσα πολλά και αν έχεις πετυχεί, πρέπει να αρχίζεις να αναπτύσσεσαι. 

Να πηγαίνεις σε σεμινάρια, να διαβάζεις, να μελετάς, αλλά πρόσεξε. Μη μείνεις στη θεωρία. Μην κάνεις αυτό το τραγικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Εάν θέλεις πραγματικά να αναπτυχθείς, μάθε ένα και κάνε ένα. Μην μάθεις δέκα και κάνεις μισό ή κανένα. Είναι ανούσιο, χάνεις χρόνο, χάνεις χρήματα, χάνεις την ενέργειά σου, χάνεις τα πάντα.

Βάζε κάτι δυνατό στη ζωή. Η ανάπτυξη θα σου δώσει δύναμη, θα σου δώσει ασφάλεια, θα σου δώσει αυτοπεποίθηση. Θα μπορείς να κάνεις περισσότερα με πολύ λιγότερη ενέργεια, γιατί θα ξέρεις. Ποτέ μην επαναπαυτείς.

Έτσι λοιπόν, δημιουργώντας αυτές τις 7 συνήθειες που μόλις μοιράστηκα, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις μια πολύ πιο εύκολη ζωή, με πολλά περισσότερα αποτελέσματα, πολλές επιτυχίες και την ίδια στιγμή θα έχεις χρόνο να ξεκουραστείς, να είσαι ήρεμος, να απολαύσεις την ευτυχία σου, να θαυμάζεις τον εαυτό σου που τα έχεις καταφέρει. 

Είσαι υπέροχος!

Ζήσε με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

NLP Life Coaching

Δημιουργός Brain Activation Method ®

  1. Δωρεάν Ατομικό Coaching Γνωριμίας
  2. Κατέβασε το Δωρεάν E-BOOK: Οι #3 Νόμοι της Επιτυχίας – Κλικ Εδώ!
  3. Καθημερινή Έμπνευση στο κινητό σου – Κλικ Εδώ!
  4. Γίνε μέλος της κοινότητας Live With Passion – Κλικ Εδώ!
 
ΥΓ: Απόκτησε πρόσβαση στο online course:
“Rethink! Η γλώσσα του ασυνείδητου νου”

Ανακάλυψε τη χαμένη σου δύναμη και ζήσε εξαιρετικά!

Ξεκίνα τώρα εδώ!
Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!